Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Lopetin uusien pelien ostamisen, koska DLC

Season passit, deluxe editionit, ennakkotilaajan edut, lisäkartat, skinit, aseet, hevoshaarniskat... Nykyään ei riitä, että peli maksaa seitsemänkymmentä euroa, sen lisäksi julkaisijat haluavat nyhtää viimeiset pennoset irti luvaten milloin minkäkinlaista lisähärpäkettä. Mutta lisääkö se liikevaihtoa vai vähentääkö se sitä? Omalla kohdallani väitän jälkimmäisen olevan lähempänä totuutta.

Vierivi aika, muuttuvi mieli

Vaikka en olekaan luonteeltani mikään hamsteri, en ole aina kannattanut digitaalista jakelua. Jotain kivaa on CD:n, DVD:n tai pelikotelon hiplaamisessa, ja fyysisen kopion omistaminen tuo tietynlaista turvallisuuden illuusiota. Käytännössä kuitenkin on ihan sama, omistaako ICOn levyllä vai ei, jos sitä toistava PS2 on lauennut. Viime vuosina olen kuitenkin kääntänyt takkini, ja nykyään en osta oikein mitään fyysisessä muodossa. Elokuvat katselen joko Netflixistä tai AppleTV:llä, ja pelit ostan Steamista tai PSN-storesta. Digitaalinen kirjasto ei vie tilaa ja pelistä toiseen siirtyminen onnistuu sohvalta nousematta.

Digitaaliseen jakeluun liittyy kuitenkin yksi nihkeys, joka on jopa muutamaa vuotta vanhempaa perua kuin kokonaisten konsolipelien rutiininomainen ostaminen verkosta, nimittäin ladattava lisäsisältö. Jotkut heittelevät ilmoille trendikästä lyhennettä GaaS (Games as a Service), tarkoittaen tällä bisnesmallia, jossa pelaajalta veloitetaan toistuvasti kertaalleen maksetun pelin jatkuvasta pelaamisesta. Ajankohtaisin esimerkki tästä on Ghost Recon Wildlands, jota on laajennettu julkaisun jälkeen jo parilla minikampanjalla. Ja mikäpäs siinä: jos peli on hyvä, niin sehän on vain kivaa, kun samaa mannaa saa nauttia aina vähän virkistetyssä muodossa. Mutta, mutta...

Skyrimissa pääsee lentämään lohikäärmeillä, kun hankkii Dragonborn-laajennuksen

Kaikki tai ei mitään

Minulle DLC:n pahin kirous ei ole hinta. On ihan OK, että muutenkin hyvä peli saa muutaman tunnin lisää eloa kympin tai kahden lisähinnalla. Ja periaatteessa jopa se kelpaa, että todella lupaavan pelin Supreme Extra Complete Edition maksaa tuplasti normipelin verran, jos voi varmasti tietää, että seuraavan vuoden aikana pusketaan tuutista laadukasta lisäriä, josta ei tarvitse maksaa ylimääräistä.

Mutta tilanne muuttuu kimurantimmaksi, kun pelin kylkiäisenä myydään kausipassia, johon sisältyvästä materiaalista ei kerrota mitään. Joskus lisäksi vihjaillaan, että osa tulevasta sisällöstä ei ehkä kuulukaan kauppaan. Tällöin alkaa v-käyrä lähestyä pitäkää-tunkkinne-pistettä. Minä olen yksinkertainen ihminen, joka hakee yksinkertaisia ratkaisuja. En halua ostaa puutteellista pakettia, enkä toisaalta koe velvollisuudekseni selvittää, minkälaisilla kombinaatioilla varmistan pääseväni osalliseksi kaikista herkuista. Myyjän pitäisi helpottaa asiakkaan elämää, ei muuttaa ostamista visailuksi.

"Keskiosa tulee myyntiin kolmen kuukauden päästä"

Kaikkein eniten jurppii Fallout-malli. Aikoinaan Fallout 3:een julkaistiin neljä sisältöpakettia, jotka lisäsivät uusia paikkoja ja seikkailuja itse pääpeliin. PS3:lle nämä ilmestyivät noin vuoden viiveellä, ja niitä jaeltiin jossain vaiheessa ilmaiseksi PS+ -tilaajille. Olen siitä asti suunnitellut joskus palaavani pelin pariin. Siis suunnitellut.

Tätä voisi verrata siihen, että pari vuotta Harry Potter ja Feeniksin killan jälkeen J.K.Rowling julkaisisi kirjaan pari lisälukua, 10b ja 20b. Periaatteessa voisin lukea vain nämä uudet luvut, mutta miten ihmeessä voisin muistaa kuka Luna Lovekiva oli tai mistä Hagrid angstaili? Täytyisi lukea koko kirja uusiksi että uudet luvut asettuisivat kontekstiinsa, mutta kun on niin paljon uusiakin kirjoja luettavaksi. Miksei näitä lisälukuja olisi voinut vain julkaista muun kirjan kanssa samaan aikaan? Vai olisiko kannattanut odottaa koko teoksen valmistumista?

Assassin's Creed II:ssa pääsi osallistumaan Forlin taisteluun. Jos jaksoi odottaa kaksi kuukautta lisäpaketin ilmestymistä.

Ostan sitten myöhemmin

Väitän käyttäväni nykyään vähemmän rahaa peleihin, koska odotan niiden täydentymistä kokonaisiksi paketeiksi. En esimerkiksi ole ostanut Assassin's Creed 3:n jälkeen yhtään sarjan osaa heti julkaisussa, koska haluan varmistua siitä, että kaikki lisäpaketit ovat saatavilla. Fallout 4:n ostin vasta noin kuukausi sitten alennuksesta, kun peli ja sen laajennukset (toivottavasti kaikki) olivat hankittavissa yhtenä könttinä. Luonnollisesti en halua maksaa täyttä hintaa vanhasta pelistä, joten odotan siihen asti, että complete edition irtoaa alle neljälläkympillä. Jos näin ei koskaan käy, niin hei: vielä ei ole pelattava loppunut kesken.

Lisäsisältö on ymmärrettävä juttu. Pelin kehittäminen on kallista, ja arvokkaiden grafiikka-assettien soisi olevan enemmän kuin kertakäyttöisiä. Mutta julkaisijoiden toivoisi tosissaan harkitsevan paketointia. Olisi kiva tietää, että saan varmasti yhdellä ostoksella kaiken, mitä tuleman pitää. Ja jos lisäkkeet tulisivat aiemmin nähdyn jatkoksi, ei sen keskelle, voisin taas hankkia pelejä heti niiden ilmestyessä.

Kirjaudu kommentoidaksesi