Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Testissä Turtle Beach Ear Force PX22

Konsoleiden lisälaitemarkkinoilla riittää monenkirjavaa tarjontaa – puhutaan sitten rateista, tarvikeohjaimista tai kuulokkeista. Usein ongelmaksi muodostuu omaan käyttöön parhaiten sopivan ehdokkaan valitseminen. Kuulokerintamalla täytyy muun muassa miettiä miten paljon haluaa rahallisesti satsata laatuun, tarvitseeko langalliset vai langattomat luurit ja millä laitteilla niitä on tarkoitus käyttää. Lisäksi verkkopelaajien kannalta on tärkeää saada kunnolliset puheyhteydet samaan tiiviiseen pakettiin.

Turtle Beachin tuore PX22-kuulokemikrofoni tarjoaa varsin mainion vaihtoehdon aktiivisesti useammalla alustalla pelaavalle. Alle 100 euroa maksava tulokas on ensisijaisesti suunniteltu käytettäväksi yhdessä PlayStation 3:n ja Xbox 360:n kanssa, mutta yleismallisen 3,5mm plugiliitännän vuoksi se käy myös muihin laitteisiin. Vaikkei langattomuudesta päästä monimerkkikuulokkeissa nauttimaan, pysyy johtojen sekamelska huomattavasti paremmin aisoissa kuin esimerkiksi Sharkoonin Xtatic -luureissa. Äänenlaatukin nousee selvästi paremmalle tasolle puolet alhaisemmasta hintalapusta huolimatta.

Piuhoista pinkeänä

Sangen tyylikkäästä paketista paljastuu melko maltillinen mutta riittävä määrä oheistavaraa. Itse kuulokemikrofonista lähtee oletuksena alle metrinen johto 3,5mm plugilla varustettuna. Tällaisenaan Turtle Beachit voi kytkeä mihin tahansa audioulostulolla siunattuun lähteeseen, kuten esimerkiksi PS Vitaan, Nintendo 3DS:ään tai Iphoneen. Lyhyen perusjohtonsa vuoksi kuulokkeet soveltuvat passiivisina erityisesti mobiililaitteiden kaveriksi.

Täysi potentiaali valjastetaan käyttöön vasta, kun kuulokkeisiin liitetään sisäisen vahvistimen sisältävä jatkokaapeli. Tällöin kantama riittää jo isompaan olohuoneeseen noin kuuden metrin yhteismitallaan. Klipsillä vaatteisiin kiinnitettävän vahvistinpalikan avulla pääsee säätämään yleisen volyymitason lisäksi korkeiden ja matalien äänien voimakkuutta sekä mikrofonin asetuksia. Oman ulosantinsa maailmalle voi mykistää napinpainalluksella kokonaan tai vaihtoehtoisesti hivuttaa liukukytkimestä asteittain hiljaisemmalle. Kanssapelaajien puhetason annostelu on yhtä lailla helppoa loogisesti sijoiteltujen ja tunnokkaiden säädinten ansiosta.

Kuulokemikrofonin liittämiseksi konsoliin tarjotaan erilaisia tapoja. Helpoimmalla pääsee, mikäli näyttö tukee äänen ulostuloa RCA-liitännän kautta HDMI-lähdemateriaalissa. Tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä ainakin kahdessa testatussa televisiossa Audio Out -palikat pysyivät pelitilanteissa mykkinä. Varmempi ratkaisu on käyttää konsolien omia AV Out -kaapeleita, joihin kuulokkeet naitetaan. Vahvistin saa aina virtansa USB-portin kautta. Paperilla sekavalta kuulostava kaavio on lopulta melko toimiva patenttiratkaisu olettaen, että HDMI-aikana konsoleiden antiikkiset analogikaapelit ovat säilyneet tallessa. Mahdollisuus liittää kuulokkeet suoraan konsoleiden takana sijaitseviin optisiin äänilähtöihin olisi toki ollut vielä fiksumpi vaihtoehto.

PlayStation 3:lla mikrofoni herää automaattisesti henkiin, kunhan kuulokkeet on kytketty analogilähtöjen lisäksi konsolin USB-porttiin. Xbox 360:lla jutustelua varten mukana toimitetaan erillinen välijohto ohjaimeen liitettäväksi. Mikrofonia voi halutessaan käyttää myös puhelimen handsfree-lisukkeena, mutta tällöin vahvistinosa täytyy pitää kytkettynä, mikä ei ole järin käytännöllistä.

Käytännöllistä mukavuutta

Hyllyssä majailevaan Sonyn Wireless Headset -kuulokemikrofoniin verrattuna Turtle Beachin kokonaisuus näyttää etukäteen tarkasteltuna aavistuksen lelumaiselta, jopa epämukavalta. Totuus on onneksi toinen: kupit eivät ala painaa korvilla pidemmänkään session jälkeen, ja sankojen säätövara riittää isommallekin pääkopalle. Samalla ulkomaailman hälinät eristyvät riittävästi. Heikoimmaksi lenkiksi jää joka suuntaan taivuteltava mikrofoni, jota voisi kuvailla paremman sanan puutteessa rimpulaksi. Rakenteellisesta heppoisuudestaan huolimatta se ajaa kuitenkin asiansa, eikä äänenlaadussa ilmennyt vastaanottajan päädyssä moitittavaa. Ohut viritelmä on sentään helppo vääntää pois häiritsemästä, kun puheyhteyksiä ei tarvita.


Tärkeimpänä kehuna äänenlaatu onnistuu yllättämään positiivisesti. Noin 90 euron kuulokemikrofonilta ei välttämättä odota järkyttävän hyvää sointia, vaikka paketin kyljessä lukee laadustaan tunnettu Turtle Beach. 50-milliset kaiutinelementit toistavat peliäänet erittäin kirkkaasti, jämäkästi ja ilman minkäänlaisia kohinoita tai häiriöitä. Bassot ja korkeat taajuudet erottuvat hienosti jo pienellä voimakkuudella. Lisäksi 5.1 tilavaikutelma toimii hienosti. Hyvien kuulokkeiden edut eivät rajoitu pelkästään nettikarkeloissa kilpakumppanien askelien havaitsemiseen. Useissa yksinpeleissä voi ympäröivästä maailmasta kuulla monia hienoja yksityiskohtia, jotka katoavat taustahälyyn kotiteatterin kautta koettuna. Musiikin kuuntelussa PX22 ansaitsee yhtä lailla puhtaat paperit: niin rauhallinen fiilistely kuin nupit kaakossa huudattaminen toistuvat korvakäytäviin toivotulla intensiteetillä.

Kokonaisuutena Turtle Beach Ear Force PX22 -kuulokemikrofonia on helppo suositella. Luurit pesevät äänenlaadussaan ja helppokäyttöisyydessään useat tuplasti kalliimmat kilpakumppaninsa. Ainoastaan television takana alati lisääntyvä johtokasa saattaa harmittaa pelkkään HDMI-kytkentään tottuneita. Toki kuulokkeet toimivat 3,5mm plugin kautta passiivisesti myös konsoleilla, jos ei tarvitse lainkaan mikrofonipuolta. Tällöin tosin joutuu jatkojohto-ostoksille, sillä vahvistinosan pidempi letku täytyy olla aina kytkettynä virtalähteeseen toimiakseen. Useamman pelikoneen loukussa kärvistelevälle ei liene parempaa vaihtoehtoa hyvää ja suht edullista kuulokemikrofonia haettaessa kuin PX22.

Galleria: 

Kommentit

Hyvä arvostelu! Mutta eikai näissä mitään 5.1 ääniä kuitenkaan ollut? Itsellänikin on kyseiset luurit. Oikein hyvät ovat. Ainut miinus on, että itselläni parin tunnin käytön jälkeen alkaa hieman sattua korvien yläpuolelta. (ei siis korvista vaan päästä) Mutta muuten olen kyllä ollut tyytyväinen ostokseeni. Suosittelen! :)

Ei näissä tosiaan mitään aitoa 5.1 ääntä tueta, mutta vaikutelma tilaäänestä luodaan hienosti. :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi