Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Game Boy Advance tänään ja huomenna

Tämä pääkirjoitus on sen kirjoittajan henkilökohtainen mielipide, eikä se välttämättä edusta NintendoFIN-sivuston virallista kantaa.

Game Boy Advance julkaistiin Japanissa 21. Maaliskuuta 2001 ja heti perään Yhdysvalloissa 11. Kesäkuuta, Suomessa 20. Kesäkuuta ja muualla Euroopassa 22. Kesäkuuta. Sen jälkeen tämän Nintendon 32-bittisen taskukoneen menestys on ollut maailmanlaajuisesti huimaavaa. Todellisten kilpailijoiden puuttuessa GBA on niittänyt mainetta ja Yhdysvalloissakin meni kirkkaasti alle vuodessa viiden miljoonan myydyn koneen raja rikki. Tämä luku on kerrassaan uskomaton, mutta selittyy varmasti sillä, että ainoat Nintendon kilpailijat taskukonsolimarkkinoilla ovat Bandain WonderSwan (jonka suhteen tekijä on jo heittänyt pyyhkeen kehään Japania lukuunottamatta) sekä uusi julkaisu Koreasta tuleva julkaisu GP32, joka on teknisesti kuin myös ominaisuuksiltakin kirkkaasti Game Boy Advancea parempi kone. Se ei kuitenkaan tule menestymään, koska pelitalot ovat Nintendon tukena taskukonsolimarkkinoilla niin tiukasti, että ainakaan tänä sukupolvena iso "N" on täysin voittamaton taskukonemarkkinoille. Kun Microsoft ja Sony heräävät horroksestaan ja alkavat tosissaan panostaa myös näille markkinoille kotikonsoliosaston lisäksi, niin vasta sitten Nintendo voi tosissaan alkaa kokea monopoliasemansa horjuvan. Todellisen kilpailijan puuttuessa me Game Boy Advancen omistajat tulemme kuitenkin ainakin toistaiseksi nauttimaan täysin siemauksin kymmenistä hienoista pelejä.

Näitä pelejä voi etsiskellä vaikkapa arvostelulistasta ja tulevia hittejä julkaisulistasta, mutta Nintendo on oikeastaan epäonnistunut GBA:n suhteen yhdessä asiassa. Konetta myydään monessa paikassa suhteellisen halvalla (hinta vaihtelee aina paikasta riippuen) ja vaikka itse konsoli myy, niin pelit tuntuvat ainakin myynniltään jossain määrin takertelevan. Vaikka tällä "32-bittisellä taskuihmeellä" onkin jo noin kymmenen miljoonaa omistajaa Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa, niin silti yhdelläkään yksittäisellä mantereella mikää GBA-peli ei ole vielä onnistunut yltämään todella huimiin myyntilukuihin. Ehkä tämä johtuu siitä, että Nintendon todelliset aseet (esim. uudet Mario-, Zelda- tai Metroid-pelit) loistavat yhä poissaoloaan. Nintendo ja monet muutkin pelitalot ovat alkaneet nimittäin käyttää GBA:ta hyväkseen eräänlaisena "uudelleenlämmittelykoneena" ja myös jatkossa on luvassa käännöksiä vanhoista klassikkopeleistä GBA:lle. Super Mario Advance, Super Mario Advance 2 ja kesällä Yhdysvalloissa ilmestyvä Super Mario Advance 3, Doom, Wolfenstein 3D ja Rayman Advance ovat vain muutamia esimerkkejä peleistä, jotka on jo nähty aiemmin ja joita nyt pelataan uudelleen Game Boy Advancella. On tietysti hienoa, että Nintendo antaa myös nuoremmille pelaajille mahdollisuuden pelata vanhoja klassikkoja, mutta yhtiö ja monet muut pelitalot tuntuvat kulkevan GBA:n kanssa suhteellisen turvallisilla linjoilla. Ehkä juuri tästä syystä (ja tietenkin GBA-pelien järkyttävän korkean hinnan takia) Nintendon taskukoneen pelit eivät tunnu saavuttavan kotikonsoliesikuviensa kaltaisia myyntilukuja. Jos sama myyntitahti kuitenkin jatkuu, niin Game Boy Advancella alkaa vähitellen olla niin suuri käyttäjäkunta, että iso "N" ja muutkin pelitalot alkavat tosissaan tuoda myös täysimittaisesti ihan uusiakin julkaisuja kehiin. Nintendolla on kuitenkin isot paineet aina esimerkiksi uuden Mario-pelin suhteen, joten on myös tältä kannalta ymmärrettävää, miksi uuden Mario-tasoloikan tekemistä siirretään mahdollisimman pitkälle.

Joka tapauksessa pelitalot ovat vähitellen alkaneet saada varteenotettavia tuloksia aikaan käyttäen Game Boy Advancen prosessoritehoa. Jo julkaisussa nähty Tony Hawk's Pro Skater 2 osoitti, että ihan komeaa grafiikkaa myös GBA:lla on mahdollista saavuttaa sanoivatpa arvostelijat mitä hyvänsä. Pelkästään 2D-kone ei Game Boy Advance siis missään nimessä ole, tästä kirkkaimpana esimerkkinä uusi julkisuuteen tullut BlueRoses-grafiikkamoottori. Jos et ole vielä katsastanut Raylightin kotisivua, niin nyt olisi viimeistään sopiva aika tehdä niin.

Jatkossa Game Boy Advancen pelitarjonta tulee vain paranemään entisestään. Alkuvuodesta Eurooppaan monen mutkan kautta tulleet huippujulkaisut Advance Wars, Golden Sun, Sonic Advance, Super Mario Advance 2 ja Tony Hawk's Pro Skater 3 tyydyttävät varmasti koneen omistajia vähän aikaa, mutta täällä vanhalla mantereella joudutaan odottamaan seuraavaa ns. "hittpeliä" aina kesään asti. Tällöin lupaillaan V-Rally 3-ajopeliä, joka on ensimmäisillä videoillaan herättänyt varsin suurta mielenkiintoa pelaajien keskuudessa. Syksyllä on luvassa mm. Breath of Fire 2 ja Street Fighter Alpha 3 sekä mitä todennäköisimmin myös Nintendon huippujulkaisut Fire Emblem, Magical Vacation ja Super Mario Advance 3, jotka hiljattain ilmoitettiin julkaistavaksi kesällä Yhdysvalloissa. Välissä tulee myös kaikenlaista enemmän tai vähemmän laadukasta julkaisua, joten pelattava ei suinkaan lopu kesken.

Ja tällä kertaa ei puhuta lainkaan Game Boy Advancen liian tummasta ruudusta...

Kirjaudu kommentoidaksesi