Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Street Fighter IV

Street Fighter -pelisarjaa voidaan pitää hyvällä omatunnolla mätkintägenren esi-isänä. Vuonna 1987 ilmestynyt ensimmäinen osa antoi kovin suppeat puitteet lihaa tummentavalle ekstaasille, ja vasta nelisen vuotta myöhemmin ilmestynyt jatko-osa iski luun pelimiehen kurkkuun. Ennennäkemättömän laajalla ja yksilöllisellä hahmokatraalla, liikerepertuaarilla ja kaksinpeliominaisuuksilla varusteltu lätynleivontayksikkö oli välitön kestosuosikki orastavassa genressä. Vajaan kahdenkymmenen vuoden kehityksen aikana taistelupelit ovat saaneet entistä monipuolisempaa sisältöä, kolmatta ulottuvuutta sekä aiempaa näyttävämpää ja fyysisesti tuntuvampaa grafiikkaa. Street Fighter IV palaa juurillensa todistaakseen, ettei vanhassa mitään vikaa ole koskaan ollutkaan.

Takaisin perusteisiin

Street Fighter IV rakentuu täysin sarjan tunnetuimman kakkososan pohjalle. Sarjakuvamaisesta 3D-grafiikasta huolimatta toiminta on sidottu kahteen ulottuvuuteen ja nopeasti soljuviin taistelupeliveljiinsä verrattuna mekaniikka tuntuu alkuun suorastaan arkaaiselta. Valmiiksi purkitettuja komboja ei ole pelissä lainkaan, vaan homma tapahtuu oikeaoppisella iskujen ja erikoisliikkeiden vuorottelulla. Taistelut ovat jatkuvan lähikontaktin sijaan vastustajan heikkouksien etsimistä ja näiden hyödyntämistä, eivätkä pelkät napinhakkaajat selviä ensimmäistä ihmispelaajaa pidemmälle. Kun alkukankeudesta selviää, huomaa Street Fighter IV:n tarjoavan yllättävän monipuoliset puitteet loistavalle mätölle, jossa niin aloitteleva jantteri kuin kaikki hämyisät kujat kolunnut katutappelijaveteraanikin löytää omantasoisen taistelumekaniikan käytettäväkseen.

Näppäinkartta pitää sisällään tatilla hoidettavan liikkumisen ohella peräti kuusi erillistä lyöntinappulaa (kevyt, keski sekä korkea lyönti ja potku) sekä näiden väliset yhdistelmät, minkä vuoksi puristit mielivät jo pelkän ilotikun vuoksi ihka aitoa (ja sikakallista) arcade-ohjainta padin tilalle. Neljännesosakiepautuksista aina 720-asteen lenkkeihin yltyvät erikoisliikkeet myös tukevat tätä mieltymystä, ja herkemmästä liiketunnistuksesta huolimatta padiohjaus jättää välillä erikoisliikkeet tekemättä. Tosin PC:llä taistelupelejä pelanneet tietävät, että konsoliohjaimen tatilla tehdyt 360(/720)-asteiset ovat kuitenkin huomattavasti helpommin suoritettavissa kuin nuolinäppäimillä koitetut räpyttelyt, ja siinä mielessä padiohjaus kelpaa valtaosalle vallan mainiosti. Kuuden napin lyöntikavalkadi on myös luonnollisesti arcade-ohjaimen heiniä, sillä konsoliohjaimella iskut on jaettu neljän peukalonapin ohessa oikeanpuoleiseen liipaisimeen ja olkanäppäimeen. Vasemman puolen vastaavat hoitavat puolestaan kaikkien kolmen potku- tai lyöntinapin yhtäaikaisen painalluksen virkaa.

Pelkkien yllämainittujen lyöntien ja näiden voimin tehtyjen erikoisliikkeiden turvin Street Fighter IV maistuu jo varsin mainiolle klassikkokuninkaan paluulle, mikä riittää osalle sellaisenaan. Astetta monipuolisempaa kaipaaville peli tarjoaa lisäksi EX-mittarin sekä Super- ja Ultra-kombot. EX on alalaidassa oleva neljään segmenttiin jaettu palkki, joka täyttyy perille vietyjen iskujen mukana. Yhden palkin täytyttyä sen voi tyhjentää yksinkertaisesti päättämällä erikoisliikkeen yhden lyönnin sijaan painamalla kahta iskua yhtaikaisesti, jolloin vaihtuvan hyökkäysanimaation lisäksi iskut tekevät tuplaten osumia ja yltävät joissain tapauksissa esimerkiksi hieman pidemmälle. Täyteen ladattuna EX-mittarin saa huvennettua Super-komboon, joka antaa vastustajalle lämää oikein isän kädestä.

Ultra-mittari on EX-palkin vastakohta: se täyttyy vastaanotettujen iskujen mukaan. Ultra-kombot ovat pelin näyttävimmät, tehokkaimmat ja yksinkertaisesti siisteimmät liikkeet, jossa überhienojen animaatioiden säestyksellä vahinkoa jaetaan useiden iskujen voimin vastustajaan. Liikkeet pysäyttävät pelitempon hetkellisesti, mutta ovat pituudeltaan silti luontevan mittaisia, ettei taistelujännitys ehdi valahtamaan kesken kaiken. Hieman monimutkaisemmin toteutettavien Ultrien hienous onkin siinä, että ne antavat altavastaajalle mahdollisuuden vielä nousta voittoon olematta kuitenkaan ylivoimaisia saatikka torjumattomia.

Viimeisen asteen mekaniikkaan tuovat Focus-lyönnit, suojauksen läpäisevät iskut, iskujen peruutukset ja muut ylemmän kikkailun tuotokset, joita en kaiken rehellisyyden nimissä koskaan onnistunut tekemään. Focus-iskut sellaisenaan ovat varsin yksinkertaiset. Painamalla yhtaikaa keskilyöntiä ja potkua (alalyönti+potku yhdistelmä tekee puolestaan heiton) pelaaja pystyy lataamaan lamaannuttavan iskun, joka pudottaa vastustajan polvilleen jatkokuritusta varten sekä tappiin ladattuna läpäisee vieläpä suojauksen. Näiden herkkujen lisäksi lyöntiä ladattaessa pelaaja pystyy vastaanottamaan yhden iskun varastoon, minkä vuoksi se toimii myös puolustavana liikkeenä. Focus-lyöntejä vastaan on omat jipponsa, joista varsinkin heitot ovat niiden saaman vahinkolisän vuoksi kannattava vaihtoehto.

Harjoittelusalista maailmalle

Street Fighter IV pettää hieman sen varsinaisessa sisältötarjonnassa. Pakollinen Arcade-pelitila toimii kaiken perustana, jossa yksilöllisillä anime-pätkillä höystetty tarina antaa hyvin köyhästi viitteitä pelin taustatarinasta. Tärkeimmäksi syyksi Arcaden läpäisyyn innoittavatkin yhdeksän avattavaa pelihahmoa, jotka muodostavat osan 25 pelattavissa olevasta hahmosta. Hahmokirjo koostuu kokonaisuudessaan Street Fighter II:en tutusta tusinasta, kahdeksasta sarjan muista osista nähdystä taistelijasta sekä viidestä kokonaan uudesta tuttavuudesta. Viherpeto Blankan, kumiraaja Dhalsimin ja reidekkään Chun-Lin viereen hahmovalikkoon saapuvat heittohirmu Abel, lucha libre -kokki El Fuerte, sähköinen C. Viper sekä ihrapallo Rufus. Viidennen viran nappaa pääpomo Seth, joka on taistelugenrelle tuttuun tapaan muodoton sininen humanoidi ja jolla on vähän jokaisen hahmon liikevalikoima takataskussa. Uudet tulokkaat ovat oiva lisä jo ennestään monipuoliseen ja keskenään tasapainoiseen katraaseen, vaikka Ryu ja hänen kopioita löytyykin jo kolme kappaleen verran (Ken, Sakura ja Akuma). Tekijät ovat mainostaneet julkaisevansa fanitoiveita tulevaisuudessa, mutta vielä toistaiseksi on tyydyttävä alkuperäiseen tarjontaan.

Versus-tila on nimensä mukaisesti kaksintaistoon ja lähinnä kaverin kanssa sohvalla pelattavaksi tarkoitettu pelimuoto, johon voi siirtyä myös suoraan Arcadesta, mikäli kaiffari sattuu oven taakse juuri kesken hektisen yksinpelisession. Varsin monipuolisesti säädettävän (vastustajalle voi muun muassa ketjuttaa halutun liikesarjan) Training-muodon avulla voi harjoitella erilaisia liikkeitä tietokonetta vastaan. Astetta mielenkiintoisempaa sisältöä löytyy sen sijaan Challenge-tilan takaa, eikä vähiten siellä olevan Trial-muodon vuoksi. Normal- ja Hard-vaikeustasoilla mitoitettu treenaussessio opettaa jyrkällä oppimiskäyrällä pelin saloihin, mikä on erinomainen lisä niin ummikoille kuin sarjan veteraaneillekin. Salat perusiskuista aina millintarkkoihin komboihin asti on kätketty Training-otsakkeen alle. Lisäksi Challenge-tilan takaa löytyvät Time Attacks ja Survival niin ikään kahdella vaikeusasteella varustettuna. Molemmat alkavat tuntuvilla eduilla varustettuina (loputon Ultra- ja EX-mittari, itsestään parantuva energiamittari, jne.), jotka häviävät pidemmälle edetessä. Näiden parissa kuluttaa oman aikansa, ja mikäli mielii haalia pelin sisäiset tittelit, solvaukset, galleriakuvat ja vaatteiden värit, täytyy kukin haastetila päästä lävitse. Lisävaatetukset ovat puolestaan maksua vastaan ladattavissa Storesta.

Pelimuotojen suola on kuitenkin verkkopelissä, joka sai hiljattaisen päivityksen myötä myös kaivatun turnaustilan, jossa pelaajat asetetaan heti kättelyssä samantasoisen pelaajien kimppuun. Erinomainen lisä on myös vaihtoehtoinen taistelupyynnön aktivointi, jolloin tyhjässä odotussalissa ei välttämättä tarvitse odottaa puolta päivää, vaan peliä voi rauhassa tahkota yksin odotellessa sopivan kilpakumppanin haastetta moninpeliin. Valitettavasti promo-koodista johtuen pelin tärkein osa-alue jäi näiltä osin rikollisen vähäiselle testaukselle, sillä kellonajasta riippumatta pelaajakunta oli suppea ja järjestään huonoyhteyksinen. Harvakseltaan löytyneiden kolmella palkilla (viisi maksimi) olevien vastustajien kanssa taistelu oli kuitenkin verrattain lagitonta tasoiselleni katutappelijalle, jossa taistelut määräytyivät taidon, eikä suinkaan yhteyden mukaan. Heikohkosta verkkokoodin testauksesta huolimatta pelin helmasynti kävi kuitenkin nopeasti ilmi. Kuten niin monessa muussakin genren edustajassa, myös Street Fighter IV:n pelaajakunnasta suurin osa on yhden liikkeen orjia, jotka sattuvat vieläpä järjestään liikkuvan nimellä Ken tai Ryu. Pelin monipuolinen taistelumekaniikka tarjoaa kuitenkin puitteet loistavalle kaksintaistolle, jossa yllämainitun kaltaisilla pelaajilla luututaan lattioita taitavampien osaajien käsissä.

Vanhassa vara parempi

Visuaalisesti Street Fighter IV on hunajaa silmille. 2D-tasolle piirretty sarjakuvamainen 3D-grafiikka sopii erinomaisesti sarjan juuria kunnioittavaan henkeen. Tribuutti näkyy myös päivitetyissä versioissa vanhoista taustoista, jotka lämmittävät nostalgikon sydäntä. Hahmojen siirto massiivisiksi steroidijärkäleiksi on ennakkopeloista huolimatta onnistunut, ja animaatiojälki on liikkeiden osalta sulavaa ja ennen kaikkea näyttävää. Tyylikkään alkudemon kalligrafinen estetiikka näkyy osittain taistelutantereellakin liikkeiden vanavedessä kulkevine musteviivoineen. Taustamelun virkaa hoitaa J-pop-bändi Exilen hieman korvaan särähtävä biisi The Next Door -Indestructible-, jonka ’N Sync -vivahteinen melodia on hieman outo valinta pelin mättöhenkeen. Muut ääniefektit eivät sen sijaan nouse liiemmin esille.

Street Fighter IV:n paluu taistelugenren pariin on kaikin puolin onnistunut. 2D:stä ja nykyisiin taistelupeleihin tottuneille perin kankeasta pelimekaniikasta huolimatta se tarjoaa ehkäpä genrensä monipuolisimman kokemuksen, jossa niin vasta-alkajat kuin kovimmat konkaritkin löytävät haluamansa tason nautinnolliseen turvanjauhantaan. Ei Street Fighter IV kaikille ole, mutta joskus yksinkertainen on vain yksinkertaisesti toimivampaa. Street Fighter IV:n hehkutus uutena taistelupelien messiaana ei sen enempää todisteluja tarvitsekaan.

Galleria: 

Kommentit

Itse en olisi voinut olla enemmän pettynyt pelistä. SF3 third strike oli vaan niin paljon parempi ja sitä pelataan edelleen vaikka se julkaistiin noin 10v sitten

Itse en ole peliä päässyt vielä kokeilmaan, mutta videoita on tullut katsottua, joten luulen tietäväni pelistä edes jotain. Nuo Focus-iskut vaikuttivat aluksi jänniltä, mutta pidemmän päälle tuohan on vain köyhempi versio 3S:n parrysta, mikä on ehkä vain hyvä, koska 3S:n parry oli turhan tehokas. Jos ennakoi mitä vastus aikoo tehdä ja ehtii ladata Focus-iskun niin pitkälle, että se pudottaa vastuksen polvilleen, saa ihan meheviä komboja, mutta jos vastus tajuaa, että yrität tätä, voikin käydä niin että SINÄ imet sen mehevän kombon. Tämä on melko yksinkertainen mutta hauska mind-game, joka pakottaa pelaajat pysymään valppaina. Erikoisliikkeiden keskeyttäminen Focus-iskuilla on ihan jännä ominaisuus, mutta mahdollistaa sen että esim. Ryulla ja kumppaneilla voi viljellä Shoryukenia vastuksen blokkiin ilman mitään riskiä (?). Jos vastus blokkaa, menentät pari (?) EX-mittaria, mutta jos isku osuu, Ryu voi kombottaa Ultraan (tämän olen nähnyt tapahtuvan kymmeniä kertoja). Aikamoinen No-Risk-High-Reward-tilanne, koska Shoryuken on niin nopea että siihen ei ihan tuosta noin vaan reagoida, kun se tulee puskan takaa. Tämä ei kuitenkaan "riko" peliä, koska kaikki hahmot pystyvät hyötymään tästä ominaisuudesta jotenkin ja eiköhän tällaisetkin tilanteet voi jotenkin ennakoida ja kääntää edukseen.

En oikeastaan vertaisi SF4:ää 3S:ään vaan vanhaan kunnon Super Street Fighter II Turboon. ST:hen verrattuna SF4 on kuitenkin astetta syvällisempi ja paremmin tasapainotettu ja koska ST:lläkin on edelleen paljon pelaajia, löytyy SF4:llekin varmasti pelaajia. Ja koska en ole itse pelannut peliä voin sanoa vain miltä sen pelaaminen näyttää. Voipa hyvinkin olla että kun pääsen kokeilemaan, miltä SF4:n pelaaminen tuntuu, siitä tulee uusi suosikki SF-pelini, mutta tämän aika näyttää.

"Tosin PC:llä taistelupelejä pelanneet tietävät, että konsoliohjaimen tatilla tehdyt 360(/720)-asteiset ovat kuitenkin huomattavasti helpommin suoritettavissa kuin nuolinäppäimillä koitetut räpyttelyt, ja siinä mielessä padiohjaus kelpaa valtaosalle vallan mainiosti."
Tama oli kai vitsi? Vai enko nyt honaa jotain?
SFIV 5/5, kunkeropeli.

Hemmetin rasittava ja epäpelattava peli. Se on jopa aika ruma huomioon ottaen kaiken tapahtuvan tiukasti areenalla ja liikkeidenkin ollessa yksinkertaisia. Vittu että tämä peli vituttaa.

Pibe, ei ollut vitsi. Ainakin itse hoidan kyllä kaikki 90-astetta suuremmat oikein mieluusti tatilla kuin nuolinäppäimillä. Mortal Kombatissa oli nää pari fatalitya sellaista, ettei niitä oikein koskaan saanut aikaiseksi ennen kuin ilotikun hommasi:)

Mitä SFIV:hen tulee, niin täytyy kyllä sanoa että yllätti positiivisesti. Alkuun "kämäinen" toteutus vaati hieman totuttelua, sillä olin (ja olen edelleen) Soul Calibur/Dead Or Alive -kaltaisten mättöjen nopeatempoisemman taistelun pariin. Katutappelija osoitti kuitenkin hampaansa mitä pidemmälle sitä pelasi, ja syvyys suorastaan häikäisi verrattuna kilpakumppaneihinsa. Siinä on vähän jokaiselle jotakin, ja vielä enemmänkin.

Nuo pyöräytykset nyt on lähtökohtaisesti suunniteltu "tikkutyyppiselle tosiohjaimelle" (RAPS-vitsi) ja kaikki sitä vähäisemmät vaihtoehdot ovat luonnollisesti huonompia. Itse olen pelannut mättöjä erinäisillä tikuilla ainakin nelisen vuotta, enkä millään padilla suostu enää pelaamaankaan puhumattakaan jostain näppäimistöstä (PS3-tikku on siitä kiva värkki kun sen voi törkkää PC:hen kiinni). Ymmärrän kyllä, että kaikilla ei ole tikkua ja padiohjaus lienee ihan kelvollinen mutta osa asiosta on vaan niin paljon helpompia kun tikkuun tottuu.

Muihin aiheisiin. Minä en kyllä pelistä saa rumaa millään ilveellä. Ilmeisesti "jotkut" ovat näitä screenshottien perään kuolaavia hypettäjiä, jotka hehkuttavat parasta grafiikkaa joka on poikkeuksetta aina pelissä joka on vasta tulossa, ihan kohta, ennen joulua jos hyvin käy. Rasittava peli se kyllä on mutta luulen, että minulla on toiset syyt pitää peliä rasittavana ja niitä saatte sitten arvailla kun ei "muiltakaan" mitään perusteluja tullut. Epäpelattava se ei ole, tai sitten pelattavuus on määritelty viime aikoina tarkoittamaan jotain ihan muuta kuin tähän asti.

Siis tottakai "tikkutyyppiset tosiohjaimet" (vitsi meni ohi, go figure:) ovat se paras tapa näitä hakata, en sitä tietääkseni ole kieltänytkään. Tosin ei siitä tässä nyt ole kritisoitukaan. Pointti tuolla sanomallani lauseella on siis se, että valtaosalle pelaajista (aka sille joukkiolle, jolle mättögenren pelit ovat vain pelejä muiden joukossa) padiohjaus riittää vallan mainiosti. Siinä on puutteensa, mutta pääosin se pelaa vallan mainiosti, aivan kuten muissakin (taistelu)genren tuotoksissa. Itse kuulun nimenomaan tähän lokeroon, sillä omalla kohdallani ei ole mielenkiintoa maksaa pelin hintaa tai triplaten ohjaimesta, jota käyttäisin ehkä yhden käden sormilla laskettavan määrän per puoli vuosi. Käyttämäni "valtaosa pelaajista" onkin juuri tätä porukkaa, jonka epäilen tässäkin tapauksessa se suurempi gruuppi.

"Käyttämäni "valtaosa pelaajista" onkin juuri tätä porukkaa, jonka epäilen tässäkin tapauksessa se suurempi gruuppi."

On toki. Ja SF4 tuntuu vetoavan vähän kaikkiin, mikä oli itse asiassa tekijöiden tavoitekin. Tuloksena onkin varsin hyvä peli, jossa on muutamia jurppimista aiheuttavia juttuja mutta niinhän kaikissa peleissä. Viime aikojen, eli SF4:n julkaisun jälkeinen, foorumivakoilu kertoo kyllä, että uusia tikkupelaajia tulisi, mikäli niiden saatavuus ja hinta olisi jotenkin edes järkevää tässä maailmankolkassa.

Itse olenkin genren aktiivinen harrastaja ja pelaan eniten juuri mättöpelejä. SF4:stakin on takana jo 260+ tuntia ja nettimatseja on otettu noin 2000 (muutamaa vajaa), puhumattakaan 3S:sta, VF5:sta, Arcana Heartista, joita kaikkia on pelattu tässä ohessa. Tämmöisillä määrillä joku 150 euronkin satsaus pari vuotta sitten puolustaa kyllä paikkaansa. Tuon maksoin Virtua Stickistä (kuriiri ja tullimaksut mukana) ja kyseessä on kestävä laite, johon saa kyllä varaosiakin jos on tarvis. Kaikkihan eivät ole kaltaisiani hörhöjä.

Se "vitsi" muuten viittaa siihen, että Horin Real Arcade Pro Stickissä lukee "Stick Type Real Controller" päällä, japanilaiset... oli huono joo.

Edellinen pelaamani 2D-tappelu oli Super SF2 Mega Drivella 15 vuotta takaperin ja on ilo huomata että vieläkin osataan tehdä kunnon pelejä. Ostin myös arcadetikun jollaista en myöskään ole omistanut sitten 16-bittisten. Jos pitäisi valita vain yksi peli konsolille niin se olisi tämä.

Shinta: "SF4:stakin on takana jo 260+ tuntia ja nettimatseja on otettu noin 2000 (muutamaa vajaa)"

Oletko vääntänyt training modea tai muuten vain idlaillu, kun itsellä on muistaakseni noin 2500 matsia enkä ole edes 200 tuntia ylittänyt.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi