Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Angry Birds (PSN)

Suomalainen menestystarina, Rovio Mobilen Angry Birds on levinnyt lintuinfluenssan tavoin maailmalle. Times-lehden viime vuoden parhaimpien pelien listalla kakkossijalle yltänyt yksinkertainen ongelmanratkontapeli julkaistiin aluksi mobiililaitteille, joista se on sittemmin laajentanut saatavuutensa tietokoneille ja PlayStationin latauspalveluun. Joulukuussa 2010 saatujen tietojen mukaan peliä oli ehditty ladata vuosi julkaisunsa jälkeen yli 50 miljoona kertaa eri alustoille. Konsoliomistajat joutuvat pulittamaan huvista hivenen kännytovereitaan enemmän, mutta saako rahoillensa vastinetta?

Munan perässä sikailemassa

Hilpeän rallatusmusan saattelemana Angry Birds johdattaa pelaajan lintukolonnan pariin. Ilkeät vihreät possut ovat vieneet pesästä kaikki munat, joita lähdetään hakemaan takaisin reilun 100 kentän mittaisessa pelissä. Idea on yksinkertainen. Kenttien vasemmassa reunassa on rajallinen määrä erityyppisiä lintuja ritsan vieressä ja oikeassa laidassa muutamia sikoja tuhottavaksi. Viimeisenkin röhkijän saadessa kuonoonsa siirrytään eteenpäin. Epäonnistuminen tehtävässä tarkoittaa uusintayritystä.

Pelaajan tarkoituksena on ampua lintuja ritsalla siten, että mahdollisimman moni possu päätyy tunkiolle. Ongelmana ovat näitä suojaavat objektit, jotka pakottavat suunnittelemaan rajallisten lintujen lentoratoja. Puu-, lasi- ja kivielementit kestävät eri tavalla suoria osumia, eikä suorin reitti ole suinkaan aina paras ratkaisu. Peliin rakennetun fysiikanmallinnuksen vuoksi valtavat rakennelmat on usein paras romahduttaa sikojen päälle. Myöhemmässä vaiheessa kenttiin ilmestyy myös räjähteitä ja kiviä hyödynnettäväksi.

Erilaisten esteiden ohella suunnitteluun vaikuttavat käytettävät linnut. Sikoja suojaavien esineiden tapaan myös tipuja löytyy muutamaa erilaista. Värikoodein varustellut pörriäiset vaihtelevat ominaisuuksiltaan toisistaan, ja erikoistoiminnot aktivoidaan suoraan lennosta X-näppäimellä. Siniset esimerkiksi jakautuvat kolmeen pienempään osaan, keltaiset saavat lisänopeutta ja mustat räjähtävät tuhoten kaiken ympäriltään. Kenttiin saadut linnut ja näiden järjestys on aina ennalta määrätty. Usean muuttujan vuoksi peli pysyy yksinkertaisesta perusideastaan huolimatta vaihtelevana ja haasteellisena.

Tähtiä, mainetta ja tatteja

Angry Birdsin kantava idea on itsensä haastaminen ja yritystensä parantaminen. Jokaisesta tuhotusta esineestä, kuolleesta siasta ja jäljelle jääneistä linnuista saa pisteitä, mitkä vaikuttavat kentän lopulliseen arvosanaan. Yhdestä kolmeen tähteen jaettavilla sijoituksilla ei ole muita pelillisiä merkityksiä kuin muutama avautuva lisäkenttä. Sen sijaan kaveripiirissä kolmen tähden rivit ovat omiaan synnyttämään ympärilleen ikiomaa fanikulttia.

Konsoliporttaus on muuttanut aavistuksen pelimekaniikkaa. Puhelinversiossa ritsaa hienosäädetään kosketusnäytön avuin, PlayStationilla sama hoituu tatilla. Käännöksessä menetetään jotain fyysistä. Kenttää pystyy puolestaan tarkastelemaan olkanäppäimillä. Move-ohjauksen lisääminen peliin on vain ajan kysymys, mutta varsinaisesta lisäarvosta tuskin voidaan puhua. Nykyinen inkarnaatio on muutoinkin käännetty pikaisesti. Minis-nimikkeen alle markkinoitu Angry Birds on hiilikopio alkuperäisestä. Visuaaliseen ulkoasuun ei ole koskettu, mikä isolle näytölle skaalattuna toimii, mutta ei synnytä riemunkiljahduksia. Samoin peliin erinomaisesti sopivat trofeet on jätetty pois. Huhujen mukaan molempiin olisi tulossa korjausta myöhemmin tänä vuonna.

Tärkeintä ei kuitenkaan kotisohvakäännöksessä voida koskaan saavuttaa. Angry Birds on parhaimmillaan pieninä annoksina esimerkiksi reissun päällä, jolloin ylimääräistä aikaa löytyy kulutettavaksi. Kotioloissa kaikkien laitteiden päälle laittaminen vain muutamaa pikaista yritystä varten harvemmin nousee ensimmäisenä mieleen. Siksi pelin siirto mahdollisesti kotitaloudesta löytyvään PSP:hen on suotavaa. Lisäksi noin kahden euron hinnankorotus samasta pelikokemuksesta PlayStationilla on melkoista ryöväystä.

Angry Birds on ladattavissa Playstation Store -latauspalvelusta hintaan 2.95€.

Galleria: 

Kommentit

Kiitos arvostelusta. Sen vielä lisäisin, että kyllä siihen addiktioon päästään myös tässä konsoliversiossakin vallan mainiosti. Ainoastaan tuon ritsan voimakkuuden säädössä hävitään kännykälle.

Pelivideo, alussa kännyversiosta: http://www.konsolifin.net/media/media/3053/Radio_Suomi_Angry_Birds_PS3/

Eipähän tuo 2,95e ole edes paha, koska maksoipa peli 3 euroa myös N8:lle...Silti päätin ostaa, koska kiinnosti ja suomalainen. :)

Onhan tuo PS3-versio Angry Birdsistä pari euroa kalliimpi kuin se oli Iphonella (taisi olla 0,79 tai 0,89). Mutta itse olisin toivonut tätä samalla myös Xboxille kun sitä kuitenkin tulee enemmän pelattua, kuin pleikkaa. Mutta kyllähän tässä pitää suosia suomalaista ja hankkia tämä tuonne PS3:n puolelle.

iJonttu, minulla ei ollut tiedossa kuin tuo iPhonen hinta. Ja eihän 3e nykyisessä maailmassa ole yhtään mitään, mutta aina pitää nillittää jostakin ;)

Jos lyhkäsyydessä pistetään connit pakettiin, niin:
- tismalleen sama kuin kännyversio -> ois voitu päivitellä, mutta tämä tulossa myöhemmin
- kyse on (ainakin minulle) matkapelistä, joka käynnistyy ns. hetken mielijohteesta. Kotisohvalla näitä ei liiemmin tule, kun on muutakin pelattavaa/tekemistä. Mutta esimerkiksi PSP:lle siirrettäessä arvo nousee, ja sellaisen omistajat voivatkin lisätä sen yhden matkapisteen lisää :)
- hinnankorotus identtisestä paketista

Veikkaan boksiversion saapuvan samaan syssyyn kuin tuo päivitetty, eli loppuvuodesta.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi