Futiskuninkaan hutipotku

Pro Evolution Soccer 2017:ta hehkutettiin jopa kaikkien aikojen parhaaksi futispeliksi. Nettipelin ongelmat, lisenssien puute sekä pari muuta pientä ongelmaa kuitenkin rokottivat kokemusta, vaikka pelattavuus olikin huippuluokkaa. Parantamisen varaa siis jäi, mutta kuinka hyvin Konamilla on kuunneltu uskollista pelaajakuntaa?

Hyvät uutiset

Kentällä Pro Evolution Soccer 2018 tuntuu loistavalta. Pelattavuus on kenties aavistuksen yksinkertaisempaa ja helpompaa viime vuotiseen nähden, eikä ensikosketus aiheuta aivan samanlaista vau-efektiä. Virtuaalifutis on kuitenkin hauskaa ja palkitsevaa. Vakiona oleva tempo toimii, mutta pelinrakentelusta pitävien kannattaa edelleenkin pudottaa nopeutta yksi pykälä alemmas.

Pelimuodoissa hallitsevat vanhat tutut, kuten Myclub, Master League sekä Become a Legend. Jotain uuttakin on sentään saatu yhteistyömoodin myötä. Joko oikeilla joukkueilla tai Myclub-tiimeillä netissä miteltävät enintään kuuden pelaajan kimppamatsit ovat erittäin tervetullut lisä. Ottelun jälkeen nähtävät tilastot antavat hyvän kuvan siitä, millainen pelaaja kukanenkin on. Numeroita tuijottamalla voi kenties ottaa opikseen ja parantaa heikkoja osa-alueitaan. Toki tämä toimii myös kilpailullisena elementtinä, kun kisaillaan kavereiden kanssa vaikkapa parhaasta syöttöprosentista.

Sullahan on kengät väärissä jaloissa

Pro Evolution Soccerin heikot kohdat ovat pysyneet samana jo liian pitkään. Lisenssien vajavuuteen sekä selostajakaksikon ankeuteen on vuosien saatossa totuttu, mutta tuntuu hämmentävältä, ettei pelattavuuteen vaikuttaviin ongelmiin ole vieläkään puututtu.

Nettipeli kärsii ikävästä viiveestä sekä lagipiikeistä, mikä on varmasti kehittäjien tiedossa. Uusi yhteistyömoodikaan ei pääse täysin oikeuksiinsa, kun yhteydet venyvät ja paukkuvat. Lisäksi seuran löytäminen ja toisten matseihin liittyminen on paikoitellen ärsyttävän hidasta. Sanottakoon, että moninpelin ongelmat eivät ole aivan yhtä pahoja kuin viime vuonna, mutta ne kuitenkin häiritsevät.

Melko hyvin toimiva valikkorakenne on lähes identtinen edeltäjän kanssa, mutta siinäkin on ongelmansa. Lataustauot kestävät pienen ikuisuuden ja esimerkiksi taktiikoiden hiominen on hitusen kömpelöä.

Master League toimii edelleen yhtenä sarjan myyntivalteista. Tarjolla on nyt vaihtoehtoinen asetus, joka mainospuheiden mukaan tekee esimerkiksi sopimusneuvotteluista haastavampia. Käytännössä uudistus ei kuitenkaan toimi. Kentällä tekoäly toimii erinomaisesti, mutta pelaajakaupoille sitä ei saisi päästää. Epärealistiset pelaajasiirrot pilaavat yhden jalkapallomaailman tärkeimmistä osioista. Pienet seurat rellestävät siirtomarkkinoilla miten huvittaa, ja suuret saattavat myydä parhaat pelaajansa alihintaan. Ei ole realistista, että yksi maailman tehokkaimmista maalitykeistä siirtyy keskikastin joukkueeseen monta miljoonaa halvemmalla kuin mitä hänen arvonsa on.

Tuomarointi oli yksi viime vuoden version suurimmista ongelmakohdista. Valitettavasti se ei ole parantunut piiruakaan. Vapaapotkuja ja pilkkuja jaetaan keskimäärin yksi kymmentä ottelua kohden, mikä ei ole lähelläkään oikean futismatsin lukuja. Kortteja ei tule senkään vertaa, ellei kamppaa kaveria kunnon viikatteella.

Loppuvihellys

Pes 2018 ei ole huono, mutta pistää suorastaan vihaksi, ettei Konami ole keskittynyt oleelliseen, vaan on lähtenyt tuomaan uusia ominaisuuksia osittain rikkinäisen tekeleen päälle. Parantuneet grafiikat ja uudet pelimuodot eivät juurikaan lohduta, kun perustukset eivät ole kunnossa. Loistava pelattavuuskin menee hukkaan surkean tuomarityöskentelyn takia. Saman virheen toistamisen voi antaa anteeksi kerran tai kaksi, mutta kolmas olisi jo täyttä typeryyttä. Ensi vuonna Usain Bolt ja paremmat grafiikat eivät enää riitä, vaan ongelmakohtien täytyy olla kunnossa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi