Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Samsung Gear

: VR, kolme eri näkökulmaa

Olin ennen messuja edelleen hyvin skeptinen VR:n suhteen aikaisempien kokemusten pohjalta. Kuitenkin testattuani uusia tapoja käyttää teknologiaa ja kuunnellessani monien ammattilaisten mietteitä alkoi takki kääntyä. Tässä muutama esimerkki miten eri yhtiöt tai valmistajat lähestyvät virtuaalitodellisuutta.

Pelaajan valinta: Sony Playstation VR

Pelaajalle kiinnostavin laite on tietysti Sonyn PlayStation VR. Messuilla oli pelattavissa 17 eri VR-peliä. Kävijöiden kiinnostus on selvästi kasvanut julkaisun lähestyessä, ja viime vuoden Paris Games Weekillä lähes tyhjä VR-osasto vaihtui ruuhka-aikana jopa 6 tunnin jonotukseen. Ilman ajanvarausta peli määräytyi vapautuvien paikkojen mukaan. Allekirjoittaneen arpaonni osui robottiräiskintään eli RIGS: Mechanized Combat Leagueen. Aina kun laitan laitteen päähäni ihmettelen kuinka mukavalta se tuntuu. Mistään ei purista ja paino jakautuu todella tasaisesti päänalueelle. Hetken kuluttua unohtaa koko mötikän olemassaolon.

Pelissä on kyse 3 vastaan 3 -areenaräiskinnästä, jossa päämääränä on tuhota vastustajien robotit saadakseen energiaa ja tehdä maali hyppäämällä kartan keskellä olevan rinkulan läpi. Aseistus vaihtelee robotista riippuen aina raketinheittimestä aina raidetykkiin. Pääosa ohjauksesta hoidetaan perinteisesti ohjaimen tateilla, mutta tähtäin liikkuu pään mukana ja heti huomasi kuinka niska joutuu todella kovalle rasitukselle. Pari kertaa tuli koettua myös pientä huimausta, kun tottuneesti käytti oikeaa tattia nopeaan käännökseen mutta samalla katse ja tähtäin olivatkin vielä toisessa vihollisessa kiinni. Grafiikoiltaan RIGS muistuttaa nyt vihdoin perustason PS4-julkaisua, varsinkin alun hypeä kasvattava robottiin kiipeäminen ja nousu hississä areenalle on todella kaunista katseltavaa. Laitteen tarkennus ei tällä kertaa kuitenkaan omille silmille täysin onnistunut, joten tekstit näkyivät häiritsevän sumuisina.

Matkatoveri taas sai aivan erilaisen kokemuksen, kun pääsi pelaamaan kolmannesta persoonasta Bound VR -tasoloikintapeliä:

"Alun epäily lastenpelistä kääntyi nopeasti leveäksi hymyksi, kun Bound osoittautui lopulta erinomaiseksi avaukseksi PlayStation VR:llä. Ohjasin hahmoa kolmannesta persoonasta kohti korkeuksia perinteisellä peliohjaimella. Väliin pysähdyin vain ihastelemaan maisemia, jotka VR-lasien kautta välittyivät aivan iholle. Olin enemmän läsnä. Pelaan Boundin mielummin laseilla kuin televisiosta."

Kuten huomaa, kokemus vaihtelee voimakkaasti pelin mukaan, joten kannattaa kokeilla ehdottomasti useampaa erilaista nimikettä, mikäli ensimmäinen ei välttämättä nappaa. Ilahduttavasti pelejä on saatavilla jo nyt laidasta laitaan, mutta ns. läpimurtopeliä ei laitteelle vieläkään ole näköpiirissä.

Elämyksiä hakevalle: Samsung Gear VR

Messujen päräyttävimmän VR-kokemuksen tarjosi Samsung Gearin VR-vuoristorata ajelu. Oikeasta kalifornialaisen Six Flags -huvipuiston vuoristoradasta mallinnettu kyyti antoi vaunun liikkeisiin reagoivan penkin ansiosta parhaimman immersion tähän mennessä kokemistani VR-sovelluksista. Aistit huijaantuivat täysin luulemaan, että nyt ollaan aivan jossain muualla kuin tutussa messuhallissa. Kädet puristuivat vaistomaisesti penkin kahvoihin, kun vaunu lähti syöksymään huipulta kohti silmukoita ja korkkiruuveja. Jos tuollaisen penkin joskus saa kuluttajaversiona, niin olen ensimmäisten joukossa jonottamassa.
 

Oli huippuveto Samsungilta markkinoida omaa VR tuotettaan tällaisella lapsesta vaariin sopivalla demonstraatiolla, joka todella osoitti mihin teknologia pystyy. Puskaradio ja median positiivinen vastaanotto saivat aikaiseksi päivä päivältä pahevat jonot ja ilman fast passia parin minuutin kokemusta jonottaessa olisi mennyt tunteja.

Odottavan kanta: Wargaming ja VR

Alex Bobko Wargamingistä antoi haastattelun liittyen studion VR-suunniltelmiin. Jutellessa tuli hyvin selväksi, että Wargaming ei ainakaan aluksi lähde kehittämään ainoastaan VR:llä toimivaa peliä, koska laitteita ei ole kuluttajilla vielä tarpeeksi. Yhtiö panostaakin VR- ja AR-demoihin, jotka littyvät heidän peleihinsä, kuten ensimmäisestä maailmansodasta ainoana selvinneen Mark I -aikaisen panssarivaunun 360 asteen esittelyyn. Alex mainitsi, että katsojat saattavatkin nauttia heidän peliensä VR-elämyksistä todennäkösesti aikaisemmin kuin itse pelaajat. Taistelukentän seuraamisesta tulee heti paljon mielekkäämpää, kun pystyy halutessaan itse olla kuvakulman ohjaaja uuden teknologian avustuksella. Studio on nopea reagoimaan VR-kehitykseen ja kuuntelee tietysti pelaajien toiveita.

Mikko Määttä on KonsoliFINin yhteisötoimittaja. Haluatko mukaan tuottamaan sisältöä Suomen suosituimmalle harrastajavoimin ylläpidettävälle videopelisivustolle? Tsekkaa rekrytointisivumme.

Kommentit

PlayStation VR on jo ennakkovarattu, mutta odotuksia on myös älykännyköiden suhteen matalan kynnyksen mahdollistajina virtuaalitodellisuuteen.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi