Pppssshhh
Bus Simulator 21 vastaa kysymykseeni ainakin osittain. Tekoälymatkustajia voi jättää ottamatta kyytiin, mutta eivät ne kyllä mitään kiirehtimisen merkkejä näytä. Ehkäpä nekään eivät halua kouluun tai mihin nyt ovatkaan menossa.
Teos noudattaa aika perinteistä kaavaa. Kampanjamoodissa kaupunki on jäänyt ilman joukkoliikennettä ja pelaajan tehtäväksi jää uuden bussifirman hallinnointi ja kehittäminen. Moodi toimii samalla tutoriaalina ja opastaa mukavasti pelin saloihin. Erilaisia ihmisten kuljettamiseen liittyviä tehtäviä suorittaessa myös mukavan kokoinen kaupunki avautuu pikkuhiljaa tuoden kaivattua vaihtelua maisemiin.
Hiekkalaatikkomoodissa annetaan tukku rahaa sekä avoin kaupunki, johon voi omaan tahtiin lähteä kehittämään unelmiensa joukkoliikennekaaosta. Kaupunkeja on kaksi, joista toinen on aika perinteinen jenkkileffoista tutun näköinen paikka ja toinen meille eurooppalaisille tutumpi saksalainen miljöö.
Bussisimun pelaaminen on parhaimmillaan rentoa puuhastelua. Oman liikenneverkoston suunnittelu ja täytäntöönpano tuntuu jollain tavalla koukuttavalta. Ihmiset tulevat ja menevät omaan tahtiinsa ja välillä tulee miettineeksi, mihin tuokin tyyppi on menossa. Porukka saattaa säntäillä suojatielle miten sattuu ja autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä. Aivan kuten oikeassa elämässä! Kunpa vain toteutus olisi hieman parempi.
Tervetuloa Tuskalinjojen kyytiin
Julkaisun aikaan pelaaminen oli jokseenkin ärsyttävää. Tutoriaali neuvoi PC:n näppäimiä, eikä niiden paikkoja voinut vaihtaa. Tämä ongelma on korjattu päivityksellä, mutta edelleenkään esimerkiksi rattiin kiinnitettyä vaihdekeppiä ei voi käyttää. Bussit ovat automaattivaihteisia, mutta pitäähän niissäkin yleensä laittaa ajovaihde ja pakki erikseen päälle. Pieni juttu, joka toisi rutkasti lisää realismia.
Olisi myös mukavaa, jos kaikki ratin näppäimet olisivat käytettävissä. Näin ollen ei tarvitsisi käyttää jatkuvasti ohjainta lisänä. Toki sekin on realistista, että ohjain toimii ikään kuin ohjauspaneelina, josta kytketään valoja, avataan ovia jne. Suurimman osan lisätoiminnoista voi automatisoida, mikäli esimerkiksi lipunmyynti ei kiinnosta.
Toteutus vaikuttaa kauttaaltaan keskeneräiseltä. PC:lta tuodut sekavat valikot eivät sovi konsolin ohjaimelle kovinkaan hyvin ja niiden selaaminen tuntuu tuskalliselta. Esimerkiksi uuden bussin lisääminen reitille täytyi googlettaa, koska se on sijoitettu niin epäloogiseen paikkaan. Reittien suunnittelukin jökkii välillä todella pahasti ja jopa jäätyilee ajoittain.
Itse työkalut on sentään mallinnettu ajatuksella. Bussit näyttävät komeilta niin sisältä kuin ulkoa ja kuulostavat myös esikuviltaan. Pomppivat tekstuurit, nykivä kuva, välkkyvät valoefektit, suttuiset vesinorot, ilmasta tipahtelevat autot, pökkelömäiset ihmishahmot, pikseliset peilit, millimetrin tarkan paikan vaativa pyörätuoliramppi, tunnoton ohjaus ja lukuisat muut ongelmat sen sijaan latistavat tunnelmaa aika lailla. Matkustajien ääninäyttelijäkin saattaa vaihtua kesken lipunmyynnin ja Xboxin achievementit tulevat nimikkeellä Bus Simulator 20, joten jotain hämärää kehitysprosessissa lienee siis tapahtunut.
Kiitos kyydistä
Ratilla ja polkimilla ajettaessa meno kaipaisi kipeästi hiirtä kaveriksi, sillä risteyksissä on melko työlästä alkaa katselemaan ympärilleen ohjaimen tatilla. Kumpikaan hiiristäni ei suostunut toiminaan Series X:ni kanssa, joten tämä ominaisuus jäi kokeilematta. Samoin moninpelin testaus jäi puutteelliseksi järkevän peliseuran puuttuessa. Nettiominaisuudet vaikuttivat kuitenkin toimivilta ja bussifirman pyörittäminen kavereiden kanssa olisi varmasti mukavaa puuhaa.
Bus Simulator 21 menee kategoriaan ”ihan kiva, mutta ei sen pariin tule palattua, kun on niin paljon parempiakin ajosimulaattoreita”. Toki konsoleilla ei tällä hetkellä ole vaihtoehtoja, joten kovimpaan bussikuumeeseen tämäkin ihan kiva teos ajaa asiansa.