Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Snake leikkii kovaa pappaa

Käsittämätöntä on se hypen määrä, jonka Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots on saanut osakseen. Grand Theft Auto IV:n loikattua multiplattariksi Solid Snaken paluusta tuntuu kehkeytyneen PlayStation 3:n todellinen lippulaivapeli, jolla monet voisivat vihdoinkin oikeuttaa koko konsolin oston. Samalla pitäisi saada Hideo Kojiman jo 20 vuotta sitten aloittama pelisarja kunnialla päätökseensä. Ei siis ihme, että Snakelle on aiheutunut jo harmaita hiuksia.

Guns of the Patriots merkitsee paluuta Metal Gear Solid 3:n kylmän sodan aikaisista metsäleikeistä futuristiseen lähitulevaisuuteen. Tavanomaiset armeijat ovat korvautuneet PMC-joukoilla, yksityisillä palkkasoturiyrityksillä, minkä seurauksena sotatalous on ohittanut öljyteollisuuden maailmantaloutta hallitsevana tekijänä. Edistyneen nanoteknologian avulla sotilaita ja heidän mielentilojaan pidetään kurissa, kun taas Metal Gear -henkiset Gekko-robotit ovat yleistyneet taistelukentillä panssarivaunuja tavanomaisemmaksi näyksi. Erityisen kiperäksi tilanteen tekee se, että viiden suurimman PMC:n johdossa häärää Snaken arkkivihollinen Liquid Ocelot, joka kaavailee kulisseissa omia vallanhimoisia suunnitelmiaan. Kun mies lopulta bongataan keskeltä Lähi-idässä sijaitsevaa sotatannerta, lähetetään joudutetusta vanhentumisesta kärsivä Snake pitkään ja eeppisyyden rajoja hipovaan ajojahtiin.

Kojima ei ole tyytynyt luomaan vain uutta lukua Snaken jo useita maailmanpelastuksia kattavalle uralle. Metal Gear Solid 4 pyrkii oman tarinankerrontansa lisäksi vastaamaan aiemmista osista jääneisiin kysymyksiin mahdollisimman perusteellisesti, eikä poliittisia näkemyksiä, yhteiskuntakritiikkiä, draamaa ja sarjalle tuttua hurttia japanilaista huumoriakaan ole suinkaan unohdettu. Liquidia jahdatessa tuttuja hahmoja sekä viittauksia sarjan vaiherikkaaseen historiaan viljellään pitkissä ja runsaslukuisissa välivideoissa sen verran tiheään tahtiin, että ensikertalaisia voisi luulla jo hirvittävän. Palasten vihdoinkin loksahtaessa paikoilleen voi selkeästi aistia Kojiman hyvästelevän luomuksensa, tällä kertaa todella tarkoittaen sitä.

Pienistä aalloista syntyy suuri myrsky

Perinteisen 18 tunnin aikarajalla varustetun ydinkriisikertomuksen sijaan Snaken viimeinen tehtävä on maailmanympärysmatka, jonka siivellä päästään ihastelemaan uuden aikakauden sodankäyntiä lähietäisyydeltä. Eri PMC-joukkojen ja niitä vastustavien vastarintaliikkeiden kahinat eivät varsinaisesti koske tuuheaviiksistä sankariamme, mutta PMC-leireissä hänet on luonnollisesti luokiteltu uhaksi heti ensi silmäyksellä. Aseellisten konfliktien rauhoittuessa Guns of the Patriots toimii kuin mikä tahansa Metal Gear -peli, jossa vastapuolen joukot vartioivat kohteitaan henkensä kaupalla. Poikkeuksena lienee, että ihmiskatseiden lisäksi on vältettävä kovanahkaisia ja tuhovoimaisia Gekkoja, joita ei taltuteta millä tahansa nallipyssyillä. Täten taktisella hiiviskelyllä on yhä tärkeä osuutensa pelissä, mikäli mielii säilyä elossa lopputeksteihin saakka.

Ympärillä jylläävät sotakoneistot antavat haastavamman otteen piilossa pysymiseen, sillä taistelut elävät omaa elämäänsä ja pelaajan on pystyttävä mukautumaan niihin. Moisissa tilanteissa vanhatkin Metal Gear -konkarit olisivat hätää kärsimässä, ellei edellisten osien rajoittunutta lintuperspektiiviä olisi korvattu vapaasti ohjattavalla kameralla. Ympäristön tapahtumia valotetaan myös simppelillä tutkajärjestelmällä, joka on sulautettu yönäkölasien ja kiikarien ohella silmälapuksi naamioituun Solid Eye -monitoimilaitteeseen. Viholliskatseiden välttelyyn löytyy muitakin apukeinoja, joista oivallisin lienee Snaken automaattisesti maastoon mukautuva OctoCamo-puku. Metal Gear Solid 3:n valikoiden kautta vaihdettavia maastopukuja huomattavasti nopeampi ja käytännöllisempi OctoCamo ei vaadi käyttäjältään kuin maassa makaamista tai seiniin nojautumista suojavärin vaihtamiseksi. Näkymättömyysilluusio kuitenkin hajoaa liikkeessä, joten täysin huolettomaksi puku ei elämää tee.

Matalan profiilin pitäminen on toki se perinteisin ja mieltä kutkuttavin keino edetä, varsinkin kun hyödyntää Snaken monipuolisia CQC-lähitaisteluliikkeitä ja värikästä tarvikevalikoimaa Playboy-lehdistä pahvilaatikoihin ja terästynnyreihin. On silti myönnettävä, että sota-alueiden laajamittaiset välienselvittelyt lisäävät houkutuksia osallistua tulitaisteluihin itsekin. Teräsvaarin statuksestaan huolimatta Snake ei ole luodinkestävä, joten ennen aseisiin tarttumista kannattaa arvioida ympärillä pauhaavaa tilannetta. Sotiessaan vastarintaliikettä vastaan PMC:t joutuvat jakamaan huomionsa useampaan suuntaan, kun taas rauhallisempina hetkinä partiot kohdistavat huomionsa yksinoikeudella Snakeen. Joka tapauksessa suoraviivaisemmiksi muokatut kontrollit ja sankarimme olan taakse sijoitettu tähtäyskuvakulma päivittävät toimintapuolen edellisosia huomattavasti nautittavammaksi ja sulavammaksi. Tämän ovat tiedostaneet itse kehittäjätkin, mikä näkyy huikeiden ja adrenaliinintäyteisten toimintaosuuksien määrän kasvulla.

Rymistelyn suurempaa roolia joissakin määrin korostetaan suorastaan suunnattomaksi venähtäneellä asearsenaalilla. Erilaisia käsiaseita, kivääreitä, konepistooleita, kiikarikivääreitä, räjähteitä, raketin- sekä kranaatinheittimiä riittää pilvin pimein ja useimpia voi vieläpä muokkailla lisäosilla. PMC-joukkojen kantamiin aseisiin on tosin rakennettu henkilötunnistusjärjestelmä, joiden purkamiseen Snake tarvitsee pelin alkumetreillä tavatun kauppias Drebinin apua. Bisnekset miehen kanssa eivät jää ainoastaan tunnisteiden purkuun, sillä myös uusia paukkurautoja voi lunastaa matkan varrella kerääntyvillä Drebin-pisteillä. Pelin edetessä valikoima tuntuu kasvavan kasvamistaan, eivätkä läheskään kaikki aseet ole hiuksenhienoista eroistaan huolimatta tarpeellisia etenemisen kannalta. Ne ovat pikemminkin bonuksena liipaisinherkille pelaajille myöhempiä pelikertoja varten.

Kojiman viemää

Metal Gear Solid 4:n valttikortti edeltäjiinsä nähden on sen monipuolisuus. Pelaaminen on hauskaa riippumatta siitä hiiviskeleekö vai sotiiko, tappaako vai tainnuttaako, ampuuko kaikkea liikkuvaa vai liittoutuuko Liquidin PMC-joukkoja vastustavien vastarintaliikkeiden kanssa. Etenemisreittien määrä on kasvanut pelialueiden koon mukana jopa niin paljon, että kaikkea on lähes mahdotonta nähdä ja kokeilla vain yhden läpipeluun aikana. Kullakin valinnalla on vaikutuksensa peliruudun tapahtumiin, mikä saa pelaajan todella tuntemaan olevansa vaikuttava tekijä Guns of the Patriotsin sotatantereilla.

Jopa Metal Gear -pelien rakastettuihin pomotaisteluihin on saatu neljännessä osassa hieman lisäväriä. Vaikka Beauty and the Beast -yksikön jäsenet ovat sarjan tähän mennessä sarjakuvamaisimmat konnat, osa varsinaisista taisteluista lukeutuu omiin henkilökohtaisiin suosikkeihin. Juuri näiden muutamien yhteenottojen laajat näyttämöt ja alati kasvava asearsenaali suorastaan vaativat erilaisten taktiikoiden testaamista. Vaatimattomammat pomot tarjoavat vastaavasti kunnollisia haasteita sekä sormille että aivonystyröille tuoden samalla mieleen klassisia kaksinkamppailuja sarjan 20-vuotisesta historiasta. Kaunottaret ja hirviöt kaipaisivat riveihinsä kuitenkin muutamaa vahvaa ja astetta maanläheisempää persoonaa ensimmäisen Metal Gear Solidin Foxhound-joukkojen tapaan.

Tarkkaan harkituista ja huolella hiotuista yksityiskohdista huolimatta seikkailulla on omat kääntöpuolensa. Näistä näkyvimmät ovat tapahtumarikkaimpien kohtausten ruudunpäivityksen hienoinen laskeminen sekä ennen näkymättömissä olleiden lataustaukojen esille nousu. Sarjan mittavia välivideoita on aina kritisoitu valtamediassa, mutta Metal Gear Solid 4:n loppua kohden mopo meinaa karata käsistä jo täysiverisen faninkin näkökulmasta. Videoiden määrän tavoin myös suoraviivaisemmat ja toimintapainotteisemmat peliosuudet nostavat päätään alun erittäin lupaavanoloisen tasapainon jälkeen. Silti on muistettava Guns of the Patriotsin olevan Solid Snaken elämäntarinan viimeinen luku. Täytyyhän Kojiman päästä hiukan eepistelemään, rymistelemään ja parsimaan kasaan faneja vuosia askarruttaneita kysymyksiä. Rakastaapa tai vihaapa juonen runsautta, välivideoiden näyttävyys ja ääninäyttelyn entistä korkeampi taso jaksavat ihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Sama pätee myös itse peliosioiden graafiseen puoleen ja erittäin elävään äänimaailmaan, jonka kruunaa Harry Gregson-Williamsin ja Nobuko Todan Hollywoodmainen soundtrack.

Loppusilauksen pelille antaa Metal Gear Onlinen niin sanottu Starter Pack, joka sisältää kuusi pelimuotoa perinteisistä Deathmatcheista ja Team Deathmatcheista eksoottisempiin Rescue ja Sneaking Missioneihin. Verkkopuoli hyödyntää pääpelin kontrolleja, joten pienen harjoittelun jälkeen taitojaan oppii helposti soveltamaan myös nettiareenalla. Jo heti alkuun on huomioitava, että Metal Gear Online ei ole tavallinen tusinakahinointi vaan se vaatii pelaajiltaan Metal Gear -henkeen kärsivällisyyttä ja juonikkuutta. Osittain myös siksi, ettei pelin moottori oikein taivu tavanomaiseen nettiräiskeeseen. Oma hahmo voi erikoistua moniin eri taitoihin asetaiturista ja CQC-lähitaisteluekspertistä hieman erikoisempiin työtehtäviin. Nykyisellään Metal Gear Online on yllättävän viihdyttävää ajanvietettä, vaikka kokonaisuus vaikuttakin vielä hieman raakileelta. Luvassa on useita lupaavankuuloisia, joskin maksullisia päivityksiä. Toisin sanoen vain aika näyttää, kuinka suosituksi uusin verkkohiiviskely lopulta muodostuu.

Kolmen vuoden odotus on palkittu Metal Gear -saagaa niin tarinallisesti kuin pelillisesti kunnioittavalla päätösosalla. Kojima on jälleen vyöryttänyt koko perfektionistisen luovuutensa pelaajien niskaan, mikä näkyy Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsin lähes jokaisella osa-alueella. Se ei missään nimessä mullista pelialaa samalla tavalla kuin ensimmäinen Metal Gear Solid kymmenen vuotta sitten tai ensimmäinen Metal Gear kaksikymmentä vuotta sitten, mutta se on malliesimerkki kuinka entuudestaan loistelias sarja päivitetään entistä ehommaksi nykyisen sukupolven konsoleille. Välivideoineen pyöreästi noin 20 tuntia kestävä seikkailu lukeutuukin koko sarjan ja PlayStation 3:n pelikirjon parhaimmistoon. Mikäli Kojima päättää vihdoin siirtyä muiden projektien pariin, on herraa tässä vaiheessa kiitettävä kahdesta huikeasta vuosikymmenestä taktisen hiiviskelytoiminnan parissa. Solid Snake on leponsa ansainnut.

Galleria: 

Kommentit

Eeppisestä pelistä voi saada vain eeppisen arvostelun. Tämä oli sellainen.

Eeppinen ja upea revikka. Tätä muistelemme vielä pitkään ja hartaasti. Ensimmäinen lause oli todella upea.
I salute you o>
o/_

ihan mielenkiintonen arvostelu :) ... vaikka kyllä peli ois 10- ansainnu :D ... sen verran uskomaton tekele, että ei heti vastaavaa tulla kokemaan

Pystyi tarjoamaan myös ensikertalaiselle useita hienoja ja näin jälkikäteen muistamisen arvoisia hetkiä.

Tasavahvat roolihahmot vetävät jo arvokkaasti vanhentuneen Snaken takaisin maanpinnalle. Tästä ei kuitenkaan tullut vain yhden miehen sotaa systeemiä vastaan, vaan mukana kulkee liuta mielenkiintoisia hahmoja saman aatteen lippua kantaen.

Arvostusta lisää uudelleen pelaamisen mielekkyys. Verkkopeliä vielä siihen päälle.

Monipuolinen elämyspaketti.

Tätä tullut nyt perjantaista asti pelattua ja on PS3:n paras peli, todella mahtava. Jopa GTA IV:ää parempi tekele, molemmat pelit löytyy. Vasta Act 4:n alussa, etenen hitaasti ja rauhallisesti ja tutkin ympäristöä. Kaikki on kyllä todella mahtavaa. Grafiikka, äänimaailma, erityismaininta komealla musiikille (varsinkin alkuvalikon taustalla soiva kappale, AH, kylmiä väreitä), JUONI, hahmot, pelimekaniikka ja kontrollit, kaikki toimii loistavasti. Ainoa miinus on Metal Gear Onlinen pikkuviat, tai yksi suurempi vika; käyttäjiä voi luoda vain yhden per konsoli (tulee vähän ongelmia veljen kanssa)...

Kyllä mä tälle pelille tällä KonsoliFINin arvoasteikolla antaisin 10-. 0-100-asteikolla 97. Todella mahtava peli. En ole aiempia Metal Gear Solideja pelannut, joten vaikket olisi sinäkään niitä pelannut, mutta MGS4 kiinnostaa, OSTA SE PELi. Tämä on aivan uskomattoman hyvä! Suosittelen.

Pakko tarttua, kun on tullut jo pitkän aikaa mietittyä. Resoluutioksi merkitty 720p, vaikka PS3 skaalaa pelin 1080p? Miksi melkein kaikissa Xbox 360 -arvosteluissa resoluutio on 1080p, vaikka se sitä ei ole.

Myös V2.fi:n Mikko sanoi arvostelussaan hänen telkkarinsa pysyvän 1080p-tilassa käynnistäessään Metal Gear Solid 4:n, vaikka pelin takakannessa lukeekin "720p".

