Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pro Evolution Soccer Management

Pelkät luut jäljellä

Pro Evolution Soccer on monien mielestä maailman paras jalkapallopelisarja, joten sinänsä ei ole mitenkään ihmeellistä, että Konami rahastaa ilmiöllä kaikin keinoin. Uusin julkaisu on manageripeli, joka käyttää alkuperäisen julkaisun pelimoottoria. Managerointipelit eivät konsoleilla ole saavuttaneet suurta menestystä johtuen suurimmaksi osaksi hiiren ja näppäimistön puutteesta johtuvista käyttöliittymäongelmista. Tätä konsoleihin liittyvää ongelmaa on yritetty ratkaista monin keinoin, toistaiseksi tuloksetta.

Konamin yritys on selvästi parsittu kokoon kiireisellä aikataululla ja se onkin ulkoasultaan täysin tuttu PES-sarjan viidettä osaa tahkonneille. Mukana on myös sama lisenssi, eli Italian, Espanjan ja Hollannin liigat ovat mukana aitoine pelaajineen ja seuroineen, mutta muista sarjoista on tarjolla keksittyjä jalkapalloilijoita. Toki nimieditori on edelleen mukana ja kaikki nimet pystyy muuttamaan oikeiksi muutamassa tunnissa. Managementtiin voi myös siirtää PES5:n tallennustiedot, jos kaikki joukkueet on jo muutettu kertaalleen. Lisenssin osalta FIFA on kuitenkin valovuosia kilpailijansa edellä.

Valikot ovat yksinkertaisia ja ne on selvästi muodostettu sillä periaatteella, että ottelusta toiseen voi matkata ilman suurempaa vaivannäköä. Hiirtä ja näppäimistöä ei jää kaipaamaan, koska kaikki vähänkin monimutkaisempi mikromanagerointi on poistettu kokonaan. Tämä on hyvä asia, jos pitää yksinkertaistetummista manageripeleistä, mutta huono asia, jos haluaa säätää kaikkea kentän laidalla olevista mainoksista nurmen laatuun. Pelaajan tehtävänä on lähinnä huolehtia sopimusasioista, valita avauskokoonpanot ja taktiikat ja seurata joukkueen edesottamuksia kentällä. Kaikki on kevyttä ja pelaajaa ohjataan kädestä pitäen päätöksestä toiseen.

Harmaita hiuksia

Sydänkohtauksia ja harmaita hiuksia on luvassa siinä vaiheessa, kun joukkueet marssivat kentälle. Pro Evolution Soccer -peleissä on kohtalaisen hyvä tekoäly, mutta kahden tietokonejoukkueen kohtaamista ei ole ilo katsella. Onneksi manageriversiossa pystyy rullaamaan ottelun läpi moninkertaisella nopeudella. Tämä onkin tarpeen sillä joukkueen ollessa yliajalla 1-0-tappiolla keskikenttäpelaajat pallottelevat rauhassa keskenään ja pelaavat sitten kohti omaa maalia. Ainoa toimiva aspekti otteluissa on se, että taktiset muutokset todella vaikuttavat ottelun kulkuun; jopa huomattavasti enemmän kuin isoveliversiossa.

Yksittäisotteluissa voi pelata joko keinoälyä tai ihmispelaajaa vastaan, mutta pelin sydän on kausimoodi. Siinä pelaaja valitsee itselleen joukkueen ja seuraan työntekijät. Viimeksimainittuihin kuluu tietenkin myös seksikäs naisassistentti. Tehdyillä valinnoilla ei kylläkään ole juuri merkitystä lopputuloksen kannalta, sillä menestystä voi tulla huonollakin työntekijäkaartilla. Kautta keinotekoisesti pidentävät uutiskatsaukset ja lehdistötilaisuudetkin käyvät hyvin nopeasti hermoille, koska kenelläkään ei tunnu olevan mitään sanottavaa.

Itsestäänselvyyksiä laukovat neuvonantajat ja kommentaattorit antavat sellaisen kuvan, että peli on selvästi suunnattu vasta-alkajille. Siirtomarkkinat eivät nekään käyttäydy erityisen realistisesti, vaan pelaajat siirtyvät seurasta toiseen miten sattuu. PES-lisenssin takia joukkueitakaan ei ole lähellekään tarpeeksi, joten kaikki toiminta keskittyy pienen piirin sisään. Jalkapallomaailma ei näytä olevan kuulutkaan esimerkiksi Aasian ja Etelä-Amerikan sarjoista, joten niistä on tarjolla vain muutama vaivainen pelaaja.

Rahat pois tyhmiltä pelaajilta

Pro Evolution Soccerin murheenkryynit, eli karmea selostus ja musiikki ovat yhä paikallaan. Huvittavaa on myös se, että lokalisaatiossa on paikoin ongelmia; pelaajat heittävät joskus kommentteja, jotka muistuttavat vain etäisesti pääkieleksi tarkoitettua englantia. Tekijöillä on selvästi ollut hoppu ja se näkyy valitettavasti jokaisella osa-alueella. Peliin ei selvästi ole löytynyt toimivaa käyttöliittymää, joten valikkojen määrää on jouduttu karsimaan kovalla kädellä. Tämä johtaa taas siihen, että esimerkiksi entisten Championship Managerien loistoon tottuneet virtuaalimanagerit jäävät vain turhautuneena levittelemään käsiään.

Jos Konami olisi tehnyt Pro Evolution Soccer Managementin huolella, niin jälki olisi voinut olla tyystin erilaista. Tämän lajityypin peleissä on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että navigointi toimii ja lisenssipuoli on kunnossa. Tätä tekijät eivät ole pystyneet korjaamaan ja he ovat selvästi päätyneet yksinkertaisempaan kevytmanagerointiin. Jalkapallovalmennuspelit voivat puolestani pysyä tietokoneilla ja kunnon pallottelukokemusta hakiessa kannattaa palata sen oikean Pro Evolution Soccerin pariin. Rahastusta, valitettavasti.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi