Arvostelun pistesaldoon ei ole syytä palata. Lähemmäksi 100 tunnin rouhinta on kuitenkin luonnollisesti paljastanut pelistä asioita, jotka kaipaavat huomiota.
1. Varusteet
Varustepuljaaminen vaatii huomiota ja se on listan kärjessä siksi, että se olisi helpoin asia laittaa kuntoon – mistä siis kyse?
1.1. Vaatetus
Pelin grafiikkamoottori on erinomainen, ja Battlefield V on ensimmäisiä kertoja pelien saralla, kun naamiovaatetuksesta voisi olla oikeasti hyötyä. Jalkaväki ei ole irrallinen osa ympäristöä, vaan aidosti melko saumaton osa sitä. Ympäristöjä peilaavalla naamiovaatetuksella otetaan se viimeinkin hyöty irti pelin mahdollisuuksista – tällä hetkellä homma ei kuitenkaan oikein toimi, sillä jalkaväki ei vaihda varustusta automaattisesti eri kenttien välissä. Lumipuku paistaa yhtä räikeästi rapsipellolla kuin metsäkuvioitu maastopuku lumihangesta.
Ei kuvittelisi vaativan ihan hirveästi, että pelaajan valitsemat vaatetukset seuraisivat vuodenaikoja ja maalaisjärkeä.
1.2. Aseistus
Toinen varustepuolen epäkohta on se, että valitut varusteet eivät säily johdonmukaisesti. Pelaaja saattaa toisessa kentässä olla saksalainen reichinpuollustaja ja toisessa se liitoksellinen, mutta suorittaa molemmissa kuoseissa lääkintämiehen työtehtäviä rintamalla. Ongelma on siinä, että vaikka tekeminen pysyy samana voivat varusteet vaihtua. Kuoleman jälkeen pääsee toki valikkoon vaihtamaan varusteet, mutta on tämä täysin ylimääräinen vaihe, joka voitaisiin korjata pois ihmisiä kiusaamasta.
2. Mullet Drop
Yksi juttu mikä on erottanut Battlefield-pelit kovimmista kilpailijoistaan on bullet drop – eli luotien lentoradat. Hommassa on herkullista analogiikkaa, ja aseiden käyttö vaatii hieman muutakin kuin vihulaisen saamisen jyvälle. Karkeasti summattuna jokainen tussari on erilainen, ja yksi mestarillisen käytön edellytyksistä on oppia se, että millainen lentorata aseen luodeilla on – hajonta toki myös.
Peliin saatiin julkaisun jälkeen paljon kaivattu harjoittelualue, jossa pelaaja voi rauhassa tutustua eri aseisiin ja kulkuvälineisiin. Ampumista on kuitenkin muutettu tuntuvasti siten, että lentoradoista on huomattavasti paljon vaikeampi päästä jyvälle – hyvä juttu siinä mielessä, että tarkkuuskiväärillä touhuaminen on lähtökohtaisesti haastavampaa. Näiden pelien helmasyntinä kun on kerrasta toiseen kenttien reunoilla makoilevat pelaajat, jotka yrittävät kiikarilla tihrustellessa poimia vastapuolen pelaajia.
Lentoratojen opiskelu harjoittelualueella on melko turhaa touhua. Etäisyydet joista erityisesti on kiinnostunut ovat sellaisia, ettei aseiden kokeileminen tunnu kantavan hedelmää – maalitaulujen liikuttaminen on vaivalloista ja vaihtoehtoisesti maalitaulujen luokse juokseminen on turhauttavaa.
Helpoin ja elegantein ratkaisu olisi tuoda pelaajan käyttöön harjoituskentälle valojuovaluoteja, jotka jättäisivät selkeästi lentoradan jälkeensä X määräksi sekunteja/minuutteja. Yhden laukauksen käyttäytymisen tarkastelu olisi yhtä vaivatonta kuin lippaan tyhjentämisen.
3. Suojarakennelmien hyödyllisyyden korostaminen
Vaikken Fortnitesta välitä juuri nimenomaisen rakentelun vuoksi, on Battlefield V:n askarteluaspekti hienosäätöjä vailla – erityisesti nyt alkuaikaan, kun pelaajat opiskelevat vielä sitä, että kuinka peliä pelataan siinä pärjätäkseen. Suojabarrikaadien, poteroiden ja muiden tuliasemien rakentamisesta on toki hyötyä nytkin, mutta sen pitäisi olla korostettua näin alussa, jotta pelaajat oppisivat puhaltamaan yhteen hiileen.
Asia voitaisiin ratkaista pelimäisellä logiikalla siten, että jalkaväen ollessa tarpeeksi lähellä puolustusrakennelmia nämä kestäisivät hitusen enempi rankaisua – hitusen. Eihän tuossa varsinaisesti järkeä ole, jos pelaaja ei ole sen hiekkasäkin takana, mutta jostainhan se on aloitettava. Sitten vain hissukseen DICE siirtäisi suojarakennelmien vaikutusalueita loogisimmisiksi. Tällä hetkellä suojarakenteita rakennetaan aivan liian vähän – rakentamisesta saadut palkintopisteet ovat myös melko olemattomia, eivätkä suoranaisesti kannusta toimeen.
Mitä tulevaisuus tuo Battlefield V:lle?
Fortniten ja PlayerUnknown's BattleGroundin huippusuosituksi tekemä battle royale -pelimuoto saapuu Battlefield V:hen alkuvuodesta 2019. Allekirjoittaneen odotukset ovat korkealla, sillä PUBG on bugien syömä rieska, ja Fortniten rakentelusentrinen sähläys ei ole ainakaan vielä iskenyt. Odotan, että DICE:n pelikoodia hiotaan entisestään, eikä tälle pelimuodolle tyypilliset väijyskelyt sun muut hiipimiset tössää siihen, että hahmo pomppaa seisaalleen keskellä pihaa jostain helvetin syystä, joka tuntuu erinomaisen vittumaiselta päätökseltä kolmen vartin selviytymistaistelulle päästä viimeisen kymmenen hengissäolevan kyytiin (helevetin PUBG).
Uutta pelimuotoa odotellessa fiilikset ovat tavallaan kaksijakoiset - peliin ei ole luvattu perinteistä DLC-lisäsisältöä, minkä voisi ymmärtää siten, että lisäsisältöä kenttien muodossa ei välttämättä tule. Siihen en nimittäin usko, että aikaisempien kaltaista kenttämäärää saadaan ilmaiseksi.
Mikäli oikeasti näin, niin eiköhän tämä 100 tuntia riitä nykyiselle sisällölle.