Takakannestahan tuo 720p on tosiaan bongattu, itse pelailen SD-telkulla :(

Todellisuudessahan peliä ei renderöidä tuolla 720p-resoluutiolla, vaan se jää hieman vajaaksi.

Noita resoluutiokohtia on vissiin ruksitettu hieman miten sattuu, kun pelien takakannessa ei todellista resoluutiota oikeastaan koskaan ilmoiteta, eikä kaikilla arvostelijoilla ole mahdollisuutta/halua/tieto-taitoa tuota käytännössä tarkistaa.

Heavenly Sword 10-
MGS4 9 1/2
???

Wiips360:stä mukaillen:

Metacritic lukema taisi olla noin 94/100. Täällä 9,5/10... Peliä en ole palannut pätkääkään ja muutenkin kokemukset MGS sarjasta ovat jääneet lähinnä PS2:n Solid Snakeen. Arvostelusta osui silmään, että juoni taitaa olla aikas saippuaa? Mass Effectin jälkeen olen alkanut juonta arvostaa entistä enemmän, mutta ehkei se sitten todellakaan ole tässä pelissä se keskeinen asia. Pelattavuus sen sijaan on ja tässäkin on ymmärtääkseni ihan paskat kontrollit, vihollisten tekoäly yms. Lopulta peliä pelaamatta aika vaikea ottaa kunnon kantaa. Toivottavasti pelin ostaneet kuitenkin tykkäävät, sehän siinä tärkeintä on. ;)

Parasta arvostelussa oli ehdottomasti spoil-vapaus.
Hyvin kynäilty ja mukavia sanakikkailuja käytetty. Värikkäät arvostelut ovat aina mukavaa luettavaa.

Diablos, eihän tuossa ole kuin 0.25 pisteen ero. Ei ihan mainitsemisen arvoinen asia, minusta.

Diablos, eiköhän tuo ole ihan selitettävissä sillä seikalla että revikat on tehnyt kaksi ihan eri ihmistä. Itse en olisi antanut Heavenly Swordille kuin maksimissaan 8+.

Guardian Viperin pointti eriävistä arvostelijoista on tässä kohtaa erittäin osuva.

Vertailun vuoksi tämän pelin arvostelleiden mielipiteitä Heavenly Swordista voi tarkistaa vaikkapa täältä: http://blog.konsolifin.net/2007/09/26/taivaallinen-kaksiteraisyys/

Mietin tässä että mgs olisi varma täysi kymppi jos olisi ollut enemän NORMAALIA sneaking kohtauksia ja muutenkin hieman lisää.... Ja kymmpi olisi muutenkin vain faneille, niille faneille jotka ovat kasvaneet metal gearin kanssa, ei niille jotka aloittivat pelkän mgs4:n taikka juuri kaikki metal gearit.

Joo itsellä sharp näyttää kans pelin resoksi 1980x1080p, todella komean näköistä :)

Itse antaisin 10. Mutta sekin johtuu siitä että minulle peli oli todella loistava elämys. Fanitan vain kahta sarjaa tosissani, Berserkkiä (manga) ja Metal Gearia. Joten tuo 10 arvosana on todellakin fanilasien läpi arvioitu.

Kolmas läpii pelu kerta menossa tällä hetkellä ja infinite ammo bandana ja stealth camo tuli hankittua jo.

Ei voi muuta kuin vetää lippaa Snakelle ja Kojimalle. :)

Paavi: "Lopputuloksena pelaaja jää häkeltyneenä miettimään, ovatko tekijät olleet aivan tosissaan saati selvin päin tapahtumia suunnitellessaan.

Kojiman neroutta ei tietenkään sovi epäillä, mutta vähemmilläkin juonipaasauksilla olisi pärjätty, ja useita kohtauksia on tyylitellysti pitkitetty liikaa. Vaikka codec-puheluiden määrää ja merkitystä on vähennetty huomattavasti, olisi hikisen pitkiä avautumisia voitu helposti karsia ilman, että peli olisi yhtään vähemmän Metal Gear Solid."

Designed: "Mikäli omista taskuista ei löydy tilanteeseen sopivaa asetta tai ammustyyppiä, uudella Drebin-systeemillä saa pelastettua päivänsä vaikka kesken tilanteen. Harmittavasti tämä myös vie pois erään Metal Gear Solideissa olleen piirteen, jota ei tullut aiemmin edes ajatelleeksi: varsinkin pomotaisteluissa on lopulta joutunut heittelemään vihua kävyillä ja napanöyhdällä, ja samalla tullut tutustuttua uusiin aseisiin puolipakosta."

Pari hyvää pointtia siinä pojilla. Käsittämätöntä, että suuremman median väki on skipannut teksteissään kaiken vastaavan. Loistava peli kyseessä, mutta selvä pettymys toki edellisiin verrattuna. Sellainen 8+ Metal Gear asteikolla.

Tosin pieni asiavirhe Designedillä oli, sillä tässähän on selvästi vähemmän dialogia kuin SoL:issa ja SE:ssä.

Perustin dialogikommentin ihan taustatietoon pelien nauhoitussessioista, pituudesta ja käsikirjoituksen laajuudesta. En sen tarkemmin suorittanut sanojen laskemista.

"Eikä SoLissa ollut dialogia, kyllä se Rose veti ihan monologia"

Joo en minäkään niitä ole laskenut, mutta codec keskusteluja ei nelosessa ollut lähes ollenkaan verrattuna edeltäjiin. Eikä niihin välidemohin mahdu lähellekään niin paljon tekstiä kuin codec-hetkiin. Esimerkiksi Snake Eaterissa on jokaisesta pelin tavarasta hahmosta ja alueesta joka jampalla suunnilleen omat legendat :b

Countilta taas tutun ala-arvoista läppää. No senhän ymmärtää kun ei ole peliä pelannutkaan ;) MGS4:sen voisi kiteyttää hyvin sanomalla, että säälin niitä (pelaaja)raukkoja jotka eivät peliä koe, etenkin sen takia kun se on PS3:lle.

Tässä vaiheessa voi sanoa, että ostakaa se PS3 ja nauttikaa yhdestä kaikkien aikojen parhaimmasta pelistä, piste.

Aleksi, käyppäs vilkaisemassa Gaidenin arvostelua, niin voit ehkä ymmärtää mistä tuo CountM läppä tuli...

En ole vasta pelannut kuin muutaman "chapterin" mutta en muista milloin olisin saanut sellaisia fiilareita kuin mgs4, jos koskaan. Ainut mikä harmittaa että juonesta en tajua mitään kun tämä on eka mgs mikä on tulilla. Sinänsä harmi kun tuskin jaksan hommata aikasempia kun tuntuu jotenkin että tämän jälkeen niissä ei olisi niin paljon annettavaa enään.

Kaikki vain jotenkin toimii niin hyvin. Tässä voi jo sanoa että gta4 ei ollut mitään verrattuna tähän. Suosittelen vaikka ei ole aikasempia osia pelannut. Ihankuin joskus olisin jostain lukenut että "huonoa" tai vanhentunutta grafiikkaa vai muistanko ihan väärin, sen ainakin muistan kun porukka katteli kuvia ja valitteli.. Peli on ollut todella näyttävä ja hieno.

Nothing, kävinpä lukemassa ja läppä meni jakeluun. Naurattaa vieläkin... Yleensähän Count postaa ihan asiallisia, rupes mietityttäänkin että mistä moinen aivopieru :)

niin Execta kyllä niitä käyttäjiä voit luoda ps3 vaikka kuinka monta että ei se siitä oo kiinni ja itse antaisin pelille 10p melkein yhtä hyvä kuin mgs3 ja pelaajille jotka eivät muita mgs pelejä ole pelannut niin kehotan pelaamaan ja pelatkaa sitten 4 uudestaan läpi... (ja jos mgs1 grafiikat on joidenkin mielestä liian rumat niin löytyyhän tuosta gamecube versio paremmilla graffoilla...

Tämä arvio on se, joka saa minut ostamaan ps3:en :o

Count, ei se noin kamalaa voi olla... Ettei vaan pieni kateus olisi MGS4:ää kohtaan syntynyt, kun et parempaakaan läppää aikaiseksi saanut. =) Kovasti pahoittelen, jps viestini noin kamalan paljon suhun vaikuttavat. Hengitä hitaasti, kyllä se siitä. Elämä jatkuu... ;)

Ja MGS4:stä olisi paljonkin mielipidettä, mutta kaiken tärkeimmän jo MGS4 ketjussa totesin. Aika samoilla linjoilla täällä muiden, ei X360 fanien kanssa olen. ;)

EDIT: Ja infin viestiin tossa alempana... Teidän Wiips 360 "läpät" kyllä tiedetään... Pikemminkin Suomen "MS Defence Force". From Finland ystävällisesti laittoi privassa pätkän teidän keskusteluanne. Sieltähän löyty laatu läppää tapaan "Wiips on ihan homo", "Wiipsin viestit ärsyttää mua", "Wiips sano, et NG2 sai Metassa vaan 80/100, kyynel", "Wiips tykkäs Hazesta, vaikka Meta anto sille 50/100"... Laatukeskustelun tarjosi Nothing ja kumppanit. ;) Kaverit hei (kai teitä saa kavereiks kutsua, vaikkei teil samaa konsolia ookaan) yrittäkää vähän ryhdistäytyy. Ette te oikeesti voi noin pahasti siitä nokkiinne ottaa, että toisilla on eri mielipiteet kun teillä?

Täytyy kyllä sanoa, että taitaa Countti olla vaan hiukan kateellinen. Tosin ei siinä mitään olenhan minäkin ensimmäistä kertaa koko Wiin omistusaikanani kateellinen PS3:n omistaville tämän pelin takia. Mielessä käynyt jopa pari kertaa PS3:n osto Wiin rinnalle, mutta en nyt pelkästään tämän takia viitsi näillä rahamäärillä. Onhan PS3:lle tietysti paljon muutakin ihan jees peliä, mutta ei mitään tämän vertaista, jonka takia hinnan voisi sulattaa. Ja kuukauden päästä tuleva SSBB tulee sitten korvaamaan tämänkaltaisen huippupelin puutetta.

Noh kaikki jotka irc:ssä roikkuvat tietävät varmasti mistä tämä Wiips360 läppä on lähtenyt liikkeelle :) Ulkopuoliselle se varmasti näyttää kateudelta.

Mutta itsepelistä...loistava peli, ei tosin kuitenkaan täyden 10 arvoinen ole. Peli on kuitenkin suht lyhyt ja videoiden kesto, varsinkin tehtävien alussa (Mission Briefing) on aivan liikaa, ja niitä onkin pitkitetty kyllä mielestäni liikaa.

Pelimies: tulee korvaamaan, mutta ei korvaa ;) Täytyy todeta, että on 5 tuntia about peliä takana ja on tullut jo sellaisia "WOW, AHAA" elämyksiä, mitä yksikään muu peli(tai pelisarja, poisluettuna tietty aikaisemmat MGS:ät) ei ole saanut aikaan. Suosittelen muiden MGS:ien pelaamista ennen tätä, muuten menee monet "pikkujutut" ohi.

Erittäin hyvät arvostelut, kiitos! Hyvä, että annatte myös sopivaa kritiikkiä. Itse antaisin pelille 10-, jos Heavenly Sword saa myös! ;)

Aluksi, sori tästä offtopicista ja yleisestä paskanjauhannasta.

Wiips360: "Ettei vaan pieni kateus olisi MGS4:ää kohtaan syntynyt, kun et parempaakaan läppää aikaiseksi saanut"

Siis mitä sinä oikein nyt selität? Minähän vain kopioin sinun "läppäsi" tuolta NG2 arvostelusta, ja jos minä olen (mukamas) kateellinen jostain MGS4:stä, niin voisi olettaa että sama pätee myös sinuun NG2:n kohdalla, vai kuinka?

Toi mun ensimmäinen kommenttini tähän ketjuun (hieman väärä paikka, myönnän sen) oli tarkoitettu kritiikiksi sille paskanjauhannalle mitä Sinä (ok, et pelkästään sinä) konsolifinissä jauhat. Eli jos sulla ei oikeasti ole mitään sanottavaa (esimerkkejä voit hakea mm. Haze-keskustelusta foorumilta tai NG2 arvostelusta), niin voit jättää asiat sanomatta, aivan niinkuin kaikki normaali järjellä varustetut ihmiset tekevät.

Lopuksi niille, jotka oikeasti muka luulevat minun olevan kateellinen jostain tietystä yksittäisestä pelistä, lainaan tunnettua elokuvaa: "I fart in your general direction. Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries. "

EDIT: Sen verran vielä, että tämä on minun viimeinen viestini MGS4-arvostelun kommentointiin. Tämä ei ole oikea alue henkilökohtaiselle tappelemiselle, mutta en parempaakaan paikkaa löytänyt (ja valitettavasti rikoin samalla sääntöäni turhasta paskanjauhamisesta).

EDIT 2: Dessu ehti eka, mut tuossa suihkussa käydessä harkitsin asiaa uudestaan ja tuli tuossa sanottua juttuja mitä ei tosiaan tarvitse näin julkisesti keskustella. Eli osa tekstistä poistettu.

Joo, josko tosiaan mussukat jättäisitte henkilökohtaisen peitsentaittamisen johonkin ihan muualle kuin peliarvostelun kommentteihin. Mieluiten vaikka Esson baariin niin ylläpidon ei tarvitse tuntea tuskaa asian suhteen, mutta tämä ainakin on väärä osasto.

Kiitoksia tähänastisista kommenteista, pistäkää toki lisää sekä pelistä että arvio(i)sta.

Count... Kyllä ihan tietoinen olen, ettei noi NG2:n arvosteluun laittamani jutut, mitenkaan sulavasti ollu kirjoitettu, tai muutenkaan kunnollisia.

Aika päälleliimatun oloisia myös noi joskus aloittamani ketjut "hyviä puolia boxista" ja noi kamalat kehut Halo Wars pelistä. Samoin joihinkin boxin uutisiin olen heitellyt kommenttia "hyvältä kuulostaa" yms. Tämä kaikki vaiva kuitenkin sen takia, että joskus noilta "Faktat eri konsoleista" ajan kirjoituksista tuli itelle melkoisesti kritiikkiä, kun olen 95% ajasta PS uutisissa kommentoimassa... Yritin sitten mennä vähän tonne toisaallekin kommentteja väkertämään.

No eipä tässä mitään boxia vastaan, kelpo konsoli se on, mutta arvaapas kuinka mukavaa on tulla keskustelemaan jottain sinne boxi puolelle, kun jokaista sanaa vahdataan ja heti kun sanoo jostain vähänkään negatiivisesti tietty porukka on niskaan hengittämässä. Lopulta tossa NG2:n kommentissakaan ei ollut mitään negatiivista boxiin, eikä edes omaa mielipidettä, vaan yritin jonkun viestin sinne boxi puolelle väkertää. Eipä turhan hyvin mennyt ja tostakin ollaan jo puitu enemmän, kun tarpeeksi. Ajatelkaa joskus itteänne roolissa, jos yrittäisitte vääntää kommenttia vaikka MotorStorm arvosteluun, ette olisi peliä pelanneet ja kaikki PS pojat olisivat kyttäämässä jokaista sanaanne. Eipä se turhan helppoa ole. Hermot tossa tahtoi mennä ja aikas usein taas teki mieli heittää vaan teidän boxin omistajien kiusaksi vaan joku viesti äänekkyydestä yms... Tollasta kierrettä sitten viestit vähän kiertäneetkin.

Ymmärrän kyllä ihan hyvin teitäkin, jos hermot menee välillä, muttei vika kyllä yksin itessäkään ole. Ainakin kovin yritin. Anteeksi vaan kovin Nothingille ja muille boxin omistajille, joiden kanssa olen mukavasti käynyt sanaharkkaa viimevuosina. Varsinkin alussa itsellä oli kova tarve tulla PS3:a puolustamaan, mutta nyt paljolti julkaisun jälkeen vähän tarmo laskenut... Uskokaa tai älkää, itteänikin naurattaa kyllä noi alun hienot viestit, missä milloinkin oli jos jonkinmoista syytä PS3:n ostoon. =) No ainakin oli kova yritys ja sen jälkeen usein pitkiä väittelytuokioita.

Ehkä joku jo viestin sävystä päättelikin, että foorumilta ollaan lähdössä. Tullaan ehkä paremmalla ajalla takaisin, mutta nyt kannattaa nauttia kesästä. Ja mikäs sen parempi paikka ilmoittaa tän mainion sivuston jättäminen, kun sen mainio MGS4 arvostelun kommentointipalsta.

Anteeksi modeille, että tällä romaanilla täytän sivustoanne... Sorry myös paljon kaikille boxin omistajille, teitä olen ehkä vähän turhan ahkeraan härnännyt. Tämän viestin jälkeen saatte ainakin mittavan hengähdystauon moisesta, jos ette musta lopullisesti eroon pääse. Nintendon faneja en olekaan paljoa ehtinyt kiusaamaan, joten eipä siitä sen enempää. Kiva konsoli teillä. Ja viimeisenä sitten ne PS3:n omistajat, joiden kanssa olen monia kiintoisia keskusteluja käynyt ja paljon ollaan opittu. Kiitos Oliverille kommenteista PS3:n Cell prosessorin toiminnasta, ne on tallessa mun tietsikalla. =) Ja muutenkin hyviä jatkoja teille...

Tähän sopii hyvin se Unchartedin lopussa sanottavat sanat, jossa hyvästellään lopun pomovastustaja. Pelin pelanneet voivat kelata sen kohdan äkkiä sieltä viimeisimmistä välianimaatioista. Eikä sitä kannata ottaa turhan vakavasta. =)

Ettei viiminen viesti menis ihan offtopiciksi, niin viellä kerran tunnelmia MGS4:stä. Paljon sarjan aikasempia osia en ole pelannut, vaikka MGS2:ta olen kokeillut ja MGS3:n omistinkin. Siis juonesta oltiin vähän pihalla, ennen kun se luettiin maailman parhaasta tiedonlähteestä Wikipediasta.

Sitten itse pelin kimppuun. Koteloa koristaa hienot pahvit ja on muutenkin tyylikäs. Pelilevy on 50GB:n kokoinen, joka johtuu kaiketi pakkaamattomista äänistä ja välianimaatiosta. Äänet ovat todella hyvät ja välianimaatiota on varmaan osalle turhankin paljon. Esim noin tunnin loppukohtaus on varmaan monille liikaa. Peli kestää noin 20-35 tuntia riippuen paljon vaikeustasosta.

Kovana heittona pelissä olisi noin 10 tunnin verran välianimaatiota. Itse pelattavissa kohdissa kontrollit ovat parantuneet, vaikkei kaikki vielläkään ole aivan sulevan tuntuista. Kentät ovat kohtuu laajoja, tosin siitä huolimatta se noudattaa aavistuksen verran putkimaista linjaa. Harvemmin siis on pihalla siitä, mihin mennään. Aseita on paljon, mutta läheskään kaikille ei ole käyttöä. Pomoviholliset ovat osalti kovin samanlaisia, mutta varsinaiset taistelut poikkeavat toisistaan. Pelissä on joitain todellisia huippukohtia, mutta myös jotain jo hieman ylilyötyjä tilanteita. Tarina on hieno ja keskittyy moneen hahmoon, koska peli sitoo aikaisempien osien juonenpätkät.

Faneille todella eeppinen kokemus, muillekin harkinnan arvoinen. Pelata voi nimittäin monella tavalla ja jos juonesta ei ole kiinnostunut, kohtaukset voi skipata. Ilman välivideoitakin pelattavaa nimittäin riittämiin. Vaikkei MGS4 ei ehkä kaikille sovikaan yhtä hyvin, itse pidän sitä MGO lisineen täyden kympin pelinä. Tähän arvosteluun sitten onkin hyvä päättää kirjoittelu... Oliskohan jopa eka antamani kymppi? =)

Wiips 360:n pötköön kirjoitettua kommenttia otin oikeudekseni pilkkoa pienempiin paloihin luettavuuden parantamiseksi. Meinasin alkuun poistaa kokonaan muun tilityksen vuoksi, mutta menköön nyt näin. Jatkomuokkaa Wiips 360 tehtyä kappalejakoa jos tarvis.

Jatkossa tällaiset pitkät vuodattelut muusta kuin itse aiheesta kannattaa tehdä foorumilla. Ja niinkuin designed tuossa ylempänä evästi, niin uutiskommentit eivät tosiaan ole henkilökohtaista vääntökeskustelua tai muuta pulputtelua varten. Koittakee tulla toimeen. Hyviä ajatuksia ja fiilistelyjä tullut monilta jo esille itse pelistä. Jatkakee.

