Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Family Guy: Back To The Multiverse

Vuonna 1999 päivänvalon nähnyt Family Guy on merkittävä osa modernin populaarikulttuurin historiaa. Seth MacFarlanen kynästä syntynyt animaatiosarja porskuttaa edelleen väkevästi eteenpäin, vaikka takana on jo yli kymmenen tuotantokautta, vuonna 2005 julkaistu elokuva sekä kertaalleen lopetettu tuotanto. Onneksi DVD-myynnit vakuuttivat amerikkalaisen Fox-televisiokanavan palauttamaan sarjan takaisin elävien kirjoihin, sillä sittemmin Griffinin perhe on yltänyt suursuosioon. Sarjasta on saatu nyt myös ammennettua lähdemateriaalista kiinnostuneiden iloksi varsin onnistunut Back To The Multiverse -niminen videopeli.

Mikään ei ole pyhää

Heti alkuun on sanottava, että Heavy Iron Studiosin kehittämä peliversio ratsastaa samoilla ansioilla kuin varsinainen sarjakin. Jos Family Guyn ja American Dadin huumori ei ole kutkuttanut nauruhermoja aiemmin, ei pelikään siinä onnistu. Fanin kannalta on kuitenkin onni ja autuus, että MacFarlane on vastuussa myös Back To The Multiversen tarinasta, sillä seikkailu tuntuu ehdottoman uskolliselta jatkolta sarjalle. Puhuvana koirana tunnetun Brianin sekä huippuälykkään Stewie-vauvan arkirutiinit saavat yllättävän käänteen, kun Bertram lähtee rinnakkaistodellisuuteen luomaan armeijaa saadakseen Stewien hengiltä. Onneksi sankariduolla on keinonsa takaa-ajon aloittamiseksi.

Pelin kaikki kymmenen tehtävää sijoittuvat erilaisiin rinnakkaistodellisuuksiin, jotka eroavat toisistaan sekä oikeasta maailmasta enemmän tai vähemmän. Toisaalla joulupukista on tullut aseita tehtaileva hikityöpajan omistaja, kun taas muualla valtaa pitävät amissit ja raajarikkoiset. Universumin vaihtelusta revitään hetkittäin niin rumasti vyön alle osuvaa huumoria, etteivät tosikot tai muutoin tervejärkiset pelaajat viihdy pelin parissa hetkeäkään. Komiikan takaa on kuitenkin nähtävissä tyylikkäitä viittauksia maailman nykymenoon, joten pelkkään shokeeraavaan rällästämiseen ei sorruta. Kenties pyörätuolipotilaiden asettaminen viholliseksi ei kuitenkaan ole ihan kaikkein korrekteinta toimintaa, mutta tokkopa jokaisen pelin tarvitseekaan olla samasta puusta veistetty.

Kolmannen persoonan räiskintäpeliksi Back To The Multiverse on melkoisen helppo tapaus. Kunhan pelin kanssa pääsee sinuiksi, ei parivaljakon etenemiselle ole pysäyttäjää. Traveller's Talesin LEGO-pelisarjasta on valjastettu muutamia näppäriä ideoita mukaan seikkailuun. Tarinaa yksikseen pelaava voi vaihtaa hahmoaan lennosta. Sankareilla ei ole erityisiä eroavaisuuksia kuin asevalikoimassa, mutta vaihtelu virkistää silti. Seikkailua on mahdollista pelata myös kaverin kanssa samalta sohvalta, jolloin toveri voi hypätä peliin mukaan tai siitä pois milloin tahansa. Ratkaisu toimii käytännössä erinomaisesti, vaikka jaettu ruutu tekeekin pelaamisesta etenkin alkuun melkoista kaaosta.

Tyylilleen uskollinen

Pelin tyylillinen toteutus on hämmentävän upeaa katsottavaa. Pelin graafinen ilme on niin ehtaa familyguyta, ettei eroa huomaa alkuunkaan. Sarjakuvamaiset miljööt, tutut ääninäyttelijät ja pelin avaava intro ovat malliesimerkkejä siitä, kuinka alkuperäistä lähdemateriaalia pitää lisenssipeleissä käyttää. Seikkailun keskittyminen pääasiassa Stewieen ja Brianiin ei tarkoita sitä, että muut hahmot jätettäisiin kokonaan paitsioon. Vaikka matkan varrella tavataankin mittava määrä tuttuja henkilöitä, ei niidenkään rooli tunnu missään vaiheessa päälle liimatulta.

Kampanjan parissa kuluvan lähes kymmenen tunnin keston viihdyttävyys on vain ja ainoastaan pelaajan huumorintajusta kiinni. Erilaisten plakaattien ja oheisroinan keräämisen lisäksi tarjolla on vain putkimainen räiskintäseikkailu, jonka läpäiseminen ei tuota vaikeuksia kuin enintään yhden hivenen erikoisemman pomotaistelun kohdalla. Kuolemasta seuraa vain kerättyjen rahojen menetys, joten vaikeusasteruuvi on melkoisen löysällä. Jos sarjalle ominainen huumori kuitenkin naurattaa, pelin läpäiseminen on kuin osallistuisi TV-sarjan tapahtumiin – erinomaista viihdykettä siis.

Tarinan lisäksi tarjolla on erillinen haastetila. Kohtuullisen kiperät tehtävät onnistuvat tuottamaan hetkittäin melkoista päänvaivaa, kun tiukka aikaraja ja päälle vyöryvä vihollisarmeija tuntuvat molemmat liian haastavilta murheilta. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen haastetilan jättää kuitenkin suosiolla sivuun, sillä räiskintä ilman sen suurempaa huumoriarvoa ei ole Back To The Multiversen parhaita puolia.

Suositellako vai ei, siinä pulma

Kavereiden kanssa voi kuluttaa aikaansa yksinpelin lisäksi erilaisissa moninpelimuodoissa. Enintään neljän pelaajat tappomatsit, lipunryöstöt ja muut tutut pelitilat ovat hetken aikaa ihan viihdyttäviä, mutta eivät erityisen ikimuistoisia kokemuksia. Huumori ei ole toki jäänyt täysin unholaan tässäkään tapauksessa, sillä esimerkiksi vallattava lippu täytyy ensin kaapata sarjastakin tutulta tanssahtelevalta kuurolta hahmolta. Verkkoon ei ole asiaa, mutta eipä sitä jää näin kiihkeätempoisessa ja vähäsisältöisessä moninpelissä kaipaamaankaan.

Family Guy: Back To The Multiverse on pelillisesti peruskiva kokonaisuus, mutta sen helppous, yksinkertaisuus ja suoraviivaisuus jättävät hivenen happaman maun. Jos animaatiosarja on kuitenkin onnistunut naurattamaan aiemmin, ei Seth MacFarlanen kirjoittama tarina jätä kylmäksi. Kaikki asiat tyylillisesti upeasta toteutuksesta lähtien on hoidettu fanien kannalta viimeisen päälle kuntoon, joten pelin parissa huomaa viihtyvänsä helposti pidempiäkin aikoja. Vaikka seikkailu ei ole millään muotoa täydellinen, erottuu se massasta piristävällä tavalla edukseen. Harvoinpa sitä pääsee ampumaan joulupukkia haulikolla – edes pelissä.

Arvosanassa on puolisentoista tähteä pelkästään sarjalle ominaisen huumorin tuomaa fanilisää. Jos Family Guy ei miellytä TV-ruudussa, kannattaa tiputtaa pisteiden määrä puoleen.

Galleria: 

Kommentit

Mukavan sujuvaa tekstiä, oli ilo lukea. Family Guy sarjana on vähän niin ja näin; välillä naurattaa, kun taas välillä sarja saa sapen kiehumaan idioottimaisen typerillä ja venytetyillä vitseillä. Aina sarjaa katsoessa paukuttaa myös takaraivossa ajatus "v***n apinat, olette kopioineet tuon, tuon ja tuon, ja vielä tuonkin jutun Simpsoneista". Joten omalle kohdalleni tämä peli olisi siis todennäköisesti sellainen kahden tähden pläjäys parhaimmillaan. En harkitse siis ostoa.

Kas kas, tämähän menee siis fanipojan ostoslistalle. Sarjan idioottimainen vessahuumori kolisee tässä torpassa ja kirvoittaa makoisat naurut, etenkin muutama vain DVD/Blu-Ray-muodossa oleva jakso pidennettyine sketseineen ovat niin kyseenalaista materiaalia, että epäuskoisena hihittelee silmät punaisena.

"It's time to give you a proper German funeral."

Komppaan Exectaa, paitsi että Family Guy ei jostain syystä ole onnistunut kertaakaan vielä saamaan edes orastavaa hymyä omalle nassulle. Jotenkin niin väkinäiseltä tuntuu sarjan läpyskä. Pakotin itseni katsomaan kaverin suosituksesta jonkun Star Wars -speciaalinkin tuossa taannoin (olen suuri SW -fani), ja suoraan sanottuna itkuun pillahtaminen oli paljon lähempänä. South Park sen sijaan uppoaa kuin kuuma veitsi voihin, joten Totuuden Keppiä odotellessa. Mieltymykset sikseen; on joka tapauksessa hienoa, että näitä lisenssejä aletaan viimein käyttämään faneja tyydyttävällä tavalla. The Simpsons -elokuvan aikoihin ulostautunut The Simpsons Game oli muuten myös yllättävän jees kässärinsä puolesta!

@ OdeForCruelty: Jep, The Simpsons Gamen käsikirjoitus oli omalla tavallaan nerokas ja luonnollisesti myös hauska. Pelattavuus sen sijaan oli niin pelkistettyä tasoloikkaa, ettei se jaksanut innostaa. Vähän samanlaiset fiilikset jäi tästä Family Guy -pelistä arvostelun jälkeen, eli sarjan fanit hirnuvat vitseille ja peli on tasoa OK, vaikka pelattavuus olisikin aika yksinkertaista ja paikoin kömpelöäkin (tähän ei tosin arvostelussa kauheasti paneuduttu, mutta vain 2.5 tähteä* saava peli on pelattavuudeltaan tuskin mikään mestarillinen).

* Tämä arvosana siis ilman sarjan fanin huumoriarvoa, lue kursivoitu teksti arvostelun lopusta.

Ihmeellistä, että FG apinoi muka Simpsoneita. Nämä kaksihan painii aivan eri sarjoissa, vaikka siltikin niin samoissa. Simpsonit on suunnattu täysin kaikinikäisille, FG taas vetää välillä aivan överiksi, hyvä meille aikuisille lapsille. Simpsonit on vaaratonta korvasta sisään toisesta ulos - ohjelmaa.

Jos apinoinnista halutaan kättä vääntää, katsokaa muutamia (etenkin) suomalaisia standuppeja. Jokainen idea kopioitu. Kyse on vaan siitä, ketä esittää sketsit parhaiten, uskottavimmin, hauskimmin, ja mikä tärkeintä vielä omalle kohdeyleisölleen sillä tavalla.

Menipä tyhjäksi viestiksi. Testattua tulee, sillä näissä peleissä ei ikävä kyllä ole niin kyse pelattavuudesta, vaan nimestä ja huumorista. Miksei myös näiden toteutuksesta.

@Execta: Juurikin näin, eli siis pelillisestihän tämä on enintään keskinkertainen. Sen suurempia ongelmia ei ole missään, mutta kilpailijat tekevät kuitenkin suunnilleen kaiken ainakin vähän paremmin. Jos peli olisi nimeltään Random Shooter 3, olisi sen arvosana todennäköisesti 2/5. Family Guy -huumori antaa paljon lisäarvoa, jos siitä tykkää. Tällöin 4/5 on mielestäni oikeellinen lopputulema.

@ latela: Oleppa nyt rehellinen...

@ Execta - Se kopioimiseen suhtautuminen on pitkälti omasta perspektiivistä kiinni. Rehellisesti, täysin OG materiaalia on todella hankalaa löytää. Kun löydät, se on yleensä todella outoa taidetta, jota haukutaan epätaiteeksi, ennen ku sitä junnataan tarpeeksi pitkään ja hyväksytään sosiaalisesti.

Olisi todella työlästä, jos tuon "Family Guy vaan kopioi" asenteen ottaisi esim. rock musiikkiin. Suurin osa riffeistä on 50-70 lukujen aikoihin keksitty, mutta niitä kierrätetään ahkerasti. Onneksi en tästä ahdistu, vaan arvostan, jos jokin riffi on kopioitu persoonallisella tavalla. Koverit ovat erikseen. Arvostan bändien persoonia, soundeja, tekstejä yms. lista on pitkä. Huumori on myös erittäin laaja maailma ja FG:n huumori omaa suht ison spektrin, vaikka tietynlaiset viestit toistuvatkin.

Suurin osa Simpsoneidenkin läpistä on paljon velkaa koomikoille monelta vuosikymmeneltä. Lenny Bruce, George Carlin, Richard Pryor...Vitsejä on lainattu monesta paikasta, kuten myös South Parkissakin. Turhaa se on haukkua jotain näistä sarjoista, jossei sen sarjan "persoona" (tai tyyli) uppoa itselle. Samassa genressä polskitaan pääasiassa. Väsynyttä syyttää ja stressata kopioimisesta.

Sitä huumoria ei Family Guy ole kopioinut Simpsoneilta, vaan sarjan perusasetelman. Kaikki perheen jäsenet ovat aikalailla samoja / samanlaisia (päähenkilö on "tyhmä isä", löytyy lisäksi lähes yhtä tyhmä poika, epäsuosittu tytär, nalkuttava vaimo, vauva ja koira (näissä sentään keksivät jotain originaalia, vaikka vihaankin Stewie'tä)). Perheen isä käy juopottelemassa lähikuppilassa, josta löytyy Family Guy'n omat vastineet Simpsoneiden kaartille. Quagmire on kuin ilmetty pervo Moe, taustan tusinahahmoina pyörii pyörätuolijäbä ja Cleveland, Simpsoneiden vastaavat ovat Lenny ja Carl.

Itse FG:n huumori iskee silloin tällöin, vaikka paikoin aiheuttakiin myötähäpeää vaikka ylipitkillä vitsillä, joissa se vitsin ylilyöty pituus on muka se hauska juttu - väärin. Nämähän tosin on mielipideasioita, mutta itselleni ei iske läheskään aina. Tarkoitin vain, että aina Family Guy'ta katsoessa pyörii taustalla mielessä, kuinka vähän originaaleja ideoita tästä sarjasta löytyy.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi