Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ensitestissä Forza Motorsport

Versio: Demo
Julkaisija: Microsoft
Kehittäjä: Microsoft
Pelin kotisivu


Forza Motorsport on Microsoftin vastaus autopelien kuninkaaksi tituleeratulle Gran Turismolle. Forza-tiimin tähtäimessä on siis realismiin painottuva ajopeli, johon kuuluvat myös autojen virittely ja personalisointi. XboxFIN koeajoi pelin demon (mm. MechAssault 2:n levyllä), joka sisältää yhden radan, Laguna Secan, ja toistakymmentä autoa eri luokista.


Demo on yllättävän rajoittunut, sillä monet hehkutetut ominaisuudet loistavat poissaoloaan. Valmiin pelin luvataan kattavan yli 230 lisensoitua autoa, lukuisia ratoja (aitoja ja keksittyjä), syvällisen uramoodin, auton virittelyä ja ulkoista kohentamista mm. omilla maalauksilla sekä tonneittain Live-ominaisuuksia. Lisäksi mukana pitäisi olla auton ulkonäköön ja käyttäytymiseen vaikuttava vauriomallinnus sekä tekoälyä ihmisen tavoille kouluttava Drivatar-teknologia. Valitettavasti demo ei sisällä tavanomaista yksittäiskisaa kummempaa sisältöä; auton kanssa ei pääse näpertämään, vahinkomalli on lähinnä PGR2:n tasolla, eikä tekoälykään säväytä. Ensikosketus autoihin jätti kuitenkin positiivisen mielialan.


Forzan ajomalli on erinomainen. Autot käyttäytyvät realistisesti, ja pelaaminen vaatii keskittymistä. Mutkiin on pakko jarruttaa hyvissä ajoin, jotta auton saa kääntymään sisäkurviin ja optimaaliselle kiihdytyslinjalle. Lukkojarrutus vie ohjattavuuden, ja liian hätäinen kaasuttaminen johtaa helposti pyörähdykseen. Syvyyttä peliin tuovat eri autojen omalaatuiset ominaisuudet: jotkut autot ovat luonteeltaan rauhallisia ja helposti hallittavia, toiset sitä vastoin kiukkuisia ja armottomasti virheistä sakottavia vauhtihirmuja.


Pelin pelaaminen padilla on riittävän tarkkaa, mutta laadukkaan ratin laajasta kääntökulmasta olisi aggressiivisempien yksilöiden hallinnassa suurta hyötyä. Jos autot eivät pysy hanskassa, pelissä voi käyttää ajonvakautinta, luistonestoa ja ABS-jarruja. Parhaimmalta ajo tuntuu kuitenkin ilman niitä, koska ajoavuilla peli muuttuu liian yksinkertaiseksi. En yleensä totu manuaalivaihteisiin videopeleissä, mutta Forzassa vaihteiden hallinnalla saa niin paljon paremman kontrollin auton käyttäytymiseen, että siirsin automaattivaihteet suosiolla syrjään. Liekö pelin realistisuudella osansa asiassa, kun parin kierroksen jälkeen vaihteiden vaihtelu sujuikin yllätyksekseni kuin luonnostaan.



Demon perusteella kisaamisessa on kuitenkin vielä hieman viilaamista. Ensinnäkin tärinäefektejä hyödynnetään turhan vähän. Ohjan vapisee käytännössä vain hiekalla seikkaillessa, jarrutuksissa ja sivuluisun alkaessa. G-voimista, tien pinnasta ja moottorin kierroksista voisi antaa jonkinlaista näppituntumaa ajofiiliksen maksimoimiseksi. Tätä kiusallisempi ongelma on kuitenkin demon tekoäly. Radalla pyörivät kolme tekoälykuskia (valmiissa pelissä seitsemän) eivät anna järin tiukkaa vastusta, jos pelaaja ei jää keräämään hiekkaa ajoradan ulkopuolelta. Tekoäly osoittaa joitain inhimillisyyden merkkejä tekemällä silloin tällöin jarrutusvirheitä, mutta joskus se osaa olla myös todella pottumainen puskemalla ohi pyrkivän pelaajan hallitsemattomaan sivuluisuun. Toivottavasti lopullisessa versiossa tekoäly pyrkii vaikeuttamaan ohituksia jotenkin muuten kuin sikailemalla.


Verkossa on käynyt jo pitkään kiivasta keskustelua siitä, onko Gran Turismo vai Project Gotham Racing kaunein autopelisarja. Turismon ulkoasu vaikuttaa kieltämättä hyvin luonnolliselta, yksityiskohtiin panostava PGR puolestaan on teknisemmän näköinen. Forza Motorsportin grafiikka jatkaa PGR-sarjan viitoittamalla tiellä. Ympäristöissä ja autoissa on runsaasti yksityiskohtia, ja teksturointi on tarkkaa. Piirrosmainen väripaletti, kliininen yleisilme ja reaaliaikaisen varjostuksen rajoittuminen ainoastaan pelaajan autoon eivät kuitenkaan anna pelin nousta fotorealistisuudessa tuoreimman Turismon tasolle.


Demo pyörii pääasiassa 30 ruutua sekunnissa (25fps 50Hz:n tilassa), mutta pientä hidastelua esiintyy siellä täällä. PGR2:ta laadukkaammat heijastukset kärsivät itse pelin ruudunpäivitystä jonkin verran hitaammasta päivitysnopeudesta. Pelissä on neljä kamerakulmaa: kaksi auton takana ja eri korkeudella olevat puskurikamerat. 30 ruudun ruudunpäivityksestä huolimatta vauhti tuntuu luonnolliselta, ja parhaiten se välittyy tietysti aivan asfaltin rajassa olevasta kamerasta. Äänipuolella tilanne vaikuttaa hyvältä, sillä autot murisevat persoonallisesti ja efektien monipuolisuus on suuri plussa. Esimerkiksi renkaat vinkuvat monilla eri äänensävyillä tilanteesta riippuen.


Forza on lupaava. Jos peli ehditään viimeistellä priimakuntoon keväälle merkittyyn julkaisuun mennessä, Microsoft julkaissee todennäköisesti Xboxin parhaan autopelin. Aivan Gran Turismo 4:n kaatajaksi siitä tuskin kuitenkaan on.


Videot:



  • Demovideo 1 (20,7Mt / 2:46 / WMV)
  • Demovideo 2 (21,5Mt / 2:51 / WMV)
  • Demovideo 3 (24,0Mt / 3:25 / WMV)
  • Galleria: 

    Kirjaudu kommentoidaksesi