Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ennakossa Call of Duty: Advanced Warfare

Vuodet vierivät, sukupolvet maatuvat ja Call of Dutyt porskuttavat. Kolmen vuoden kehitystyö tuottaa hedelmää, sillä Call of Duty: Advanced Warfaren julkaisu on enää muutaman viikon päässä. Activision järjesti Tukholmassa ennakkotilaisuuden, jossa esiteltiin teoksen rakennuspalikoita.

Advanced Warfare on ainakin toistaiseksi pisimpään kehitetty Call of Duty. Sledgehammer Games -studio on saanut keskittyä yksinomaan nykyisen konsolisukupolven raudan taivuttamiseen, mikä näkyy ulkoasussa välittömästi. Upouusi pelimoottori piirtää ruudulle näyttävää, yksityiskohtaista grafiikkaa. Vaikka korea ulkoasu onkin ollut sarjalle aina tyypillinen piirre, on uusin osa napannut selvän askeleen eteenpäin. Sota on kaunista.

Tuottaja Glen Schofield korostaa Advanced Warfaren suhteen kolmea erityistä pointtia: tarinaa, pelattavuutta sekä sitouttamista. Juonikuviosta on muutaman lyhyen videon perusteella paha sanoa juuta tai jaata, mutta konkarinäyttelijä Kevin Spaceyn mukanaolo luo uskoa parempaan huomiseen. Schofieldin kertoman mukaan Spacey saatiin mukaan erityisen vahvojen hahmojen takia, joita verrattiin monien elokuvasankarien tasoisiksi monikerroksisiksi henkilöiksi. Ainakin tekijät ovat tällä kertaa päättäneet keskittyä vain yhteen päähahmoon: palkka-armeijaa pyörittävän Atlas-firman riveissä sotivaan Jack Mitchelliin. Tulevaisuuden terroristeihin, armeijapalveluksia myyviin firmoihin ja muihin nykyisinkin ajankohtaisiin aiheisiin keskittyvät teemat vaikuttavat lupaavilta.

Schofieldin teeseistä pelattavuus on uudistuksineen helposti havaittavissa. Siirtyminen tulevaisuuteen tarjoaa monia kikkakolmosia, jotka eivät nykyajan sotakaluston puitteissa olisi vielä mahdollisia. Exo-puvun avulla pelaaja voi loikkia entistä korkeammalle, mikä tuo taistelutantereelle tunteen vertikaalisuudesta. Enää viholliset eivät hyökkää vain oikealta ja vasemmalta: toisinaan niskaan tiputtaudutaan yläilmoistakin. Vaikka tämä on mahdollistanut tekijöille avoimempien luotienvaihtoalueiden luomisen, tehtävät ovat kaikesta huolimatta tietoisesti suunniteltu lineaarisiksi kokonaisuuksiksi.

 

Vuoteen 2055 sijoittuvaa Traffic-tehtävää katsellessa huomaa, ettei kauniista korulauseista huolimatta kovinkaan moni asia ole lopulta muuttunut. Kiihkeätempoinen räiskintä toimii sujuvasti, parkkipaikalla autot räjähtävät ja toiminta on kaikkinensa erittäin skriptattua. On jopa hivenen koomista nähdä kymmenen minuutin pätkän aikana useampi ”paina nappia siirtyäksesi bussista toiseen” -kohtaus, kun varttia aiemmin kerrottiin ylpeänä HUDin piilottamisesta luontevaksi osaksi ympäristöä. Ei taida tiikeri päästä raidoistaan, mutta harva sitä sarjalta vaatineekaan.

Esityksen jälkeen on viimein aika tarttua ohjaimeen ja ryhtyä tutkimaan moninpeliä. Schofieldin mainitsema sitouttaminen paljastuu nopeasti, sillä pelaajalle tarjotaan jälleen kierroksesta toiseen uutta sisältöä uusista tuliluikuista lähtien. Hahmoaan voi kustomoida ulkonäöstä perkeihin ja exo-ominaisuuksista asevalikoimaan. Muutaman kierroksen aikana pyssykattauksen monipuolisuus jäi lähinnä pintapuoliseksi raapaisuksi, eikä kenttienkään kanssa päässyt vielä kunnolla sinuiksi. Bagdadilaisessa vankilassa räiskiminen osoittautui kiihkeätempoiseksi, kun taas Biolab-kartan tutkimuslaboratorio tarjosi enemmän mahdollisuuksia taktisuudelle. Toistojen kautta nurkat tulisivat tutuiksi, mutta kertalaakista onni nousi kummasti taitoa suurempaan rooliin.

Uutena pelimuotona tarjolle tuodaan Uplink, jossa yhdistellään sodankäyntiä ja jenkkifutista. Tilan tarkoituksena on viedä peliväline vastustajan maaliin, mutta ongelmallisesti pallon kanssa ei aseeseen ole koskemista. Murkulan voi onneksi viskata taistelukaverille tai vastustajalle, joten taktiselle pelityylille on tilausta. Periaatteessa kyseessä on siis vain käänteinen lipunryöstö muutamine lisänikseineen, eikä yhteen kierrokseen jäänyt kokeilusessio antanut riittävää kokonaiskuvaa Uplinkin syvällisyydestä. Tuoreen tilan lisäksi tarjolla on 11 perinteistä verkkopelivariaatiota, joten jokaiselle pelaajalle riittää taatusti nähtävää.

  

Sotiminen itsessään on verkkopeleissä yhä sitä samaa vanhaa rautaa. Kiihkeä toiminta, loikkiminen siellä täällä ja tiiviit kentät – siinähän ne toimivan räiskinnän kulmakivet ovatkin. Vaikka itse en häävisti jaksa nettiräiskinnöistä innostua, oli tässäkin Call of Dutyssä jälleen palikat sellaisessa järjestyksessä, että puolen tunnin sessio lensi kuin siivillä. Tuskinpa tämä erityisesti uusia faneja tuo, mutta vanhat konkarit ovat välittömästi kuin kotonaan.

Call of Duty: Advanced Warfare tuskin yllättää ketään. Pitkästä kehitysajasta huolimatta kokonaisuus näyttää ja tuntuu ehkä jopa turhan tutulta. Siirtyminen tulevaisuuden sodankäyntiin on ehdoton piristysruiske, ja sodankäynnin kaupallistumiseen keskittyvät teemat tuntuvat kiintoisilta. Kokonaisuutta päästään onneksi tarkastelemaan jo muutaman viikon päästä.

Call of Duty: Advanced Warfare julkaistaan PlayStation 4:lle, Xbox Onelle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja PC:lle marraskuun 4. päivä.

Kiitokset Activisionille tilaisuudesta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi