Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Stick it to the Man

Työmaakypärien testaajana työskentelevän Rayn päivä on kuin mikä tahansa muukin, kunnes kotimatkalla hänen päänsä ottaa kolhua taivaalta tipahtavasta mystisestä esineestä. Näiden tapahtumien seurauksena jokamies Ray saa kyvyn lukea muiden ihmisten ajatuksia hänen päästään törröttävän vaaleanpunaisen spagettikäden avulla.

Kun premissi on tällainen, ei pelin voi odottaa olevan kovin ryppyotsainen. Tämä aavistus pitää hyvin paikkansa ruotsalaisen Zoink!-studion kehittelemän Stick it to the Man -seikkailun kohdalla.

Mielin määrin mieliä

Stick it to the Man on puzzleilla varustettu seikkailu, joka on maustettu kepeillä tasoloikkaominaisuuksilla. Pelimekaniikka toimii kuten odottaa saattaakin: ympäristöjä tutkitaan keräten esineitä ja käyttäen niitä sitten muihin kohteisiin etenemisen edistämiseksi. Kovin vaikeaselkoiseksi tämä perusperiaate ei muutu, sillä mukaan tarttuneita härpäkkeitä ei voi käyttää keskenään ja ympäri kenttiä ei ole sijoiteltu yhtään turhaa kohdetta, johon kerättyjä asioita käyttää.

Ongelmanratkonnan vastapainona toimivat lyhyet osuudet, joissa tarkoituksena on vältellä sähköasein varustettuja agentteja. Nämä rymistelyosuudet toimivat mukavana vaihteluna muuhun pelailuun, eikä niitä ole varustettu kovinkaan korkealla vaikeustasolla. Suurin osa agenttiosuuksista hoituu pienen pähkäilyn jälkeen – tai sitten puhtaasti vahingossa. Myös spagettikädestä on hyötyä näissä kohtauksissa, sillä kentistä löytyviin nastoihin on mahdollista tarttua kätösen avulla nopeamman liikkumisen mahdollistamiseksi.

Itse tasoloikkaaminen ei ole millintarkkaa, eikä kuiluun tipahtamisesta rokoteta suurella kädellä. Kun kuolo korjaa rotkoon tipahtamisen tai vihollisen mukiloinnin seurauksena, palaa Ray eloon ympäri kenttiä sijoitelluista painokoneista. Checkpointteja löytyy useita, eikä paluumatka seikkailun äskeiseen pisteeseen vie montaa sekuntia.

Vinksahtanut huumori erottaa pelin edukseen muistan genren nimikkeistä. Suuri osa vitseistä luetaan vastaan tulevien ihmisten ja eläinten ajatuksista. Huumori on haastava laji, mutta Stickin kohdalla enemmistö siitä osuu maaliinsa. Osansa saavat niin putkimiesveljekset ja päähahmon unimaailmat kuin myös mustan huumorin saattelemat iskut päähän. Huumorin ulosantia korostaa pelimaailman erikoinen ulkoasu sekä persoonalliset sivuhahmot.

Paperihaavoja ja pahvilaatikoita

Tuotoksen erikoinen maailma koostuu paperista ja pahvista. Ray ja muut tarinan edetessä vastaantulevat persoonat ovat kaksiulotteisia paperihahmoja, kun taas rakennukset muodostuvat pahvista. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pelin maailma koostuu paperituotteista, mutta se luo nimikkeelle oman vekkulin yleisilmeensä. Pientä napinaa tosin aiheuttaa vanhaa elokuvaa muistuttava filtteri, jonka läpi pelikuva on ajettu. Ilman tätä olisi tultu kyllä toimeen.

Seikkailun aikana kohdattavat hahmot ovat kaikki ääninäyteltyjä nimikkeen vinksahtaneeseen tyyliin sopivasti. Minkään roolin äänityöskentely ei pääse häiritsemään, mikä on mukavan positiivinen yllätys, koska uusia tuttavuuksia on kiitettävä määrä. Musiikkirintamalla tarjolla on toimivaa ja parhaimmillaan tarttuvaakin musiikkia, jonka kermaa ovat katumaisemia tahdittavat jazzahtavat tunnelmoinnit. Nimikkeen tunnari Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) sopii peliin kuin nyrkki silmään. Eli hyvin.

Miehelle tikkuja

Yksi nimikkeen suurimmista miinuksista on sen pituus. Jokaisen hahmon ajatuksia kuunteleva utelias pelaaja näkee lopputekstit maksimissaan noin viiden tunnin pelailun jälkeen. Kiireisemmät seikkailijat voivat sahata ajasta vielä yli tunnin pois. Tämän pituisena Stick it to the Manin maailmaan ei kuitenkaan vielä ehdi kyllästyä, vaan stoppi tulee juuri sopivissa ajoin. Uudelleenpeluuarvoa kaiken dialogin kuulemisen ja löytämisen jälkeen ei teoksessa juurikaan ole.

Vaikeaksi nimikettä ei voi myöskään haukkua. Aivopähkinät ovat suurimmaksi pelin oman logiikan sisäistämisen jälkeen suhteellisen selkeitä, minkä lisäksi vihjeitä oikeista etenemistavoista jaellaan avokätisesti. Apuja ongelmien ratkontaan saa kuuntelemalla pelimaailman hahmojen aivoituksia tai tutkimalla inventaariosta löytyviä esineitä. Suurta esinemäärääkään ei joudu kanniskelemaan mukana, sillä yli neljän esineen saaminen yhtä aikaa inventaarion käy jo työstä.

Mielitekoja päässäsi

Wii U:n GamePad on käytössä kahdella tapaa: karttana ja tähtäämisapuna ajatusten lukemisessa. Kartan näyttäminen ohjaimen näytöllä on jo melkeinpä vakiokalustoa konsolin peleissä, mutta mahdollisuus nostaa ohjain pystyasentoon aivoitusten lukemisen tähtäysapuna on tavallisesta poikkeavaa. Kyseessä on pieni mutta miellyttävä lisä, vaikka saman operaation voi suorittaa aivan yhtä hyvin myös nappien avulla. Pelaaminen vain GamePadin näytöltä onnistuu myös.

Stick it to the Man on viihdyttävä seikkailu, joskaan ei kovin vaikea tai pitkä sellainen. Pelin suurimmat vahvuudet ovat sen maailmassa ja etenkin sen huumorissa, joka pitää otteessaan koko tarinan lyhyehkön keston.

Stick it to the Man on saatavilla Wii U:n eShopista hintaan 7,99€.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi