Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Virtuaalijalkapallistit pelilaudalla

Jalkapallon MM-skabat lähestyvät ja kisahuuma kasvaa päivä päivältä. Suurtapahtuman lähestyminen on huomioitu pelirintamallakin muun muassa EA:n tuodessa kisat uusimpaan FIFAansa. Hieman erilaisen näkökulman futikseen tarjoava Football, Tactics & Glory ei siis voisi ilmestyä juuri parempaan aikaan.

Se erilainen futis

Futispelimarkkinat ovat olleet pääosin kahden kauppa viimeisen parinkymmenen vuoden ajan. Yrittäjiä kyllä ilmaantuu aina silloin tällöin, mutta yksikään ei ole onnistunut kampeamaan itseään FIFAn ja Pro Evolution Soccerin väliin. Harmi, sillä molemmat sarjat ovat viime vuosina jämähtäneet pahasti paikalleen. PES-sarjan huippukohdasta on kulunut yli kymmenen vuotta, ja FIFA myy Ultimate Teamin vuoksi hyvin vuodesta toiseen, joten EA:lla ei tunnu olevan kovinkaan suurta intoa viedä peliään eteenpäin.

Kahden suuren järkkymättömän valta-aseman huomioon ottaen on hienoa, että Early Accessin kautta ponnistanut Football, Tactics & Glory ei lähde suoraan haastamaan niitä. Tuore ja erilainen näkemys kuningaslajista onkin varsin tervetullut ja tällä hetkellä kenties ainoa keino ottaa haltuun edes jonkinmoinen pala virtuaaliviheriötä. Vuoropohjainen futispeli ei ehkä kuulosta kovinkaan jännältä, mutta sen pelaaminen on jotain aivan muuta. Minkäänlaisia virallisia lisenssejä teos ei tarjoa, mutta Steamin kautta voi ladata helposti vaikkapa oikeat Valioliigan joukkueet logoineen.

Periaatteessa ei tarvitse olla edes kiinnostunut jalkapallosta nauttiakseen tästä taktisesta futisnäkemyksestä. Näkymä on hyvin lautapelimäinen ja kenttäkin on jaettu ruutuihin. Taustalla pyörii noppamekaniikka, joka kertoo onnistumisen mahdollisuudet ennen jokaista toimintoa. Suorituksiin vaikuttavat niin omien kuin lähellä olevien vastapuolen pelaajien taidot sekä tietysti sääolosuhteet.

Vakiomittainen matsi sisältää 48 siirtoa, jotka jakaantuvat kahden pelaajan kesken. Jokainen vuoro koostuu kolmesta siirrosta, joiden sisältö määräytyy pelaajien ominaisuuksien sekä tilanteen mukaan. Tietyt ehdot täyttämällä siirtoja voi saada enemmänkin, mikä tuo huomattavaa etua varsinkin hyökätessä.

Pallottomana omia futaajia liikutellaan parempiin asemiin ja yritetään tietysti hankkia pelivälivälinettä takaisin taklaamalla sekä painostamalla. Pallollisena vaihtoja on luonnollisesti enemmän. Valikoimaan kuuluu muun muassa erilaisia syöttöjä, vetoja sekä erikoiskikkoja. Palloa voi myös vain pitää hallussaan tai roiskaista pitkän päätyyn.

Kukkaronnyörit tiukalla

Pelimuotoja on harmittavasti vain kaksi. Yksin pelatessa otetaan hallintaan divarien pohjamudissa rypevä joukkue, joka olisi tarkoitus luotsata kohti menestystä. Aivan Football Managerin syvällisyyteen ei ylletä, mutta pelaaja on vastuussa muun muassa harjoittelusta sekä uusien pelureiden hommaamisesta. Oman tiimin rakennukseen, kehitykseen ja ylläpitoon saakin helposti kulumaan enemmän aikaa kuin itse kentällä palloiluun.

Raha on varsinkin alussa jopa liian tiukassa, ja vauhtiin pääsy saattaa tuntua turhauttavan vaikealta. Eritoten sopimusten uusiminen nielee leijonanosan budjetista, mikä tekee parhaiden pelaajien pitämisen erittäin vaikeaksi. Mammonaa voi saada nopeastikin täyttämällä johtokunnan asettamia erikoisvaatimuksia, mutta niiden suorittaminen rupusakilla osoittautuu työlääksi – ellei jopa mahdottomaksi. Onneksi tarjolla on helpotuksia, kuten easy-mode sekä rahahuijauksia.

Nettipeliä varten kannattaa varata kavereita, sillä satunnaisen seuran löytäminen ei tahdo onnistua. Seuranhakuruutu jopa itsekin kertoo näin. Ihmispelaajaa vastaan otteleminen on kuitenkin niin erilainen kokemus, että sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Onneksi homma onnistuu myös saman koneen ääressä.

Hetkellistä helpotusta futiskiimaan

Football, Tactics & Glory on hauskan erilainen, mutta ei kovinkaan pitkäikäinen. Suurin syy tähän on liian kaavamainen tekoäly sekä pelillisen sisällön vähyys. Tekoäly tekee maalit yleensä aina samalla kuviolla. Oman tiimin ryhmityksen vaihtaminen voi tuoda helpotusta ongelmaan, mutta silti kaavamaisuus pistää silmään jo reilun kymmenen matsin jälkeen. Korkeammilla sarjatasoilla vaihtelua näkee enemmän, vaikka sielläkin peruskaava on lähes aina sama: syöttö, liike tiettyyn ruutuun ja veto maaliin. Onnistumisprosentti ei ole läheskään yhtä kova pelaajan yrittäessä täsmälleen samaa, vaikka pelaajisto olisi identtisellä tasolla.

Yritys on hyvä ja toteutus mukavan erilainen, mutta kenties teoksen olisi kannattanut viipyä Early Accessissa hieman pidempään. Football, Tactics & Glory tarjoaa hetken hupia ja tyydytystä futiskiimaan, mutta pitempiaikaiseksi viihdykkeeksi siitä ei ole. Sen verran erikoinen tekele on kuitenkin kyseessä, että kannattaa kokeilla ainakin maksutonta demoa. Ulkoasu ei ole kummoinen, joten futailu onnistuu vanhemmallakin koneella.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi