Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Microsoftin uusin lisäys Xbox 360:n tuoteperheeseen on kauan odotettu force feedback -ratti. Etenkin ajopelifanien äänekkäästikin vaatima toive toteutui vihdoin kun Forza Motorsport 2:n tekijätiimi kävi saman asian parissa keskustelua Microsoftin konsolitiimin kanssa. Tuloksena syntynyt Xbox 360 Wireless Racing Wheel vaikuttaa ulkoisesti hyvältä, mutta onko siitä pelikäytössä mihinkään? KonsoliFIN otti ratin testiin ja katsoi mitä paketista löytyy.

 

Paketista kuoriutuukin vallan lupaavan näköinen vekotin. Ratti on kiinteästi sylituessa kiinni, mutta luonnollisesti oikea vaihtoehto on pultata se kiinni pöytätelineeseen. Pöytäteline menee jopa testaajan hieman hankalamman oloisen pöydänreunan ympärille, ja se asettuu tiukasti paikoilleen. Ratti loksahtaa helposti paikoilleen. Pedaalit ovat nekin odotettua jämäkämmät.

Asentaminen on helppoa. Kun ratti on tiukasti pöydässä kiinni, ei tarvitse kuin napsauttaa johto sen ja pedaalien välille sekä laittaa tuoreet paristot tai akku paikoilleen. Akkukotelo on mukavan huomaamattomassa paikassa, ratin moottorin oikealla puolen omassa lokerossaan suojakuoren alla. Ratin asentaminen konsoliin tapahtuu samalla tapaa kuin langattoman ohjaimen, eli ensin konsolin etupaneelista painetaan langattomien ohjainten haku päälle ja sen jälkeen painetaan samanlaista nappia ratista. Enää asennuslevy sisään, jos ei ole Liven kautta ladannut syyspäivitystä jossa tulivat myöskin ratin ajurit.

Nyt ratti on asennettu vaiheeseen, jossa sillä voi pelata, mutta paljon mainostettu ominaisuus eli force feedback ei kuitenkaan ole vielä käytössä. Tämä tarvitsee enemmän virtaa kuin mitä akusta järkevästi saadaan käyttöön, joten ratti on liitettävä vielä sähköpistokkeeseen mukana tulleella pienikokoisella muuntajalla. Seinään kytkettyä ratin etupaneeliin syttyy vihreä valo. Kun ratti on kiinni verkkovirrassa, tulee force feedback -ominaisuus käyttöön sitä tukevissa peleissä. Samalla myös akku latautuu.

 

Voimaa!

Force feedback on ominaisuus, joka käyttää tehokasta moottoria ratissa tekemään ajamisesta aidomman tuntuista. Normaaleissa rateissa käytetään pelkkää tärinätehostetta kuvaamaan esimerkiksi auton heittelehtimistä tiellä. Force feedback vie ajamisen toiselle tasolle, koska ratti vääntää vastaan kuten oikeassa autossa. Tieto auton renkaista kuskin pään sisälle kulkee paljon tehokkaammin, koska ratti ei pelkästään ota vastaan pelaajan liikkeitä vaan myös syöttää kuljettajalle käsien kautta tärkeää tietoa. Taitavan kuskin käsissä hyvä ratti on paljon tehokkaampi kuin perinteinen konsoliohjain.

Ensimmäiset force feedback -tuella varustetut Xbox 360:n ajopelit ovat Project Gotham Racing 3 ja Need for Speed: Carbon. Näistä uutta NFS:aa ei saatu vielä testiin, mutta PGR3 toimitetaan ainakin alkuvaiheessa jokaisen ratin kylkiäisenä. Myös Test Drive Unlimited on saamassa force feedback -päivityksen joulukuun aikana ja luonnollisesti ajopelifanit odottavat jo ensi vuonna julkaistavaa Forza Motorsport 2:ta, jota varten ratti alkuaan luotiinkin. Myös muita ajopelejä ratilla voi tietenkin pelata, jos pelistä itsestään löytyy rattituki. Näistä peleistä ratilla kokeiltiin ensimmäisen Xboxin Forzaa, joka toimii uudellakin koneella emulaattorin kautta. Force feedbackia tukemattomissa peleissä käytössä on kuitenkin vain tärinätehosteet mikä ei tietenkään tyydytä ankarimpia virtuaalikuskeja alkuunkaan.

Project Gotham Racing 3

PGR3 toimitetaan ratin mukana ainakin rajoitetun ajan ja se onkin ensimmäinen sekä kirjoitushetkellä ainoa force feedbackia tukeva peli Xbox 360:llä. FF-tuki ei kuitenkaan ole mikään erikoisversion ominaisuus vaan myös pelin jo omistavat saavat sen ladattua päivityksenä Livestä. Itse pelin puolella valikoista pääsee valitsemaan ratille muokatun ohjausasetuksen, mutta harmittavasti ohjauksen herkkyyttä ei pääse säätämään. Ikävänä puolena ilmenee myös se, että oikean tatin puuttumisen myötä sivuillensa ei pysty enää katsomaan.

Ensimmäiset kokeilut perusohjaimeen tottuneella kuskilla ovat surullista katsottavaa. Vaikka pelin tuntee kuin omat taskunsa, kulkee matka seinästä seinään. Muutamaa luokkaa heikompi auto, automaattivaihteisto ja reilusti varovainen ote ajamiseen alkavat kuitenkin tuottaa tulosta nopealla tahdilla, ja pian ajaminen alkaa maistua hienolta. Peli vaatii uudelleenopettelua, mutta se kannattaa. Kisaamisen tuntu välittyy ratin kautta kuskille entistä väkevämmin.

PGR3:n FF-tuki on peliin ohjelmoidun fysiikkamoottorin takia realistisen tuntuinen. Kanttarien yli ajamisen tuntee terävästi käsissään ja mutkaan käännyttäessä varsinkin tehokkaammat autot vaativat kuljettajalta käsittelytaitoa. Ratti vääntää vahvasti vastaan, vaikkei käsivoimille otakaan. Pelaamisen siis pitäisi onnistua myös nuoremmilta virtuaalikuskeilta.

Kunnollinen rattituki antaa vanhalle pelille kokonaan uuden elämän. Myös ohjaamonäkymä saa piristystä kun kuljettajan on helpompi kokea oikeasti olevansa ratin takana. Ratin ansiosta PGR3:n jaksaa aloittaa vielä kerran alusta.

Test Drive Unlimited

Test Drive Unlimited on saamassa FF-päivityksen piakkoin, mutta toistaiseksi on tyytyminen pelkkiin tärinöihin. Alkuun Test Drive on peliohjaimeen tottuneelle helpompi sisäistää kuin PGR3, juuri puuttuvien vääntöominaisuuksiensa ansiosta. Pelkistä tärinöistä ei kuitenkaan ole toistaiseksi nostattamaan ajamisen riemua samalle tasolle.

Myös TDU:n valikoista pääsee valitsemaan ratille muokatut ohjausasetukset. Oikean tatin puuttuminen näkyy kuitenkin tämänkin pelin kohdalla. Kartan käyttäminen vaatii runsaasti totuttelua, eikä autojen pyöritteleminen tallissa onnistu, mutta tämänkaltaisia kompromisseja joutuu tekemään, jos mielii ratilla pelata.

Tärkeimpänä Test Drivea on kuitenkin hauska ajaa. Kuten PGR3:ssa, ohjaamonäkymät nousevat suureen arvoon ratin myötä. Pelin laaja 1600 kilometrin mittainen tieverkosto puolestaan saa pelkän ajamisenkin tuntumaan mukavalta vaihtoehdolta. Kisoja riittää, ja päivitysten myötä entisestään kasvanut ajoneuvovalikoima pitää huolen siitä, ettei tekeminen lopu kesken. Ratti on kuitenkin pelissä elementissään vain silloin kun ajetaan autoilla. Kuten olettaa saattaa, moottoripyöriä käyttävien on syytä vaihtaa peliohjaimeen kaksipyöräisiin siirryttäessä.

TDU kuuluu jokaisen rattia hankkivan pakolliselle ostoslistalle viimeistään FF-päivityksen myötä, joka toivottavasti on tehty asianmukaisella omistautumisella. Test Driven force feedback -puoleen palaamme keskustelualueen puolella kun sen aika on.

Forza Motorsport

Forza 2 on peli, josta saamme kiittää koko FF-ratin olemassaoloa Xbox 360:lla. Koska pelin julkaisuun on kuitenkin vielä kuukausia, otimme ja kokeilimme miltä Xboxilla ilmestynyt sarjan ensimmäinen osa maistuu. Yllätyksenä peli tunnisti uuden ratin automaattisesti, mutta valitettavasti valittavista ohjainasetteluista ei löytynyt täysin mieluista vaan oli tyytyminen vaihtoehtoon jossa vaihteet ovat perusohjaimen tapaan A ja X -napeissa.

Forza on yllättävän hyvä ajaa ratilla, jopa TDU:ta viihdyttävämpi. Ohjaus on tasaisen tuntuista ja etenkin jarrun käyttö on pelissä kohdillaan. Pelin tärinät tuntuvat perin vaimeilta ratin kautta, mutta ajotuntuma on silti kunnossa johtuen pelin astetta realistisemmasta otteesta kohteeseensa. Forza on varteenotettava lisäys pelikokoelmaan siinä tapauksessa, että sitä ei ole aikaisemmin pelaillut, etenkin ottaen huomioon halvemman nykyhinnan. Niiden joille Forza on uusi peli, kannattaa myös suunnata katseensa KonsoliFINin tekemään arvosteluun.

Ilman rattia ei sinun käy ajaminen

Riippuen kuljettajan oikeista ajotaidoista sekä perusohjaimen käsittelykokemuksesta, rattiin siirtyminen voi vaatia pientä porrastusta, etenkin jos ei aio antaa verkkopeleissä suunnatonta tasoitusta kilpatovereilleen. Perusohjainta ei siis kannata heittää lipaston perukoille vielä alkuvaiheessa. Rattiin tottumisen jälkeen on kuitenkin jopa hyvin mahdollista rikkoa omat vanhat kierrosennätykset. Tärkeimpänä puolena ainakin kaltaiselleni sunnuntaikuskille, ratti tekee ajamisesta huomattavasti aikaisempaa hauskempaa.

Ajopelien ystäville Xbox 360 Wireless Racing Wheel on ehdoton valinta. Kyseessä on selkeä konsoliratti jonka rakentamisessa ei ilmeisesti ole edes pyritty äärirealismiin, mutta mukaan on pakattu pino ominaisuuksia joita osa sohvapelaajista arvostanee. Langattomuus konsoliin on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos rattia käyttää sylistä käsin. Verkkopeliä varten on kuulokkeille varattu ratista oma paikkansa. Pedaalit pysyvät hyvin paikoillaan ainakin testiympäristössä olleella matolla ja ratin pöytäkiinnitys on riittävän jykevä. Ratin kääntösäde aiheuttaa eniten huonoja tuntemuksia. Varsinkin tulevissa rallipeleissä vain vajaan kierroksen kääntyvä ratti ei liene paras mahdollinen.

Monet varmasti odottavat saisiko Logitech omia mainioksi mainostettuja rattejaan tuotua myös X360:lle, mutta näillä näkymin Microsoftin oma ratti on ainoa pätevä vaihtoehto. Wireless Racing Wheel tekee tehtävänsä kiitettävästi ja nostattaa ajokokemuksen perusohjaimesta seuraavalle tasolle. Force feedback -tuellisia pelejä on vielä valitettavan vähän, mutta oletettavasti valikoima paranee nyt kun on olemassa laitteistoa joka moista voi hyödyntää. Jo pelkästään Forza 2:n julkaisu riittänee monille syyksi panostaa kunnon rattiin. Ensi vuoden julkaisuissa on Forzan ohella myös GTR-pelisarjan konsolikäännös, jonka voi hyvällä syyllä olettaa ottavan ratista viimeisetkin mehut irti.

Microsoftin force feedback -ratti on lyhyesti sanottuna takuuvarma hankinta ajopelien ystävien talliin ja mainio lisäys Xboxin aiemmin heikkoon rattitarjontaan. Kunnollisten rattien aikakausi alkoi vihdoin myös Xbox 360:llä.

Kiitokset Microsoftille ratin toimittamisesta testiin!

Galleria: 

Kommentit

Mistä tollasseen ratin ja polkimet sais ostettuu?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi