Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Haastattelu: Trine 2 lupaa tehdä kaiken paremmin

Viime aikojen valovoimaisin suomalaispeli on ehdottomasti ollut Alan Wake. Arvosanoja keräävän Metacritic-sivuston keskiarvojen mukaan Remedyn psykologinen trilleri ei kuitenkaan ole paras kotimainen konsolijulkaisu viimeisen vuoden ajalta, sillä sekä Frozenbyten Trine että RedLynxin Trials HD pesevät Alan Waken tiukalla marginaalilla. Metacriticin keskiarvojen oikeellisuudesta ja vertailukelpoisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta latauspalveluissa julkaistu Trine onnistui joka tapauksessa valloittamaan monien pelaajien sydämen. Kaksiulotteisen fantasiaseikkailun ystävillä onkin nyt aihetta juhlaan, sillä helsinkiläisstudio paiskii parhaillaan töitä niska limassa jatko-osan kimpussa.

Trine 2:n kehitysprosessi starttasi viime kesänä hyvin yksinkertaisista lähtökohdista: Frozenbyten tavoitteena oli jatkaa samoilla vahvuuksilla ja korjata alkuperäisen seikkailun erheitä. Tämä näkyi jo pelin yhdeksänsivuisessa suunnitteludokumentissa, jota kehittäjien mukaan voi kuvata pitkälti fraasilla ”Trine ykkönen plus nämä muutokset”. Tämä kelpasi potentiaalisille julkaisijoille. Yksi pelaajien suurimmista valituksenaiheista oli verkkopelin puute, sillä Trineä saattoi pelata kahden kaverin kanssa ainoastaan samalla konsolilla tai PC:llä. Jatko-osassa tähän tulee muutos, mutta edistys ei tapahdu ilmaiseksi.

– Yksin- ja verkkopelimoottori vaativat ihan erilaisia asioita. Trine perustui meidän kymmenisen vuotta vanhalle pelimoottorillemme, jossa näkyi paljon jälkiä vanhoista peleistä. Nyt meillä oli tilaisuus sanoa koodareille ”tehkää asiat kunnolla”. Siinä meni melkein vuosi, kun noin kymmenen jäbää kirjoitti moottorin täysin uusiksi. Aika iso investointihan tuo oli, mutta nyt meillä on sitten about maailman hienoin engine, se on tietenkin hieno juttu, Frozenbyten toimitusjohtaja Lauri Hyvärinen kehuu pieni pilke silmäkulmassa.

Lähes vuoden urakan jälkeen armottoman koodauksen hedelmiä päästään esittelemään uudella trailerilla. Ari Pulkkisen taianomaisella teemamusiikilla sävytetty video esittelee Trinen vahvuuksia: sujuvaa tasoloikkaa, tuimia taisteluita ja tietenkin värikästä fantasiamaisemaa. Uudistuksia nähdään myös muualla kuin teknisessä toteutuksessa. Viidellä henkilöllä kasvaneeseen kehitystiimiin on palkattu käsikirjoittaja, joka tosin vasta aloittelee hommiaan, joten tarkempaa kuvausta jatko-osan juonesta ei vielä uskallettu tarjota. Käsikirjoittajan toivotaan kuitenkin parantavan pelin kerrontaa. Avausosassa muun muassa kenttien välissä kuunneltuja kerrontaosioita pitkitettiin, kun lataustaukojen odotettiin kestävän kauemmin kuin pari sekuntia.

– Se oli tosiaan suunnitelma, sen takia niistä tehtiin pitkiä, mutta sitten todettiinkin, että näitä latausaikoja saatiin optimoitua vähän liikaakin, Frozenbyten puhemies Joel Kinnunen naurahtaa.

– Latausruudut ovat nyt tosi makeita, eikä niihin laiteta nyt niin paljoa kerrontaa, kun peli lataa tosiaan sen kaksi sekuntia. Jos haluaa seurata tarinaa niin pääsee aika lyhyellä, me yritämme hajauttaa juonta vähän muuallekin, Hyvärinen jatkaa.

Seikkailun sujuvuutta lisää myös uusittu tallennusjärjestelmä, jonka ansiosta tilanteensa voi tallentaa milloin tahansa eikä vain tarkistuspisteillä. Pelattavuuden saralla erityisesti pulmatilanteisiin luvataan parannusta. Pelaajat joutuvat ohjailemaan tulta, ilmaa ja nesteitä edetäkseen. Lisäksi leikkimään päästään magneeteilla.

– Puzzleihin on yleisesti panostettu enemmän. Ne ovat suhteessa ehkä vähän vaikeampia, tai sanotaanko monipuolisempia. Niihin on tullut paljon enemmän ratkaisumalleja, co-opissa on oma lisänsä tietenkin, Hyvärinen kertoo.

Kehittäjien mukaan monipuoliset ratkaisumallit takaavat, että pelaajat myös todennäköisemmin pääsevät ongelmasta eteenpäin. Suunnittelufilosofiana on, ettei yksikään pulmatilanteista saisi ratketa heittämällä ensimmäisellä kerralla. Jatko-osaan luvataan saman verran kenttiä kuin alkuperäisessäkin nähtiin, mutta paikoin tasojen pituus on jopa tuplattu, joten seikkailulle uskalletaan povata peräti kymmenen tunnin kestoa. Uudelleenpeluuarvoa halutaan tarjota erityisesti yhteistyötilalla, sillä kolme hahmoa eroaa edelleen toisistaan ratkaisevasti. Ritari Pontius oppii heittelemään moukariaan ja vihollisiaan, kun ketterä varas taasen pystyy hidastamaan ympäristönsä ajankulua – jos koodipuoli vain antaa myöten, Hyvärinen muistuttaa.

– Nyt kun menen lupailemaan kaikkea, niin tietysti koodarit sanovat, ettei se onnistu.

Velhon kyvylle levitoida vihollisia puolestaan luvataan koomisia käyttötarkoituksia.

– Co-opissa suosittu yhdistelmä on tietysti se, että levitoidaan jalasta örkkejä ja toinen paukuttelee turpiin (naurua). Siis Trine on totta kai väkivallaton peli. Emme ole missään nimessä tarkoittaneet, että kukaan keksii ikänä tuota, Hyvärinen kujeilee.

Myös roikotettavia vihollisia luvataan enemmän. Ensimmäisen pelin luurankojen rinnalle saadaan ainakin peikkoja ja maassa möyriviä tyhmiä liskoja. Seikkailun varrella vastaan tulee isompiakin otuksia, joista osa täyttää tasopomon roolin ja osa auttaa pelaajaa etenemään.

Trine 2:n kohdalla moni asia on vielä auki, sillä pelin julkaisun pitäisi tapahtua vasta kevät-kesällä 2011. Esimerkiksi julkaisualustoista ei vielä annettu virallista sanaa, mutta kehittäjien tavoitteena on saada peli PC:n ja PlayStation 3:n ohella kolmannellekin alustalle. Vaikka sisällöstä noin puolet on vielä tekemättä, on Frozenbyte erittäin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseensa. Osittain hyvän fiiliksen takaa kurkistaa ensimmäisen Trinen kamala kehitysprosessi, josta studio avautuu tarkemmin Gamasutran verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa. Projektin budjetti räjähti monikymmenkertaiseksi, tutustuminen konsolikehityksen realiteetteihin iski kasvoille kuin kylmä kala ja yhteistyö tuolloisen julkaisijan kanssa ei sujunut lainkaan. Legenda kertoo ulkoistetuista testaajista, jotka raportoivat bugeista hämärillä kännykkäkameravideoilla.

Trine 2:n julkaisijaksi valikoitunut Atlus USA vaikuttaa kuitenkin mainiolta kumppanilta. Erityisesti avausosan PC-version menestys vakautti studion talouden, sillä Frozenbyte julkaisi pelin itse Steam-latauspalvelussa.

– Ykköstä aloittaessa olimme käytännössä konkurssikypsiä, ja nyt on vähän erilainen tilanne. Ulkoiset asiat ovat vaikuttaneet paljon kehitystyöhön. Nyt ei tarvitse esimerkiksi tehdä kolmivuorotyötä, kun on kaikille omat tietokoneet, niin se auttaa huomattavasti.

Myös perusteellisesti uusitun pelimoottorin pitäisi tehdä kehitysprosessista miellyttävämpi.

– Totta kai se helpottaa, kun on tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan engine uusiksi. Pitäisi olla vähemmän bugeja, helpommin löydettäviä bugeja, helpommin korjattavia bugeja ja helpommin testattavakin. No onhan meillä vuosi aikaa vielä sotkea kaikki, Hyvärinen sutkauttaa.

Frozenbyte ei edelleenkään usko pelialalle tyypilliseen ”crunchaamiseen” eli kehitysprosessin loppumetreillä tapahtuvan pahamaineiseen rutistukseen, jonka aikana osa työntekijöistä suurin piirtein asuu studiolla. Yksittäistapauksia sattuu totta kai: Hyvärinen ja Kinnunen ovat puolittain vapaaehtoisesti odottamassa Trine 2:n trailerin julkaisua toimistolla, vaikka se tapahtuukin kello neljältä aamuyöllä Suomen aikaa.

Vaikka Frozenbyte ei ole Suomen tasolla suurimpia pelitaloja, studiolla riittää kunnianhimoa. Trine 2:n ohella työn alla on mystinen toinen projekti, jonka lupaillaan poikkeavan studion aikaisemmista tuotoksista. Frozenbyte jatkaisi myös mieluusti Trinen maailman parissa, mutta jatko-osan valmistuttua katseet suunnataan jälleen uuteen, kunnianhimoiseen projektiin. Samalla kun puhutaan tulevaisuudesta, Frozenbyte muistaa myös menneitä. Trine saanee pian konsoleillakin päivityksen, joka korjailee muutamia bugeja. PC-puolella taasen valmistaudutaan 3D-tuen lisäämiseen. Omakätisen kokemuksen perusteella kolmiulotteinen tehoste sopii sivuttain rullaavan seikkailuun erinomaisesti, eikä tuen lisääminen aiheuttanut kehittäjien mukaan turhaa hikoilemista.

– Ostettiin huvikseen halvalla Verkkiksen (Verkkokauppa.comin) tarjouksesta laitteet ja jätettiin tuonne hyllyyn pölyttymään. Sitten yllättäen keksittiin ”Hei, tällehän vois vaikka tehdä tuenkin”. Noh, vähän piti Nvidiaa kovistella ajureista, mutta kyllä nekin sieltä lopulta saatiin, Hyvärinen kuittaa.

PS3-versioon 3D-tukea tuskin päivitetään, sillä sen tehovaatimukset vaatisivat melkoista optimointia koodiin. Myös Move-liikkeentunnistuksen suhteen halutaan edetä varovaisesti ennen kuin teknologiaa päästään kokeilemaan omin käsin.

KonsoliFINinin seuraava ekskursio Frozenbyten toimistolle tapahtunee syksyllä, jolloin tutustutaan tarkemmin Trine 2:een ja salaperäiseen toiseen projektiin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi