Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NBA JAM

Midway julkaisi vuonna 1993 alkuperäisen NBA Jam -kolikkopelin. Se esitteli yksinkertaisen mutta toimivan reseptin arcademaiseen pelaamiseen. NBA Jam oli keinoja kaihtamatonta kaksi vastaan kaksi -koripalloa. Yksinkertaisen mekaniikan alta paljastui hauska ja koukuttava teos, josta oli helppo nauttia pienissä pyrähdyksissä. Jamin suurin viehätys perustui sen liioittelevaan fysiikan lakeja uhmaavaan luonteeseen. Kolikkohalliversion jälkeen jatkoakin siunaantui, mutta alkuperäisen veroista täysosumaa ei ole markkinoilla nähty. Ilmassa onkin suuren urheilujuhlan tuntua, kun Electronic Arts on päättänyt tarttua rohkeasti haasteeseen ja suunnata arcadeurheilun alkulähteille.

Kuninkaan paluu

EA ei ole lähtenyt keksimään pyörää uudestaan, vaan alkuperäinen on toiminut selkeästi vahvana vaikuttajana kehityksen taustalla. Kolikkopeliversion isä Mark Turmel on ollut uudessa versiossa taustajoukoissa varsinaisen kehittäjätiimin tukena. Kyseessä ei ole missään nimessä ainoastaan alkuperäinen peli paremmalla visuaalisella ilmeellä kuorrutettuna, vaan se on saanut mukavasti lihaa luidensa ympärille.

NBA Jamin visuaalinen yleisilme on komea, kuten arcademaiselta korikselta uskaltaa odottaa. Hahmot on mallinnettu karikatyyrimaisesti, ja NBA-liigan pelaajat tunnistaa esikuvikseen. Ruudunpäivitys rullaa sulavasti, minkä ansiosta nopea tempo erottuu edukseen. Pieniä valituksen aiheita kuitenkin löytyy. Taustojen kuten yleisön, vaihtopenkin ja cheerleadereiden animointi on tökeröä. Lisäksi sahalaitaisuutta esiintyy jonkin verran.

Musiikit eivät aiheuta suurempia tunnetiloja, mutta ne ajavat asiansa taustalla oikein mainiosti. Oman lisänsä äänimaailmaan tuo matsien aikana läppiä laukova kommentaattori. Kommentit sopivat yleensä nasevasti pelinkulkuun, mutta pidemmän pelaamisen jälkeen lorut alkavat kuulostaa liiankin tutuilta. Jutut toki vaihtelevat hieman pelimuodon mukaan, mutta läppiin olisi tästä huolimatta ollut mukava saada lisää vaihtelevuutta.

Pääpelimuotoja ovat classic- ja remix-kampanjat. Näiden lisäksi on mahdollista pelata pikaotteluja play now -tilassa. Remix-kampanjasta tuttuja haasteita voi myös pelata yksittäin. Kampanjamuotoja on mahdollista pelata joko yksin tai kaverin kanssa. Yksittäisiin otteluihin sekä haasteisiin pystyy osallistumaan yhdestä neljään henkeä. Classic-kampanjan alussa valitaan joukkue, minkä jälkeen lähdetään ottamaan mittaa NBA:n kovimman joukkueen tittelistä. Viiden ottelun välein pääotteluun astelee jokin NBA:n historian legendaarisimmista tutkapareista. Päihitetyt legendat ovat pelattavissa kohtaamisten jälkeen.

Remix-kampanjassa heitetään mausteeksi mukaan erilaisia haasteita, joihin kuuluvat remix-ottelut, takalevyn hajoituskisat, domination-pelitila, 21 pisteen ottelut ja pomotaistelut Nämä luovat yhdessä monipuolisen kokemuksen. Remix-otteluissa normaalia kamppailua piristetään erilaisin kentälle ilmestyvin bonuksin. Yleisesti ottaen nämä bonukset parantavat hahmon suorituskykyä, mutta huonolla tuurilla ne saattavat myös heikentää sitä. Takalevyn hajoitus toimii juuri kuten odottaa saattaa: matsi päättyy vastustajan takalevyn hajoamiseen. Dominationissa koreja täytyy pyrkiä pussittamaan kentältä viidestä eri kohtaa, jolloin alue on mahdollista saada haltuun. Alueen ollessa hallussa siitä kertyy pisteitä. Remix-kampanjalla on pyritty selkeästi tuomaan hupia myös yksinpelaavalle. Vaikeustasoista mukana on helppo, normaali, vaikea ja hullun vaikea. Valitettavasti tekoälyssä on selkeästi havaittavissa kuminauhamekaniikka. Matsit pyritään pitämään mahdollisimman tiukkoina, jolloin tekoälyvastustajan taso saattaa heitellä ottelun aikana huomattavasti.

Parketti liekeissä

Liikerepertuaariin kuuluvat donkkaukset, alley-oopit, syötöt, pallonriistot, blokit ja vastustajan töniminen. Useamman peräkkäisen onnistumisen sattuessa kohdalle pelaaja muuttuu liekehtiväksi. Tässä tilassa turbonäppäintä pystyy käyttämään loputtomasti ja donkit muuttuvat aiempaa ilmavimmiksi. Vastustajan voi työntää täysin laillisesti lattiaan ilman palloakin. Tunnontuskia ei tarvitse kokea ja oikea-aikaiset ruhjomiset saattavat osoittautua hyvinkin hyödyllisiksi ratkaisuiksi. Ainoa oletuksena päällä oleva oikea sääntö on koriin menevän pallon estäminen. Tämänkin saa kytkettyä valikoiden kautta pois, jos tuntee tarvitsevansa täysin sääntövapaata koripalloa.

Ohjaustapa on valittavissa kolmen eri vaihtoehdon väliltä. Ohjaustavakseen voi valita classic-padin, moten tai nunchukin ja moten yhdistelmän, joka osoittautui kaikista toimivimmaksi. Tällä tyylillä peliin saa parhaiten fiilistä. Donkkaukset suoritetaan heilauttamalla motea juoksussa ensin ylös ja tämän jälkeen vielä alas, jolloin ohjattava hahmo paiskaa pallon koriin. Blokit ja heitot tehdään myös motea heilauttamalla. Kontrollit iskostuvat suoraan selkärankaan jo lyhyen session jälkeen. Classic-ohjaimella pääsee myös kohtuulliseen tuntumaan, mutta samanlaista hurmosta sillä ei saanut aikaiseksi. Pelkällä motella ohjatessa kokemus ei ole yhtä nautinnollinen, sillä näppäinten sijoittelu ei palvele niin hyvin nopeatempista pelaamista.

Jamiin on ujutettu mukaan lukuisia haasteita. Saavutetuista tavoitteista pidetään kirjaa ja niitä pääsee tarkastelemaan erilliseltä välilehdeltä. Haasteita suorittamalla aukeaa bonuksia, kuten lisähahmoja ja uusia pelivälineitä. Pelkästään tutoriaalin suorittamisesta saa auki perinteisen isopäisen Big Head -tilan. Avattavien hahmojen joukkoon lukeutuu nykyisiä pelaajia, legendoja ja julkkiksia. Alkuun joukkueilla on kokoonpanoissaan vain muutama pelaaja, mutta ahkeralla vääntämisellä valinnanvara lisääntyy huomattavasti.

Kavereiden kanssa hauskempaa

NBA Jam pääsee parhaiten oikeuksiinsa kavereiden kanssa samalta sohvalta nautittuna. Kaksi vastaan kaksi -kamppailuissa meno äityy välillä niin hektiseksi että heikompaa pelimiestä alkaa hirvittää. Viihtyvyys on taattu, jos Jamin ääreen onnistuu houkuttelemaan tarpeeksi kavereita. Ensimmäisen kerran jälkeen kavereita tuskin tarvitsee enää rukoilla sen pariin. NBA Jam on myös hyvää ajanvietettä esimerkiksi illanistujaisissa. Siihen pääsee nopeasti sisälle, joten nauttimaan pystyvät kaikki nekin, jotka eivät liiemmin koripallon päälle ymmärrä. Nettimoninpeliä Wiin versioon ei valitettavasti sisälly. Se olisi voinut toimia sopivana korvikkeena silloin, kun kavereiden ei ole mahdollista kokoontua saman konsolin ääreen.

NBA Jam ei välttämättä jää historiankirjoihin unohtumattomana klassikkona, mutta siitä huolimatta se onnistuu tarjoamaan erittäin viihdyttävää pelattavaa. Sen parissa viettää eittämättä hauskoja hetkiä varsinkin kavereiden kanssa. Kolikkopeliklassikon uudessa tulemisessa hauskuus lienee mittareista se kaikkein tärkein, jolla meriittejä kannattaa lähteä tulkitsemaan. Tällä osa-alueella onnistutaan suorastaan erinomaisesti. NBA Jam on peli, joka ei ota itseään liian vakavasti.

Galleria: 

Kommentit

Moni ei varmaan tiedä tätä, että pelissä on jokaisessa wii levyssä piilotettuna kaikki tarvittava online koodi, sitä en tiedä voiko tätä aktivoida pelissä ikinä käyttöön. Syy miksi se otettiin pois pelistä on se 60 fps:n tippuminen onlinessa 30 fps:ään. En myöskään tajua mitä se HD-päivitys voi graafisesti tuoda tähän lisää, olen testannut HDTV:ssä ja hienolta se näytti wiilläkin. Mutta täytyy todeta, että hemmetin hauska moninpeli tässä on samalla ruudulla!!!

NBA Jamin vahvuus oli nimenomaan siinä tikussa. Wiin ohjaimilla ei vaan yksinkertaisesti voida päästä samaan meininkiin joten toivonkin, että tästä julkaistaan jossain vaiheessa XO/PS3 versio (vaikka ladattavana) ja tuki tikuille.

noose01: Peli on tuloillaan myös tehokonsoleille niiden latauspalveluihin. Alunperin tästä oli tarkoitus julkaista ns. rampautettu versio kylkiäisenä NBA Eliten mukana, mutta sen julkaisun peruunnuttua suunnitelmat muuttuivat. Eli nyt paiskivat EA:n suunnalla hommia tuon täysiverisen version parissa. Tuesta tikkujen kanssa en osaa sanoa, mutta tyhmäähän se olisi jättää poies. Omasta mielestäni tuo Wiin ohjaus toimii myös oikein mallikkasti ja luo mukavasti fiilistä pelaamiseen. En toki kiellä etteikö tikku- ohjauskin olisi todella jees.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi