Tekken: Dark Resurrection

Päivityksellä peli paranee

Kun PS2:lle julkaistiin Tekken 5, nousi se automaattisesti mättöpelien parhaimmistoon uudistustensa ansiosta. Tästä syystä olisi voinut olettaa Namcon menevän siitä, mistä aita on matalin, eli julkaisevan PSP:lle suoran käännöksen PS2:n Tekken 5:sta. Koska Sonyn käsikonsolilla ei tappelupelejä kovin montaa ole, olisi tämä ratkaisu silti saattanut jopa tyydyttää mättöpelinnälkäisiä. Onneksi isossa maailmassa julkaistiin kolikkopelinä Tekken 5: Dark Resurrection, joka on PS2:n version paranneltu laitos. Osoituksena suuresta rakkaudestaan peliä kohtaan Namco ei jättänyt varsinaista kehitystyötä tähän, vaan nyt julkaistava PSP:n Tekken: Dark Resurrection on jopa kolikkopeliversiostakin pidemmälle viety, niin sanotusti versio 5.2. Lyhyesti sanottuna jopa flopiksi haukuttu käsikonsoli saa pelivalikoimiinsa yhden parhaimmista koskaan tehdyistä tappelupeleistä.

Pohjimmiltaan Tekken: Dark Resurrection on edelleen vanha tuttu Tekken 5. Tarinamoodi on lähes ennallaan kehystarinaansa myöten. Kaikki vanhat hahmot, kuten Tekken 5:een lisätyt Asuka, Feng ja Raven ovat luonnollisesti mukana. Joukkoon saapuu myös kaksi uutta: rikkaan perheen silmäterä Lili ja mystinen sotilas nimeltään Dragunov. Täten nyrkkisankareita on jo pitkälti yli 30. Myös Tekken 5:sta tuttu hahmojen arvoasteikko on ennallaan, eli Arcade Battle -pelimuodossa ja uudessa Tekken Dojossa voi ansaita tappelupukareille arvosanoja taistelemalla heillä voitokkaasti. Arvosanalla on merkitystä erityisesti silloin, kun pelaaja luo hahmokohtaisia haamuprofiileja. Profiilin voi siirtää esimerkiksi kaverin PSP:lle ja ideana on, että kaveri voi myöhemmin omassa rauhassaan pelata tuttujensa haamuja vastaan, jolloin tekoälyn pitäisi ainakin teoriassa taistella ihmismäisemmin. Tekken kerää haamuja myös verkkoon, mikäli pelaaja vain haluaa omansa sinne lähettää. Vastaavasti muiden haamuprofiileita voi ladata verkosta muistikortille paketteina, joita Namco julkaisee säännöllisin väliajoin.

Heihachi Mishima – kulmakunnan kovin keilaaja

Nettiominaisuudet rajoittuvat haamuprofiilien lataamisen lisäksi tuloslistojen päivittämiseen, joten verkkomoninpelistä ei kannata haaveilla, sillä todellinen kaksinkamppailu ihmistä vastaan onnistuu vain Ad Hocin välityksellä. Mikäli PSP:n omaavia ei tuttavapiiristä löydy, korvaa Tekken: Dark Resurrection ihmisvastuksen melko hyvin pelimuotojen paljoudella ja muilla ominaisuuksilla, kuten jo mainituilla haamuprofiileilla. Mitään Tekken 5:n Devil Within -moodin kaltaista seikkailuviritystä ei enää mukana ole, mutta jo mainittu Tekken Dojo lienee tarkoitettu kyseisen pelimuodon korvaajaksi. Toinen mielenkiintoinen uusi pelimuoto on Gold Rush, jossa pelaaja tappelee vastusta vastaan muuten normaalisti, mutta vastuksella ei ole omaa energiamittariaan. Tarkoituksena on vain tuottaa mahdollisimman paljon vahinkoa rajatussa ajassa, jolloin tuotettu vahinko muutetaan rahaksi. Paluun vanhemmista Tekkeneistä tekee Tekken Bowl, eli nimensä mukaisesti keilailua pelin hahmoilla. Tätä pelimuotoa voi pelata jopa kahdeksalla pelaajalla käyttäen samaa PSP:tä.

Graafisesti PSP:n Tekken on suorastaan tekninen ihme. Hahmot ovat ulkonäöllisesti lähes PS2 Tekkenin veroisia eli erittäin taidokkaasti toteutettuja. Myös jo ennestään persoonalliset ja värikkäät kentät ovat todella hyvin toteutettuja, vaikka juuri taustoissa on jokunen polygoni vähemmän ja teksturointikin paikoitellen hieman suttuisempaa verrattuna esikuvaansa. Taisteluareenat ovat samat kuin Tekken 5:ssa, mutta jokaisen valaistus on muutettu erilaiseksi, kuten aiempi päiväkenttä on muutettu yökentäksi tai toisinpäin. Hieman hämmästyttävästi PSP jaksaa pyörittää taisteluja järkähtämättömällä 60 ruudun sekuntivauhdilla, joten Tekken: Dark Resurrection on oiva demotuspeli käsikonsolin epäilijöille. Äänitoteutus on jokseenkin samaa toimivaa mättöpelitasoa kuin aiemmin, joskin taustamusiikkeja on joiltain osin muutettu tai tehty jopa kokonaan uusiksi.

Harjoittelu parantaa nappulanrämpyttäjän

Hahmojen liikerepertoaareja on laajennettu entisestään ja ehkä juuri siksi itseni kaltainen virtuaaliseksi nyrkkeilysäkiksi kutsuttu avuton nyrkkisankari omaksui tiettyjen hahmojen käyttötavan paljon helpommin kuin Tekken 5:ssa. Ainoastaan PSP:n d-pad aiheuttaa hieman harmaita hiuksia, sillä kyseisellä namiskalla tuntuu olevan vaikeuksia suunnata ylä- tai alaviistoon tehden tiettyjen liikkeiden suorittamisesta tarpeettoman hankalaa. Vaihtoehtoisesti voi yrittää pelata analogisella ohjaimella, mikäli se tuntuu mielekkäämmältä.

Tekken: Dark Resurrection on käytännössä pakkohankinta niille PSP:n omistajille, joita tappelupelit kiinnostavat edes vähän. Ensinnäkin se täyttää erinomaisesti tärkeimmän käsikonsolipelin vaatimuksen, eli sitä voi pelata joko pienen hetken tai pidemmän maratonin. Toisekseen se on suorastaan tekninen ihme loisteliaine, värikylläisine grafiikoineen. Pelissä on säilytetty kaikki toimiva Tekken 5:sta ja kehitetty ominaisuuksia entisestään. Esimerkkinä voisi mainita voitoista ansaitulla rahalla tapahtuvan hahmojen ulkonäön muuttamisen hiustyyleillä, vaatteilla ja muilla härpäkkeillä, joita on tuplasti aikaisempaa enemmän. Verkkomoninpeli olisi tietenkin ollut suorastaan huikea lisä, mutta haamuprofiilien lataus ja pistetilastojen parantaminen verkkotulostaululla pitää mielekkyyden hommassa myös ihmisvastuksen puuttuessa. Tekken: Dark Resurrection on käsikonsolien mättöpelien kiistaton teräsnyrkkinen kuningas.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvosteltu versio: 

Arvostelukappale oli lehdistöversio. Kiitokset arvostelukappaleesta Nordisk Filmille.

Tähän liittyvää