Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Spydepelaa

Tekotaiteellista indie-puuhastelua

Otsikossa kiteytyy aika hyvin monen indie-pelejä syrjivän hieman ylimielinenkin asenne pieniä tekijöitä kohtaan. Pelin katsotaan olevan automaattisesti huono, mikäli kehittäjä on tuntemattomampi, tai kehitysbudjetti ei ole vähintään seitsennumeroinen.

Asia alkoi kaivella mieltäni lukiessani keskustelua No Man's Skyn ympärillä. Kyseessähän on yksi vuoden odotetuimmista sekä hehkutetuimmista nimikkeistä. Osa pelaajista odottaa sitä kuitenkin epäileväisin mielin. Jotkut ovat jopa torpanneet sen, koska se voidaan laskea indie-peliksi. Sen täytyy siis olla automaattisesti sontaa. No Man's Skyn kohdalla käyttäisin indie-termiä varovaisesti. Vaikka Sony ei olekaan virallisesti sen julkaisija, niin sen rooli pelin esiin tuomisessa on merkittävä. Ovatpa tiettävästi tarjonneet rahallista apuakin.

Indie on terminä erittäin huono kuvaamaan itse teoksen laatua, tai mitään muutakaan. Se on hieman häilyvä ja jopa vaikeasti määriteltävissä. Aina niin viisas Wikipedia kertoo indie-pelin olevan yksittäisen henkilön tai pienen ryhmän tekemä tuote, joka on tehty ilman julkaisijan taloudellista tukea. Rahat tulevatkin yleensä tekijöiden omista taskuista tai joukkorahoituksen kautta. Budjetin suuruus ei varsinaisesti liity termiin mitenkään, vaikka monesti indie-pelit ovatkin juuri niitä pennosilla tehtyjä pikselihyppelyitä.

Ymmärrän kyllä vihan, sillä pelin teko ja julkaisu on viime vuosina helpottunut siinä määrin, että kuka tahansa voi saada tekeleensä julkiseen levitykseen. Julkaisujen määrä ja laatu eivät ole enää balanssissa. Liian suuri osa nimikkeistä on luvattoman heikkolaatuisia. Indie-vihan takana voikin monesti olla pettymys ostettuun peliin, joka on myyty jonain muuna kuin mitä se oikeasti on. Minullakin on vastaava kokemus Planet Explorersin kanssa. Videot ja kuvat kertoivat sen olevan huikea peli, mutta totuus oli karumpi. Sitä ei voinut pelata, eikä tekijöitä tuntunut kiinnostavan korjata tilannetta, sillä rahat olivat jo taskussa. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että myös isot tekijät käyttävät erinäisiä kikkoja peliensä myymiseksi. Ennakkoon jaetut videot ja kuvat eivät monestikaan kerro totuutta.

Siispä on hyvä harrastaa avarakatseisuutta. Sen sijaan, että tuijotetaan sokeasti kehittäjää, julkaisijaa sekä budjettia, on syytä keskittyä sisältöön. Teoksen arvo mitataan muilla seikoilla. Juuri tämän vuoksi pyrin välttämään studioiden ja muiden nimien mainitsemista kirjoittamissani arvioissa sekä artikkeleissa. Myöskin termi indie-peli on syytä unohtaa sanavarastosta. On vain pelejä, jotka luokitellaan sisällön mukaan.

Viimeisen vuoden aikana pelaamistani peleistä parhaat ovat olleet juuri näitä indie-nimikkeen alle meneviä, vaikka ne eivät sinne välttämättä edes kuuluisi. Suurin pettymys puolestaan osoittautui nimekkään Bethesdan tekeleeksi. Minulle pienten tekijöiden pelit edustavat luovuuden vapautta sekä ennakkoluulottomuutta. Yhden ihmisen kunnianhimoisesta ideasta voi kehittyä jotain suurta ja hienoa täysin ilman suurten tekijöiden tukea. Sisältö ratkaisee. Ei nimet, ei budjetti eikä typerä luokittelu. Indie-peli on peli siinä missä muutkin.

Kommentit

Pikseligrafiikka on oma taiteenlajinsa, kuten mikä tahansa muu tyylisuuntaus ja sitä voi tehdä hyvin tai hyvin huonosti. Eivät kaikki tee pikseligrafiikkaa pakon edessä, vaan omista esteettisistä mieltymyksistä.

Loistava blogipostaus aiheesta: http://www.dinofarmgames.com/a-pixel-artist-renounces-pixel-art/

(Tämä siis viittauksena enemmänkin tuonne No Man's Sky -keskusteluihin)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi