Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ensimmäinen PlayStation 3 -elämys takana

Sain PlayStation 3:n pari viikkoa sitten. Sonyn tuoreimman megakonsolin 40-gigatavuisen version mukana pelihyllyyn seurasivat Uncharted: Drake's Fortune ja uusin Ratchet & Clank.

Olin viimeksi tosissani Pleikkarilla pelannut vuosia sitten, joten totta kai olin täpinöissäni. Luonnollisesti myös PS3:n kehittyneet multimedia- ja verkko-ominaisuudet kiinnostivat. Ensimmäinen lomaviikonloppu menikin siinä eri toimintojen parissa puuhastellessa (OMG, katselin netistä kissakuvia maatessani sängyssä).

Viime viikonloppuna aloitin kuitenkin totisen pelaamisen tarttumalla Unchartediin.

Olen Naughty Dogin aikaisemman tuotannon suuri ystävä. Etenkin Jak-trilogia oli täyttä jautaa PS2:lla. Odotukset olivat siis kovat.

Onneksi ei tarvinnut täysin pettyä: Uncharted on audiovisuaalisesti häkellyttävä elokuvamainen toimintaseikkailu, josta voi kuitenkin löytää Naughty Dogin persoonallisen kädenjäljen. Viimeistään tyylikkään värikäs ulkoasu ja erinomainen animaatio paljastavat pelin olevan tuhmien koirien tuotantoa. Koska Jyri on jo tästä kokonaisen analyyttisen arvostelun kirjoittanut, voin sutia blogiin pelistä hieman vapaamuotoisemmin.

Suitsutuksestani huolimatta kyseessä ei ole täydellinen mestariteos. Jos Unchartedin hankkii toivoen Tomb Raider -tyylistä elämystä, astuu pahasti harhaan. Nathan Draken seikkailu on täynnä luoteja ja räjähdyksiä, mikä ei välttämättä ole paha asia, sillä toiminta on toimitettu ihan mallikkaasti. Taistelut käydään kliseisesti todettuna Gears of War -tyyliin suojasta räiskien. Uncharted ei tässä mielessä ole aivan yhtä sujuva vuoristorata kuin Gears of War, josta ärsyttäviä ja tylsiä kohtia saa hakea kirveellä.

Loputon vihaisten merirosvojen lahtaaminen alkoi loppua kohti käydä jo työstä. Toisaalta mielenkiintoinen tapahtumaympäristö, hyvät hahmot ja muuten onnistunut toteutus pitivät kiinnostusta yllä loppuun saakka. Kestoltaan peli on sopivan pituinen.

Mieleeni jäi väkisin kummittelemaan ajatus siitä, millainen Uncharted olisi ollut keskittyessään enemmän tähän seikkailupuoleen. Naughty Dogin tuntien peli olisi varmasti pistänyt helpostikin kampoihin Lara Croftille ja kumppaneille. Ehkä jatko-osassa maltetaan panostaa rauhalliseen etenemiseen enemmän, sillä jo nyt tarjotut tasohyppelyosiot upeissa maisemissa olivat todella hienoja.

Pulmatilanteita peli sisältää muutaman, mutta niitä nyt ei kovin haastaviksi voi kuvailla. Silti ne toivat toivottua vaihtelua vehreässä putkessa räiskimiseen. Vaihtelua toivat myös ajoneuvo-osuudet, joista tosin vesiskootteripätkät eivät omaan mieleen olleet lainkaan. Vauhdikas jeeppitakaa-ajo sen sijaan oli sangen maukas.

Uncharted sisältää myös Liven Achievementteja vastaavan saavutusjärjestelmän. Kun koko alustan kattavaa yhtenäistä saavutusjärjestelmää ei ole, suuremman mielihyvän saa 60 aarteen metsästämisestä, sillä näitä löytämällä avautuu valikkoihin mielenkiintoisia videopätkiä sekä konseptitaidetta. Bonuspisteitä ropisee myös siitä, että pelin välinäytökset voi katsastaa valikoista halutessaan. Peli osaa jopa kertoa, kuinka kauan on vierähtänyt viimeisimmästä tallennuksesta - tämä on sitä kauan kaivattua NEXT-GENIÄ.

Kokonaisuutena Uncharted on tunnelmallinen setti. Lopputekstien rullatessa ruudulle pelaajalle jää hyvä fiilis. Moitittavien yksityiskohtien lista jää loppujen lopuksi lyhyeksi. Korkeat tuotantoarvot takaavat, että adrenaliinpitoista toimintaseikkailua hakevat saavat haluamansa. Kuten jo todettua, ei peliä kuitenkaan voi varauksetta suositella Tomb Raider: Legendin kaltaista seikkailua halajavalle. Uncharted on ensisijaisesti toiminta-, ei seikkailupeli.

Jotta yksikään pikkusieluinen fanipoika ei lähtisi vertailemaan minun avautumistani jryin vastaavaan arvosanan pohjalta, lätkäisen pelille arvosanaksi 11/13.

Kirjaudu kommentoidaksesi