Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Xbox DVD-kaukosäädin

Xbox DVD-kaukosäädin

Xbox-pelikonsolissa on myös DVD-ominaisuudet, mutta niitä hyödyntääkseen on hankittava DVD-kaukosäädin joka mahdollistaa DVD-levyjen toiston. Kaukosäätimen hankin DVD Box Officesta, samasta paikasta siis kuin itse konsolinkin. Kaukosäädin maksoi $56.95 cdn eli noin neljäkymmentä euroa ja se toimitettiin ilman postikuluja normaalilla lentopostilla suoraan postilaatikkooni. Tässä jutussa on tarkoitus pintapuolisesti tarkastalle Xboxin DVD-ominaisuuksia omillaan, sekä vähän vertaillen toiseen DVD-toistoon kykenevään pelikonsoliin, Playstation 2:een, sekä erillis-DVD-soittimeen. Mitään syvällisempää ja teknisempää testiä DVD-toiston laadusta ei ole ollut tarkoitus tehdä.

Olemisen sietämätön keveys ja nappulat

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kaukosäätimen keveyteen, kaukosäädin tuntuu olevan ilmaa täynnä. Keveydestään huolimatta kaukosäädin on kestävän oloinen, muovi ei nitise ja natise niinkuin joissain huonoissa kaukosäätimissä. Xbox DVD-kaukosäädin on myös kohtalaisen mukava kädessä, muodoltaan se on lievästi kaareva banaanin tyyliin. Kaukosäätimen mukana tulee infrapuna-vastaanotin, joka asennetaan yhteen Xboxin neljästä peliporteista, on mukavan pieni ja huomaamaton, vastaanotin törröttää ulos vain noin yhden sentin Xbox:sta. Ja koska Xbox:ssa on jo oletuksena mainitut neljä ohjainporttia, tulee melko harvoin tilanteita että infrapuna-vastaanottimen joutuu irroittamaan peliohjaimen tieltä, toisin kuin Playstation 2:lla jossa on vain kaksi ohjainporttia. Kaukosäätimen infrapuna-signaali on tarpeeksi voimakas joten kaukosäädintä voi käyttää myös erittäin pienistä kulmista, sitä ei siis joudu sohottamaan suoraan kohti Xboxia ja vastaanotinta. Kaukosäädin vaatii kaksi AAA-paristoa jotka eivät tulleet paketin mukana.

Kaukosäätimestä löytyy lähes kaikki tärkeimmät toiminnot, power-nappia lukuunottamatta. Kauokosäätimessä ovat painikkeet mm. kätevälle 2x - 32x pikakelaukselle, hidastuksille eteen ja taakse (1/2 - 1/8) ja chapter-valinnoille. Info-painikkeella saa ruutuun tiedon sen hetkisestä chapterista ja aikanäytön. Ohessa olevasta kuvasta voi katsoa loput kaukosäätimen painikkeista.

Xboxin DVD-On Screen-menu on sijoitettu järkevästi ruudun alalaitaan, toisin kuin PS2:ssa, jossa se ärsyttävästi leijuu keskellä ruutua. Menu ilmaantuu Display-nappia painamalla ja on erittäin helppokäyttöinen. Menusta voi valita A-B toisto-loopin, kuvakulmat, tekstitys- ja äänivalinnat ja menusta pääsee myös Xbox-konsolin asetus-valikkoon. Nämä ominaisuudet olisi toki mukava olla painikkeina itse kaukosäätimessä, koska on aina hitaampaa ja hankalampaa etsiä ne menun takaa, vaikka menu onkin todella helppokäyttöinen ja yksinkertainen. Myös audio-levyjen kuuntelussa jää kaipaamaan kaukosäätimeen shuffle ja repeat-painikkeita, koska ne löytyvät vain Xboxin musiikkisoittimen menusta. Sonyn omasta PS2-kaukosäätimestä löytyy siis useampi toiminto suoraan painikkeiden takaa. Xboxin DVD-kaukosäädintä voi myös luonnollisesti käyttää kovalevylle ripatun musiikin soittamiseen, koska käyttäjän kovalevylle kopioimat kappaleet soitetaan samalla soitto-ohjelmalla kuin audio-CD-levyt.

Kuvanlaatu, onko sitä?

Kuvanlaatu RGB-johdolla on Xboxissa hyvä ja terävä, eroa LG:n dvd-soittimeen ei ollut havaittavissa. LG 3351E on muissa testeissä todettu olevan kuvanlaadultaan hyvää keskitasoa. PS2:een ei valitettavasti ollut saatavilla vertailua varten kuin ainoastaan RCA-kaapeli. Xboxin ja PS2:n kuvanlaatu komposiitti-kaapelilla on suunnilleen samaa tasoa, mitään merkittäviä eroja ei ollut havaittavissa. Playstation 2:n miinukseksi on sanottava että pysäytyskuva on suttuisempi kuin LG:ssä ja Xboxissa, aivan kuin kuva "liukuisi" eteenpäin sekunnin murto-osan pause-nappulan painamisen jälkeen.

5.1-ääniä ei valitettavasti kyetty testaamaan Microsoftin "bisnesvainun" eli suomeksi sanottuna ahneuden takia, Xboxissa kun ei ole PS2:n tapaan valmiina optisen kaapelin liitäntää, vaan se pitää ostaa erikseen myytävän Advanced Pakin yhteydessä. Ja tämä päkki on ikävä kyllä vielä tämän jutun kirjoittamishetkelläkin matkalla postissa kohti Suomea. Advanced Pakissa on svideo- ja Toslink-liitynnät.

Konsoli-DVD-yhdistelmien riesana on tuulettimen äänekkyys. Xboxin tuulettimen humina on voimakkuudeltaan samaa tasoa kuin Playstation 2:n, eli se voi häiritä herkimpien HiFi-miesten katselunautintoa. Xboxin etuna PS2:een nähden on erittäin hiljainen DVD-asema, se ei pidä lainkaan vaimeaa vikinää/kitinää pyörittäessään DVD-levyä, toisin kuin PS2.

Lopuksi

Kaikenkaikkiaan Xboxin DVD-ominaisuudet vaikuttavat täysin riittäviltä normaaliin DVD-elokuvien katseluun, mutta jos olet rakentamassa ns.ultimate-kotiteatteria, erillis-DVD-soitin on edelleen paras valinta, koska niiden ehkä suurimpana etuna on lähes täysin äänetön käyntiääni ja täydellisemmät toiminnot kaukosäätimessä. Mutta jos tuulettimen humina ei ole ylitse pääsemätön este, Xboxin DVD-ominaisuudet ovat täysin riittävät meille jotka eivät edes haaveile omasta ultimate-kotiteatterista.

Testissä käytetyt laitteet ja liitäntävaihtoehdot:

TV

Sony 32" 100Hz

Xbox

Malli: US-NTSC-Xbox

Liityntä: RGB-Scart ja RCA

PS2

Malli: PAL SCTH-3004*, DVD v.1.20E

Liityntä: RCA

LG DVD-soitin

Malli: 3351E

Liityntä: RGB-Scart, Svideo

*on tiedossa että PS2-konsoleiden DVD-toiston laatu/äänekkyys/virheensietokyky vaihtelee joskus merkittävästikin eri versioiden ja yksilöiden välillä. Tässä testissä on käytetty vain yhtä PS2-konsolia ja raportoitu tästä yksilöstä saatujen kokemusten perusteella.

Kirjaudu kommentoidaksesi