Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

LittleBigPlanet

LittleBigPlanetin saapuminen Vitalle oli vain ajan kysymys. PlayStation 3:lle jo kahdesti nähty koko perheen tasohyppely ja yhteisöllinen kokemus nauttii edelleen aktiivisen pelaajakuntansa aikaansaannoksista. Uutta sisältöä niin pelaajilta kuin alkuperäisiltä tekijöiltäkin saapuu lähes päivittäin, ja nyt sama pienisuuri maailma siirretään kätevästi taskukokoon.

Säkkipoika housuissa

Säkkipojan seikkailut Vitalla eivät liioin poikkea totutusta, vaan miksipä liiaksi muokata toimivaa kaavaa. Viiteen maailmaan jaettu tarinatila johdattelee pelaajan läpi mielikuvituksellisten kenttien tämän selvitellessä pahan nukkemestarin syitä ja syntyperiä. Matkan aikana tutustutaan kirjaviin hahmoihin ja opetellaan käsikonsolin ominaisuuksia hyödyntäviä uusia temppuja, mutta humoristinen kertomus päättyy turhan varhain jo parin illan jälkeen.

Vitan kosketusominaisuudet tuovat perinteiseen tasoloikkailuun fyysisen ulottuvuuden. Pelaaja pystyy sormillaan muun muassa liikuttamaan tiettyjä objekteja tukisilloiksi ja työntämään niitä etu- tai taka-alalle avatakseen etenemisreitin säkkipojalle. Parhaimmillaan sorminäppäryyttä koetellaan kohtauksissa, jossa pelaaja joutuu samanaikaisesti huolehtimaan säkkipojan selviytymisestä sekä tattien että sormiensa avulla. Tehokeino jää yksinpelissä valitettavan vähälle käytölle, mutta etenkin kampanjan kylkeen rakennetuissa minipeleissä ja Arcade-maailmassa näkee kosketuspintojen mahdollistaman potentiaalin olevan vain luovuuden rajoitettavissa.

Lyhyenlännän kampanjan vastapainona LittleBigPlanet antaa kaikille maailmanluojille kattavan kenttäeditorin. Aiemmissa LBP-peleissä nähtyihin taidonnäytteisiin vedoten voi Vitan säkkipojalle luvata pitkää ikää innostuneen yhteisön käsissä. Käsikonsoliversioon lisätyt ominaisuudet, kuten vesielementti tai mahdollisuus tallentaa ja jatkaa pelitilannetta, tuovat yhtälöön lukemattomia uusia keinoja tarinankertojalle. Mestarillisen upeita luomuksia pystyy periaatteessa tekemään kuka vain, mutta laajan opastusosionkin jälkeen oma jumalleikki vaatii kärsivällisyyttä ja osaamista. Vitan pienempi näyttö televisioon nähden tekee tasoeditorista tosin hivenen vaivalloisemman käyttää.

Yhteisön ehdoilla

Vitan LittleBigPlanet keskittää voimavaransa isoveljensä tapaan yhteisöllisyyteen. Omat luomuksensa saa vaivattomasti yleiseen jakoon vain muutamalla napin painalluksella, ja Community-valikon kautta avautuu kokonainen kirjasto toisten käyttäjien tekemiä maailmoja. Sama koskee verkkopelaamista. Tarinatilassa verkkoon kytketty laite ilmoittaa samaa kenttää tahkoavista käyttäjistä, joiden peliin liittyminen onnistuu vaivattomasti. Satunnaiseen kimppakivaan pääsee puolestaan välittömästi Dive in -toiminnolla. Kilpailullisemmille sieluille tilastot ja haasteet tarjoavat lisähupia. Near-sovelluksella jälkimmäiset pystyy jakamaan suoraan lennosta.

Teknisesti Vitan LittleBigPlanetin ei tarvitse hävetä. Värikäs ulkoasu huokuu yksityiskohtia ja briljantteja lainalaisuuksia, jotka herättävät jo monesti nähdyn maailman aivan uudella tapaa eloon. Kolmiulotteisuutta hyödyntävät kentät mahdollistavat upeita sommitelmia paitsi pelimekaniikan myös silmäkarkin osalta. Varsinkin Arcade-maailmaan piilotetut helmet todistavat, ettei LittleBigPlanet ole vain yhden tempun poni. Äänipuolella toistetaan visuaalista ilottelua mitä kirjavimpien tehosteiden ja sävellysten avulla. Vitan sisäänrakennetut kamera ja mikki takaavat myös sen, ettei pelin mukana tuleva sisältö jää ainoaksi.

LittleBigPlanet Vitalle on kaikkea, mitä pystyi odottamaan ja vielä enemmän. Riemastuttavan mutta lyhyeksi jäävän tasoloikan vastapainoksi peli antaa käytännössä rajattoman mahdollisuuden toteuttaa luovuuttaan missä ja milloin vain. Pelin todellinen arvo nähdäänkin vasta tulevaisuudessa, kun yhä useammat ja useammat käyttäjien tekemät kentät saadaan yleiseen jakoon.

Galleria: 

Kommentit

no jestas... Hiukan olin skeptinen, mutta hankintaan menee.

Täsmälleen sama LBP:hän tämä on kuin ennenkin, mutta Vitan kosketusominaisuuksia hyödynnetään omasta mielestäni varsin toimivalla tavalla tasoloikalle. Yksinpeli on tosiaan järkyttävän lyhyt kelle tahansa aikuiselle, mutta toisaalta Arcade-maailma ja lukuisat sivutehtävät tarjoavat (huomattavan erilaista) lisäsisältöä peliin.

Enemmän kuitenkin odotan tulevia faniteoksia, sillä tuo mainitsemani tallennus-systeemi, eli Memorizer, mahdollistaa ilmeisesti sellaisen genren kuin RPG:n pienensuureen maailmaan. Puhumattakaan tavallisista tasoloikkakampanjoista ja muusta.

LBP Vitalle on, ja kuten se on tainnut aiemminkin olla, enemmän työkalu kuin varsinainen peli, ja sellaisenaan osaavissa käsissä hemmetin pätevä. Ja kun jaettavuus on tehty niin pirun näppäräksi, ei lopputuloksesta voi kuin oikeastaan pitää.

Kiitos arvostelusta! Tälläistä yhteisöllistä kivaa PSVitan kaltainen mobiililaite tarvitsee.

Saako tässä miten hyvin äänet disabloitua, tai laitettua taustalle soimaan omalta Vitalta löytyvää musiikkia? Saatan kuulostaa nirsolta, mutta en oikein enää kestä niiden "kuplien" poksahdus ääntä, ja Vita version biisivalikoima ärsyttää korviani(youtubesta katsastelin).

Muiden ominaisuuksien takia(Tallennus mahdollisuus. Hemmetin hyvä uudistus mielestäni) tämä kiinnostaisi aivan helkutisti, mutta mikäli audio puolella ollaan tyydytty siihen samaan "vanhaan reseptiin", jää peli ainakin toistaiseksi minun kohdalla kaupan hyllylle.

Liika on liikaa.

Little_big-MAD: Kaikki Vitan pelit tukevat custom soundtrack -ominaisuutta. LBP:n ääniefektejä ei kuitenkaan pysty mitenkään säätämään.

^Asia vilpitön! Kiitos infosta. Ehkä minä ne pallojen äännähdykset sitten kestän, kun taustalle laittaa soimaan vaikka vanhan kunnon antiloopin Start Rocking -kappaleen.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi