Kuinka monessa pelissä pelataan vakuutusvirkailijana? Ei, tämän kysymyksen ei ole tarkoitus ajaa ketään hyvistä pelistä kiinnostuneita pois. Ei, etenkään koska tämän tekstin keskipisteessä oleva Return of the Obra Dinn on upea tuotos.

Tosiaan. Kun vuoden 2018 parhaita pelejä listattiin, oli Obra Dinn monen aviisin ja sivuston listalla. Usein vieläpä kärkipäässä. Tällä perusteella päätin itsekin tarttua nimikkeeseen aiemmin tänä vuonna, enkä katunut hetkeäkään.

Ei aivan yksinkertaista, Watson-hyvä

Return of the Obra Dinn on aivonystyröitä kouliva nimike, jossa pelaajan tehtävänä on selvittää mitä tapahtui East India Companyn Obra Dinn -alukselle. Paatti lähti vuosia sitten matkalleen, jolta se ei koskaan palannut. Nyt, vuosia myöhemmin, alus ajelehtii tyhjillään ilman (elossa olevia) miehistön jäseniä. Mitä tapahtui ja miksi?


Ensimmäinen vastaan tuleva ruumis

Aivan ilman apukeinoja ei olla, sillä virkailijamme apuna on Memento Mortem -taskukello tahi -kompassi, jonka avulla on mahdollista nähdä miehistön jäsenten viimeiset hetket aluksella.

Tämän enempää tarinasta ei haluaisi kertoa, sillä se on parasta kokea itse. Tapahtumien selvittäminen on pelaajan kontolla, eikä kaikkea väännetä rautalangasta. Itselleni muutamat kuvioiden hienoimmat nyanssit aukesivat vasta jälkikäteen Wikipedian avulla.

Eno ja monta muutakin putosivat veneestä

Pelaajan pääasiallisena tehtävänä on selvittää miehistön jäsenten kuolintapa ja henkilöllisyys. Näiden asioiden selvittäminen on harvoin yksioikoista, sillä etenkin henkilöllisyydet eivät selviä noin vain. Deduktiivista päättelykykyä kaivataan usein väärien vaihtoehtojen eliminoimisessa.

Virkailijamme käytössä on lokikirja, josta voi lukea jokaisen paatin matkustajan nimet kansallisuuksineen kaikkineen. Mikäli kuulee hahmon puhuvan ruotsia tai venäjää, on edesmenneen henkilön henkilöllisyys astetta helpompi selvittää. Mikäli siis vain tunnistaa kyseiset kielet. Myös lokikirjan välistä löytyvä piirros miehistöstä auttaa kosolti.


Lokikirjaan merkitään, kuka kenet tappoikaan

Matkustajia paatilla oli kymmeniä, joten koko kupletin juonen selvittämisessä menee useampi tovi. Koko hoitoa ei tarvitse kuitenkaan päätellä alusta loppuun yhdellä kertaa vailla tietoa onnistumisista. Pelaajalle ilmoitetaan aina, kun hän on päätellyt oikein kolme kappaletta matkustajien nimiä sekä kuolintapoja.

Tätä mekaniikkaa voi näkökulmasta riippuen valitettavasti tai onneksi hyötykäyttää. Kun on omasta mielestään selvittänyt kaksi kohtaloa täysin oikein, voi kolmannen arpoa onnistuneesti selville. Itse onnistuin selvittämään muutamat tapaukset tällä keinoilla vahingossa nappiin.

Yksi hahmo nyt vain mielestäni näytti niin paljon norjalaiselta, että en voinut kuin kirjata kyseisen henkilön olevan norjalainen. Ja oikeinhan se meni.


Pyssyt esillä kannen alla

Hauskinta selvitystyö on kuitenkin kynän ja paperin avulla vääriä vaihtoehtoja eliminoiden. Tai ainakin palkitsevinta.

Herkkua kaikille elimille

Kuten kuvista voikin päätellä, on Obra Dinnin ulkoasu varsin erilainen. Se jäljittelee männävuosien Macintosh-nimikkeiden estetiikkaa. Lopputulos on varsin toimiva, eikä sitä kannata kavahtaa, sillä se luo tuotokseen oman mainion tunnelmansa.

Jos tuotoksen erikoinen ulkoasu jää mieleen, niin samaa voi sanoa myös musiikkipuolesta. Sävellykset eivät ole tolkuttoman pitkiä, mutta sitäkin mieleenpainuvampia. Kuunnelkaa vaikka oheinen mainio renkutus. Jää soimaan päähän, eikö vain?

Ainoastaan parista asiasta tekee mieli napista enemmän. Tiettyihin tarinan kohtauksiin palaaminen kohtaloiden selvittämiseksi on pöhkön hankalaa. Jonkin sortin pikamatkustus haluttuihin tilanteisiin olisi ehkä voinut olla paikallaan.

Toisena asiana voinee mainita, että Obra Dinn on periaatteessa kertakäyttökamaa. Kun tiedät kuka kukin on, ja mitä heille kävi, ei odotettavissa ole samanlaisia ahaa-elämyksiä.

Tätä tekstiä kirjoittaessa iskee kuitenkin suuri halu aloittaa kokemus alusta, joten yhteen kertaan tuotoksen kokeminen tuskin kuitenkaan lopulta jää. Ainakaan itseltäni.

Laivalastillinen suosituksia

Yksi oleellinen asia pitänee vielä mainita. Nimittäin! Obra Dinn on pääasiassa yhden miehen projekti. Lucas Pope, kehutun Papers, Please -nimikkeen tekijä, on vastuussa myös tästä teoksesta. Hieno mies selkeästikin.

Peli on julkaistu tähän mennessä vain PC:lle ja Macille, mutta käännöksiä muille alustoille voinee odottaa lähes varmasti.

Jos hyvä puzzleilu kiinnostaa, niin suosittelen ottamaan Return of Obra Dinnin omalle tutkalle. Jos ei nyt heti, niin pian.

Toista tämänmoista nimikettä ei ihan heti tulle vastaan.

Kirjaudu kommentoidaksesi