Kotimainen Housemarque on ollut Sonyn ansiosta poikkeuksellisen hyvin esillä jo kahdella laitesukupolvella. Ensin avaruusräiskintä Super Stardust HD sai kunnian olla ensimmäinen Trophy-pokaalit napannut PlayStation 3 -peli. Resogun taas niitti mainetta PlayStation 4:n julkaisunimikkeenä. Työn jälki on noteerattu siellä missä päätöksiä tehdään.

Työn jälki sai myös pelintekijä-pioneeri Eugene Jarvisin kiinnostumaan tästä firmasta. Resogun kun lainaa paljon miekkosen Defenderista olematta kuitenkaan sen kopio. Housemarquen DNA näkyy tunnistettavana: partikkelia sinkoaa ruudun täydeltä, eikä toteutuksessa mennä helpoimman kautta. Ammattitaito aukeaa usein parhaiten kollegoille, aivan kuten hyvän hitsaajan tunnistaa saumastaan.

Saimme mahdollisuuden tavata Housemarquen Mikael Haverin Gamescomin yhteydessä. Vanhastaan tiesin miettiä kysymykset valmiiksi jo ennen matkaan lähtöä. Paperilta ne luettiin tälläkin kertaa, vaikka kieli oli yhteinen ja tunnelma rennon välitön. Ammattilainen osasi ottaa meidät amatöörit syleilyynsä, ja saimme tuntea olevamme hetken hänelle tärkeitä.

Janne: Mitä kuuluu Housemarquelle?

Mikael: Meille kuulu ihan hyvää. Tuossa meni 20-vuotisjuhlat viime vuonna ja tähän kesään päättyivät, joten 21-vuotiaita jo ollaan. Tehdään useampaa juttua yhtä aikaa.

J: Mitä näemme seuraavaksi Housemarquelta?

M: Viime vuonna julkaisimme trailerin Matterfall -nimisestä pelistä. Loppuvuodesta luvassa lisää informaatiota. Lisäksi meillä on käynnissä toinenkin projekti, salanimeltään 'Jarvis Project'. Virallinen nimi julkaistaan parin kuukauden päästä.

J: Kuvaile 'Projekti Jarvista'?

M: Meidät tunnetaan Arcade-tyylisenä devaajana. Tämä on nyt tietyllä tavalla tyylimme kulminaatio. Jarvis on teoksillaan, jopa sattuman kautta, vaikuttanut meihin tosi paljon. Esimerkiksi Resogun on ottanut hyvin paljon vaikutteita Defenderista. Kyseessä on ehkä sen tyylisen devaamisen kliimaksi. Saadaan tehdä itse artistin kanssa yhteistyötä ja oppia häneltä.

J: Jarvis on nähnyt teissä jotain sellaista potentiaalia, joka on sitten tuonut yhteen?

M: Hän ei ole kauhean monen kanssa yhteistyöhön suostunut. Saatiin pelaamaan Resogunia ja hän piti siitä.

J: Milloin Jarvis Project julkaistaan?

M: Julkaisupäivästä ei ole vielä tietoa. Meillä olisi tarkoitus saada pelille nimi ja pelikuvaa esittävä traileri lähiaikoina, ehkä parin kuukauden kuluessa. Tämän vuoden puolella joka tapauksessa. Kenties tässä jotain pientä teaseria vielä saadaan Gamescomin aikana...

J: VR (Virtual Reality), kuinka isossa roolissa teidän mielestä?

M: Meille VR on tällä hetkellä hyvin mielenkiintoinen lisä, etenkin koska teemme hyvin gameplay-keskeisiä pelejä, joissa tarvitaan ohjainta paljon. Siinä mielessä meillä on vähän vaikea samaistua semmoiseen ympäristöön, missä gameplay ei olisi niin tärkeässä roolissa. Tutkimme asiaa, ja voi olla, että peleissämme tulee olemaan jonkinlaisia VR-toteutuksia. En usko että teemme lähiaikoina tosi VR-keskeistä peliä, eli kokemusta ilman normaalia tuplatikkuohjausta. Ohjainta tarvitaan kuitenkin. Juuri nyt meitä kiinnostaa nähdä mihin VR menee.

J: Entäs tuleva Super Stardust Ultran VR-lisäosa, oletko päässyt kokeilemaan?

M: Tämä on meidän yhteistyöfirman kehittämä. Siinä on perus Stardust ja kaikki Ultran pelimuodot. Lisäksi pelissä on ensimmäisen persoonan tila, jossa pelaaja istuu aluksen ohjaamossa. Olen sitä päässyt kokeilemaan, ja se on mielenkiintoinen kokemus. Mulle VR aiheuttaa hiukan pahoinvointia, joten en ole kauhean paljon päässyt kokeilemaan. Stardustin normaalista näkökulmasta kyllä tykkään, kun kamera pysyy paikoillaan ja palloa katsotaan ylhäältä päin. Se toimiii yllättävän hyvin, koska siinä on hyvin vähän liikettä. Pelaaja saa pienellä liikkeellä lisää perspektiiviä, mutta kuvakulma ei aiheuta paljon pahoinvointia. Sanoisin jopa, että jos Housemarquelta tulee jotain, niin me testaillaan muutakin kuin ensimmäisen persoonan kuvakulmaa.

J: PlayStation Neo, voitko kertoa mitään siitä?

M: Varmaan, jos tietäisin enemmän. Mä oletan, että se on pleikkari nelonen, mutta vähän tiukempi pakkaus.

Haastattelu päätettiin jämäkkään kädenpuristukseen ja yhteisiin hymyihin. Saimme vieläpä nähdä salaisen teaser-videon, jossa lyhyesti vihjaillaan tulevasta. Ruudulla näkyi partikkelisateen lisäksi lapsuuden sprite-hahmoja ja puikkelehtiva Lylat Warsin avaruusalus. Kysyin lopuksi, kuulemmeko Pulkkisen musiikkia ja vastaus oli kyllä.

Jätimme julkaisupäällikön jatkamaan tärkeitä messutapaamisia ja poistuimme tyytyväisinä takavasemmalle. Suomalaisten tapaaminen saksalaisen kielialueen keskellä on aina yhtä sykähdyttävä hetki. Jäämme odottamaan mitä Project Jarvis tulee tarjoamaan aina niin nälkäiselle pelaajayhteisölle.

Janne "Nisupulla" Kauppinen on KonsoliFINin yhteisötoimittaja. Haluatko mukaan tuottamaan sisältöä Suomen suosituimmalle harrastajavoimin ylläpidettävälle videopelisivustolle? Tsekkaa rekrytointisivumme.

Kirjaudu kommentoidaksesi