Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Little Big Planet 3

LittleBigPlanet 3

LittleBigPlanet oli ilmestyessään innovatiivinen, hauska ja vähän lapsenmielinen. Tätä samaa koettaa myös PlayStation 3:lle ja 4:lle julkaistu sarjan kolmas osa, joka ei varsinaisesti keksi pyörää uudelleen. Se lisää siihen oikeastaan vain satulan ja tangon.

Säkkipoika seikkailee LittleBigPlanet 3:ssa Bumkumin maailmassa, jota paha hehkulamppu Newton koettaa valloittaa. Newton on herättänyt tuhoisat titaanit ikiunestaan, mikä hankaloittaa matkaa entisestään. Niiden voittaminen yksin on mahdoton tehtävä, joten säkkipojan on noudettava apuun kolme uljasta apuria: Erisukka, Kytky ja Syöksy.

Apureilla on tarinassa muutama oma kenttä, jotka tarjoavat mukavaa vaihtelua tavanomaiseen kiipeilyyn. Hahmot eroavat toisistaan huomattavasti, sillä esimerkiksi Erisukka on vikkelä ja kykenee pomppimaan seiniä pitkin uusille tasanteille. Eläimellisen kaverin kentät ovat nopeatempoisia ja pelattu äkkiä lävitse, mikä on harmi, sillä niitä olisi saanut olla enemmänkin.

Kytkyt ja Syöksy ovat Erisukkaan verrattuna toista maata, sillä Kytky pystyy muuttamaan kokoaan. Pienen otuksen suurin etu on sen nopeus ja keveys, kun taas jättiläisen painoa tarvitaan muun muassa rikkomaan esteitä.

Syöksy eroaa muista hahmoista eniten, sillä se osaa lentää. Yläilmoihin räpyttely on vaivatonta ja alastulo on nopeaa vauhdikkaan liidon avulla. Syöksy pääsee myös helpommin paikkoihin, joihin muut karvaturrit eivät yllä.

Käytössä kulunut säkkipoika

Apureiden avauduttua ei haluaisi palata enää säkkipojalla seikkailuun, koska muun muassa kenttien halki lentäminen on paljon mukavampaa. Kolmea uutta toveria käytetäänkin liian vähän, eivätkä ne kerkeä loistaa parrasvaloissa tarpeeksi. Kenttiin voi palata takaisin unohdettujen palkintojen toivossa, mutta se ei houkuttele niin kuin aiemmissa osissa. Touhuaminen perustuu edelleen mielikuvituksen varassa luomiseen ja tarinallinen osuus jää väistämättä tyngäksi.

LittleBigPlanet 3:n maailma on jaettu kolmeen tasoon: Manglewoodiin, Zigguratiin ja Bumkum Lagooniin. Ne ovat tunnelmaltaan erilaisia ja vaihtelua tuovat muun muassa lumi- ja jääkentät. Tekemistä ne eivät tarjoa moneksi illaksi, sillä tarinan pelaa läpi noin viidessä tunnissa.

Uutukainen helpottaa rakentelusta innostuneita paremmilla työkaluilla, sillä tarinan lisäksi opettajana toimii Popit-pelimuoto. Se neuvoo, miten luomistyökalua ja uusia ominaisuuksia kannattaa parhaiten käyttää. Popit onkin hyödyllinen lisä, sillä se perehdyttää toimintaan helpolla ja hauskalla tavalla.

Kenttien kokoa ei ole rajoitettu entisten tapaan, sillä PlayStation 4:n tehot antavat puitteet laajoihin alueisiin. Pelaajat voivat siis luoda entistä pidempiä seikkailuja.

Pelille lisäarvoa tuovatkin juuri luomistila ja aarteiden kerääminen, mutta jos innostusta kumpaankaan ei hirveästi ole, alkavat omien kenttien rakentelu ja palkintojen perässä juokseminen toistaa itseään nopeasti.

Pirteä ja värikäs seikkailu

LittleBigPlanet-sarja on tunnettu omintakeisesta visuaalisesta tyylistään ja lempeästä kertojaäänestään, eikä kolmaskaan osa petä. Musiikki on seikkailun parasta antia ja se on mukaansatempaavaa. Esimerkiksi rock ’n’ roll -teemaisessa kentässä musiikki on letkeää surf rockia. Myös muissa kentissä sävelet ovat tyylilleen uskollisia.

Kertojaäänenä on jälleen loistava Stephen Fry, jonka näyttely on ensiluokkaista. Tunnelmaa tiputtaa ainoastaan hänen loputon puheliaisuutensa. Valikoita selatessa Fryn palopuheet toistuvat kerta toisensa jälkeen, mikä saa toivomaan pikakelausta.

Seikkailu on käännetty myös suomeksi, mikä on varmasti perheen pienimpien mieleen. Suomenkielinen ääninäyttely on toteutettu hyvin, vaikka se ei aivan alkuperäisen tasolle ylläkään. Sivuhahmojen koomisuus jää molemmilla kielillä kyseenalaiseksi, sillä huumori ei toimi oikein millään tasolla. Teennäisyydestä huolimatta muljautukset uppoavat kuitenkin varmasti kohdeyleisöönsä.

Graafisesti LittleBigPlanet 3 on värikäs, pirteä ja sitä katselee mielellään. Kovin suurta eroa PlayStation 3:n ja 4:n versioiden välillä ei huomaa, mutta molempien julkaisujen harmina ovat yllättävän pitkät latausajat. Latausruutu käy turhankin tutuksi maailmasta ja kohtauksesta toiseen siirryttäessä.

Söpöilyä säkkipojan tahtiin

Uusin seikkailu ei juuri eroa aiemmista osista. Parhaimmat ideat on käytetty jo aiemmin, eikä viimeisin tarjoa tarpeeksi uutta. Karvakamut ovat edelleen söpöjä, värimaailma nätti ja meininki mukaansatempaavaa, mutta jotain puuttuu.

Peli luottaa liikaa pelaajien luomaan sisältöön, vaikka edellisten osien avulla luodut kentät ovatkin vielä mukana. Tekijöiden mukaan yhteisön rakentamia maailmoja on jo noin yhdeksän miljoonaa, mikä tekee hyvien tekeleiden löytämisestä hankalaa.

Ohjauksessa on samoja ongelmia kuin aikaisemmin, sillä ulottuvuuksien välillä pomppiminen ei aina toimi oikein. Hahmottaminen on ajoittain hankalaa ja outoja kuolemia sattuu tämän tästä. Myös kosketusnäytön hyödyt pysyvät vähäisinä, sillä se toimii oikeastaan vain tarrojen asettelussa ja niiden koon muuttamisessa. Lisäksi havaittavissa on joitakin bugeja, kuten esimerkiksi kenttien värivirheet ja paikalleen jumittuminen tasanteelta toiselle hypättäessä.

LittleBigPlanet 3 on pakkohankinta niille, jotka rakastavat säkkipoikaa ja haluavat jatkaa seikkailuja PlayStation 4:llä. Valitettavasti se kuitenkin tuntuu vain välipalalta, joka täyttää vatsan hetkellisesti ennen pääruokaa. Viihdyttävämpää tasoloikkaa tarjoilee muun muassa vuosi sitten julkaistu Rayman Legends, joka on kokonaisuutena parempi paketti.

Galleria: 

Kommentit

En ole loppukaneetin kanssa ihan samaa mieltä. LBP 3 tarjoaa sisällöllisesti kuitenkin enemmän, kuin Rayman ja on ollut(minun mielestäni) hupaisampaa katseltavaa jo pelkkien youtube let´s play -videoiden kautta. Varsinkin yhteisökentissä sekoilevien pelaajien tohelointi on saanut aikaan monet naurut.

Kuten monessa muussakin pelisarjassa, myös LBP:ssa se paras hupi löytyy online -osastolta.

Toki moni nauttii rakentelustakin, mutta minä en esim. koskaan ole ollut kiinnostunut mokomasta. Liian hankalaa. Pelaan mieluummin niitä muutamaa miljoonaa leveliä sitten kun joskus tämän kolmannen osan itselleni ostan.

By the way: Tässäkin on tietääkseni mukana vanha tuttu käyttäjä arviointi systeemi, jonka kautta ne paremmat kentät pääsevät helpommin esille siitä monen miljoonan roskan seasta.

Kunhan bugeista(joiden takia arvosana on enemmän, kuin oikeutettu) päästään eroon, tämä on varmasti aika mahtavaa viihdettä, eikä tekeminen lopu niin kauan, kun uusia hyviä kenttiä satelee pelaajien iloksi.

Hyvä arvostelu. Thnx!

EDIT. Kolmannen osan ensimmäiset hetket koettu. Verrattuna kahteen edelliseen peliin, tämä on huomattava parannus kaikilla osa-alueilla(miinus bugit).

Yhtenä parhaimmista uudistuksista pidän sitä, että LBP1&2 tuttu, vuorovaikutus elementtinä käytetty siansaksa möminä ollaan ilmeisesti poistettu ja hyvä niin. Mieluummin kuuntelen keskitasoista ääninäyttelyä tai luen puhekuplia. Suurena yllätyksenä yksinpeli osoittautui todella hauskaksi, jota se ei ollut 1&2 parissa.

Moninpeliä en ole vielä testannut, enkä siihen todennäköisesti edes koske ennen joulua, jolloin mokoma ollaan saatu ehkä jopa toimimaan kunnolla.

Kirjoittelen lisäkokemuksistani LBP3 viralliseen ketjuun myöhemmin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi