Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Big Brain Academy for Wii

Käsikonsolipuolella pankin räjäyttäneet Nintendon aivojumppapelit laajentavat nyt markkinoitaan olohuoneiden puolelle, kun Big Brain Academy on julkaistu myös Wiille. Pelin kotikonsoliversio tarjoaa lähinnä lisää samaa kuin pikkuveljensä, mutta kerrattakoon vielä aiheeseen tutustumattomien vuoksi.

Tieto on massaa

Big Brain Academy on älykkyystestiksi naamioitu kokoelma pieniä pulmapelejä. Mensaan testin tuloksella on kuitenkin turha pyrkiä, sillä älykkyysosamäärän sijaan yritetään selvittää aivojen painoa. Yhteys DS-versioon on siis selkeä. Myös Wiin aivoakatemian oppaana toimii käsikonsolipuolelta tuttu Tohtori Lobe, joka muun muassa neuvoo pelin aloituksessa. Ennen aloittamista jokaisen uuden pelaajan on luotava profiili, johon tallennetaan tiedot suorituksista.

Pelaaminen on yhtä yksinkertaista kuin DS:llä, tosin kosketuskynä on vaihdettu Wii-kapulaan. Kuvaruudun tökkimisen sijaan peliä pelataan osoittimen ja A-napin avulla. Simppeli ohjaustapa ei siis kummepaa totuttelua kaipaa, joten aivojumppaan on helppo ottaa osaa vaikkei olisi ennen pelannutkaan mitään.

Itse älykkyystestissä pelaajalle esitetään liuta tehtäviä, jotka on jaettu luokkiin laskenta, analysointi, tunnistus, visualisointi sekä muistiin painaminen. Mitä nopeammin tehtävät suoritetaan, sitä parempi tulos on luvassa. Hätiköinnillä ei kuitenkaan kovin pitkään menesty, sillä tehtävät vaikeutuvat testin edetessä.

Tehtävävalikoimassa on vaihtelua laidasta laitaan. Matikkapuolella esimerkiksi poksautellaan numeroituja ilmapalloja numerojärjestyksessä, visualisoinnissa taas kuljetetaan juna määränpäähänsä valitsemalla radalle sopivat palikat. Vaikka kaikki testin 15 tehtävää onkin äkkiä nähty, monipuolisuus pitää kokoelman tuoreena pitkään.

Tulosten yhteydessä menestys eri osa-alueilla näytetään selkeällä kaaviolla, jolloin vahvuudet ja harjoitusta kaipaavat kehitysalueet on helppo tunnistaa. Yksittäisiä tehtäviä voikin treenata harjoittelumoodissa. Harjoittelun myötä tehtävissä alkaa toki pärjätä paremmin, mutta kyse taitaa olla enemmänkin tehtävien oikeanlaisen suoritustavan oppimisesta eikä aivokapasiteetin äkillisestä laajenemisesta. Joka tapauksessa tehtävien huvin ja näennäisen hyödyn yhdistelmä toimii ja innostaa oman - tai kaverin - tuloksen ylittämiseen. Lisäksi tehtävien onnistuneella suorittamisella voi tienata mitaleita pronssista platinaan. Mitalien metsästys tarjoaakin perfektionisteille lisätavoitetta peliin.

Aivot yhteen ja kapulat kiertoon

Aivotesti on yksinpelin selkäranka, mutta kun kavereita sattuu kylään, kannattaa suunnata moninpelimuotojen puolelle. Mind Sprint -nopeuskilvassa kaksi joukkuetta suorittaa samanaikaisesti saman määrän tehtäviä jaetulla ruudulla. Oikea vastaus vie joukkueen pykälän verran lähemmäs maalia, ja voittaja on tietenkin ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt joukkue.

Mental Marathonissa kaikki pelaavat samaan pussiin. Jokainen vastaa vuorollaan muutaman kysymykseen joukkueen yhteisen vastausajan huvetessa. Oikea vastaus lisää vastausaikaa, joten ripeämmät vastaukset varmistavat, ettei joukkueen tie katkea kaikkein hitaimpaan pelaajaan. Tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle, mutta peli päättyy raa'asti ensimmäiseen väärään vastaukseen. Juuri yhden väärän vastauksen rajoitus pilaakin Mental Marathonin moninpelimuotona, sillä kaikki vuoroaan odottaneet eivät välttämättä pääse vastaamaan ollenkaan.

