Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pienestä lähiöstä suureksi metropoliksi

Cities: Skylines julkaistiin maaliskuussa 2015 PC:lle, Linuxille ja macOS:lle. Kaupunkiseikkailun kehittänyt suomalainen Colossal Order niitti mainetta heti kättelyssä. Peli oli julkaisuviikollaan muun muassa Steamin myydyin ja huhtikuuhun 2016 mennessä sitä oli myyty yli 2 miljoonaa kappaletta. DigiExpo-messuilla lafka palkittiin Vuoden 2015 suomalainen pelinkehittäjä -palkinnolla. Ansaitusti.
Kirjoitin pelistä aiemmin myös KonsoliFINin Peliharrastajan 2015 -artikkelisarjaan kehuakseni kotimaista kaupunkirakennussimulaatiota.

Kaupungin rakentamisen pariin ovat aikaisemmin päässeet vain tietokonepelaajat, joten lienee syytä päivittää lyhyesti Cities: Skylinesin peruskaava. Alussa saa valita millaiselle alueelle kaupunkia aloitetaan luomaan. Valittavina on ominaisuuksiltaan toisistaan poikkeavia seutuja: Tietyillä tonteilla saattaa olla enemmän vesistöä, kun taas toisiin mahtuu rakentamaan enemmän kiinteistöjä. Ennen varsinaisen pelin alkua rakentaja voi valita ottaako käyttöönsä vasemmanpuoleisen liikenteen, loputtomat varannot ja vuorokaudenaikojen vaihtelun. Pohjaton rahakiulu auttaa etenkin ensimmäisillä kokeilukerroilla. Toimintoihin ja resurssien käyttöön on mukavampi tutustua ilman pelkoa välittömästä konkurssista.

Tyhjälle maa-alueelle voi rakentaa mieleisensä kylän, kaupungin tai vaikka valtavan metropolin, jos aikaansa käyttää kylliksi. Alkajaisiksi alueelle on luotava perustarpeet eli kaavoitus, tiet sekä vesi- ja sähköverkosto. Sitten mestoille alkaa automaattisesti muuttaa asukkaita. Mitä enemmän muuttajia saapuu, sitä vaativammaksi touhuaminen käy. Asukkaat tarvitsevat työpaikkoja, tehtaita ja kouluja. Sairastuttuaan väelle pitää tarjota terveydenhuoltopalveluita ja rikollisille putkatiloja. Palveluiden ylläpitäminen vaatii kuntalaisten verorahoja, joten rakennuttajan virka muuttuu nopeasti pormestarin titteliksi. Kaupunkilaiset eivät aina ole innoissaan johtajan asettamista veroprosenteista tai alueiden uudelleenjärjestelystä. Tyytymättömyys voi johtaa suuttuneisiin kansalaisiin ja huuteluun paikallisella somekanavalla, joka hämmästyttävästi jäljentelee Twitteriä.

Tiivistetty paketti

Konsoliversio poikkeaa hieman alkuperäisestä. Cities: Skylinesin kääntämisestä Xbox Onelle vastaa australialainen Tantalus Media. Eniten aikaa käännöstyössä on varmasti mennyt kontrollien sovittamiseen ohjaimelle. PC:llä pelatessa kaupungin rakentaminen on sujuvaa, kiitos hiiren ja näppäimistön tarkkuuden sekä nopeuden. Konsoliversion ohjaus takkuaa hieman, mutta kokemus ole kuitenkaan täysin toivoton. Pelaaminen onnistuu aivan hyvin, ja putiikkien pystyttäminen käy käden käänteessä. Jos saa valita, hoituvat hommat paremmin tietokoneella.

Toinen poikkeavuus alkuperäiseen PC-julkaisuun on modituen puute. Laajennuksista mukana on ainoastaan After Dark, joka muuttaa kaupungin yöllä loisteliaan näköiseksi. Konsoleilla modeja nähdään harvemmin muutenkaan, mikä on erityisen harmillista Cities: Skylinesin kohdalla, sillä modit ovat olleet iso osa kokemusta. Muiden laajennuksien on huhuttu saapuvan myös Xbox Onelle, mutta tarkempaa tietoa ei ole annettu. Versioiden hinnoitteluissa on myös hieman eroa, sillä Steamista ostettuna emopeli maksaa hintaa 30 euroa, kun taas Xbox Onella hintalappu näyttää 40 euroa. Tietokoneversio kaikkine laajennuksineen kustantaa reilut 70 euroa. Rakentajaksi pyrkivän onkin syytä miettiä mitä kaikkea Cities: Skylinesiltä toivoo ja valita itselleen sopiva versio sen mukaisesti.

Nyt jos koskaan!

Cities: Skylines näyttää Xboxilla liki samalta kuin tietokoneella eli oikein mallikkaalta. Ruudunpäivitys rullaa sulavasti, joten kaikki toiminnot sujuvat sutjakkaasti. Autot liikkuvat tiellä ja puut humisevat tuulessa. Pientä nykimistä esiintyy vain, jos kameralla zoomaa liian lähelle kaupunkiaan. Rakennelmia tulee kuitenkin aika harvoin katsottua läheltä.

Xbox Onen versio on lähes yhtä hyvä kuin alkuperäinen tekele. Sitä on tosin supistettu eikä se näin ollen tarjoa täyden pelikokemuksen halajavalle pelaajalle kaikkea. Mikäli PC-versio ei tule kuuloon, kyseessä on varmasti kelpo työkalu kaupunkivisioidensa toteuttamiseen konsolillakin.

Cities: Skylines on edelleen kaupunkirakennuspelien aatelia. Kokonaisuus on kerrassaan toimiva ja sen parissa aika vierähtää kuin siivillä. Jos peliin ei ole tullut vieläkään tutustuttua, niin nyt on korkea aika. PC:llä rakennuspuuhien makuun päässeiden tuskin kannattaa hankkia samaa – mutta osin suppeampaa – peliä uudelleen. Nähtäväksi jää saadaanko kaupunkipeli muille konsolialustoille ja miten käy loppujen modilaajennusten kanssa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi