Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Räiskinnän uudet vaatteet

Blizzard Entertainmentin julkaisema Overwatch on tiimipohjainen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. MOBA-tyyppisessä (Multiplayer Online Battle Arena) verkkoräiskinnässä ottelee vastakkain kaksi kuuden hengen tiimiä. Beetatestillään miljoonayleisön kerännyt ja suuren suosioon yltänyt rymistely tarjoaa sankarikatraan, jolla sotasuunnitelmiaan pääsee toteuttamaan.

Pelit ja kiroaminen eivät kuulu yhteen

Ohjastettavia sankareita on yhteensä 21 kappaletta, joka jakautuu hyökkääjiin, puolustajiin, tankkeihin ja avustajiin. Tasapainoinen joukkuekokoonpano on tärkeää, joten kun jokainen hahmoluokka on edustettuna, myös voittaminen on todennäköisempää. Esimerkiksi lääkintähenkilön poissaolo saattaa vaikeuttaa kahakoista selviämistä. Omaa hahmoa voi kuitenkin vaihtaa kesken matsin, joten väärä taistelijavalinta ei pilaa koko ottelua.

Tuntemattomien kanssa rymistellessä valinnat eivät aina osu kohdilleen. Ryhmän sisäinen kommunikaatio on lähes olematonta, jos ei satu pelaamaan tuttujen kanssa. Epäasialliseen käyttäytymiseen törmää tuon tuosta, jos tiimi ei menesty. Kanssapelaajat saattavat hetkittäin olla todella pahoja suustaan, eikä kirosanojen lentäessä pelaaminen tunnu mielekkäältä. Onneksi matsista voi poistua ja laittaa uuden ryhmän hakuun, sillä räiskintäseuraa on tarjolla kellon ympäri. Oman peliporukan puuttuminen ei siis estä Overwatchin pelaamista. Arvosteluhetkellä sotimista harrastettiin tuntemattomien ihmisten seurassa. Matseja pelattiin yhteensä 120 kappaletta, joista voittoja ja häviöitä kertyi melkein saman verran.

Hollywoodista Japanin kautta Egyptiin

Overwatchissa on erilaisia taisteluareenoita tusinan verran. Kentät on sijoiteltu ympäri maailmaa, ja mukana nähdään tunnettuja valtioita kuten Amerikka, Englanti, Japani sekä Egypti. Tällä hetkellä Overwatch tarjoaa vain pikapelitilan. Taisteluissa käytävät tehtävät keskittyvät joko alueen puolustamiseen tai valtaamiseen. Tämän lisäksi saatetaan ajoneuvoa paikasta A paikkaan B. Pikamatsien ohella on tarjolla myös viikottainen haaste, jossa esimerkiksi vastakkain asettuu vain kaksi hahmoluokkaa. Samat kartat toimivat kaikissa pelityyleissä, ja niissä on aina sekä hyökkääjän että puolustajan päädyt.

Suoritettava tehtävä ja kartta määräytyvät automaattisesti ennen matsin alkua. Tiimit eivät voi äänestää tai valita mitä seuraavaksi pelataan. Automaatio varmistaa, ettei samoja areenoita nähdä kovin montaa kertaa peräkkäin. Toivottavaa kuitenkin olisi, että Blizzard sallisi omat valinnat joissain pelimuodoissa. Tämä auttaisi niitä taistelijoita, jotka haluavat harjoitella tiettyjä tyylejä ja areenoita esimerkiksi kilpapelaamista varten.

Keskitytään hyvän luomiseen

Overwatch on puhtaasti verkkomoninpeli, eikä se tarjoa lainkaan yksinpeliä tai jaetun ruudun kaksinpelailua. Overwatchia hinkatessa ei näitä kuitenkaan jää kaipaamaan. Blizzard on käyttänyt energiansa moninpelin kehittämiseen ja luvannut panostavansa siihen jatkossakin. Teoksen hinta vaihtelee alustasta riippuen sisältäen pienen jujun: lisäsisältö hahmoineen, karttoineen ja tehtävineen on ilmaista. Mitään maksullisia lisäpaketteja ei nähdä.

Oikean valuutan käyttö on kuitenkin mahdollista. Euroilla pääsee ostamaan pakkauksia, joiden sisältä paljastuu muun muassa seikkailijoille suunniteltuja ulkoasuja, spraymaalauksia ja ääniraitoja. Paketteja voi avata myös ilman rahallista sijoittamista, sillä pelaajan tason noustessa saa aina yllätyslootan avattavaksi. Maallisen valuutan käyttäminen ei vaikuta pelissä pärjäämiseen.

5,4,3,2,1 - aja!

Areenat on suunniteltu ja toteutettu todella näppärästi. Tietyt osa ympäristöistä hajoaa tai ainakin turmeltuu taistelun edetessä. Ennen matsin alkua kumpikin tiimi on sijoitettu omaan päätyynsä, jossa on enemmän tuhottavaa kuin itse taistelukentällä. Tämä tarjoaa mukavaa ajanvietettä, koska odotusaika on parhaimmillaan noin minuutin. Odotellessa voi esimerkiksi heitellä koripalloa tai kilkutella kirkon kelloja.

Yksityiskohdissa ei ole säästelty. Kartoilla näkee esimerkiksi vanhoja arcadekoneita ja monia spotteja, joihin pelaaja voi kiivetä väijymään. Kenttien monipuolisuus tekee Overwatchista eloisan, sillä taisteluja käydään kirjaimellisesti joka puolella. Parhaimmillaan tarkka-ampujat liitelevät yläilmoissa, kun taas tankit rähinöivät maanpinnalla.

Overwatch on kaikin puolin graafisesti komeaa katsottavaa. Areenoiden lisäksi sankareiden ulkoasuun on panostettu aivan pieniä detaljeja myöten, mikä tekee pelattavista hahmoista persoonallisia. Matkan varrella huomaa jopa kiinnostuvansa taistelijoiden taustoista, asuvalinnoista ja erikoiskyvyistä. Onneksi internet on pullollaan nippelitietoa ja silmäkarkkia aiheesta.

Tarina ei ole vain pelimaailmassa

Koko tarinan ymmärtäminen vaatii ajankäyttöä. Räiskijöille ei anneta valmista stooria, vaan jokainen tulkitsee sen omalla tavallaan. Blizzard on tuottanut YouTubeen lyhytanimaatioita, joiden tarkoituksena on valottaa Overwatchin hahmojen historiaa. Jos teokseen ja sen sankareihin haluaa päästä kunnolla käsiksi, on suositeltavaa tutustua myös julkaistuun oheismateriaaliin.

Overwatchissa riittää tekemistä, vaikka se sisältää tällä hetkellä vain yhden kunnollisen pelimuodon. Näin laajassa hahmokatraassa on tosipelaajillekin kylliksi opiskeltavaa. Sankareiden vaihtelevien ominaisuuksien hallitsemiseksi saa kuluttaa useita tunteja ruudun ääressä. Tehtävämuotojen ja karttojen lisääntyessä on varmaa, että suosio ei pääse laantumaan.

Erittäin hyvä ellei täydellinen

Overwatch on erittäin hyvin toteutettu massiivinen nettiräiskintä, joka tuo mieluisan lisäyksen pelikirjastoon. Se näyttää, että MOBA-henkiset teokset ovat tulleet konsolialustoille jäädäkseen.

Teosta voi suositella esimerkiksi League Of Legendsin ja StarCraftin pelaajille. Mikäli MOBA-pelit eivät ole tuttuja, Blizzardin uutukainen on oiva valinta alkajaisiksi. Samalla sitä voi ehdotella muun muassa Call of Dutyn ystäville. Sankarikirjasto tarjoaa varmasti jokaiselle kiinnostavan hahmon treenattavaksi. Overwatch olisi myös hienoa nähdä eSports-liigoissa sekä muissa turnauksissa.

Sooloilijalle räiskintää ei voi suositella. Overwatch vaatii vahvaa tiimisuorittamista, ja itsepäiselle pelaajalle iskee nopeasti tylsyyden tunne sekä raivokiukku. Onneksi yhdessä kaikki on paljon hauskempaa. Myös pelaaminen, vaikka se tapahtuisikin tuntemattomien kanssa. Overwatchista kuullaan vielä pitkään.

Toinen mielipide

Overwatch tietää mikä se on, eikä edes koeta tarjota kaikkea kaikille. Näin ollen tarinavetoiseen yksinpeliin tottuneille sitä ei voi suositella suurin surminkaan. Overwatchista täyden ilon irti saaminen edellyttää oman peliporukan kokoamista, ja ennen kaikkea ilta illan jälkeen pelille omistautumista. Erilaisia hahmoja on todella paljon, ja niiden erilaisten pelityylien opiskeluun hukkuu huomattavan paljon aikaa. Vasta sen jälkeen voi ryhtyä miettimään oman peliporukan roolitusta ja hahmovalintoja. Pelien keräilijöille ja tulevaisuuden retroilijoillekaan ei Overwatch sovellu: palvelinten sulkeutuessa pelilevy kelpaa enää lasinaluseksi, kuten tapahtui PS3:n mahtitapaus MAG:lle aikoinaan. Jos kuitenkin kavereista merkittävä osa istuu jo nyt ilta toisensa jälkeen Overwatchin parissa eikä ajatus tarinattomasta tiimipohjaisesta verkkoräiskinnästä tunnu vastenmieliseltä, kannattaa vakavasti harkita karkeloihin mukaan liittymistä.

3/5

Markus Hirsilä

Galleria: 

Kommentit

Reilun puolenvuoden sisään ilmestynyt kaksi upeaa tiimipeliä. Tämä ja Rainbow Six: Siege. Molemmat tekevät asiat oikein ja ovatkin keränneet suosiota kaverlistan lajiin hurahtaneissa. Erotuksena Overwatch on pelattavissa myös ilman tuttua tiimiä, jopa randomien kanssa voi yltää hienoon peli-iltaan. Kuten arvostelussakin mainitaan, on tämä kuitenkin erityisesti kaveriporukoille suunnattu. Siellä noustaan tiimikokemuksissa korkeuksiin mihin harva peli yltää koko konsolisukupolvessa. 

Tutulle tiimille jatkoa Destinyn raideista ja Siegen rymistelyistä.

10/10

Tällä videolla menen Mercy-parantajan roolissa: https://youtu.be/3H6PXA1ekME

Overwatch on myös itselle noussut yhdeksi ykkössuosikiksi MOBA-peleistä. Tuli myös seurattua vastikään päättynyt ensimmäinen eSports-kausi ja on kyllä ollut huikeaa taloudellinen kehitys kuluneen vuoden aikana, kun noita tulevan kauden tiimipaikkoja ollaan nyt myymässä kymmenillä miljoonilla (https://www.pcgamesn.com/overwatch/overwatch-league-final-esports). Sinälläänhän palkintosummat on vielä suht pienet verrattuna isompiin skaboihin, mutta ottaen huomioon kilpapelaamisen yleisen kehityksen viimeisen kymmenen vuoden aikana (https://fi.unibet.com/hub/esports-mestarit/), niin eiköhän OWL:n potti tule myös kohoamaan uusiin sfääreihin. 

Kaupunkien tuominen osaksi joukkueen identiteettiä on kyllä myös kiinnostavaa, saa nähdä, josko tämä auttaisi myös harvemmin eSportsia seuraavia sitoutumaan tiimeihin. 

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi