Fez (XBLA)

Indie-tuotanto Fez on virkistävä pulahdus konsoleilla lähes kuolleeseen tasoloikkagenreen. Polytronin jo vuonna 2007 julkistama seikkailupeli koki poikkeuksellisen pitkän tuotantoprosessin, ennen kuin se viimein rantautui pelaajien nautittavaksi Xbox Live Arcade -palveluun perjantaina 13. huhtikuuta. Taikauskoisten ei kannata peljätä. Kyseessä on kaikkea muuta kuin epäonnistuminen.

Muuttuva maailma

Fez on perspektiiviä nerokkaasti hyödyntävä ongelmanratkontapeli. Matkan aluksi katastrofaalinen onnettomuus lisää värikkääseen 2D-maailmaan kolmannen ulottuvuuden. Perinteisen kolmiulotteisen näkymän sijaan peliä seurataan yhä sivuvinkkelistä, mutta homman juju on fetsipäisen vaahtokarkkisankarin kyvyssä kääntää tilaa 90-astetta haluamaansa suuntaan. Tällöin esimerkiksi kaukana tyhjyyden päällä leijuvalle saarekkeelle voi vaikka kävellä toisesta perspektiivistä katsottuna.

Muuttuvaa näkökulmaa hyödynnetään liikkumisen lisäksi pelin lukuisissa ongelmissa. Tavoitteena on kerätä kahdeksasta pienemmästä osasta koostuvia kuutioita, jotka avaavat aina uusia alueita tutkittavaksi. Palikat on ripoteltu ympäri moniulotteisia kenttiä, ja niiden saavuttaminen perspektiiviä vaihtamalla on iso osa pelin hauskuudesta. Simppelit alkupään ongelmat muuttuvat hiljalleen yhä haastavammiksi, mutta homma ei missään vaiheessa mene raivostuttavaksi. Päähenkilö ei esimerkiksi pysty lainkaan kuolemaan, vaan liian korkealta pudotessa hahmo syntyy välittömästi takaisin tippumastaan paikasta.

Kuutioiden ohella maailmasta löytyy monia visaisia pähkinöitä, salaisuuksia ja peräti kokonainen oma kieli. Näiden setviminen on vaihtoehtoista puuhaa, mutta ongelmat lukeutuvat pelin parhaimpiin ja vaativat normaalia enemmän ajattelua. Osaan pulmista ei välttämättä heti ole ratkaisua ja parhaimmillaan jotkut vaativat kokonaan ulkopuolisia apuja, kuten mielenkiintoisimpana esimerkkinä QR-koodien lukuun tarvittava laite. Saadaanpahan älypuhelimille vihdoin jotain järkevää käyttöä. Fezin ongelmat antavatkin pitkästä aikaa todellista virikettä aivosoluille.

Kaunis kuin sika 8-bittisenä

Pikkutarkka pikseligrafiikka tuo mieleen Megadrive- ja SNES-aikaiset seikkailupelit. Ilme lumoaa välittömästi puolellensa, ja kenttien välinen vaihtelevuus on kirjava. Aurinkoisesta aloituskylästä seikkailu etenee muun muassa tummanpuhuvalle hautausmaalle ja vehreään viidakkoon. Varsinkin isolta ruudulta katsottuna värikäs maailma onnistuu häikäisemään kerta toisensa perään, vaikka ruudunpäivityksen suhteen olisi paikoin petrattavaa. Nostalgista antia tuetaan erinomaisella äänimaailmalla, jonka vuosimalli on visuaalisuuden tapaan parin vuosikymmenen takaa. Onnistuupa peli jopa yllättämään muutamilla tutuilla tärpeillä ja audiovisuaaliskerronnallisilla ratkaisuillaan.

Fez on tämän vuoden onnistuneimpia Xbox Live Arcade -pelejä ja parhaimpia tasoloikkagenren edustajia. Värikäs ja nostalginen ulkoasu siivittää äärimmäisen kutkuttavilla ongelmilla varustettua seikkailua, jota ei yksinkertaisesti malta lopettaa kesken.

Fez on saatavilla Live Arcadesta 800 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi