Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NHL 10

Tässä arvostelussa pyrin tiivistämään vuosittaisen lätkäpelikiistan NHL 10 vs. NHL 2K10 argumentit ja analysoimaan, mikä peli sopii kellekin ja miksi. Sama teksti julkaistaan tuplana kummankin pelin nimissä tietokantasyistä.

Rakkaat viholliset

Lukuisia vuoden urheilupelin palkintoja haalinut NHL 09 tempaisi EA:n kertaheitolla lätkäpelien ykkösnimeksi. Taitotikulla hallittava mailankäyttö yhdistettynä Live-joukkuepelaamisen huipentumaan, EA Sports Hockey Leagueen teki vuosimallista 09 parhaan urheilupelin pitkiin aikoihin. Se oli myös poikkeuksellinen vuosipäivitys, sillä uudistuksien merkittävyyttä oli suorastaan mahdoton kieltää. Menestyksekkään 09:n varjopuolena Electronic Arts on ladannut NHL 10:n ennakko-odotukset tappiin. Pyörää ei tuoreimman lätkäversion myötä ole lähdetty keksimään uudelleen. Planeetan paras urheilupeli on käsissämme. Mutta riittääkö sekään enää?

Kiekkokaukalossa EA:n pahimmaksi – sekä ainoaksi – on jäänyt juurikin Take-Two:n 2K-sarja. Takavuosina vuosittaisten kiekkopelien kuninkuus meni 2K:n suuntaan, mutta tilanne muuttui parisen vuotta sitten. NHL 08 tasoitti puntit, kehittämällä kenttäpeliä mielenkiintoisemmaksi taitotikun eli Skill Stickin avulla. Siltikin Take-Two-tiimin julkaisut ovat pystyneet simuloimaan kaukalon tapahtumia paremmin, eritoten kiekkofysiikoiden taholla. EA:n NHL-sarja on puolestaan kunnostautunut verkkopelin saralla. Varsinainen läpimurto nähtiin 09:n myötä, kun EA Sports Hockey League alias EASHL esiteltiin yleisölle. Tänäkin vuonna urheilupelien jättiläiset ottavat yhteen jäällä. Kun jäähileet ovat viimein laskeutuneet ja mylläkkä saatu rauhoitettua, on arvostelijan tehtävä tuomita rangaistukset.

Soolouran monet uurteet

NHL 10 keskittyy henkilökohtaisuuteen. EA on laajentanut UEFA EURO 2008 -futailussa debytoinutta yhden pelaajan ohjaamisen konseptia pidemmälle, ja nyt pelimuotojen listasta löytyy ennallaan säilyneen Be a Pro:n lisaksi myös Be a GM. Siinä pelaaja on siis asetettu valmentajan, toimitusjohtajan ja pääjohtajan hybridirooliin, jossa vedetään lämärien ohella finanssi- ja strategiapuolen naruja. Tällainen näprääminen on tuttua lähinnä jalkapalloilusta, juurikin Football Manager -sarjasta, joka on kääntynyt myös Xbox 360:lle. Olipa huonon menekin syynä sitten liiallinen yksityiskohtien määrä, taikka väärä urheilulaji, BaG on viihdyttävää pujottelua kiekkosirkuksen kulisseissa. Perinteisen Season-tilan kanssa Be a GM muodostaa luotettavan tutkaparin, joka tarjoilee NHL-seuran luotsille täydelliset puitteet nauttia pelistään haluamallaan tavalla.

NHL 2K10 hyökkää laajalla säteellä ja pelitilojen monipuolisuudella. Be a Pron tyylinen yhden miehen show loistaa poissaolollaan, mutta pelattavaa löytyy silti; valittavana on kaksi identtistä(!) kausitilaa, pudotuspelit, rankkarikisa ja pari muuta. Eksoottisemmalta osastolta löytyy Minikaukalo, jossa valitaan ensin pelaajakolmikko ja sitten hypätään pikkukaukaloon kiekkoilemaan. Lampilätkä on paljolti samanlainen hupailu. Siinä valitaan yksi viisikko sekä maalivahti ja kurvaillaan isossa kaukalossa ilman paitsioita, rangaistuksia tai mitään sääntöjä ylipäätään. 2K Sportsin pelissä pääsee myös jääkoneen puikkoihin. Edellä mainittuja hupipelitiloja vaivaa kuitenkin lyhytikäisyys. Niitä testaa mielellään kerran tai pari, minkä jälkeen palaa takaisin peruskauran pariin.

Xbox Livessä erot ovat tasoittuneet uusille kymmenluvulle siirryttäessä. Nettiliigojen suosio ei liene jäänyt keneltäkään huomiotta, ja kyseinen idea on napattu myös 2K:n puolelle. Verkkoliiga-nimellä kulkevassa moninpelitilassa voi luoda oman tiimin, kutsua kaverit mukaan ja haastaa Liven kiekkojengit kaksintaisteluun. Porukan yhteishenkeä voi kohentaa luomalla omat peliasut koti- ja vierasmatseihin, mutta hämmentävästi omaa pelaajaansa ei saa verkkokaukaloon. EA Sports Hockey Leaguen vahvuus ja viehättävyys perustuu juuri virtuaaliminän kehittämiseen ja tilastojen kartuttamiseen. Mikäpä olisi kiekkofanin mielestä hienompaa kuin täräyttää voittomaali ja nähdä oma nimensä tulostaululla. 2K Sports on missannut tämän tärkeimmän pointin Verkkoliigan kehityksessä, mikä näkyy liigatilastoja katsellessa: ykköstiimille on kirjattu vain kolmekymmentä pelattua matsia.

Kaukalossa rytisee

Pro Stick ja Skill Stick tappelivat. Kumpi voitti? Ensisilmäyksellä nämä kaksi tikkuohjaamisen mallia ovat kuin kaksi marjaa, mutta pidempi testaaminen paljastaa joitakin eroja. Kiekon mailaveivit ja laukaukset toimivat samalla tavalla molemmissa, mutta NHL 2K10 käyttää 1v1-harhautuksissa purkitettuja animaatioita, mikä estää kesken kikan laukomisen. Tämän lisäksi kynäämiseen liittyy tietty arvaamattomuus, sillä pelaaja ei voi valita, minkälaisella veivillä yrittäisi pakkia ohittaa. Harhautus tapahtuu ikäänkuin tilanteesta riippuen, mutta itse en ainakaan ollut tyytyväinen koneen valintoihin joka kerralla.

Fysiikkapuoli on 2K:n valtti. Kiekko liikkuu ja pomppii paljon luonnollisemmin. Myös maalivahtipeli merkitään 2K Sportsin eduksi; maalivahdit reagoivat pelitapahtumiin ja ovat luonnollisempia liikkeissään. EA:n puolella veskat saattavat ilmestyä maalin kulmalta toiselle torjumaan one-timerin, vaikka siihen ei oikeasti edes Roberto Luongo ennättäisi. Taklauspelissä ja tappelussa on molemmilla puolilla parantamisen varaa. 2K10:n taklaussysteemi imaisee taklaajan kohti kohdettaan. NHL 10:n ensimmäisen persoonan myllyt ovat naurettavan nopeita rämpytyskisoja, eikä kuvakulman vaihdos tunnu onnistuneelta, vaikka tappeluja mainostettiinkin ensialkuun isona juttuna tämän vuoden lätkäpelissä.

Kukin tavallaan

NHL 2K10 taipuu monenlaiseksi kiekkoviihteeksi kattavien muokkausmahdollisuuksiensa ansiosta. Edellyttäen toki raivoisaa liukusäätimien virittelemistä ja KonsoliFINin "NHL 2K10 sliderit" -ketjun silmäilyä. Myös sääntökirjaa ja otteluasetuksia voi kustomoida paljon monipuolisemmin kuin kilpailijassaan. Pidin erityisesti säätämisen vapaudesta, mikä näkyy jäähyjen pituuden suhteen: seitsemästä sekunnista kahteen minuuttiin. NHL 2K10 sopii parhaiten niille, jotka eivät ole kiinnostuneita verkkoliigasta tai yhden miehen sooloilusta Be a Pro -tyyliin ja jotka ovat tarpeeksi HC-kiekkoilijoita leipoakseen likusäätimiä. Sen vahvuuksiin kuuluvat ehdottomasti maalivahtien käyttäytyminen sekä kiekon fysiikkamallinnus.

EA on selvästi kopittanut nykyajan verkostoitumisidean. NHL 10 houkuttelee Live-pelaajat ympäri maailmaa samoihin joukkuepaitoihin, sillä mikään yksinpelimoodi ei ole ainakaan omasta mielestäni niin viihdyttävä kuin nettipeli kamujen kanssa. Graafinen kuosi on hiottu kuntoon tarkalla hahmomallinnuksella, joka saa kilpailijansa kapeahartiaiset pelaajatyypit – järkälemäinen Zdeno Chara mukaan lukien – nolostumaan. Varsinaiseksi miinukseksi lukisin ainoastaan valikkosysteemin ajoittaisen jäätyilyn sekä tietyt tekoälyttömyydet, kuten tietokoneen tappiolla neppaamat pakkomaalit. Uudistusten ja parannusten määrästä voi tietysti kiistellä loputtomiin, mutta casual-lätkän ystävät ovat varmasti tyytyväisiä.

Galleria: 

Kommentit

"NHL 10:n ensimmäisen persoonan myllyt ovat naurettavan nopeita rämpytyskisoja"

Selvästi paremmin olen pärjännyt kuin olen jättänyt vastustajalle rämpytyksen joten väittäisin että tämäkään ei pidä paikkansa.

Arvostelijan kanssa samaa mieltä NHL 10 maalivahtien kanssa.
Se että NHL 10 ei ole toiminut kunnolla verkossa 2 viikkoon on mielestäni mainitsemisen arvoinen seikka, mutta oletan että se korjataan jossain vaiheessa.

*edit Poistettiinpa sitten karu virhe arvostelussa ja sen seurauksena huomioni viestissäni asiasta. Nyt viestini näyttää tylyltä. Eikö asia olisi vain voitu oikaista ja kiittää siitä että huomasin virheen sen sijaan että poistetaan huomio ja korjataan arvostelu?

"NHL 2K10: valittavana on kaksi identtistä(!) kausitilaa."
- Toinen näistä on ns. franchise ja toinen vain yksittäinen kausi. Eli Franchise jatkuu samalla joukkueella useampia kausia... toki tilat vaikuttavat samanlaisilta ensimmäisen kauden ajan.

"NHL 2k10: Tämän lisäksi kynäämiseen liittyy tietty arvaamattomuus, sillä pelaaja ei voi valita, minkälaisella veivillä yrittäisi pakkia ohittaa."
- Ohjekirjassa on pakin ohittamiseen lueteltu 1 on 1 moveseja 8 kpl ja erillisiä Ovi Dekesejä 4 kpl, joita käytetään maalin lähellä, esim.:
Press left bumber then A button = Kick Puck
Press left bumber then right stick UP = Jump forward
jne.. joten ei ne liikkeet sattuman varaisesti tule.

Lisäksi jos ainoastaan veivaa pelkällä skill stickillä, niin laukaista voi milloin vain, jos on yhtään sellaisessa asennossa, että voi laukaista... jos on selkä maalia päin, niin pelaaja kääntyy ennen laukaisua, jolloin liike tuntuu valmiiksi animoidulta.

vai tekoälyn pakkomaalit..ei kovin lupaavalta kuulosta tuo juttu. No joka tapauksessa lähti tilaukseen peli eilen.

Miks kaikki valittaa siitä et kone alkaa tekemään maaleja viimeisil minuuteil sellasel hirveel painostuksel. Kyllähän ne vähän alkaa painostamaan mut harvoin ne siit maalii tekee...

Ei kai siinä mitään jos maalit tulee ilman "huijausta"

NHL 10:stä: Maalit tulee kyllä huijauksella kahdella vaikeimmalla tasolla todella helposti tietokoneen toimesta. Lähtee järki, kun ammattilaistataso on niin helppo ja tähtipelaaja taasen ainakin osittain niin "sutki", että vaikka voittaisi muutaman pelin ja sit häviäisi yhden sutkisti, niin kyllä siinä kone ainakin mulla sammuu hyvin nopeasti.

upea arvostelu ja upea peli muuta ei voi sanoa :)

Jos pelaa konetta vastaan, niin kannattaa valita ostoskoriin 2K10, siinä ei "huijausmaaleja" koneen toimesta tule.

Itsellä menossa jo toinen kausi franchisessa Torontolla ja meno on jotain aivan uskomattoman koukuttavaa. Varsinkin loukkaantumiset luo todellista lisämielenkiintoa peliin... mukana on pidempien loukkaantumisten lisäksi myös pieniä kolhuja, jolloin pelaaja on poissa pelistä jonkun aikaa (esim. 5-15 min). Lyhyetkin loukkaantumiset saattaa kuitenkin kääntää pelin suuntaan jos toiseen... ja loukkaantumisia tulee tasaisesti myös tietokoneelle.

Onhan NHL10:ssä myöskin mahdollisuus loukkaantua kesken ottelun ja palata samaan peliin takaisin. Silloin pelaajalta kysytään haluaako tämä peluuttaa loukkaantunutta pelaajaa. Jos haluaa peluuttaa tämä pelaaja ei ole aivan huippukunnossa ja saattaa loukkaantua uudestaan herkemmin.

EI NHL10:ssä mitään huijausmaaleja ole. Tottakai kone painostaa enemmän ollessaan tappiolla ottelun lopussa, jonka takia tilanteitakin tulee. Ne vain pitää osata pelata kunnolla. En ainakaan 150 pelin jälkeen ole kokenut tulleeni huijatuksi koneen tehdessä jonkun halvan maalin, kuten vielä joskus 4-5 vuotta sitten tapahtui useinkin.

Jokusen kymmentä ottelua pelanneena en ole kyllä vieläkään törmännyt näihin huijausmaaleihin ja voin yhtyä edelliseen kommenttiin. Jos pelaat kunnolla ja hallitset kiekkoa, ei takuulla soi omissa. Se nyt on sanomattakin selvä että niukasti tappiolla oleva joukkue yrittää saada raivoisasti maalia pelin viime hetkillä.. Tätä kutsutaan käsittääkseni jääkiekoksi? :)

Jos joku tässä pelissä ärsyttää niin nuo 1 vs 1 livematsit. Auta armias jos olet hieman ylivoimainen tai satut siirtymään tappioasemasta johtoon niin todella moni lopettaa pelin kesken. On muuten aivan saatanan ärsyttävää!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi