Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Testissä: HP Omen 15-ax009no -pelikannettava

PC:llä pelinsä tahkoavat harvoin lotkauttavat korvaansakaan kannettavien laitteiden suuntaan. Läppärithän ovat enintään kevyitä toimistohommia ja satunnaista surffailua varten. Moisilla ei pelata kuin korkeintaan Candy Crush Sagaa tai Farmvilleä. Onko näin?

Yhdysvaltalainen Hewlett Packard on pitkän linjan atk-laitteiden valmistaja. Onpa firman logoa nähty vuosien varrella lähestulkoon kaikessa tietotekniikkaan liittyvässä laitteistossa. Nyt HP:n kunnianhimoisena tavoitteena on uskotella aina yhtä kriittiselle PC-pelaajakansalle, että kannettava voi olla parhaassa tapauksessa varteenotettava vaihtoehto myös pelaamista ajatellen. KonsoliFIN sai testipenkkiinsä noin puolentoista tuhannen euron hintaluokkaan loksahtavan HP Omen 15-ax009no -läppärimallin. Todistaako Omen väitteet läppäreiden kelvottomuudesta todeksi, vai onko tarjolla kenties jopa positiivinen yllätys?

Lelu vai mahtimylly?

HP Omenin ulkoiset ominaisuudet eivät onnistu ensisilmäyksellä vakuuttamaan. Muovinen olemus tämän hintaluokan laitteessa hämmentää, ja kanteen painettu kiiltävä logo vaikuttaa ainoastaan turhalta kikkailulta. Pinnoite kerää vähänkin tahmaisemmissa kätösissä rasvajälkiä, ja onpa kanteen ehtinyt tulla muutaman viikon aktiivisessa testikäytössä harmittavia naarmuja. Sisäpuolen astetta kiiltävämpi muovipinnoite olisi ollut varsin passeli vaihtoehto myös tietokoneen kanteen.

15,6 tuuman näyttö on loppupeleissä sangen pienikokoinen aktiivista pelikäyttöä ajatellen. Mikäli seikkailunsa haluaa tien päälle tai vaikkapa hotellihuoneeseen, hoitaa aina 4K-tarkkuuksiin saakka yltävä ruutu hommansa vähintäänkin kunnialla. Sopivan katselukulman etsiminen ei ole rakettitiedettä, sillä kirkas näyttö toimii mainiosti jopa hieman sivumpaa katsellessa. Punaisessa taustavalossa hohtava näppäimistö miellyttää sormia ja on mukavan hiljainen näpytellä astetta raivokkaammassakin käytössä. Suurehkossa touchpadissa on tyydytty simppeleihin suunnittelulinjauksiin, sillä alueelta ei ole sen kummemmin eritelty painikkeita. Tästä syystä reippaammassa surffailussa tai vaikkapa tekstinkäsittelyssä virhepainalluksia sattuu säännöllisesti. Alareunan hiirinappien liikerata on kohtuullisen suuri, jolloin ne myös naksuvat harmittavan äänekkäästi. Touchpadin ja näppäimistön asettelussa on osuttu kaikesta huolimatta nappiin, ja laitetta voi käyttää pidemmissäkin sessioissa ilman pelkoa jännetuppitulehduksesta.

Kokonaisuutena hieman lelumaista olemusta komppaa Omenin kevyt paino, joka ei toki ole pitkässä juoksussa yhtään huonompi ominaisuus. Ihmetystä herättääkin, kuinka vain reilun kahden kilon painoisen ja 2,5 senttiä paksun laitteen sisään on mahdutettu niinkin paljon tehokasta rautaa. Hulppean 16 gigatavun DDR4-muistireservin tulisi riittää raskaampienkin pelien pyörittämiseen. Tehomyllyyn on mahdutettu Intel Core i7-6700HQ -neliydinsuoritin ja Nvidia Geforce GTX 965 M 4GT -näytönohjain. SSD-kiintolevytilaa on varattu ainoastaan viitisensataa gigatavua, josta Windows 10 lohkaisee luonnollisesti oman osansa.

HP Omen tinkii liitännöissään, ja laitteen kylkiin onkin saatu ainoastaan ne välttämättömimmät portit. USB-paikkoja tarjotaan onneksi kolmin kappalein, joka on kylliksi esimerkiksi hiirtä, muistitikkua ja peliohjainta ajatellen. Äänet taas siirtyvät perinteisen 3,5 mm kuulokeliitännän kautta. Mikäli pienehkö näyttö muodostuu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, yksi HDMI-portti mahdollistaa laitteen liittämisen siihen olohuoneen sydämeen, eli valtavaan televisioon tai parhaassa tapauksessa jopa videotykkiin. Mukana on myös paikat verkkopiuhalle ja SD-muistikortille.

Entäs ne pelit?

Tehojensa puolesta HP Omenin mainospuheet vihdoinkin pätevästä peliläppäristä eivät ole täysin palturia. Testiin päätyi Quantum Breakin, ReCoren ja The Witcher III: Wild Huntin kaltaisia isomman mittaluokan pelieepoksia, jotka kaikki rullasivat Omenilla kohtuullisen nätisti ilman sen suurempaa säätämistä. Yksityiskohtien määrän voi pitää huoletta lähestulkoon tapissa ja grafiikka-asetukset muutoinkin vähintäänkin korkealla tasolla. Ultra HD -tarkkuuksiin päästiin ainoastaan muutaman vuoden takaisen Assassin’s Creed: Roguen kohdalla. Karismaattisen noituri Geraltin seikkailut näyttivät Omenilla huikeilta pelin kertaalleen Xbox Onella tahkonneelle. ReCoren hakkaaminen taas onnistui mainiosti bussissa matkalla Tampereelta Ouluun, ja voipa peliä jatkaa kotiin päästyä vielä Xbox Onen puolella. Penkin alta löytyi onneksi virtapistoke, sillä akku veteli viimeisiään reilun parin tunnin pelaamisen jälkeen. Astetta kevyemmässä käytössä virtaa oli noin viiden tunnin tarpeiksi.

Koska kyseessä on pieni ja kevyt tehopakkaus, on laitteen riittävä jäähdytys tuottanut HP:lle taatusti haasteita. Hommassa on onnistuttu kiitettävästi, sillä kohtuullisen äänekkäästä tuuletuksesta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – laite ei liioin kuumene pidempienkään pelisessioiden aikana. Ne tärkeimmät räppänät sijaitsevat fiksusti laitteen takana, jolloin kuuma ilma ei puhalla suoraan syliin laiskanlinnassa pelaillessa. Tuulettimien melun voi peittää kuulokkeilla, jotka ovatkin todennäköisesti hifistien ykkösvaihtoehto. Omenin etupaneeliin upotettu Bang & Olufsenin valmistama kaiutinjärjestelmä hoitaa hommansa kyllin hyvin, joskaan ei erinomaisesti.

PC Master Racen varma valinta?

HP Omen 15-ax009no on muutamista ulkoisista heikkouksistaan huolimatta positiivinen yllätys. Pelaamisen puolella vastaan ei tullut minkäänlaisia ongelmia, ja kaikki testiin päätyneet nimikkeet rullasivat Omenilla mainiosti yksityiskohtien määrää säästelemättä. Siinä mielessä HP saavuttaakin tavoitteensa heittämällä, ja Omenia voi kutsua peliläppäriksi ilman sen kummempia omatunnontuskia. Valitettavasti PC-pelaamisen nimeen vannovat voivat karsastaa Omenia hieman halvan habituksen vuoksi, kun taas astetta kasuaalimmat käyttäjät voivat kokea 1600 euron hintahaarukan turhan korkeaksi.

Tekniset tiedot:
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit
  • Suoritin: Intel Core i7-6700HQ (2,6 - 3,5 GHz, 4 ydintä, 6 Mt, 47 W, Hyper-Threading)
  • Näyttö: 15,6" UHD (3840 x 2160) IPS UWVA
  • Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 965M 4 Gt GDDR5
  • Muisti: 16 Gt DDR4 2133 MHz
  • Kovalevy: 512 Gt M.2 SSD
  • Ääni: Bang & Olufsen -äänentoisto
  • Akku: 4-kennoinen (58 Wh) Li-Ion
  • Mitat: 38,2 x 25,3 x 2,45 cm

Mallin nimi: HP OMEN 15-ax009no

Lisätiedot
HP Omen

Kommentit

Ei ole tuo alun väite tainnut vuosiin pitää paikkaansa, onhan Asuksella oikein oma ROG-mallistonsa ja MSI:ltä ja Aceriltakin tullut vaikka ja miten monta pelaamiseen tarkoitettua mallia.

Toki jos ei suostu vilkaisemaankaan esim. yli 1000€ valikoimaa, kompromisseihin pitää tyytyä.

HP:n sivujen mukaan tätä on muuten näköjään myös 17,3-tuumaisena.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi