Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Lukemattomat nuoret konsoliharrastajat haaveilevat yön pimeinä tunteina pelikoodarin tai -toimittajan pestistä. KonsoliFINin Gamescom-matkan jälkeen kiinnostus kirjoitushommia kohtaan on vain lisääntynyt: Maagisetin ja Cubasen booth babe -reportaasi on tehnyt tehtävänsä.


Pelitoimittaja on myyttinen hahmo: komea, viisas, nokkela ja kaikin puolin mahtava mies tai nainen. Toimittaja arvostelee, vihhaa ja tuomitsee – eikä koskaan ole väärässä. Arvostelun loppuun lätkäistävä arvosana on lopullinen totuus, ja kuten Pelit-lehden pitkäaikainen arvostelija on todistanut, parhaat kirjoitukset syntyvät kasvottomilta, monimutkaisten lauserakenteiden taakse piiloutuvilta yksilöiltä.



Ihannetilanteessa rakas harrastus muuttuu ammattimaiseksi toiminnaksi ja mahdollisesti jopa leipätyöksi. Mikäpä olisi hienompaa kuin pelata pelejä sponsoroitu energiajuoma tai olut kädessä?



Mutta miten pelitoimittajaksi sitten pääsee? Alle olen koonnut muutamia hyviksi todettuja prinsiippejä ajalta ennen liittymistäni KonsoliFINin toimitukseen.

1. Ota ensimmäinen askel

Päätä tehdä jotain muuta vapaa-ajallasi kuin pelata ja pysy päätöksessäsi. Ole pitkäjänteinen.

Hyvä tapa viedä harrastus askeleen pitemmälle on aloittaa blogin tai pelipäiväkirjan kirjoittaminen. Internetissä ei ole koskaan liikaa blogeja, kysy vaikka neiti Tukiaiselta tai Jussi Parviaiselta. Bloggaaminen on kätevä tapa kirjata ajatuksiaan ylös, saada kokemusta ja samalla pureskella omia mietteitään kirjoitetussa muodossa.

Netti on pullollaan ilmaisia blogipalveluita, kuten Wordpress tai Blogger. Molemmat ovat erittäin helppokäyttöisiä, eikä käyttäjältä vaadita kuin perus atk-taidot.

2. Perusasiat kuntoon

Päätä sivustolle nimi ja tyyli. Mieti oletko erikoistunut johonkin pelikonsoliin tai -genreen. Mitä kapeammalle alueelle erikoistut, sitä tarkemmin sinun pitää se hallita.

Kun blogi on pystytetty, kannattaa miettiä kuinka tosissaan kirjoittaa. Hyvä ja halpa tapa saada sivustolle uskottavuutta on ostaa domain eli verkkotunnus. Verkkotunnuksen hankinta on usein integroitu palveluntarjoajan ominaisuuksiin, joten tietoteknisistä taidoista sekään ei jää kiinni.

Domain maksaa noin 12 euroa vuodessa ja napakka verkko-osoite on huomattavasti helpompi muistaa kuin epämääräinen blogiosoite. Helsingin IFK:nkin olisi kannattanut muistaa rekisteröinti ennen Helsinki Garden -hankkeensa julkistamista.

3. Kirjoita, kirjoita ja kirjoita

Usein kuulee sanottavan, että paras tapa saada esimerkiksi koodarin paikka on koodata jotain valmiiksi – ihan vain omaksi huvikseen. Sama pätee myös kirjoitushommiin: jos sinulla ei ole mitään näytettävää työnhakuprosessissa, niin harva sinua silloin noteeraakaan.

Ei kannata olla liian ennakkoluuloinen tai valikoiva aiheiden suhteen, vaan tarttua rohkeasti ajankohtaisiin otsikoihin ja antaa näppäimistön tehdä työtä. Valtaosa toimittajan/uutisoijan/arvostelijan hommista on kirjoittamista, joten anna palaa!

4. Opi virheistäsi

Näytä kirjoituksia puolisolle, kavereille tai vaikka äidille ja isälle. Pyydä palautetta ja ota opiksesi virheistäsi. Älä masennu, alkuun lapsuksia tulee pakostakin.

KonsoliFINin oikolukujärjestelmä on erittäin toimiva. Joku, useimmiten ULVI, lukee tekstin, tylyttää ja pyytää korjaamaan virheet. Siivoamalla itse omat jälkensä oppii parhaiten, ja seuraavalla kerralla oikolukijankin duuni helpottuu. Ajan myötä taidot karttuvat kuin itsestään – tai niin ainakin valehtelen itselleni. (Anteeksi ULVI, yritän parhaani.)

5. Seuraa alaa

On tärkeää tietää mistä puhutaan. Seuraa ajankohtaisia aiheita ja erilaisia uutismedioita. Twitter on erinomainen työkalu mielenkiintoisten artikkelien löytämiseen ja ylipäätänsä pelialan seuraamiseen. Kaikkien (suurimpien) pelistudioiden ja uutissivustojen Twitter-tilit ovat varsin aktiivisessa käytössä. KonsoliFIN ei ole poikkeus.

Tutustu alaan muutenkin. Lue koti- ja ulkomaalaisia lehtiä, ja tarkasta esimerkiksi kirjastosi tarjonta koskien peliteollisuutta. Netti on pullollaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, kunhan osaa erotella helmet sioista. Pelisuunnitteluun keskittyvä A Theory of Fun for Game Design (Koster, Raph, Paraglyph Press, 2005) on esimerkiksi pätevä opus pelisuunnittelun saloista kiinnostuneille.

6. Mainosta ja markkinoi

Niin kauan kun teksteilläsi on kolme lukijaa, joista sinä itse olet yksi, ei blogisi ole kuin vesipisara meressä. Tavoite on tehdä nettisivustasi työnäyte, eräänlainen CV. Mainosta omia kirjoituksiasi foorumilla, Twitterissa ja Facebookissa. Aluksi tekstien jakaminen saattaa tuntua hölmöltä, jopa turhalta, mutta ikinä ei tiedä, kuka saattaa eksyä blogiisi ja pistää nimesi korvansa taakse muistiin.

7. Älä pidä kiirettä

Ei kannata apinoida muiden tapaa kirjoittaa tai tehdä asioita. Mallia voi ja kannattaa ottaa, mutta matkimisella ei pitkälle pötki. Älä myöskään pidä kiirettä, vaan luota omaan tekemiseesi ja jatka valitsemallasi linjalla. Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys ovat pelitoimittajan tärkeimpiä hyveitä.


8. Osallistu aktiivisesti

Asiallinen kirjoittaminen foorumille ja Gamerankingiin voivat parhaassa tapauksessa poikia näytönpaikan. Aktiivisuus on kaikki kaikessa, mutta kannattaa muistaa, ettei kukaan halua fanaattista mielistelijää tai perustrollaajaa mukaan toimitukseen.

Aika ajoin on hyvä poistua kotoa ja tavata ihmisiä. Osallistu erilaisiin tapahtumiin, kuten DigiExpoon tai foorumilaisten tapaamisiin. Hyvällä tuurilla tutustut ihmisiin nimimerkkien takana ja saat mahdollisuuden verkostoitua. KonsoliFINin hemmot ottivat ainakin minut erittäin lämpimästi vastaan podcastin live-nauhoituksissa, tai sitten se johtui Kölnin +35 asteen helteestä. Ilman Saksan reissua en varmasti olisi kirjoittamassa tätäkään kalenteriluukkua.

Edelliset seitsemän kohtaa ovat johdattaneet seuraavaan: tuttu nimi(merkki) valitaan huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä hakemuspinosta kuin ennestään tuntematon hakija. Aktiivisuuden ja asiallisten kirjoitusten kautta ylläpitoporukka on saattanut noteerata tekemisesi jo aiemmin.

9. Tartu tilaisuuteen

Kaikki on sinusta itsestä kiinni. Ole aktiivinen, hae avoimia paikkoja, äläkä luovuta. Kukaan ei estä laittamasta avoimia hakemuksia eri sivustojen toimituksiin. Suomessa on muutamia ammattimaisia mutta harrastevoimin ylläpidettäviä sivustoja, jotka tarvitsevat aina lisää uutisoijia. Kun jalka on oven välissä, voi lähteä kipuamaan kohti haastavampia tehtäviä.

10. Ole luottamuksen arvoinen

Suomi on pieni markkina-alue, eivätkä pelipiirit ole kovin suuret. Tilaisuuksissa ja bileissä pyörivät samat naamat, joten aiemmin peräänkuuluttamani verkostoituminen on tärkeää. Usea entinen konsolifinlainen on sujahtanut suurempiin kenkiin ennen kaikkea ammattitaitonsa mutta myös luomiensa suhteiden avulla. Kannattaa siis olla myös luottamuksen arvoinen ja hoitaa oma tonttinsa parhaalla mahdollisella tavalla.

Sivuston ylläpidossa pärjää muutamilla ohjenuorilla. Katso tv-sarja Langalla (The Wire) läpi muutamaan kertaan ja opettele parhaat siteeraukset ulkoa. Tutustu Teemu Selänteen rap-levyyn ja muista aina aika ajoin kehua jryille PlayStationia. Loppu sujuu omalla painollaan.

KonsoliFIN on harrastepohjainen sivusto. Silti halu tehdä laadukasta sisältöä samanhenkisille on erittäin korkea. Niin KonsoliFINin toimitus kuin MoonTV:n rakastettu juontajakaksikko ei saa senttiäkään tuottamastaan sisällöstä. Arvostelut, uutiset ja podcastit tehdään opiskelun tai työn ohella – omalla vapaa-ajalla. KonsoliFIN onkin kuin A-junnujen lätkäjoukkue: osa ottaa vastuuta kasvaen junioriliigasta seuraavaksi supertähdeksi, kun toiset pelaavat vain rakkaudesta lajia kohtaan pyrkimättä edes pääsarjatasolle. Mielenkiinnolla odotan kenestä tulee seuraava Arvekari tai Paavi...

Galleria: 

Kommentit

Yksi tärkeä pointti unohtui: Arvostelut ovat lähes ainoa asia missä pelitoimittaja voi operoida aidon "kritiikin" kanssa. Muuten mennään PR-ihmisten pillin mukaan. Homma voi siis käydä lopulta jopa tylsäksi jos ei hyväksy alan (julkaisija ja PR on kingi) realiteettejä. Mitään tutkivaa journalismia ei pahemmin pelialalla ole - ainakaan Suomessa.

^ Onko kritiikki tarkoituksella lainausmerkeissä? :-)

Hyviä ohjeita. Ennenkaikkea kannattaa olla aktiivinen ja monipuolinen joka suuntaan.

Lukijana ennakkkoluuloiset ja kaiken uuden torjuvat toimittajat kadottavat nopeasti hohtonsa; ole siis avoin uusille ideoilla ja testaa ne perinpohjin ennenkuin lukittaudut asemiin. Yllätä, älä ole ennakoitavissa. Älä lue muiden arvioita varmistaaksesi keskitiellä kulkemisen; luota itseesi. Tarkista tilanne myös toisentyyppisen pelaajan näkökulmasta, kaverit ja lähipiiri auttaa paljon tässä. Älä yleistä omia näkemyksiäsi "pelaajien" mielipiteeksi, ymmärrä ettei yhtä homogeenista pelaajien yhteisöä ole olemassa. Päivitä oletuksesi, tieteellinen pelitutkimus pohjaa tässä. Älä tyydy kompromisseihin ja pidä välimatkaa pr-ihmisiin. Fanita avoimesti ja ole intohimoinen.

KonsoliFIN on paras juuri tälläisenään. Pelaajalta pelaajalle. Fiilispohjalta.

Hyvinkin innostunut kirjoitus tämän päivän luukun alta kolahti. Oikein mukavaa pohdintaa.
Pakko kuitenkin sanoa, että Cobretin kanssa olen jonkin verran samoilla ajatuksilla varustautunut tuon pelijuornalismin suhteen, varsinkin Suomessa. Asiasta ja objektiivisuudesta kirjoitellaan aina välillä. Suomessa siitä on kirjoittanut mm. Nnirvi.

Kuva minkä itse olen saanut on, että juuri niiden PR-miesten perässä olisi tärkeää pomppia. Tämä näkyy siinä, että ennakot ovat lähinnä pelkkää hehkutusta ja arvosteluissa samat syyt, mitkä tekevät "odotetusta jatko-osasta" tosi hyvän julkaisun, tekevät toisesta pelistä huonon.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi