Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Jo toukokuussa 2013 paljastettu Quantum Break on yksi vuoden 2016 odotetuimmista julkaisuista. Suomalaisittain rinta kelpaa toki olla rottingilla espoolaisen Remedy-pelistudion takia, mutta onpa Xbox Onelle ja PC:lle saapuva teos ensivaikutelmansa osalta myös tyystin uudenlainen pelikokemus. Kehitystyössä videopelien sekä tv-sarjojen välinen raja-aita on jyrätty surutta, sillä julkaisu yhdistelee näiden kahden median keskeisiä piirteitä kertoakseen tarinan modernilla otteella. KonsoliFINille aukesi mahdollisuus piipahtaa hyisessä Espoossa tarkastamassa, kuinka hyvin Remedy on työssään onnistunut.

Aikamoista toimintaa

Quantum Break kertoo tarinan ajan sirpaloitumisesta, jonka seurauksena päähenkilö Jack Joyce (Shawn Ashmore) ajautuu syviin ja verisiin ongelmiin miehen pään perässä olevan Monarch-järjestön kanssa. Protagonistin onneksi miehelle on aikajatkumon hajoamisen myötä siunaantunut liuta erilaisia kykyjä, joiden avulla valtaisan vihollisarmeijan kurittaminen onnistuu melko kivuttomasti. Tarjolla on esimerkiksi mahdollisuus pysäyttää vihollisten liike, pikapyrähtää eteenpäin sekä heittää eräänlainen kranaattia muistuttava aikapommi. Toimintaa varioidaan kuuden tarjolla olevan kyvyn mukaan todella monipuolisesti, kunhan taidot avautuvat tarinan edetessä. Niksejä voi kehittää ympäristöön kätkettyjen Chronos Source -keräilyesineiden avulla.

Ajalla kikkailemisen ohella pelin toiminta koostuu nopeatempoisesta räiskinnästä. Kyseessä ei onneksi ole callofdutymainen refleksitoiminta, vaikka tomerat taistelukohtaukset siihen suuntaan viittaavatkin. Jack voi loikkia avarilla tantereilla hyvin vapaasti, mikä on vimmaisesti päälle pyrkivän tekoälyn takia lähes pakollistakin. Aggressiivisuus tekee ensiaskeleista hitusen sekavia, mutta onneksi toiminta tuntuu hetken totuttelun jälkeen sangen mainiolta.

Pelattavana olleen pätkän aikana pääsi testaamaan lähes kaikkia Jackin aikakykyjä, sillä tekijätiimi panttasi ainoastaan Gamescom-esittelyssä näytettyä Time Rushia. Viisi kokeiltua taitoa tarjosi onneksi jo ilahduttavasti variaatioita. Yleensä kymmenpäisten rivisotilaiden jatkuva nitistäminen käy herkästi tylsäksi, mutta aggressiiviset viholliset kera monipuolisen kykyvalikoiman teki ainakin alkuseikkailusta kiehtovaa. Siinä missä Time Blastiksi nimetty kranaatti tekee konnista selvää perinteisemmällä tavalla, Time Shield -suoja antaa hetkeksi autuaan suojan vastatulelta. Keinoja on monia, mutta taitojen monipuolinen hyödyntäminen tuottaa tulitaistoissa kaivatun lopputuloksen.

Avarat alueet eivät ikävästi onnistu erottautumaan muiden puitteiden tavoin edukseen. Yliopistomiljöö on lystikkäine liitutauluteksteineen tyylikäs tanner, mutta kenttäsuunnittelua vaivaa silti lievä mielikuvituksettomuus. Vaikka laajat kohteet ovat otollisia paikkoja tulitaisteluille, esimerkiksi jo aiemmin julkaistuissa videoissa nähty rakennustyömaa tuntuu turhan monesti nähdyltä. Toivottavasti loppupää onnistuu lisäämään napsun verran kiinnostavuutta.

TV:stä tuttu

Vaikka toiminta osoittautuukin miellyttäväksi, Quantumin Breakin kantava juju on kerronnassa. Testatun ensimmäisen luvun päätteeksi päästään hyppäämään Jackin sijasta vihollisleirin Paul Serenen (Aidan Gillen) saappaisiin, jonka aikana nähdään ensimmäinen pelin neljästä junction-valinnasta. Vaikka ratkaisut vaikuttavat Monarch-yhtiön toimiin, kyseessä ei ole tyypillinen moraalivalinta. Pelaajan päätös määrää lähinnä sen, minkälaisin keinoin Jackin perään syöksytään. Lyhyehkön kokeilun perusteella valintatilanne luo huiman määrän empaattisuutta myös vihollisia kohtaan.

false

Junction-kohtausten keskeisenä tarkoituksena on myös pohjustaa lukujen välissä olevia tv-jaksoja, joihin pelaajan päätökset vaikuttavat suuresti. Tarjolla on neljä noin 25-minuuttista pätkää, jotka on näytelty ehtojen tähtien toimesta. Jackia näyttelevän Ashmoren lisäksi mukana on monia tuttuja naamoja The Wiren, Game of Thronesin ja Lostin kaltaisten sarjojen katselijoille. Lance Reddickin ja Aidan Gillenin tasoisten näyttelijöiden vetämää show'ta ihmetellessä on helppo unohtaa, että kyseessä on kaikesta huolimatta myös peli. Telkkarisarja onnistuu ainakin ensimmäisen pätkän perusteella imaisemaan mukaansa. Laatukäyrä on itse asiassa niin korkealla, että paluu räiskintään tuntui lievältä pettymykseltä mainion telkkarijakson jälkeen.

Show'ta ihmetellessä on helppo unohtaa, että kyseessä on kaikesta huolimatta myös peli

Tekninen anti vaikuttaa hemaisevan hyvältä, vaikka pelattava versio ei ollutkaan vielä tyystin valmis paketti. Remedyn oman Northlight-pelimoottorin päälle rakennettu kokonaisuus näyttää, kuulostaa ja tuntuu hyvältä. Aika ei jää pelkästään tarinan ja toiminnan kuriositeetiksi, sillä sekuntiviisarin hidastuminen vaikuttaa myös äänimaailman. Siinä missä tuliluikut kuulostavat normaalisti sangen tyypillisiltä, ajan hidastaminen korostaa matalia ääniä ja kääntää tunnelmamittaria vielä pykälän kovemmalle.

Tyyliä piisaa myös ulkoasussa. Jos miljöitä voikin kutsua hitusen tylsänpuoleisiksi, etenkin naamavärkeissä on todella paljon eloa. Remedy ei ole tyytynyt pelkästään näyttelijöiden ja hahmojen välisiin samannäköisyyksiin. Tarinan varrella tulevat sivuhahmot näyttävät eläväisiltä, mutta lisäksi pienillä nikseillä on saatu tilanteisiin uskottavuutta. Oli jopa hämmentävää katseltavaa, kuinka uskottavan oloisesti vastaan tulleen naishahmon kasvoelehdintä seuraa pelaajaa.

false

Ensimmäisen pelimaistiaisen jälkeen vain se on varmaa, että Quantum Break saa janoamaan itseään lisää. Uudenlainen tarinankerronnallinen ratkaisu onnistuu viemään mukanaan. Vaikka tv-episodeja voisikin kutsua vain perinteisiksi välivideoiksi, näyttelijäsuoritukset saavat pitkät osuudet tuntumaan kiinnostavilta. Kiivasta toimintaa kaipaavat voivat toki tuhista juonikuviolle ja keskittyä räiskintään, mutta Quantum Break tuntuu vahvan tarinan ansiosta muultakin kuin perinteiseltä räiskinnältä. Teoksen ilmestymistä ei onneksi tarvitse odottaa enää kuin vajaat pari kuukautta, sillä ainakin omalta osaltani teos alleviivasi asemansa vuoden kiinnostavimpien julkaisujen listalla.

Quantum Break ilmestyy Xbox Onelle ja PC:lle huhtikuun 5. päivä. Kiitokset esittelytilaisuudesta Xbox Suomelle sekä Remedylle.

Lue myös KonsoliFINin Quantum Break -haastattelu.

 

Kirjaudu kommentoidaksesi