Brain Quiz -lautapelissä joukkueet valitsevat vuorollaan jonkin ruudulla näkyvän tehtävän tai tehtäväryhmän ja yrittävät napata mahdollisimman monta oikeaa vastausta aikarajan puitteissa. Helpoin taso on kuitenkin melkoista reaktiopeliä, sillä miettimisaikaa on todella vähän. Vaikeimmalla tasolla aikaa on runsaammin, mutta niin on pähkäiltävääkin, sillä Marathonin tapaan väärä vastaus lopettaa suorituksen. Lautapelissä peliä sekoitetaan sattumaelementeillä, kuten tuplapisteillä tai supervaikeilla tehtävillä.

Moninpeli vaatii tasaiset joukkueet, sillä mitään tasoituksia tai edes yksilöllistä vaikeustasoa ei ole valittavissa. Erityisesti helpolla tasolla refleksiräiskintöjä hengittävällä elämäntapapelaajalla on epäreilu etu aloittelijaan nähden, joten jonkinlainen tasoitusmahdollisuus olisi ollut erittäin tervetullut pelin muuta helpostilähestyttävyyttä ajatellen.

Kolmesta moninpelimuodosta yksi vaatii kaksi kapulaa, muita pelataan yhdellä. Typerää kyllä, pelissä ei ole edes mahdollisuutta käyttää useampaa ohjainta, joten ohjaimia on pakko kierrättää ympäri huonetta. Positiivisena puolena kahdeksan pelaajan moninpeli sentään onnistuu Wiin vakiopaketilla ilman lisäinvestointeja. Moninpelimuodot ovat Big Brain Academyn paras uudistus, ja niiden ansiosta se onkin erinomainen lisä illanvieton ohjelmaan esimerkiksi Wii Sportsin ja WarioWare Smooth Movesin rinnalle.

Jaa mikä oli?

Vaikka ohjeet ja kansitekstit onkin kirjoitettu kahdella kotimaisella, peli itse on täysin englanninkielinen. Tämä voi tuottaa päänvaivaa lähinnä ensimmäisellä peluukerralla, kun tehtävien tavoitteet ovat vielä epäselviä. Suurimmat ongelmat ilmenevät kuitenkin tunnistamistehtävissä, joiden sanasto ei ole aivan perusenglantia. Helppohan se niveljalkainen (arthropod) tai taivaankappale (celestial body) olisi etsiä kuvista, jos tietäisi, mitä kysytään!

Valitettavasti Big Brain Academy kärsii muutamista vähintäänkin oudoista ratkaisuista pelisuunnittelussa, joista käsittämättömin on pelaajaprofiilien määrän rajoitus. Pelin tulisi olla sosiaalinen ilmiö, johon vedetään mukaan koko lähipiiri mummosta postinjakajaan, mutta kumma kyllä tilaa on vain kahdeksalle profiilille. Kun raja on täynnä, uusia profiileja ei voi luoda, ennen kuin jokin vanhoista tuhotaan täysin tuloksineen päivineen. Laajakuvatelevisioiden omistajatkaan eivät ylimääräisistä tuumistaan hyödy, sillä itse tehtävissä reunoja ei käytetä ollenkaan. Teräväpiirtotuen puuttumisen voi vielä jotenkin niellä, mutta kunnollisesta laajakuvatuesta tinkimistä ei vain voi 2000-luvulla perustella mitenkään.

Big Brain Academy on myös Wiillä parhaimmillaan lyhyissä pelihetkissä. Eeppistä tunneiksi kerrallaan valloittavaa kokemusta on tällaiselta pienemmän kaliiperin peliltä siis turha odottaa. Tämän kuitenkin oikeuttaa pelin keskimääräistä huokeampi hinta, sillä Suomessa suositushinta on alta 40 euron, nettikauppoja kiertelemällä pelin voi saada kotiin kannettuna jopa reilua kymppiä halvemmalla. Wiillä ei vielä tällä hetkellä ole ylitarjontaa laadukkaan pelattavan suhteen, joten jos kone ei ole saanut viime aikoina liiemmin pelitunteja, kannattaa harkita Big Brain Academyä. Se on jo hintansakin puolesta houkutteleva hankinta ja näin kuivana kautena erityisesti moninpelinä maukas välipala niitä eeppisiä seikkailuja odotellessa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi