Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Tony Hawk's Pro Skater 3

Welcome to my world

Suursuosion jo ensimmäisestä osasta lähtien saavuttanut Tony Hawk's Pro Skater -sarja on nyt päässyt kolmanteen osaansa, suurten odotusten ja hypen saattelemana. Ja tuttuun tapaan uusin osa tulee lähes jokaiselle konsolille, ja parille kannettavallekin koneelle. Kilpailijoita THPS:eillä ei ole nimeksikään, ja nämäkin vähäiset yritykset ovat nimenomaan yrityksiä isolla y:llä. Mutta koska Activision ensimmäisen Pro Skaterin julkaistuaan huomasi kaupan käyvän, olihan heidän pakko yrittää muidenkin urheilulajien valloitusta - huonolla menestyksellä. Shaun Palmerin ja Dave Mirran nimeä kantavat lumilautailu- ja BMX-pyöräilypelit eivät ole päässeet edes haistamaan THPS:ien suosiota, sen saavuttamisesta puhumattakaan. Vaikka Dave Mirra Freestyle BMX:t ovat tosin jo lähes hajuetäisyydelle päässeetkin, on päivänselvää että Tony Hawk's Pro Skaterit ovat aina toimineet tiennäyttäjinä. Ja viimeisimmänkään osan laadusta eivät ole ainakaan GBA-, GBC-, PC-, PS2-, PSX- ja Xbox -pelaajat valittaneet - miten on GameCuben laita?

Ura auki


Pelin perusmoodi, Career, on ainoa paikka hahmojen varsinaiselle kehittämiselle, ja lisähahmojen- sekä -ratojen hankkimiselle. Tarkoituksena on tehdä erilaisia tehtäviä, aina maanjäristyksen aiheuttamisesta tiettyjen pistemäärien keräämiseen asti. Kun tietyn määrän tehtäviä on tehnyt, seuraava rata aukeaa uusine tehtävineen. Ratoihin on myös piilotettu stats-tavaroita, joilla saa nostettua valitsemaasi hahmon kykyä yhdellä pisteellä. Nämä siis todellakin vaikuttavat pelaajan taitoihin, ja ilman niitä viimeiset tehtävät voivat nostattaa tuskan hien pintaan.

PC-, PS2- ja Xbox-versioista poiketen, Cuben THPS3 on ainoa uusista koneista, jossa ei ole nettipelimoodia. Tämä onkin yksi oleellisimmista puutteista, sillä esim. PS2:n kohdalla THPS3:sta hehkutettiin koneen ensimmäisenä nettipelinä. Mutta onneksi edes pienen helpotuksen tuo jaetulla ruudulla pelattava kaksinpelimoodi. Toivottavasti Cuben pelaajat pääsevät nauttimaan Tony Hawkin nettipelaamisesta viimeistään THPS4:n kohdalla.

Mukana on tietysti myös Single Session -moodi, jossa voit kokeilla rikkoa piste-ennätyksiä, Free Skate -moodi, jossa saat vapaasti skeitata ilman aikarajaa ja kokeilla ennätystemppuja, sekä Tony Hawkin selostamat tutorialit. Tutorialit kannattaa todellakin katsastaa, jos Tony Hawk's Pro Skaterit ovat uusi tuttavuus.

Virtsan juomisesta supersankaruuteen


Skeittareita peliin on saatu ihan mukava kirjo mukaan - vakiohahmoja on yhteensä 13 kappaletta, aina Tony Hawkista Kareem Campbelliin. Ensimmäistä kertaa yritetään myös paikata tasapuolisuusrakoa lisäämällä mukaan naisskeittari, Elissa Steamer. Hahmoista omaksi suosikikseni nousi skeittivideoillaan ja jackass-tempuillaan tunnetuksi tullut Bam Margera, jolle on myös varattu asiaankuuluva lisävideo, joka aukeaa hänellä pelin läpäistyttyä. Mutta jos pelin vakiohahmoista mikään ei tunnu miellyttävän, ainahan voit hankkia lisähahmoja pelaamalla perussälleillä pelin läpi. Miltä kuulostaisi vaikkapa X-Menistä tuttu Wolverine, tai Star Wars -pahis, Darth Maul? Jos lisähahmotkaan eivät riitä, ainahan voit tehdä oman skeittarin. Ominaisuuspisteet saat käyttää mielesi mukaan ja vaatteet, painon, pituuden jne. saat luonnollisesti itse säätää.

Perusratoja pelistä löytyy kahdeksan kappaletta, joiden lisäksi mukaan on piilotettu jokunen lisärata. Radat ovat mukavan vaihtelevia ja laajoja, joten uusia hyviä skeittausreittejä tulee keksittyä kokoajan lisää. Vandalismiskeittausta tulee harrastettua niin lentokentällä, huvipurrella kuin Los Angelesin kaduillakin. Mutta jos mikään THPS3:n perusradoista ei maistu, niin pelastuksen tuo rataeditori. Vaikkakin radan koko ja rakennuspalikoiden määrä on rajoitettu, saa sillä silti ihan mukavaa jälkeä aikaan. Mutta yleisesti ottaen pelin omien ratojen pitäisi riittää pitkäksi aikaa, juuri niiden monipuolisuuden takia.

Uusi ohjain, uudet haasteet

Näppäinasetukset ovat perinteiseen tapaan hyvin selkeät, ja pienellä harjoittelulla ne tarttuvat selkärankaan helposti. Mutta yksinkertaisuudestaan huolimatta, niillä voi tehdä mitä näyttävimpiä temppuyhdistelmiä. Pelin suurimmat pisteet saavutetaankin juuri pitkillä kompoilla, eli mahdollisimman vaihtelevilla yhdistelmillä flippejä, grabbejä, manuaaleja, grindejä sekä spesiaalitemppuja. Yhdestä tempusta tulee aina yksi kerroin lisää, sekä tietty määrä pisteitä, ja tempusta toiseen siirrytään yleisimmin manuaalin avulla. Kun olet yhteen putkeen tehnyt useita temppuja, niiden pistemäärä kerrotaan kertoimella. Kannattaa siis samanaikaisesti tehdä hyvin monta, mutta myös pisterikasta temppua, maksimaaliset pistemäärät saavuttaakseen. Pelin alkuvaiheilla 30 000 pistettä yhdestä kahden minuutin pyrähdyksestä voi tuntua paljolta, kun taas muutaman viikon treenaamisella saatat pettyä saatuasi "vain" miljoona pistettä.


Ainakin PlayStation 2 -versioon verrattuna ohjattavuudesta jäi kuitenkin yksi asia hampaankoloon. Nimittäin THPS3:n uutuusliike, revert, jonka avulla saadaan myös ramppitemput temppuyhdistelmiin mukaan. Tämä tehtiin PS2:lla yksinomaan revertille varatusta napista, R2:sta. Cubella taas nappien puutteen vuoksi, on revert jouduttu asettamaan saman napin alle kuin hahmon myötäpäivään pyörittäminen, R-napin. Tämän vuoksi aina liikkeestä laskeutuessasi, painat vähän ennen maata R:ää revertin suorittaaksesi, mutta koska hahmon pyörittäminen on saman napin alla, käy usein niin, että hahmo pyörähtää juuri sen verran ennen laskeutumista, että hän laskeutuu naamalleen. PS2:lla tätä huolta ei ollut, sillä R2:sta ei tehty mitään muuta kuin revert; hahmojen pyörittäminen oli varattu L1- ja R1-napeille. Cubelle revert olisikin pitänyt laittaa esim. Z-napin alle, jolloin tätä ongelmaa ei olisi ollut. Oliko kääntäjillä liian vähän aikaa tämä huomatakseen, vai luulivatko he vain, että sillä ei ole väliä? Noh, joka tapauksessa, kuten monta kertaa ennenkin sanottu, tähän tottuu onneksi jo muutaman pelisession jälkeen. Ja jos oikein optimismin puolelle halutaan mennä, niin tällä ainakin oppii ajoittamaan revertin prikulleen oikein. Muutoin Cuben ohjain sitten sopiikin THPS3:een kuin lanttu laatikkoon.

Kiireyden kädenjälki

Vaikka THPS3:n grafiikka täyttääkin lähes kaikki odotukset, on silti havaittavissa kääntäjien kova kiire saada peli jenkkijulkaisuun. Kuvanpäivitys kun laskee lähelle nollaa valitettavankin usein, ja tietystä kulmasta katsottuna osa tekstuureista välkkyy. Mutta muutoin grafiikka edustaa samaa laatutasoa, kuin muissakin versioissa. Ainoa ero minkä oikeastaan löysin, oli se (näin splatterifanien iloksi), että Cubeversiossa verta tulee enemmän ja se jää maahan pidemmäksi aikaa. Njam!


Äänet tuovat kaikin puolin mieleen skeittigenren. Pelaajaa hauskuutetaan niin itse skeittareiden, kuin ohikulkijoidenkin slangitäytteisillä letkauksilla, ja herkutellaan erinäisillä äänitehosteilla, jotka useimmiten liittyvät tavalla tai toisella pelaajan fyysiseen vahingoittumiseen tai turpaan ottamiseen. Musiikit edustavat myös laatutavaraa - huippubändejä on aina Red Hot Chili Peppersistä The Ramonesiin. Mukana on myös pimeillä skeittivideoillaan tutuksi tulleen ryhmän, CKY:n tekemä, ymmärtääkseni jenkkiskeittipiireissä hyvinkin tunnettu biisi, Quite Bitter Beings. Eli hyvällä hengellä ovat pelintekijät olleet mukana skeittiskenessä. Jos kuitenkaan joku pelin biiseistä ei miellytä, voit aina laittaa sen pois päältä kyseiselle asialle varatusta valikosta.

Version 3.7

Jos olet jollain muulla uudella konsolilla itsesi jo THPS3:een kyllästyttänyt, et Cubeversiosta löydä itsellesi muuta kuin saman pelin nettituen puutteella ja parilla virheellä maustettuna. Jos et taas ole kolmanteen osaan missään törmännyt, voisin melkein sanoa että on jo lähes velvollisuutesi tutustua siihen, vaikka kahta ensimmäistä osaa olisitkin pelannut. Pelattavaa riittää pitkäksi aikaa, ja vielä pitkänkin tauon jälkeen THPS3 tulee kaivettua sieltä pelihyllyn perältä, johon sen ikuisiksi ajoiksi luulit juuttuvan, ja pelaaminen jatkuu taas samanlaisella kipinällä. Mutta pelaajana pelaajalle täytyy ikäväkseni vielä mainita, että jos sinulta löytyy Cuben lisäksi PS2 tai Xbox, kannattaa todella harkita mille niistä pelin ostat, sillä Cube-versio on omiin kokemuksiini nojaten vaikuttanut kaikista bugisimmalta.

Joka tapauksessa Tony Hawk's Pro Skater 3 on loistava, oli se sitten millä koneella tahansa. Ja periaatteessa vaikka THPS3 saattaa tuntua vain rata-, hahmo- ja grafiikkapäivitykseltä, muiden pienten muutosten ohella aiempiin THPS:iin verrattuna, eikö juuri se olekin mitä uusilta Pro Skatereilta haemme - miksi muuttaa toimivaa konseptia?

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi