Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Until Dawn PS3:lla

Gamescom '14: Ennakossa Until Dawn

Pari vuotta sitten julkistetun ja uniikiksi mainostetun Until Dawnin piti olla alun perin Playstation 3:n PS Move -titteli. GamesComissa kävelin Koelnmesse-messukeskuksen viereiseen Radisson Blu -hotelliin ja SCEE:n lehdistötilaisuuteen, jossa julkistettiin mystinen “Unannounced EU-title”. Kyseessä oli samainen Until Dawn, joka julkaistaankin PlayStation 4:lle, ilman Move-tukea. Elokuvamaisessa kauhupelissä syrjäiselle erämökillä lomailevat kahdeksan teini-ikäistä saavat seurakseen julman tappajan.

Muutaman kymmenen hengen auditoriossa pelitoimittajia odottaa leppoisan oloinen kaksikko, brittiläisen Supermassive Gamesin (Walking with Dinosaurs, Doctor Who: The Eternity Clock) perustaja Pete Samuels ja vastaava ohjaaja Will Byles. Leppoisuus säilyy myös sinä aikana, kun ilmeisesti HDMI-kaapelit eivät toimikaan odotetulla tavalla. Miekkoset kumartuvat korjaamaan debug-konsolia puhujanpöntön takana jokusen tovin, kunnes homma alkaa lopulta skulaamaan. Samuels vitsailee, että yleisö ei varmaan huomannut mitään teknisiä ongelmia.

Pete Samuels aloittaa tilaisuuden korostamalla, että nyt kannattaa unohtaa kaikki mitä Until Dawnista on kuullut. Samuels viittasi tällä epäilemättä alkuperäiseen alustaan ja aiemmin kaavailtuun Move-tukeen. Suurimpana syynä tähän oli pelaajien pyynnöt DualShock-tuesta. Kehittäjät korostivat esityksessään kauhun tärkeyttä, joka koostuu kolmikosta terror (vielä tuntemattoman ja näkymättömän pelko), horror (pelon aiheuttajan kohtaaminen) ja disgust (inho, joka muistuttaa kuinka hauras ihmiselämä onkaan). Byles korostaa vielä pariinkin otteeseen, että jos Until Dawnissa kuolee, kuolee lopullisesti. Peli on myös mahdollista pelata läpi niin, ettei kukaan kuole – mutta myös niin että joku kuolee, tai kaikki kuolevat.

Samuels ja Byles pelaavat Until Dawnin yhtä jaksoa livenä, minkä aikana pelin mekaniikasta saa kohtuullisen hyvän kuvan. Trailerissa nähtyä elokuvamaisuutta on selvästi haviteltu itse pelissäkin. Until Dawnin elokuvamaisuus näyttäytyy esimerkiksi runsaassa dialogissa, välikohtauksissa ja ruudulla näkyvien ohjeiden vähäisyydessä.

Until Dawnista tulee mieleen jossain määrin myös vanhat Alone in the Dark -pelit, eikä välttämättä aina niin hyvässä valossa. Hahmot nähdään kolmannesta persoonasta eri kuvakulmista, aina sen mukaan mihin huoneeseen tai käytävään tämä kulkee. Hahmojen kävely vaikutti välillä ikävän tönköltä, ja eräs säikäytyskohtaus näytti graafisesti jo aika nololta. Esittelyversion grafiikkakin nyki, mutta todennäköisesti tekniset ongelmat poistuvat ennen ensi vuoden julkaisua. Pelottava tunnelma on kuitenkin koko ajan läsnä ja jännite kasvaa niskakarvoja nostattavan takuuvarmasti pelin edetessä.

Pelaajalle tulee kehittäjien mukaan noin yhdeksäntuntisen tarinan edetessä valintoja, joiden mukaan juoni etenee omaan suuntaansa. Esittelyssä nähdään, kuinka vaihtoehtoiset reitit piirtyvät perhosen siipien päälle. Samuels kertoo idean juontuvan perhosefektistä (butterfly effect), jonka mukaan pienetkin asiat vaikuttavat lopputulokseen suuresti. Jopa sadat vaihtoehtoiset tarinankäänteet ja loppuratkaisut ovat Supermassive Gamesilta varsin hieno oivallus ja toivottavasti myös taidonnäyte.

Vaikka ääninäyttelijöihin lukeutuu esimerkiksi Hayden Panettiere, ei esittelyn aikana kuultu dialogi kuulostanut kovin uskottavalta. Tämä saattaa osaksi johtua siitä, että pelattu episodi oli Until Dawnin myöhemmistä vaiheista, eikä hahmojen sielunelämästä ja persoonista ole mitään tietoa. Eräässä tahattoman(?) koomisessa kohtauksessa pelitoimittajien joukko alkoi rempseästi nauramaan (allekirjoittanut mukaan lukien), mutta Samuels ja Byles jatkoivat pelaamista naama peruslukemilla.

Kehittäjät ovat kuitenkin ottaneet yleisön pelottelun tosissaan, sillä Until Dawnin testauksessa on käytetty “fear machine” -laitetta, joka mittaa käsistä pelitestaajien pelkotiloja. Julmalta vaikuttavassa tarinassa lainataan ainakin demon perusteella Saw-elokuvia. Until Dawnin pelaajille on luvassa siis ikäviä valintoja.

Potentiaalia Until Dawnilla on runsaasti demon pikkuvioista huolimatta, mutta riittääkö se kalkkiviivalla kauhugenren muiden yrittäjien joukossa?

Until Dawn julkaistaan PlayStation 4:lle vuoden 2015 aikana.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi