Tätä taustaa vasten ei pitäisi yllättää, että japanilaisfirma tuo markkinoille ikioman herätyskellonsa täynnä Marion ja kumppaneiden henkeä. Nintendo Sound Clock: Alarmo edustaa luojansa perinteitä niin hyvässä kuin pahassa. Melko pelkistettyihin ominaisuuksin nähden noin 130 euron hinta takuuvarmasti kirpaisee useita, mutta onpa aparaattiin saatu mukaan myös ripaus taikaa.
Isoveli valvoo nukkumistasi
Sympaattisten kuorten alta paljastuu hieman sekavalta vaikuttava kattaus ominaisuuksia. Tärkeimmäksi jipoksi nousee liiketunnistin, jonka avulla kello valvoo herätyksen onnistumista. Toimenpiteen jämäkkyyttä saa säätää useammassa portaassa, mutta tiukimmalla asetuksellaan vekkari ei luovuta ennen kuin ylös riuhdottava kohde on noussut sängystään ja jopa poistunut tarpeeksi kauas virtuaalisen silmän näkökentästä. Sointiääni vahvistuu sitä mukaa, mitä kauemmin vällyissä vetelehditään.
Operaation lopuksi tarjoillaan kepin sijaan myös porkkanaa, kun onnistunut ylösnousemus palkitaan hauskojen minianimaatioiden ohella fanfaarein. Samalla kokemukseen tuodaan pelillinen elementti kellottamalla suoritus. Ja mikä yllättävintä, taktiikka toimii! Oma 11-vuotias jälkikasvu ei ole vielä kertaakaan koulu-uransa aikana noussut yhtä omatoimisesti aamupuuhiin kuin Alarmon rajua rakkautta jakavan testin aikana. Yön tunneilta voi myös ihmetellä kevyttä raporttia, miten levollista unta tuli siemailtua. Toisin sanoen paljonko kääntyilyä ja yleistä sekoilua virtuaalivahti havaitsi.
Täysin puhtaita papereita tekniikalle ei voi kuitenkaan antaa. Laite ei tunnista kahta henkilöä, eli esimerkiksi parisängyssä on takuuvarmasti luvassa hermojen kiristelyä, mikäli toinen jää vielä nukkumaan. Myös soolonukkujalla laitteen asettelu vaatii suunnittelua ja tarkkuutta. Kellon korkeuden ja kohteen etäisyyden suhteen annetaan hyvin vähän liikkumavaraa, joten vaatimuksiin kannattaa tutustua tarkasti etukäteen. Sijoitteluun haasteensa luo myös se, että kello toimii ainoastaan langallisena, tarkemmin sanottuna USB-piuhaan kytkettynä.
Omintakeinen tapaus, taattua Nintendo-laatua
Alarmon saa yhdistettyä langattomasti internetin aalloille. Tähän vaaditaan Nintendo Account -tili. Verkkoon kytkettynä kello pysyy luonnollisesti aina oikeassa ajassa, mahdollistaa uusien animaatioiden ja soittoäänten haalimisen sekä satunnaiset päivitykset.
Testin aikana esimerkiksi ilmaantui mahdollisuus ajastaa räätälöity herätysaika erikseen kullekin päivälle – erinomainen ominaisuus, minkä olisi toki pitänyt kuulua oletuksena pakettiin. Kokonaisuutena tuntuu, että verkkototeutus jää pintapuoliseksi, sillä mahdollisuuksia vaikkapa Nintendon omille miniuutisille (esimerkiksi Switch 2:n julkaisua hehkuttamaan), säätilojen näyttämiselle ynnä muulle pikkukivalle olisi vaikka millä mitalla. Aika näyttää, jalostuuko toteutus monipuolisemmaksi myöhemmin.
Varsinaisen arvion antaminen Alarmolle ei ole helppoa. Kovaan hintaansa nähden vallan arkisia perusominaisuuksia voisi olla ripakopallinen lisääkin, kuten vaikkapa bluetooth-soittimena toimiminen. Kriittisempi tekniikkaniilo saattaisi myös todeta, että näytön laatu ei sekään ihan vastaa premium-tason pyyntilappua.
Laite on silti sympaattinen, materiaaleiltaan laadukas ja kolmen selkeän näppäimen avulla mukavan helppo lapsenkin käyttää – suomeksi lokalisointi auttaisi asiassa vielä enemmän etenkin perheen pienimpiä, mutta ikävä kyllä tämä jää haaveeksi. Talouden kohderyhmään kuuluva otti kuitenkin tuotteen nopeasti omakseen, ja nykyään aamuherätysten ohella huoneesta kuuluu rauhoittavia säveliä myös ennen nukahtamista. Toisin sanoen Alarmo täyttää ainakin omassa torpassa paikkansa hienosti – ja pienen Nintendo-magian avulla varmasti myös tehokkaammin kuin paperilla paremmin varustellut kilpailijansa.