PS. Hienot arvostelutekstit triolta Guardian Viper, designed ja Paavi. =)

Hienot arvostelut! Metal Gear Solid forever...

Pelasin ensimmäistä Metal Gear Solidia PC'llä ja silloin ensikosketus sarjaan ei ollut kovin ruusuinen. Sen jälkeen en juuri Playstation peleihin tai porttauksiin ole koskenut, konsolipelit kun olen pelannut uskollisella Xbox 360'lla.
Mutta jokin tuossa Metal Gear Solid 4 hypessä sai minut sen verran vakuuttuneeksi jottako menin ja ostin Playstation3 sekä MSG4'jän.
Peli on nyt läpi ja kun luen tuota arvostelua, aika samalla linjalla täälläkin ollaan muutamaa kohtaa lukuunottamatta. Minusta nuo kakkos ja kolmos tehtävien kartat/kenttäsuunnittelu ei iskenyt, kuin kartat olisi tehty geneerisesti vailla sen kummoisempaa intoa tai sielua. Muut tehtävät toisaalta olikin sitten ehkä parasta mitä on tullut pelattua.
Totuuden nimissä olisi hienoa jos tämä peli saataisiin myös Xbox 360'sellekkin. Sen luokan kulttuuriteoksesta kun on jo kyse.

gabi1980:

Jos MGS4 julkaistaisiin boxille, niin sen hienous vähenesi. Olisi hyvä juttu, että se pysyisi yksinoikeusjulkaisuna.

Kyllä Halo 3:n voisi sitten myös julkaista PS3:lle.

Yksinoikeusjulkaisut on ihan hyvä asia. Ne tuovat mielenkiintoa tähän touhuun. :)

Angle:
Minun puolesta Halo-sarjan voi julkaista PS3'selle. Julkaistaanhan myös Bioshock vieläpä lisäherkkujen kera.

Minusta yksinoikeusjulkaisut ovat konsolinvalmistajan kannalta hyvä mutta pelintekijän kannalta huono asia. Loppukädessä me pelaajat itse siinä menetämme joko rahaa tai hyvän teoksen. Itse päädyin menettämään vain rahaa :)

Mietippä jos elokuvat pitäisi tehdä kolmella eri tekniikkaa sisältävillä kameroilla johtuen kolmesta elokuvateatteri/tv standardista...

Rahan kannalta julkaisu voisi olla hyväksi Konamille, mutta peliin pitäisi tehdä paljon muutoksia ja pelin mahduttaminen DVD-levyille olisi ongelma. Enkä usko, että Konamilla on mitään kiirettä rahan tahkoamiseen.

En myöskään usko, että Kojima haluaisi tehdä muutoksia teokseensa, vaikka tienaisikin enemmän rahaa.

Sony on myöskin niin tyytyväinen PS3:en myynnin lisäykseen pelin ansiosta, että se ei siitä helposti luovu.

Tuotantokustannuksia on jo nyt saatu hyvin maksettua esim. Applen avulla. En usko Xbox 360 käännökseen. Seuraavaan kertaan...

Hyvät arvostelut kaikilta. Pelinä on taas käynyt Kojimalle Lucasit ja vapaat kädet ovat aiheuttaneet sen, että peli on liian täyteen ahdettu, siirappinen melodraama, josta puuttuu täysin rytmitys, draaman ja jännityksen taju sekä tyydyttävä loppuratkaisu. Graafisesti todella näyttävää peliä ei paikkaa edes sen upea tekninen puoli, jos pelillinen sisältö (silloin kun siis peliä saa edes pelata) on latteaa ja Kojimalle täysin epätyypillisesti jopa surkeaa.

7/10.

Täytyy kyllä odottaa että johonki Youtubeen ilmestyy semmoinen läpipeluuvideo niin vois sitten sen kattoa. Juonen takia mä MGS:iä kuitenki pelaan niin kyllä se pelin puute sit silläki tulee korvaantumaa :D

"Olo on välillä kuin tyrmätyllä nyrkkeilijällä, jota Hideon armottomat iskut pommittavat vielä kanveesissakin"

Heh, hyvin sanottu. Ja pitää paikkansa.

No ääää. Micro$oft sais ostaa heti vaikka koko Konamin ja julkaista pelin boksille :P

Arvatkaa vaan paljonko himottaisi tällä hetkellä myydä/vaihtaa 360 ja hommata PS3. Rahaa olisi mutta en tiedä uskaltaako sitä, maksaa kuitenkin aika hemmetisti tuo PS3... Vaikeita valintoja.

Rasenger:

Go for it! :)

Aika tauno saa olla jos yhden pelin takia menee masiinaa vaihtamaan!

Missään nimessä konsoleista ei kannata luopua vaan parempi on omistaa useampia. Hyöty vaihdolla Xbox 360-->PS3 tai toisin päin olisi tasan +/- 0, sillä vaihtamalla aina joutuu luopumaan toisen puolen huippunimikkeistä ja niitähän löytyy molemmilta alustoilta.

Lezlie:

Tarkoitin PS3:en + MGS4:än ostoa, en 360:stä luopumista.

Lezlie: Niin kai se on. Mutta en ole niin porvari että voisin kahta masiinaa pitää, saatika valtavaa pelikokoelmaa molemmille!

Juu eihän siinä periaatteessa mitään, sillä Alan Waken tultua voikin sitten jo ostaa X360:n käytettynä alle viiteen kymppiin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi