Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Nariko ja iso miekka

Taivaallinen peli

Lähes kaikilla kuviteltavissa olevilla mittareilla Heavenly Sword on mestariteos. Graafisesti ja draamankerronnallisesti se nostaa riman korkeammalle kuin mitä videopeleissä on aiemmin nähty. Teknisesti se esittelee ratkaisuja, joita ei ole ennen käytetty edes elokuvissa. Pelimekaanisesti sen taistelujärjestelmä on tuore ja huippuunsa hiottu. Vain kuuden tunnin mittainen seikkailu on ohitse yhdeltä istumalta, mutta se jättää jälkeensä halun palata Narikon, Kain ja pahan kuningas Bohanin maailmaan uudestaan. Hyvä elokuvan tavoin Heavenly Sword jää pyörimään mielen taka-alalle elävine hahmoineen ja vaikuttavine tarinoineen.

Heavenly Sword kertoo tarinan Taivaan miekkaa vartioivasta klaanista, ja sen päällikön Shenin tyttärestä Narikosta. Maata raiskaava kuningas Bohan haluaa miekan haltuunsa keinoja kaihtamatta. Klaanin lähtiessä pakenemaan Bohanin joukkoja, Nariko saa miekan kantaakseen. Pako päättyy kuitenkin kuin seinään, ja epätoivon hetkellä Nariko tekee jotain, mitä kukaan kuolevainen ei saisi tehdä: hän nostaa miekan taistelussa toista ihmistä vastaan. Taivaan miekan käyttäminen tarkoittaa kuolemantuomiota kantajalleen, joten Narikolle jää jäljelle vain yksi tehtävä ennen kuolemaansa: hänen täytyy kostaa Bohanin pahat teot ja pelastaa mahdollisimman suuri osa ystävistään.

Miekan tarina

Heavenly Swordin kehittäminen aloitettiin jo ennen kuin ensimmäisiä huhuja PS3:n tulemisesta edes alkoi liikkua. Kehitysalustana olivat tuon ajan tehokkaimmat PC:t, ja pelin moottori suunniteltiin alusta alkaen niin järeäksi kuin Ninja Theoryn perustajat Nina Kristenssen ja Tameem Antoniades uskalsivat kuvitella. Heidän tavoitteensa oli luoda todellinen seuraavan sukupolven peli, ja uusi sukupolvi tarkoittaisi tässä tapauksessa elokuvallisen kerronnan lopullista läpimurtoa videopelimaailmassa.

Todellinen onnenpotku kehitystiimille oli törmääminen Sormusten herra -trilogiasta ja King Kongista tuttuun Andy Serkisiin. Klonkun ja jättiläisgorillan esittäjänä mainetta niittänyt näyttelijä esitteli Ninja Theoryn ja uusiseelantilaisen tehostepaja Weta Digitalin toisilleen. Yhteistyö on tuottanut hedelmää mullistavan kuvaustekniikan ja sen avulla tuotettujen välivideoiden muodossa. Näyttelijät eivät enää lainanneet vain ääniään valmiiksi animoiduille hahmoille, vaan heidän liikkeensä, eleensä, ilmeensä ja puheensa tallennettiin reaaliaikaisesti kuudellakymmenellä kameralla. Ääninäyttelemisestä oli siirrytty johonkin paljon suurempaan.

Käsikirjoituksesta vastaa Antioniadesin ja Serkisin lisäksi aiemmin sci-fi-novelleja kirjoittanut ja pelikäsikirjoitusten laadun kohottamista advokoinut Rhianna Pratchett. Heavenly Swordissa ei näykään pelikäsikirjoitusten yleisiä helmasyntejä, kuten kornia dialogia tai keinotekoisia juonenkäänteitä, vaan lopputulos on hillityn tyylikäs ja ytimekäs. Hyväkään teksti ei herää eloon ilman asiansa osaavia näyttelijöitä. Anna Torv tekee hienoa työtä kohtalonsa tuomitsemana Narikona, ja Lydia Baksh on hurmaavan sekopäinen Kai. Peli on kokonaisuudessaan käännetty suomeksi, ja dubattu versio toimii, vaikka siitä puuttuukin alkuperäisversion dramaattinen terävyys.

Muutenkin esimerkillistä äänimaailmaa täydentää Nitin Sawhneyn säveltämä taustamusiikki, joka yhdistelee itämaisia ja eurooppalaisia vaikutteita elokuvamaiseen tyyliin. Ääniraita vaihtelee rauhallisista puhallinmelodioista eeppiseen paukkeeseen, mikä viimeistelee tunnelman. Ainoa kauneusvirhe muuten niin täydellisessä pelissä liittyy loppukohtauksen sinfoniseen taustaan, joka ei tyylillisesti sovi yhteen kaiken muun pelissä kuultavan kanssa.

Aseiden käyttö

Heavenly Sword ei kuitenkaan loista pelkästään tuotantoarvoissa. Kaiken ytimenä on peliä varten luotu taistelujärjestelmä, joka perustuu kolmeen asentoon ja niissä tehtäviin liikesarjoihin. Narikon kantamaa ja hänet kiroavaa Taivaan miekkaa voi käyttää kolmella eri tavalla: yhtenä valtavana tai kahtena pienempänä sapelina, tai ketjujen päissä kieppuvina terinä. Näistä syntyvät voima-, nopeus- ja kaukoasennot, joilla vihollisia pystyy rankaisemaan lähellä ja kaukana. Torjuntanappia ei ole, vaan Nariko torjuu automaattisesti häneen kohdistuvat hyökkäykset, mutta vain jos seisoo oikeassa asennossa. Mikäli kaksi vihollista on hyökkäämässä eri tyylejä käyttämällä, ainoa ratkaisu on olla jossain muualla, mikä käy helposti oikeata ohjainsauvaa heilauttamalla.

Tarkkaan ajoitukseen perustuvilla vastahyökkäyksillä ja oikeaan rytmiin tehdyillä napinpainallussarjoilla saa Narikon kiihdytettyä hurjaan veribalettiin, jolloin suuremmatkaan vihollisjoukot eivät häneen pysty. Tarkkaavaisuutta vaaditaan etenkin pomotaisteluissa, joissa kuningas Bohanin kätyrit Lentävä kettu, Whiptail ja Torakka pyrkivät vuorollaan riistämään pahan kuninkaan hamuaman miekan Narikon kuolleista käsistä.

Toisena pelattavana hahmona nähdään itsensä kokoista varsijousta kantava Kai, joka tekee selvää päälle rynnivistä vihollisjoukoista maaliinohjautuvilla vasamillaan. Ammuskelun erikoisuus on nuolen saattaminen perille joko ohjainsauvaa tai liiketunnistusta käyttämällä. Heavenly Swordissa nähdään vihdoin toimivaa liikeohjausta, kun ammuksen suuntaa hienosäädetään Sixaxista kallistelemalla. Vaikka sauva on tarkempi, kallistusohjaus on immersiivisempi ja hauskempi.

Valtaosa Heavenly Swordin pelattavista osuuksista on taistelua. Nariko ja Kai liikkuvat vain pyrähdyksittäin taistosta toiseen, ja tarinaa kerrotaan elokuvamaisilla välivideoilla. Ongelmanratkontaa on vain nimeksi eikä toimintapelit joskus pilaavia tasoloikkaosuuksia lainkaan. Taistelu on se, minkä Ninja Theory osaa, ja mihin tässä pelissä keskitytään. Erinomaisesta rytmityksestä johtuen toiminta ei käy puuduttavaksi, vaan hengähdystauko koittaa aina ennen turhautumista.

Tekniikan kahdeksas ihme

Ensimmäisistä nähdyistä pelivideopätkistä alkaen Heavenly Swordia on rummutettu yhtenä näyttävimmistä peleistä koskaan, ja kun lopullisen teoksen saa käsiinsä, ei voi kuin yhtyä kuoroon. Kaikki häkellyttävän kauniista maisemista Narikon ihon epätasaisuuksiin on toteutettu uskomattomalla pieteetillä. Piirtoetäisyyksissä ei ole kitsasteltu, ja päälle vyöryvät vihollismassat peittävät valtavan maa-alan ilman havaittavaa ruudunpäivitysnopeuden putoamista. Erityisen henkeäsalpaavaa tämä on aivan loppupään kohtauksissa, joissa sankaritar tekee Bohanin armeijasta silppua sauronmaisella tehokkuudella. Voimiensa huipun saavuttaneen Narikon silmittömän tuhovoiman synnyttämää sadistista mielihyvää ei voi sanoin kuvailla.

Kaikki tämä on ohi noin kuudessa tunnissa, minkä vastapainona tarinan tiiveydestä ei ole tarvinnut tinkiä pätkääkään. Joka ainoa taisteluareena on oma ainutlaatuinen näyttämönsä tiellä ensimmäisestä linnakkeen puolustuksesta matkan päässä odottavaan vääjäämättömään finaaliin. Elokuvaohjaajan lailla Antoniades on tehnyt kipeitä leikkauksia poistamalla valmiita kohtauksia säilyttääkseen toimivan kokonaisuuden. Monissa muissa peleissä rytmitystä rikkoneet osiot on jätetty lopulliseen versioon, koska ne oli joka tapauksessa jo toteutettu, mutta Heavenly Swordissa moista kompromissia ei ole tehty. Ehkäpä poistetut kohtaukset julkaistaan myöhemmin ladattavina lisäosina.

Heavenly Sword on taideteos. Se on käsittämättömän hieno tuotos, joka jokaisen Playstation 3:n omistajan pitää kokea. Teknisesti se asettaa uuden mittatikun, johon PS3-pelejä voi jatkossa verrata, ja tarinankerronnallisesti se raivaa tietä uuden sukupolven videopeleille. Ninja Theory on lunastanut lupauksensa.

Galleria: 

Kommentit

Tais kyllä mennä PS3 ostoon. ;(

Yhdyn tähän arvosteluun täysin, ei voisi kamalan tarkemmin pelistä kyllä kertoa. (ite tosin olen pelin pituudesta hieman ankara katseisempi, mutta j-rpg fanaatikona tämä on vain yleistä.

parhaat lainaukset:

"Voimiensa huipun saavuttaneen Narikon silmittömän tuhovoiman synnyttämää sadistista mielihyvää ei voi sanoin kuvailla."

"Tarkkaan ajoitukseen perustuvilla vastahyökkäyksillä ja oikeaan rytmiin tehdyillä napinpainallussarjoilla saa Narikon kiihdytettyä hurjaan veribalettiin"

"Peli on kokonaisuudessaan käännetty suomeksi, ja dubattu versio toimii, vaikka siitä puuttuukin alkuperäisversion dramaattinen terävyys."
lisäys yllä olevaan: koskaan ei ole pomo/normi taistelut saaneet sellaista hymyä naamalle kuin suomi dubilla välillä herjaavat/pelokkaat/ylimieliset viholliset heavenly swordissa!

Jryin linja pitää. Jälleen hyvin TiltTv:mäinen arvostelu. Jos vielä jonakin päivänä saisimme oikeasti laadukkaan ja puolueettoman arvostelun, kiitos!

Ps. Ottakaa Hakkiz:lta mallia.

En ole tämän arvostelun kanssa grafiikkaa ja teknistä toteutusta lukuunottamatta samaa mieltä.

Jryi:ltä on pakko kysyä, että oletko pelannut N3:sta?

Hakkiz pitää kivan tiukkaa linjaa.

Joko tää peli on jumalasta seuraava tai sitten PS3 pelitarjonta on onneton. Sama arvostelija anto need for speedille myös saman muistaakseni.

Boxin puolella tää ois maximissa ollu 8.. jos sitäkään. Liian monta hyvää kilpailijaa vastassa jo ja kasi on jo kova numero pelille.

Pitää ite testata ens viikolla. Ehkä se mieli muuttuu ja tää on vuoden peli ;)

Cactuksen käsitteistössä laadukas ja puolueeton tarkoittaa siis PS3 pelien lyttäämistä millä tahansa verukkeella? Tuon arvostelun perusteella huomaa, että peli on todella tehnyt vaikutuksen, kokonaisuutena.

Voit tietysti kirjoittaa oman arvostelun pelistä, kunhan ensin sitä pääsisit pelaamaan. Niin kauan kun et ole peliä itse pelannut, on turha tulla vinkumaan minkään pelin arvostelusta "mutkun iigeeän antoi vähemmän"-perustein.

Yllättäen porukka jo itkemässä täällä..

Hyvää tekstiä jryiltä.

Se että on jostain eri mieltä on itkemistä?

Esim N3 sai täällä muistaakseni 5 pistettä (johtuen tosin monista bugeista kuten siitä että animaatio estää iskusarjan vaurion) vaikka on pelimekaanisesti ihan samaa kastia (kombojen rakentelua parilla eri napilla -> huone tyhjäksi geneerisistä vihollisista pomotaistelua ja seuraavaa välianimaatiota odotellessa). Kyllä tässä HS:ssä paljon parempi juoni ja graffat on tietysti.

Mutta jos vertaa OIKEASTI hyviin ja syvällisiin pelikokemuksiin aka Ninja Gaiden Sigma tai vaikka PS2:en God of Warit, niin voiko tämä oikeasti olla 10- peli? Eikö kysymys ole mielestäsi ihan oikeutettu eikä mitään itkemistä?

"Joko tää peli on jumalasta seuraava tai sitten PS3 pelitarjonta on onneton."

Moneenkohan kertaan se on todettu että Ps3:llekin on tulossa liuta hyviä pelejä.Mutta tietenkin jos PS3 peli saa hyvän arvosanan on se aina suhteutettu "niukkaan" (PS3:lle löytyy reilu 60 nimikettä niukkaa on joo) pelitarjontaan.Mistä näytä einareita sikiää?

No voin sanoa, että verrattuna esim. "oikeasti syvälliseen God of Wariin", Heavenly Sword tuhoaa pelin totaalisesti taistelusysteemin syvyydessä.

Ja jos nyt aletaan yksinkertaistamaan tarkoituksellisesti (peli on vain parin nappulan painelemista ja geneeristen vihujen tappamista), niin Ninja Gaidenkin on aika helvetin yksinkertainen peli. Opettele Izuna Drop ja Flying Swallow ja pääset pelin läpi.

N3:n vertaaminen Heavenly Swordiin on sama asia kuin minkä muun tahansa genren pelin vertaaminen. Kyllähän niissä tapetaan vihuja erilaisilla comboilla jokaisessa. Kokonaisuuden toteutus on kuitenkin hyvin erilainen eri peleissä.

Itse voin sanoa jo demon perusteella, ettei GoW enää oikein innosta samalla tavalla. Ennen sillä oli puolellaan tämän genren sisällä tuotantoarvot musiikkia ynnä muuta myöten, mutta nyt HS tekee kaikki GoWin masteroimat asiat next-gen tasolla ja vielä todella todella upeasti suunniteltuna ja tuo lisäksi 10 kertaa syvällisemmän taistelusysteemin soppaan.

"...niin Ninja Gaidenkin on aika helvetin yksinkertainen..."

No joillekin voi olla, itse en ole päässyt sitä edes läpi :)

Perustelet joka tapauksessa oman kantasi ihan hyvin, enkä väittänytkään missään vaiheessa että tämä olisi paska peli. Jos katsot vaikka mun gamertagia niin (aivan iloisena) olen viimeviikkoina pelannut tuota 5-pisteen N3:sta ja nauttinut siitä bugeista huolimatta.

Edit: silti tuntuu, että arvostelijalla ei ole tämän tyypin peleistä kauhean laajaa kokemusta ja siksi tuo arvosana itseäni ihmetyttää.

Voiskos nää arvostelujen kommentoinnit laittaa pois päältä, kun näyttää se konsolisota valuvan tännekin.

No minulla on suht laaja kokemus genrestä (tai no, ei mielettömän laaja, mutta kaikki arvostetuimmat pelit on tullut hakattua puhki). Itse asiassa sanoisin, että genre on nykyään suosikkini kaikista. GoW, DMC ja NG ovat kaikki iskeneet todella kovaa ja silti ainakin demon ja videoiden sekä screenshottien perusteella minulla on fiilis, että HS tulee olemaan tämän pakan yläpuolella.

No kyllähän tuo arvosana pistää hieman ihmettelemään kun katsoo mitä mieltä maailmalla ollaan pelistä (meta 80).

Ehkä tämä sitten on jumalpeli...

"Voiskos nää arvostelujen kommentoinnit laittaa pois päältä, kun näyttää se konsolisota valuvan tännekin."

Tämä on internet ja yhteisöllinen sivusto, joten sopii odottaa että porukka kommentoi.
Arvostelut voi lukea vaikka alan lehdistä jos muiden mielipiteet ei kiinnosta.

"Voiskos nää arvostelujen kommentoinnit laittaa pois päältä, kun näyttää se konsolisota valuvan tännekin."

Ennen tuota viestiäsi kolme ihmistä on kummastellut/ihmetellyt/haukkunut tätä ****arvostelua**** (tai pisteitä) - konsolisotia en itse nähnyt, missä tässä nyt sitä sotimista oli?

"Moneenkohan kertaan se on todettu että Ps3:llekin on tulossa liuta hyviä pelejä.Mutta tietenkin jos PS3 peli saa hyvän arvosanan on se aina suhteutettu "niukkaan" (PS3:lle löytyy reilu 60 nimikettä niukkaa on joo) pelitarjontaan.Mistä näytä einareita sikiää?"

Sananvapaus on tietääkseni voimassa suomessa ja sitä pitää käyttää. Tarviiko silti toista alkaa haukkumaan? Se on jo lapsellista...

Mielestäni vaan aivan liian helposti annetaan 10-. Eri mieltähän saa olla. Tuntuu kuin grafiikka ja hype olisi sokaissut ihmisiä. Ehkä sitä on itse vaan tottunu liian hyvään...

noose01: "No kyllähän tuo arvosana pistää hieman ihmettelemään kun katsoo mitä mieltä maailmalla ollaan pelistä (meta 80)."

Arvostelijan kannattaa kyllä lopettaa hommat, jos ensin pitää tarkistaa mitä mieltä muut ovat.

Täytyy sanoa että tuo arvostelu aiheutti pientä kiinnostusta peliä
kohtaan, mutta en kuitenkaan taida olla valmis upottamaan seitsemää
sataa euroa viiden pelitunnin vuoksi. Ostaisivatpa pian tuon pelin
tänne työpaikalle... :/

Mitenkäs on, noitten screenshottien perusteella pelissä on ehkä kolme
erilaista vihulaista? Näyttää melkoiselta kloonisodalta...

edit: Päähenkilön huulikiiltoshaderi on ihq. <3 <3 <3

Scatterbrain XO

Jokainenhan meistä on ihminen ja jokaisella erilaiset mielipiteet. Mitä tulee mainitsemaasi PS2:en God of Wareihin niin itse pidän tätä peliä parempana kuin noita. Eli vastaus kysymykseesi: )niin voiko tämä oikeasti olla 10- peli?)on Kyllä.

Jos joku on ICO:a pelannut ja piti sitä mestariteoksena, niin tämä peli on esim minulla nostettu ICO:n kanssa samalla korokkeelle.

Cyrys ja muut: Kuten Scatterbrain jo totesikin, niin eriävä mielipide ei ole itkemistä. Totesin vain faktoja. Jryin havaittu linja pitää. Ihmettelen vain kyseisen arvostelijan pisteytystä pelille, joka on audiovisuaaliselta toteutukselta muuta toteutusta laadukkaampi. (Pelit: 81p, Pelaajalehti: 7, Ign: 7,0 ja Gamespot: 8,0)
Tämä peli nosti riman korkealle, juupa juu. Mitenköhän hän aikoo arvostella todennäköiset huippupelit Mgs4:n tai FF:n? Kenties 12+?

Janus: Pitähään näitä päästä kommentoimaan. Millä muulla fiksulla tavalla arvosteluista voisi ilmaista mielipiteensä.

Edit: Oliver ja Xshava. Kyllähän oma mielipide saa ja pitää olla, mutta kuten jo aikaisemmassa tekstissä totesin, että pieni suhteellisuuden taju olisi avuksi.

hyvä arvostelu, kaikki se käy ilmi mikä itseäni kiinnostikin.
eli ostoksille tällä viikolla on mentävä :)

Eihän tässä arvostelussa mitään vikaa ole.
Penny-Arcaden Tychoa lainatakseni:
"For my part, I don't give a good Goddamn if someone has trained themselves to eat shit and like it."

Hienoa, että PS3:n pelit kiinnostavat näin paljon yli puoluerajojen. Jokaisella on oltava mielipide, vaikkei olisi peliä koskaan nähnytkään. "Mutku yhessä blogissa sanotiin näin, ja sitkun yks arvostelu sanoi näin". Lampaat.

Cactus80

Numerostako nyt homma kiikastaa? Oletko peliä pelannut? Meinaatko että jos peli on hyvä ja arvostelija siitä pitää todella, niin sille ei saa antaa hyvää pistemäärää. Meinaatko että hyviä pisteitä ei saa antaa peleille konsolin elinkaaren alussa, vaan pitää odottaa esim tässä tapauksessa Mgs4:n tai FF. Entäs jos näittenkin jälkeen tulee hyviä pelejä, pitääkö niitäkin odottaa ja noille kahdelle antaa paska arvosana, koska sieltä on tulossa parampia pelejä. Eikä pelit arvostella sen hetkisen tilanteen ja tuntemuksien mukaan. Ei siten että katsotaan muitten arvostelujen keskiarvo tai verrataan tuleviin peleihin.

Valotan vähän, itse olen 35 -vuotias perheellinen mies. Ja Heavenly Sword oli elämäni aikana toinen peli, joka sai tunteeni esille pelatessa, aina kyyneliin asti.

Toisin sanoen itsekkin olen pelin läpi pelannut ja allekirjoitan myös arvostelun.

Peli nostaa rimaa. Näin ei ole todellakaan todennut vain jryi, vaan myös moni arvostelija sekä moni pelin läpi pelannut henkilö. Ja kyllä voin jo demon perusteella sanoa, että peli oikeasti nostaa rimaa myös toiminnan puolella, ei pelkästään tarinan kerronassa ja audiovisuaalisessa toteutuksessa. Muissa tämän genren peleissä ei yksinkertaisesti saa samanlaista fiilistä, koska muut genren pelit eivät ole tuoneet fysiikoita mukaan samalla tasolla taisteluun, eivät ole panostaneet kameran toimintaan samalla tasolla eivätkä myöskään animoinniltaan pärjää HS:n taistelulle. Nämä asiat ovat HS:ssä niin paljon paremmin toteutettu kuin kilpailijoilla, että taisteleminen on täysin omalla tasollaan fiilikseltään. Lisäksi taistelusysteemi tuo genreen muutenkin täysin uuden lähestymistavan tappelupeleistä tutulla autoblockilla, eri stanceillaan, maasta nostettavilla heitettävillä tavaroillaan sekä hyppynappulan poistamisella, joka muuttaa taistelun rytmiä.

Niin kyllähän tämä voi olla mahtava peli ja silleen, mutta jos pelin pelaa yhdessä illassa läpi niin ei tästä täyttä hintaa maksa millään. Kympin tai parin tästä voisi pulittaa, siis jos omistaisi edes PS3:en.

Luin arvostelun ja odotus on vain tuskasempaa. Keskiviikkona pitäisi ilmestyä postiluukulle.

Ihan jees arvostelu, vaikka tuo Miekan tarina -osuus vaikuttaa enemmänkin mainokselta kuin sinänsä mielenkiintoiselta taustatiedolta (joka välissä maalaillaan miten upeasti nämä ja nämä asiat ovat vaikuttaneet itse peliin.)

Mitäköhän tapahtuu, jos Lair saa numerokseen 8 ?

"Valotan vähän, itse olen 35 -vuotias perheellinen mies. Ja Heavenly Sword oli elämäni aikana toinen peli, joka sai tunteeni esille pelatessa, aina kyyneliin asti." -XShava

Hilpeää :). Ainakin melkoisen hyvä puolustus pelin hyvyydelle. Pitäähän PS3 ostaa sitten, kun sen saa noin 200:lla eurolla.

Mitä tulee pelien lyhyyteen/pituuteen, niin tuo 5-6 tuntia kuulostaa hyvältä. Esim God of Wareja pelaillessa kerkesi kyllästyä ennen kuin peli alkoi saavuttaa loppuhuipennusta. Yleensäkin itse en ole vielä löytänyt sopivan mittaista peliä, jospa tämä Heavenly Sword olisi sellainen...Lost Planet oli jo aika lähellä sopivan mittaista peliä.

Itse en lähtisi kommentoimaan peliä (tai sen arvostelua) pelkän demon perusteella.

Peli on Metacriticissä 80 ja ihmettelen suomalaisten innostusta peliin:0 Tilt antoi 10, mutta sentään Pelit-lehti palautti pelin maanpinnalle pisteet muistaakseni 81. Ei mene hankintaan vaikka kuinka elokuvamainen olisi, kun pelattavuudesta en pitänyt, demossa ainakaan. Yliarvostettu!

Xshava: Kyllä kiikastaa. Vaikka ammattitaitoisen arvostelijan pitäisi osata kirjoituksessaan tuoda oleellisemmat asiat esille, niin silti monet katsovat vain numero arvosanaa. Tähän joukkoon kuuluu myös vähemmän pelimediaa seuraava kaverini. Hän sattui näkemään TiltTv:n arvostelun ja Vau! Pakko olla hyvä peli, tämämpä hankin! Kotona sitten odottikin pettymys. Hänellä olen myös itse saanut kosketusta kyseiseen peliin.

Pointtisi pisteiden suhteuttamisesta sen hetkiseen tarjontaan on sinänsä totta, mutta edelleenkin painotan sitä suhteellisuuden tajua. Muutenhan kaikille uuden konsolin ensimmäisille peleille voisi antaa huippuarvosanoja vain hienomman ulkoasun perusteella. Lisäksi 10 on muutenkin vaarallinen arvosana, kun arvostelee mitä tahansa. Tuotoksen pitäisi olla täydellinen. Onneksi olkoon, jos Heavenly Sword sitä teidän mielestä on. Itse vaadin ja odotan enemmän Next Gen-konsoleilta. Paskan päällä voi olla kermavaahtoa, mutta hetken jauhettuaan suussa maistuu silti vain paska.

On myöskin hienoa jos pelit voivat herättää sinussa tunteita. Itse lasken pelit yhtälaiseksi viihteeksi siinä kuin elokuvat tai kirjat ja näillä kaikilla on nykypäivänä yhtälainen mahdollisuus ihmisen koskettamiseen. Tällä kertaa tosin kaverini vain itki menettemiensä rahojen perään.

Baron: Sitä odotellessa.

Cactus80

Eihän HS pisteet ole annetty pelkän ulkoasun perusteella. Itse en keksi mitään, mikä olisi pelissä pielessä. Itseni kohdalla olisi voinut olla miekkailua enemmän, pidempi ja siksi toisaalla pelin totesin 4/5 arvoiseksi. Jos en tuon tapaisista peleistä pitäisi, niin pettymys tietty olisi.

Voinet valoittaa meitä, jos kerran olet peliä pelannut. Että miksi peli ei ansaitse 10-. Mikä siinä on pielessä ja paljonko se pistemäärä sitten tämän perusteella pitäisi olla ? Ja miksi peli oli kaverisi mielestä pettymys?

mano: "Peli on Metacriticissä 80 ja ihmettelen suomalaisten innostusta peliin:0 Tilt antoi 10, mutta sentään Pelit-lehti palautti pelin maanpinnalle pisteet muistaakseni 81. Ei mene hankintaan vaikka kuinka elokuvamainen olisi, kun pelattavuudesta en pitänyt, demossa ainakaan. Yliarvostettu!"

Pelit-lehti sattumoisin myös tiukensi samassa numerossa arvostelupolitiikkaansa, joten eiköhän esim. aikoinaan 85 pistettä saanut Gears of War -megapeli olisi rojahtanut Pelitissä nyt samalle tasolle.

"Pelit-lehti sattumoisin myös tiukensi samassa numerossa arvostelupolitiikkaansa"

Öööö? Se juttu mikä oli pienellä siellä alkupäässä lehteä, oli "Pelit 10 vuotta sitten" tms.

Pari perustelua vielä itseltä kun en mitenkään perustellut miksi olen eri mieltä arvostelusta ja miten tämä olisi mielestäni parempi peli:
-hahmo selvästi suuntautunut johonkin taistelutyyppiin rpg-elementein -> lisäisi jälleenpeluuarvoa olla ensin vahva mutta hidas tappokone vs. nopea ja ketterä kissa vs arkajalka kaukotaistelija. Boonuksena voisi olla tavaroita joilla saisi boostia.
-pelin pääsee summanmutikassa hakkaamalla läpi, miksi opetella mitään kovia komboja ulkoa kun niistä ei saa palkintoa, vaan tyytyy vain neliö-neliö-kolmioon?
-jos vihollista iskee jumalaisella aseella, niin on se kumma kun this-gen koneillakaan ei saada vihollisia kerralla hengiltä tai vaikka haavoitettua niin, että jäisivät kentälle makaamaan ja vaikeroimaan. Sadistisimmat paskiaiset voisivat sitten vaikka tappaa nämä haavoitetut viholliset tai jättää taistelukentälle vuotamaan kuiviin.
-purkitetut kohtaukset eivät säväyttäneet itseäni edes silloin, kun näin ensimmäistä kertaa Dragon's Lairin. Onhan ne toki pirun hienon näköisiä, siitä ei pääse mihinkään, mutta niiden pelaaminen ei ole hauskaa ainakaan minusta.

Siinä muutama mitä ensimmäisenä mieleen tuli, mitkä tässä arvelluttavat itseäni ja tekevät pelistä tavanomaisen pelin. Esim lyhyt kesto taas ei haittaa minua ollenkaan. Hyvä peli on hyvä vaikka se kestäisi 10 minuuttia.

Oliver: Totta, Pelit-lehti on onneksi vihdoinkin madaltanut arvostelupolitiikkaa tosiaankin, mutta ei se Gears of Warikaan mikään mestariteos ole:) Hyvin pisteytti mielestäni Pelit-lehti GoWinkin. Minun mielestäni numerot yleensäkkin arvosteluista pitäisi jättää kokonaan pois ja antaisi tekstin ilmaista mielipiteensä pelistä. Vaikka onhan ne numerot kivoja.

Ois peli kuin hyvä tahansa, 6h on aivan liian vähän! Ninja Gaiden oli sentään joku 20h:n peli.

"Ois peli kuin hyvä tahansa, 6h on aivan liian vähän!"

No se nyt riippuu, jos pelin loputtua fiilis on että "Häh, tässäkö kaikki?", niin peli oli liian lyhyt.

Toisaalta fiilikset voi olla katossa, jos meininki oli 100% tiukkaa.

Mano: Totta puhut. Ei numeroon saa kuitenkaan kuin mielipiteen lajityypistä pitävältä, tai vihaavalta.

Minä ainakin luen kaikki arvostelut läpi, riippumatta alustasta.

Pointtini ei ollut että arvostelijoiden pitäisi tarkistaa muitten antamat pisteet ensin. Mielipiteitähän arvostelut ovat, mutta saa melkoiset PS lasit olla päässä jos tätä väittää kaikkien aikojen parhaaksi peliksi.

noose: millä perustelet näkemyksesi? Peliä et itse liene pelannut. Entäpä missä kohtaa arvostelua sanotaan, että se on "kaikkien aikojen paras peli"?

Tuo vitsi analogiasi taitaa osua tässä tapauksessa omalle kohdallesi.

Scatterbrain XO: "Öööö? Se juttu mikä oli pienellä siellä alkupäässä lehteä, oli "Pelit 10 vuotta sitten" tms."

Katos vaan. Mitäs kirjoittavat vanhoja juttuja lehteensä. :p

Ja mitä pelin lyhyyteen tulee, niin pitkästä aikaa pääsi seuraamaan pelin tarinan alusta loppuun. Hyllyssä on paljon pelejä, joiden tarinan päätöstä ei ole toivoakaan koskaan nähdä, kun ei kertakaikkiaan ole enää aikaa niihin syventyä.
Lisäksi Heavenly Sword toimii läpäisyn jälkeen välipalapelinä, kun yksittäisiin taisteluihin on helppo palata parantamaan suoritustaan. Hell-moodia tuskin alan läpi tahkomaan.

XShava: Ei tekeleessä sinänsä mitään pielessä olekkaan, mutta pointtina onkin, että mitä siinä vielä voisi olla lisää. Scatterbrain tossa jo kirjoittelikin aika hyviä esimerkkejä pelin parentamiseksi. (Dragon Lair vertaus oli myös hyvä)
Itselleni ja näemmä kaverillenikaan ei vain riittänyt ns. sama vanhaa palkitsematonta rämpytystä suht komeissa kuorissa. Varmasti tämä joitain viihdyttääkin ja siten antaako arvosanaksi 7- vai 9- onkin puhtaasti makuasia, mutta että mestariteos ja 10 alkuinen arvosana. Ei sitten millään.

Niin... Kukaan ei kuitenkaan tule kyseenalaistamaan Halon tulevia kymppejä... Kukaan ei marmattanut Bioshockin tekoälystä tai tuhoutumattomista ympäristöistä, vaikka ne kuuluvat mielestäni jokaisen fps-pelin perusvalikoimaan...

Koska suuri ja mahtava IGN (tai mikä muu tahansa) ei antanut HS:lle kymppiä, niin kukaan muukaan ei saa antaa... On se vaan kumma, että millaisia laumaeläimiä pelaajien pitää olla...

Vilkaisin ensin nopeasti arvosanan ja silmät oli pullahtaa ulos kuopistaan. Hyvä pelihän kyseessä on, mutta yleinen arvostelijoiden mielipide on ollut ankarampi arvosanaa kohtaan. Piti heti kelata takaisin arvostelun alkuun katsomaan kuka on arvostelun naputellut. Sen jälkeen ei tarvinnut enää ihmetellä numeroa ollenkaan...

Mitenkään peliä väheksymättä, ei tämä silti konsolin jeesuspeli sentään ole.

Sellainen mielikuva on hissukseen noussut, että konsolisota alkaa (minusta ainakin yllättäen) tärvellä jo arvostelijoitakin...?

Outoa, totta tosiaan. Ei arvostelijan antama numeroinen, vaan yleinen käsitys kriitikoiden asemasta. Uskotteko te oikeasti heidän sanojaan? Ovatko propellipäät todella profeettoja? Käsittämätöntä. Yleensä hyvän pelin raja pyörii siinä kahdeksikon paikkeilla. Jos loppuarvosanaksi siunaantuu 8,5 tai 9,5, ei se johdu lainkaan pelin meriiteistä, vaan pojulin omista fiksaatioista. Jos todella luotatte esim. IGN:in ja GSpotin linjaan, niin jäätte paljosta paitsi. Useimmat "hardcore-kritilitikot" ovat niin turtuneita pelaamiseen, että valittavat jo siitä, että pelin kannet pitää avata itse.

Hyvä arvostelu muuten. Sanat ratkaisevat, ei loppuviikuna.

Eiköhän jokainen itse tiedä pitääkö tuosta pelistä vai ei. Minä kokeilin demoa ja ei kovinkaan iskenyt, kuten ei ole iskenyt muutkaan samanmoiset pelit (Ja kyllä kyllä tiedän ettei sitä voi verrata siihen ja tähän ja tuohon peliin saatika todellakaan tähän eikä tuohon!). Olihan se totta toki demossakin jo näyttävä ja elokuvamainen. Silti ei vain sytyttänyt.

Baron: Sinä sitten näemmä kyseenalaistit jo vaikka peliä ei ole vielä edes arvosteltu. Tässä edelleen kirjoiteltiin kyllä HS:sta ja sen arvostelusta, mutta jos yhtään helpottaa, niin Bioshock tai Gears of War eivät ole mielestäni 10:n arvoisia pelejä.

Esimerkkinä minun arvioni Gearsistä: Julkaisu hetkellä komea, mutta suht lyhyt perusräiskintä. Audivisuaalisen toteutuksen ansiosta nousee 8:n yläpuolelle. Co-op story mode ja yllättävänkin pitkäkestoinen ja monipuolinen moninpeli nostavat arvosanan siihen 9+ tienoille. Kuitenkin liikaa puutteita mestariteokseksi.

Mitkä ovat sitten omat pelimieltymykset ja mitä asioita arvostaa peleissä tekevät arvosteluista erilaisia. Tällöin ns. 8:n peli voi olla toisen mielestä 7 ja toisen mielestä 9, keskiarvon kuitenkin pysyessä. Tämmöinen peli kuitenkaan harvemmmin arvioidaan 10:n arvoiseksi.

Kuten jo mainitsinkin, niin ainakin itselleni 10 tai vaikka 10- ovat lähestulkoon täydellisen pelin merkki ja jos sitä arvosanaa rupee Tilt:maisesti jakelemaan minne sattuu, niin se vie nopeasti arvostelijan/julkaisun uskottavuuden. Näin on tapahtunut itselleni Jryin kohdalla. Häntä itseään ei varmastikkaan tämä kiinnosta, mutta voipi olla, että en ole aivan yksin mielipiteeni kanssa.

On se vaan kumma, kun ei mene aikuiselle ihmiselle järkevät perustelut perille.

Edit: Mutta joo... Kuten tossa muutama jo kiertoilmaisulla totesikin, niin annetaan asian olla.

Pitäkää tunkkinne! =)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi