Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Satoru Iwata haluaa pitää Nintendon nälkäisenä

Newsweek-lehden toimittaja N'Gai Croal pääsi E3-messuilla haastattelemaan Nintendon johtajaa Satoru Iwataa. Alla on vapaamuotoinen käännös Iwatan mietteistä. Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.

E3-messujen lehdistötilaisuus oli monien mielestä Nintendon osalta floppi ydinpelaajien kannalta. Iwatan mukaan Wiin vahva menestys vaikutti uusien pelien paljastuksen vähyyteen.

"Halusimme mainita tänä vuonna ilmestyvät nimikkeet ohimennen, jotta ihmiset muistaisivat ne. Wii Fit sopi kuitenkin ajatukseemme show'n sisällöstä parhaiten. Halusimme nähdä, miten ihmiset suhtautuisivat siihen, ja olimme iloisia, että se otettiin vastaan niin hyvin."

"Mikäli Wiin menestys ei olisi näin suurta, meillä olisi saattanut olla enemmän paineita esitellä uusia pelejä, mutta koska meidän ei ollut pakko tehdä niin, päätimme jättää ne vielä paljastamatta. Nykyään tuntuu siltä, että jos paljastaa liikaa liian ajoissa, ihmiset väsähtävät peleihin ennen kuin niitä edes julkaistaan. Ennen pystyimme paljastamaan tietoa pidemmällä aikavälillä, mutta nykyään ihmiset eivät tunnu olevan yhtä kärsivällisiä."

Croalin kysyessä, vaikuttiko Twilight Princessin heikko menestys Japanissa Nintendon tekemiin valintoihin, Iwata pohti Zeldan viimeaikaista menestystä yhtiön kotimaassa seuraavasti:

"Luulen, että Twilight Princessin kohdalla kyse oli enemmänkin siitä, että se sai liian hankalan pelin imagon. Phantom Hourglassin kohdalla saimme yleisön huomaamaan, että kyseessä on Zelda-peli, jota kaikki voivat pelata, ja tämä on lisännyt etenkin nuoren naisten kiinnostusta peliä kohtaan. Olemme myös saaneet monta aiempia Zelda-pelejä pelannutta, mutta sittemmin vieraantunutta pelaajaa takaisin Zeldan maailmaan. Phantom Hourglassin myyntiluvut ovat osoittaneet, että kiinnostus peliä kohtaan jatkuu edelleen, ja odotamme pelistä mahdollista miljoonamenestystä."

Yksi Nintendon haasteista Japanissa on DS-pelaajien saaminen Wiin pariin. Iwatan mukaan DS:n menestys saattaa hyödyttää Wiinkin tulevaisuutta.

"Kahden ja puolen vuoden jälkeen DS:n pelikirjasto on hyvin laaja. Kolmannet osapuolet vahvistavat DS:n menestystarinan. Pelinkehittäjät ovat huomanneet, että DS:n myynti jatkuu, ja hypänneet mukaan toden teolla. Wii on ollut markkinoilla vasta puoli vuotta, ja se on se suurin ero. Uskon, ettei yksikään isoimmista kehittäjistä uskonut, että Wii olisi markkinajohtaja. Siksi mikään näistä yhtiöistä ei sijoittanut resurssejaan Wii-kehitykseen. Mutta nyt, kun tilanne alkaa valjeta heille, voimavaroja aletaan siirtää Wiin suuntaan. Tulokset alkavat näkyä vasta jonkin ajan päästä, mahdollisesti ensi vuonna."

"Uskon, että Nintendon alustoille halutaan tehdä pelejä nyt enemmän kuin viimeiseen kymmeneen vuoteen. Uskon, että moni ajattelee kuitenkin Wiin olevan vain muotihaihatus, joka tulee häviämään pian. Tätä asennetta on hankala muuttaa. Nintendo asettui lisäksi alan yleisiä standardeja vastaan. Ennen pelialalla on ajateltu 'Keskitytään myöhäisteineihin ja ydinpelaajiin. Mitä paremmalta pelit näyttävät, mitä korkeampilaatuista grafiikkaa saamme aikaan, sitä enemmän myymme.' Koska emme noudattaneet tätä ajattelumallia, yllätimme monet."

Eräs Nintendoon ja Nintendon konsoleihin liittyvä myytti on, että kolmansien osapuolten pelit eivät myy Nintendon alustalla. Alkuvaiheessa pelimyynneistä puolet on muodostunut Nintendon omista peleistä. Iwatan mielestä tämä on luonnollista.

"Monet kehittäjät katsovat varmasti Nintendon pelejä ja ajattelevat, ettei Nintendon markkinaosuus saisi olla suurempi kuin kolmannes, tai muuten olemme liian vahvoja. Uskon kuitenkin, että 1st party -pelien tulee ajaa konsolimyyntiä. Jos vaikutus ei ole tarpeeksi vahva ja kauaskantoinen, myyntitahti hiipuu. Jos vauhti hiipuu liikaa, ulkopuoliset kehittäjät eivät halua kehittää pelejä alustalle. Se ei ole hyvä tilanne."

"Wiin alkutaival muistuttaa paljolti DS:n vastaavaa aikaa. Koska Nintendo oli ainoa vahvasti käyttäjäkunnan laajentamiseen keskittynyt taho, ja koska teimme ainutlaatuisia pelejä, Nintendon pelien myyntitahti oli järjetöntä. Meillä oli hyvin vahva ote markkinoista, ja Nintendon pelit tuntuivat olevan ainoita, joita myytiin. Jos katsotaan tämän vuoden alkua, Nintendon osuus markkinoista on kääntynyt laskuun, sillä muut yhtiöt ovat vallanneet alaa."

Nintendo on myös auttanut kehittäjiä entistä enemmän. Iwata on tietoisesti ohjannut yritystä avoimempaan suuntaan. Yhtiö järjesti ennen E3-messuja kehittäjäkonferenssin, jossa Wii Sports -tiimi kertoi kehittäjille, miten nämä voivat kehittää liiketunnistinkontrolleja parempaan suuntaan. Konferenssista saatu palaute oli Iwatan mukaan positiivista.

"Kehittäjät olivat yllättyneitä, että paljastimme nämä asiat heille. Nintendoa on ennen pidetty hyvin pihinä informaation suhteen. Oma pelinkehitystaustani auttoi ymmärtämään, että muutkin haluavat tietää näistä asioista. Vakuutin monelle ihmiselle, että meidän tulisi jakaa tämä tieto muiden kanssa. On toki mahdollista, että meitä imitoidaan, tai ideoitamme käytetään, ennen kuin ehdimme itse hyödyntää niitä. Mutta mikäli ala ei kasva, emme mekään voi kasvaa, ja meidän tulee auttaa pelialaa selviämään, jotta voimme itse selviytyä sillä."

Erityisesti EA on ollut tukemassa Wiitä voimakkaasti. Iwatan mukaan yhtiöiden näkemykset ovat hyvin samanlaisia.

"Kun luin [EA-pomo] John Riccitiellon mietteitä pelialan nykytilasta, olin hämmentynyt. Ajattelin, että 'tuo ei kuulosta EA:n työntekijältä, vaan Nintendon työntekijältä'. EA tuntui ymmärtävän nopeasti, mitä haemme takaa, ja miten pelialan toiminta voi muuttua, ja he hyppäsivät mukaan hyvin nopeasti."

"Meidän mielestämme EA:n urheilupelien sisältö soveltui hyvin yhteen uuden ohjaustapamme kanssa, ja koimme käsillä olevan suuren mahdollisuuden. Meistä tuntui myös, että EA on paljon parempi tekemään realistisia urheilupelejä kuin me olemme. Saimme sen kuvan, että he tuskailivat vuosittaisten iteraatioiden mukanaan tuoman vaikeustason nousun kanssa. He kokivat sen vieraannuttavan uusia pelaajia. Viime vuoden peleihin emme valitettavasti ehtineet mukaan, mutta tänä vuonna uskon yhteistyön hyödyttävän molempia osapuolia."

Jotkut tahot ovat epäilleet Nintendon jättävän peruspelaamisen kokonaan. Iwatan mukaan syytä huoleen ei ole.

"Wii Fitin ja Wii Sportsin kaltaisten nimikkeiden lisäksi Nintendo käyttää paljon aikaa ja energiaa Zeldan, Mario Galaxyn, Super Smash Brothers Brawlin, Mario Kartin ja tietysti Metroid Prime 3:n kaltaisiin peleihin. Meillä ei ole aikomustakaan hylätä fanejamme. Haluamme tehdä paljon uniikkeja asioita, ja näin tehdessämme tulemme varmasti jättämään tekemättä jotain sellaista, mitä ihmiset meiltä odottavat. Suurin osa juuri mainitsemistani peleistä on tuotantonsa loppusuoralla, ja olemme jo alkaneet siirtää työvoimaa uusiin tuotteisiin, nimikkeisiin ja teemoihin. Uskomme kuitenkin, että osa tehtäväämme on tehdä perinteisiä pelejä perinteiselle kohderyhmällemme."

Haastattelun lopuksi Croal tiedusteli Iwatalta, miten siirtyminen niin median, kehittäjien kuin pelaajienkin silmissä lähes varmasta epäonnistujasta yllättäväksi voittajaksi on vaikuttanut Nintendoon.

"Kun siirryimme nykyiseen ajatusmaailmaamme, kohtasimme epäilyksiä. Kun onnistuimme osoittamaan, että voimme menestyä tällä tavalla, näkökulma alkoi muuttua. Koska olemme viihdealalla, osa tehtävästämme on yllättää yleisö. Itse asiassa, nousumme esteiden yli menestykseen ja sen luoma draama on oikeastaan hyvin osuvaa, sillä olemmehan viihdealalla."

"Toisaalta, jos ajattelemme, että kaikki hoituu hyvin, tilanteeseemme ei liity suurta draamaa. Mutta siinä piilee vaara. Jos tuomme uusia ideoita ja asioita alalle ja kaikki ottavat ne positiivisesti vastaan, on vaikea säilyttää yrityksen sisällä eteenpäin suuntaamiseen vaadittava energia. Nintendon suurin haaste tällä hetkellä on säilyttää sisäinen energiansa ja momenttinsa. Tärkein tehtäväni on ehkäistä tilanne, jossa Nintendo nähtäisiin ylimielisenä tai hyvän olon tunteeseen tuudittautuneena. Haluamme estää vauhtimme hidastumisen."

"Olimme hyvin onnekkaita siinä mielessä, että Wii Balance Board ja Zapper otettiin vastaan niin hyvin. Nyt on tärkeää, että ne tuotteet, jotka markkinoille tuomme, ylittävät kaikkien odotukset. Haluamme luoda samanlaisen viidakkorummun kuin nyt. Wii Sports on tästä hyvä esimerkki. Kun ihmiset näkivät sen, he ajattelivat 'tuo näyttää mielenkiintoiselta'. Sitten kun he kokeilivat peliä, se ylitti heidän odotuksensa. Se synnytti positiivisen kohun, joka kyseistä peliä ympäröi."


Nintendon historiaa tunteville Iwatan mietteet tulevat todennäköisesti positiivisena yllätyksenä. Aiemmin sulkeutuneena tunnetusta Nintendosta on kasvamassa Iwatan johdolla avoimempi ja yhteistyökykyisempi yritys. Kiotossa on vihdoin ymmärretty, että pärjätäkseen pelialalla kilpailukyky ei yksinomaan riitä, ainakaan laitevalmistajalle. Nintendo 64:n ja GameCuben aikana tehdyistä virheistä on opittu, ja ulkopuolisille kehittäjille pyritään luomaan entistä hedelmällisempi ilmapiiri. Hiroshi Yamauchin ajan uhkailut ja pimittelyt on korvattu tietotaidon jakamisella. Tulevaisuus näyttää, miten muutos vaikuttaa Nintendon konsolien pelitarjontaan.

Galleria: 

Kommentit

"Uskon, että moni ajattelee kuitenkin Wiin olevan vain muotihaihatus, joka tulee häviämään pian."

Luulempa että tuo pitää hyvinkin paikkansa.

Uusien lisäohjaimien, kuten Balance Boardin ja Zapperin, tuominen markkinoille mahdollistaa myös jatkuvasti uusia ideoita peleihin, joten en usko että Wii nyt aivan pienen hetken "muotihaihatus" on. Eri asia sitten miten kauan noita uusia ohjaimia jaksaa keräillä, voi olla että vuoden päästä omistaa kymmenkunta erilaista ohjainta joista käytössä on enää vain pari.

Erittäin mielenkiintoisia ajatuksia. Nintendon nykyinen menestys ei ole mikään ihme, kun on tämänkaltainen tyyppi johdossa. Iwata tuntuu todellakin tuntevan pelialan läpikotaisin.

Kuuleri, ei oikeastaan ja kyllä todellakin:
Wii on floppi konsolina, mutta sen tuoma liike tunnistus ja se että ollaan palattu alkuperäiseen videopeli muotoon: hauskanpitoa ystävien/perheen kanssa lautapelimäiseen tyyliin tulevat säilymään, wii ei. Ja onhan puhuttu että 2/3 wiistä seisoo tyhjän palttina, minulla oli kuivakausi ps3:n kanssa darknessin jälkeen, mutta joulun alla on ruvennut tulemaan nämä must-buyt (jericho, eye of judgment, Assassin's creed, Ratchet and clank future: tools of destruction, Guitar hero 3, HAZE, Lair)
tavoitteena kaikki ostaa, sekä jos joulun alla halpenee niin ehkä heavenly swoard.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi