Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Activision kaappasi suoraan E3-messuilta Treyarchin väkeä Ruotsin Jönköpingissä pidettävään DreamHack Summer -tapahtumaan. Suomen Assemblya vastaava messu tarjosi samalla eurooppalaiselle yleisölle ensi kertaa mahdollisuuden testata tulevaa Call of Duty: Black Ops 4:ää.

KonsoliFIN piipahti paikalla haastattelemassa Treyarchin vanhempaa tuottajaa Jonathan Mosesia, viestintäpäällikkö John Rafaczia sekä pelin PC-versiosta vastaavan Beenox-studion taiteellista johtajaa Thomas Wilsonia.

Ensikosketus perinteiseen moninpeliin

Ennen haastattelua pelistä saatiin nimellinen pintaraapaisu, sillä tarjolla oli Control-, Hardpoint- ja Domination-moninpelimuotojen lisäksi muutama kartta. Yleisölle avoin tapahtuma päästi DreamHack Summer -osallistujat vapaasti Black Opsin PC-version kimppuun. Vastapuolen joukkue rakentuikin pääasiassa tappavan tarkoista miehenaluista. Räimeen keskelle hypättiin ilman suurempia alustuksia, joten konsoliversioon ja tutun turvalliseen DualShockiin tottuneelle toimittajalle pari ensimmäistä kierrosta olivatkin kartan tutustumisen lisäksi verinen oppitunti näppäimistön ja hiiren yhteiskäyttöön.

Parin Domination-matsin perusteella on mahdoton sanoa tarkkaa analyysia Treyarchin uutukaisesta, mutta muutamia uudistuksia jatko-osa on saanut avaruushenkiseen kolmoseen verrattuna. Rakettireput ja seinäjuoksut ovat historiaa, ja tilalla on enemmän yhteistyön voimaan luottavaa räiskintää – hektisyyttä unohtamatta. Lattiaa pitkin liukuminen kannattaa opetella heti aluksi, ja löytyypä yhdeltä hahmolta myös seinäpintoihin tarttuva koukku, jolla voi vetää itseään ilmojen halki. Lisäksi terveys ei enää generoidu laatikon takana kyykkimällä, vaan energiaa saa takaisin lääkeruiskeella.

Muutamat tutut Specialists-hahmot tekevät paluun, ja mukana on lisäksi tukku uusia taistelijoita. Sama pätee kenttiin: suosittuja taistelutantereita tuodaan remasteroituna pelattavaksi. Yksinpeliä uudessa teoksessa ei ole, joten haastattelussa keskityttiin DreamHack Summerissa esitellyn moninpelin PC-versioon.

Hyväntuuliset mutta väsyneet tekijät haastattelussa

Jos pitäisi kertoa yksi mainittava muutos Call of Duty: Black Ops 3:een verrattuna, mikä se olisi?

John Rafacz: Vain yhtä asiaa on vaikea ottaa esille. Paketti sisältää Blackoutin – meidän näkökulman suositusta battle royal -pelimuodosta – jonka lisäksi mukana on perinteiset moninpelitarjonnat sekä suosittu Zombies-pelitila. Tällä kertaa toiminta on enemmän maanläheistä, taktista ja tiimivetoista. Moninpelissä keskitytään enemmän taistelun lopputulokseen kuin yksittäisen pelaajan tilastoihin. Terveyspuolen muutos vaikuttaa myös paljon. Lisäksi inventaarion käyttöön ja eri hahmojen kykyihin on tullut päivityksiä.

Millaista dataa ja palautetta keräätte DreamHackin tyylisistä tapahtumista, joissa pelaajat pääsevät ensimmäistä kertaa käsiksi uuteen nimikkeeseen?

JR: Yleinen palaute yleisöltä on todella tärkeää. Lisäksi järjestelmä kerää jatkuvasti dataa, jota analysoimme studiolla. Oli se sitten tietoa aseiden tasapainotuksesta, spawn-paikoista, aseiden lisäosien käytöstä taikka oletusnäppäinasetuksista. Kaikki analysoidaan tarkasti ja sen perusteella teemme hienosäätöä.

Jonathan Moses: Pelaamme tietenkin eri pelimuotoja studiolla läpi kehitystyön, mutta näistä tilaisuuksista saa tuhansia pelejä ja järjettömästi dataa pelaajien käytöksestä. Taustajärjestelmä kerää automaattisesti telemetriaa, mikä on meille elintärkeää.

Kerrotteko hieman PC-puolen yhteistyöstä eri studioiden kesken? Beenox Studios kehittää sitä, eikö?

Thomas Wilson: Meidät (Beenox) otettiin aikaisessa vaiheessa mukaan, jotta Treyarch pystyi keskittyä täysillä konsolipuoleen. Black Ops 4 on pelillisesti täysin sama kokemus alustasta riippumatta, mutta PC:llä on huomattavasti enemmän asetuksia, säädettävää ja mahdollisuuksia kustomoida: Ruudunpäivitysnopeutta ei ole rajoitettu, mukana on tuki ultraleveille näytöille ja tietenkin hiiren herkkyyttä sekä näppäinyhdistelmiä saa viilata omaan käteen sopiviksi. Blizzardin Battle.net-alusta on ensimmäistä kertaa mukana. Meillä on nyt pääsy Blizzardin tietokantoihin PC-koneiden yhteensopivuuksista, minkä avulla voimme varmistaa, että peli toimii mahdollisimman monilla eri kokoonpanoilla ja laitemerkeillä. PC-puolella on lisäksi enemmän sosiaaliseen pelaamisen liittyviä ominaisuuksia tarjolla.

