Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

LEGO Harry Potter, Years 1-4

Myöntäkää pois, Harry Potterin muuntuminen LEGO-muotoon ei tullut kenellekään yllätyksenä. Laaja hahmokaarti, vahva lähdemateriaali ja elokuvien myötä mieleen painuneet maisemat sekä melodiat ovat mitä parhain lähtökohta koko perheen toimintaseikkailulle. Lisäksi Star Warsin, Indiana Jonesin ja Batmanin jälkeen Harry Potterin maailma on riittävän erilainen, mutta silti totutun turvallinen vaihtoehto LEGO-pelien ystäville uudeksi temmellyskentäksi.

Taikuutta vai silmänkääntötemppuja

Nimensä mukaisesti LEGO Harry Potter, Years 1-4 keskittyy juniorivelhojen ensimmäisiin neljään oppivuoteen. Pääosin tapahtumat sijoittuvat velhokoulu Tylypahkaan, jonka maisemissa vietetään valtaosa peliajasta. Vaikka muitakin keskeisiä paikkoja on mukana, ei edestakaisin juoksemisen tunnetta pysty välttämään. Tarinaa seurataan LEGO-peleille tyypilliseen tapaan mykkänä näytelmänä ja huumori naurattaa, etenkin lähdemateriaalin entuudestaan tuntevia.

Tarina on jaettu oppivuosiin, joissa vuorotellaan toiminnallisten tehtävien ja oppituntien välillä. Pelin keskuksena toimiva Viistokuja sisältää pelin kaupat, joista hankitaan uusia hahmoja, taikoja sekä muita lisäapuja. Velhopankissa puolestaan ovat peliin kuulumattomat lisäkentät sekä tasoeditori. Editori on toteutukseltaan kelvollinen, mutta sen käytölle on vaikeaa keksiä hyviä perusteluita.

Luonnollisesti taikominen on suuressa roolissa, ja se on sovitettu pelimekaniikkaan toimivalla, mutta erittäin perinteisellä tavalla. Taiat toimivat aivan kuten LEGO Star Warsin jedivoimat. Loitsut on jaettu kahdeksaan eri luokkaan, mutta useimmiten tilanteisiin sovelletaan automaattisesti oikeaa vaihtoehtoa. Toimintapuoli on muuttunut valtaosin ammuskeluksi, taikasauvojen muistuttaessa lähinnä pistooleja. Automaattinen kohteiden valinta ei aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla, joten on järkevää opetella hyödyntämään manuaalitähtäystä. Tämä mahdollistaa myös loitsujen ketjuttamisen useiden kohteiden välillä.

Hahmokaartissa eroa luovat vaihtelevat taikomistaidot, mutta myös muilta osin vaihtelua esiintyy. Animaagit osaavat muuttaa itsensä eläimiksi ja pääsevät näin paikkoihin joihin ihmishahmot eivät mahdu. Hermionen kirjaviisautta tarvitaan yksinkertaisten muistitehtävien ratkaisemiseen. Hagrid tuo tarvittavaa voimaa, ja muut saavat muskeleita monijuomaliemen kautta. Liemien valmistaminen on turhankin pelkistettyä ja niihin tarvittavat raaka-aineet löytyvät aina lähistöltä. Luudilla voi lentää, mutta vain rajatuilla alueilla. Myös huispaus on jätetty taka-alalle. Otteluilla on tarinassa paikkansa, mutta pelaaja ei niihin kuitenkaan osallistu. Tekemistä sekä kerättävää riittää pariksi kymmeneksi tunniksi, joskin pelkän tarinan läpäisee huomattavasti nopeammin.

Kova pala purtavaksi

Visuaaliselta puolelta peli on hyvin toteutettu ja hahmojen persoonallisuudet pääsevät välipätkissä hyvin esille. Sekä ääni- että kuvasuunnittelu on napattu melko suoraan elokuvista, joten näiltä osin maailma näyttää ja kuulostaa siltä miltä sen olettaakin. Sen sijaan Tylypahkan taianomaisuutta peli ei täysin tavoita, vaan koulu jää varsin pintapuoleiseksi kulissiksi.

LEGO Harry Potter on hankala tapaus arvioitavaksi. Käsissä on paitsi paras Harry Potter -peli, mutta myös paras LEGO-julkaisu tähän saakka. Silti vuosien julkaisutahdin jälkeen lajityypistä alkaa hohto himmetä. Peli ei tuo kunnolla uutta ollakseen omaperäinen, vaikka maisemanvaihdos tekee luonnollisesti hyvää. Ehkä LEGO-peleiltä ei enää tässä vaiheessa kuulukaan odottaa ihmeitä. Sarjaan on julkaistu viimeisten viiden vuoden aikana niin monta osaa, että kulumista ei voi välttää. Jatko-osilta on silti lupa vaatia aina enemmän ja tässä muodossa LEGO Harry Potter Years 1-4 vajoaa väkisin keskinkertaisuuksien loputtomaan suohon.

Harry Potterin LEGO-seikkailut viihdyttävät kuitenkin oman aikansa. Hiottu toteutus ja loistava lähdemateriaali takaavat sen, että myös viimeiset kolme kirjaa käsittävä peli päätyy odotuslistalle. Olisiko sen jälkeen aika ottaa pidempiä kehitysaskelia?

Galleria: 

Kommentit

Olenko väärässä, jos oletan että 7 vuotiaan kanssa yhdessä pelaten arvosana lähentelee viittä tähteä?

Nämä on hankalia tapauksia arvioitavaksi, sillä näille pitäisi myös osata arvioida arvosana lasten näkökulmasta, sillä nämä ovat monille lapselle SE ensikosketus videopelien ihmeelliseen maailmaan. HC-pelaajille nämä voivat olla "seen that done that, booring".

Star Wars on koettu, nyt mietitään 7 vuotiaalle joulusäkin täytteeksi Indiana Jonesin ja Harry Potterin välillä. Ilmeisesti kummallakaan ei voi mennä vikaan.

Todennäköisesti. Itsellä takana LEGO-peleistä Star Warsit sekä ensimmäinen Indiana Jones joten saattaa olla, että toiston maku alkaa painamaan tuntemuksia. Arvioinnissa oli itselleni hankalinta löytää juuri oikea arvosana, sillä painin pitkään neljän ja kolmen tähden välimaastossa. Toisaalta olin pitkään kääntymässä juuri neljään, koska Potter-maailma vetää ainakin itseäni puoleensa ja toisaalta kolmeen, koska pelillisesti julkaisu on kuitenkin paljon lähempänä normaalia keskitason peliä kuin huipputuotosta.

Itseäni riivasivat myös pari peliin jäänyttä bugia, jotka estivät 100% saavuttamisen, minkä takia peli piti aloittaa kokonaan alusta. En tiedä onko tuota viime aikoina päivitetty, mutta peliin oli jäänyt muutamia paikkoja joissa esim. kultapalikka ei ilmaantunut kuten sen olisi pitänyt. Toisella läpipeluukerralla katsoin nuo paikat etukäteen oppaista, kuten täältä: http://www.gamefaqs.com/xbox360/960495-lego-harry-potter-years-1-4/faqs/...

Mutta siis, Indiana Jonesista osaan arvioida vain ensimmäisen osan ja se oli ainakin omaan makuun hyvä peli. Jos aihepiireistä kumpikaan ei ole toista läheisempi, niin kääntyisin silti mielummin LEGO Potterin puoleen. Potter on lähdemateriaalin synkistä osista huolimatta pelinä mielestäni kepeämpi kuin hieman vakavampihenkinen Indiana Jones. Silti luulisin arviosi osuvan oikeaan, kumpikin on hyvää viihdettä.

Kannattaa myös tarkistaa KonsoliFIN Perheet -osioon aiemmin jryin julkaisema LEGO Indiana Jones 2 -arvostelu: http://www.konsolifin.net/perheet/content/lego-indiana-jones-2-adventure...

LEGO-pelit ovat nuoremmille suunnattujen pelien eliittiä pelattavuuden ja aihepiirin osalta. Erityisesti co-op tila kaverien kanssa on hienosti toteutettu, sillä peliin pääsee mukaan missä vaiheessa tahansa, sekä siitä voi myös hypätä pois koska tahansa.

Teknisessä mielessä LEGO Harry Potter on parhaiten toteutettu ainakin PS3-versioista, ja tuo myös hieman uutta mukanaan kenttäeditorin muodossa.

LEGO-pelit myös perinteisesti tarjoavat hyvän jälleenpeluuarvon, sillä yhdellä läpäisyllä pääsee vasta alkuun vapaan pelitilan avauduttua, ja hahmojen, taikojen, tavaroiden ja lego-palikoiden kerääminen kiinnostaa LEGO-ikäistä väkeä pitkään.

Mielestäni helpostikin 4.5 tähteä. Tuoko vuosittaiset CoD:t ja sun muut räiskinnät koskaan mitään uutta? Eivät todellakaan, mutta niin vaan niitäkin ylistetään vanhasta muistista.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi