Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

SteamWorld Dig 2 kansikuva

Täydellinen jatko-osa kaivamisesta diggaaville

Ruotsalaisella Image & Form -studiolla on hyvä putki päällä ainakin mitä arvosteluihimme tulee. Putiikin edelliset kaksi peliä niputtanut SteamWorld Collection keräsi meiltä ansaitusti ylisanoja, kun taas soolona lentänyt SteamWorld Dig sai myös peukalot kääntymään ylöspäin.

Nyt tämä erinomainen sarja jatkuu, kiitos SteamWorld Dig 2:n, joka on yksi viime aikojen viihdyttävimmistä peleistä.

Dorothy ei ole enää Kansasissa

Kakkosdiggailu seuraa Dorothy-robottia, joka etsii kadonnutta ystäväänsä. Kyseinen karkulainen on edellisen osan pääroolissa heilunut Rusty, joka on hävinnyt teille tietämättömille. Vaikka nimike tavallaan jatkaakin ykkös-Digin tarinaa, ei aiempaa seikkailua tarvitse kokea kakkostuotoksesta nauttiakseen.

Etsintämatka vie Dorothyn kylään, jota vaivaavat mystiset maanjäristykset. Myös Rustyn on nähty liikkuneen paikallisessa kaivoksessa, joten sankarimme matka vie luonnollisesti samaan suuntaan. Kuten pelin nimi vihjaakin, on kaivaminen suuressa osassa. Dorothylla on seikkailun alkaessa käytössään vain hakku, jolla kaivautua seikkailemaan syvälle maan uumeniin.

Kovempaa, paremmin, nopeammin, vahvemmin

Jos on pelannut sarjan aiempaa osaa, voi kakkostaipaleen kertoa olevan paranneltu jokaiselta mahdolliselta osa-alueelta. Tarjolla on ketterämpi päähahmo, enemmän lokaatioita kaivettavaksi, monipuolisempia ympäristöjä sekä näyttävämpi ulkoasu. Myös tarinaa on enemmän, joskaan tälläkään kertaa siitä ei riitä aineksia kokopitkäksi elokuvaksi. Tämä ei ensikertalaiselle vielä kerro paljoa, joten palastellaan huomiot osiin.

Yksi suurimmista perusperiaatteista on louhia maan uumenista rahanarvoisia malmeja ja mineraaleja. Arvoaineita kannattaa haalia niin paljon kuin selkäreppuun mahtuu, sillä löydökset voi vaihtaa maan päällä rahaksi. Pätäkällä puolestaan pystyy päivittämään matkan varrella kerättäviä varusteita. Kaupan tarjonta niin ikään kasvaa keräämällä kokemuspisteitä.

Maan pinnalle ajaa kauppatoimien lisäksi muutkin syyt, sillä Dorothyn lyhdyn valo hiipuu ajan myötä. Tämä luo eräänlaisen jatkuvan kiertokulun, jota pelaajan tulee noudattaa etenkin matkan alkutaipaleella: Louhi kaivoksessa, kerää arvomalmia pimeään asti, suuntaa pinnalle keräämään valoa ja rahaa, toista. Ei ehkä kuulosta hauskimmalta asialta ikinä, mutta kovin koukuttavaa se parhaimmillaan on.

Salaisuus jos toinenkin pinnan alla

Maan alta löytää keräiltävän lisäksi lukuisia luolia, jotka on kyllästetty erilaisilla puzzleilla ja kerättävillä muinaismuistoilla. Näiden sivualueiden uumenista löytyy tukku varustepäivityksiä, jotka jouhevoittavat etenemistä ja saavat pulmista monipuolisempia. Seikkailun loppupuolella saatavat varusteet tekevät liikkumisesta todella sulavaa ja suorastaan nautinnollista.

Luoliin piilotetut puzzlet ansaitsevat noin muutenkin kiitosta, sillä ne ovat parhaimmillaan hyvin nokkelia ja viihdyttäviä. Kovin vaikeaksi seikkailua tai sen pulmia ei voi kuitenkaan sanoa. Jonkin verran vaativampia osioita on, mutta suuria ongelmia ei pitäisi vastaan tulla. Paitsi aivan lopussa.

Taustalla kuultavat sävelmät sopivat eri lokaatioihin, eikä niihin ehätä kyllästyä matkan varrella. Musiikeista ei välttämättä halua kertoa omille lapsille tai lastenlasten vanhemmille, mutta kyllä niitä kuuntelee. Ääninäyttelyä ei ole, vaan muut peltiheikit sekä Fen-matkakumppani suoltavat epämääräistä elämöintiä Dorothyn kanssa kommunikoidessaan.

Image & Formin tuotos on mukavaa katseltavaa, sillä se näyttää upealta. Nimike on pääasiallisesti värikäs ja ilmeikäs, mutta tarvittaessa ollaan myös synkän väriskaalan äärellä. Minkään sortin hidastelua ei PlayStation 4 Prolla tullut vastaan, eikä lataustaukojaan ollut ihmeteltävänä.

Diggaan kaivaa kakkosta

Lopputekstejä pääsee kurkkimaan noin 6-7 tunnin pelailun jälkeen, mutta ei tekeminen siihen lopu. Ja hyvä niin, sillä SteamWorld Dig 2 kuuluu niihin peleihin, joita ei haluaisi kovin helpolla laskea käsistään. Pelimaailmaan on kätketty nelisenkymmentä artifaktia, joiden etsimiseen voi käyttää tunnin jos toisenkin lisää, minkä jälkeen selätettäväksi aukeaa nippu vaativia koitoksia. Kokonaispeluuaika nousee helposti kymmenen tunnin hujakoille.

Uutukainen on iso askel eteenpäin sarjan aiemmasta osasta, joka jo itsessään oli mainio tuotos. Image & Form on parantanut formaattia jokaisella osa-alueella, mikä on osoitus varsin taitavasta kehittäjätiimistä.

Mikäli tämä teksti saa kiinnostumaan hyvästä tasoloikkakaiveskelusta, niin tee itsellesi palvelus ja hanki SteamWorld Dig 2 pelattavaksesi. Kyseessä on kovin hyvä peli.

Kirjaudu kommentoidaksesi