Black Ops 4 on pelillisesti täysin sama kokemus alustasta riippumatta.

Siirtyykö teidän näkökulmasta pelikansa takaisin PC-puolelle?

TW: En puhuisi takaisin siirtymisestä, vaan vaihtoehtojen laajenemisesta. Tavoitteemme on tavoittaa mahdollisimman moni pelaaja ja sitä kautta laajentaa Call of Duty -fanikuntaa.

JM: Beenoxin avulla saamme pelin ulos normaalia aiemmin – jo lokakuun alkupuolella – samaan aikaan niin konsoleilla kuin PC:llä.

Jos unohdetaan tehoerot, niin onko PC- ja konsoliversioiden välillä muita eroavuuksia?

TW: Käyttöliittymä on muokattu kokonaan PC-pelaajia silmällä pitäen, joten tarjolla on paljon kustomontivaihtoehtoja. Lisäksi näppäinyhdistelmiä voi muokata vapaasti, jos haluaa eri Specialists-hahmoluokille erilaisia ohjaustapoja. Hiiri toimii luonnollisena kädenjatkeena, jolloin esimerkiksi hiirellä on helppo ampua vetokoukku seinäpintaan ja ilmalennon aikana vielä katsella ympärille. Konsolipelaajat saavat saman kokemuksen, mutta PC-puolella on vain enemmän mahdollisuuksia muokata pelitapaansa.

JR: PC-puolella voi myös tehdä päätöksiä, haluaako korkean ruudunpäivityksen vai tarkemmat grafiikat. Kaikki on oikeastaan kiinni siitä, mitä pelaaja itse arvostaa enemmän.

Mutta pelaajamäärät ovat samat kaikilla alustoilla?

JM: Kyllä. Kartat ja pelimuodot ovat tasapainotettu tietyn pelaajamäärän perusteella ja ne pidetään jokaisella alustalla samana.

Onko alustoiden välisestä cross play -tuesta ollut puhetta?

JR: On toki, ja Battle.netin ansiosta se olisi teknisesti toteutettavissa. Kilpailulliseen moninpeliin emme ole sitä tuomassa, koska se olisi vain outoa. Tällä hetkellä asiasta ei ole mitään kerrottavaa, mutta se on teknisesti mahdollista.

Mitä voitte kertoa Blackout-pelimuodosta?

JR: Kartta on pinta-alaltaan 1500 Nuketown-kartan kokoinen, joten se on todella iso. Ensimmäinen Black Ops julkaistiin 2010, joten meillä on todella paljon tuttua sisältöä tuoda tähän pelimoodiin. Ajoneuvoista ja muusta sisällöstä emme vielä puhu tarkemmin.

JM: Tekijätiimi on onnistunut tasapainoittamaan taistelun ilmassa, merellä ja maalla erittäin hyvin, vaikka alkuun itsekin epäilimme kombinaation toimivuutta. Pelitestiemme perusteella Blackout on todella koukuttava uutuus, ja emme olisi tuomassa omaa battle royalia markkinoille, jos emme uskoisi omaan, omalaatuiseen näkemykseemme. Blackout tuntuu todellakin Black Opsilta.

Vuorossa on jo neljäs Black Ops. Oletteko pitäneet jotain asiaa, ominaisuutta tai esinettä jokaisessa pelissä samana? Jonkinlaista Easter egg -tyylistä juttua.

JR: Kaikki ovat olleet uskomattomia pelejä!

JM: Ja ensimmäisen persoonan räiskintöjä. Mutta tosissaan puhuttaessa, yritämme pitää toiminnan tiiviinä ja sujuvana. Black Ops -pelit ovat myös kaikki tarjonneet laajaan skaalan eri sisältöä, kun mietitään perinteistä yksinpeliä, moninpeliä ja Zombies-pelitilaa. Käytämme turhauttavan vähän samaa tekniikkaa, tekstuureita tai muita asioita peleissämme. Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia julkaisuiden välillä, joten päädymme tekemään suurimman osan aseista, kartoista ja kaikesta alusta asti uudestaan.

Vaikuttaako nykyinen kilpailutilanne Fortniten ja muiden tulokkaiden kanssa teidän työhönne?

JR: Teemme oikeasti pelejä itsellemme ja haastamme itsemme liikaa murehtimatta muiden tekemisistä. Blackoutissa on paljon uniikkeja Black Opsille tyypillisiä piirteitä ja emme olisi tuoneet sitä tarjolle, jos emme uskoisi omaan tekemiseemme. Kilpailua on aina ollut, joten tekijätiimi keskittyy vain tekemään Black Opsista mahtavan. Kysymys liittyy paljon myös talouspuoleen. Jos keskitymme tekemään parhaan tuotteen mitä pystymme, niin myyntiluvut seuraavat perässä.

Milloin kuulemme lisää Black Opsin tarjonnasta?

JR: San Diegon Comiconissa kerromme lisää zombiaiheisia uutisia, ja Gamescomin suhteen kannattaa myös pitää silmät sekä korvat valppaina.

Messuhulinan keskellä lopputuotteesta on mahdoton vetää syvällisiä johtopäätöksiä, mutta myöhemmin julkistettava beetatesti antaa kaikille mahdollisuuden tutustua Treyarchin tulevaan räiskintään. Black Ops 4:n tunnistaa ehdottomasti Call of Duty -perheen tuotteeksi, niin hyvässä ja pahassa, joten mielenkiinnolla jäämme odottamaan muiden pelitilojen, kuten battle royal -henkisen Blackoutin, esittelyä.

Call of Duty: Black Ops 4 julkaistaan lokakuun 12. päivä PC:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Kirjaudu kommentoidaksesi