The Legend of Zelda: Breath of the Wild on varsin loistokas peli, kuten ovat myös Horizonit, Mariot ja muut isot nimet. Näiden laatu ei suorastaan yllättänyt, sillä niiltä odotettiin joka tapauksessa paljon. Isompien nimikkeiden ohella vuoteen mahtui muutamia teoksia, jotka suorastaan yllättivät viihdearvollaan, teknisellä suorituksellaan tai ihan puhtaalla laadullaan. Ohessa jokunen.
Lista ei ole millään tapaa paremmuusjärjestyksessä.
Yakuza Kiwami
Yakuza Kiwami ei ole vuoden paras peli, etenkään teknisesti. Kyseessä on uusioversio PlayStation 2 -julkaisusta, mikä myös näkyy. Vastaan tulee näkymättömiä seiniä eivätkä animaatiot ole sitä parasta A-ryhmää. Mutta tästä huolimatta kyseessä on todella viihdyttävä paketti japanilaista toimintaa.
Rikosdraamaksikin kutsutusta nimikkeestä on vaikea sanoa yhtä tiettyä asiaa, jonka takia sen haluaa nostaa korokkeelle. Olisiko syynä kovin japanilainen maailma höpsöine minipeleineen? Tarjolla on näet sivupuuhaa aina naisten liehittelystä karaokeen sekä keilauksesta erikoiseen naisötökkäpainiin. Ehkä syynä on toisaalta vuoden parhaan sivuhahmon pystin pokkaava Goro Majima, joka kantaa kaunaa pelin päähahmona heiluvalle Kiryulle. Huvittavinta Majimassa on, että sekopää voi ilmestyä hetkenä minä hyvänsä – ja mistä vain – tappelemaan sankarimme kanssa. Ryökäle voi hypätä esille viemäriaukosta, kävellä vastaan poliisiunivormussa tai haastaa riitaa zombina. Kuulostaa pöhköltä, ja sitä se myös on. Hyvällä tapaa.
Outoudet yhdistettynä varsin toimivaan taistelumekaniikkaan tekevät Yakuza Kiwamista sangen viihdyttävän kokemuksen. Ei missään nimessä vuoden parhaan, mutta todella viihdyttävän. Lue KonsoliFINin arvostelu tämän linkin (klik) kautta.
Saatavilla: PlayStation 4
Netflixin Castlevania-sarja
Väkivaltainen, kaunis ja lähdemateriaalistaan ammentava. Esimerkiksi näillä sanoilla voisi kuvailla heinäkuussa Netflixin valikoimiin liittynyttä Castlevania-ohjelmasta.
Castlevania-pelisarjasta ammentava animetuotos on näyttävä neliosainen kokonaisuus. Ja kun tuotoksen varoitetaan sisältävän lapsille sopimatonta materiaalia, niin varoitus kannattaa ottaa tosissaan. Veri ja demonisten olentojen sisuskalut tulevat tutuiksi joka episodissa.
Peleistä tuttuja elementtejä näkee jo ensimmäisen jakson alkuhetkinä, Draculan linnan eteisaulassa. Tila on näet täynnä Castlevanian vakiokalustoon kuuluvia kynttelikköjä. Myös kotoisia otuksia vilahtelee ruudussa, vaikka tarina tai tapahtumat eivät perustukaan suoraan mihinkään tiettyyn seikkailuun.
Yksi suurempi miinuspuoli Netflix-sarjassa kuitenkin ilmenee. Pätkä ei nimittäin kerro kokonaista tarinaa, vaan toimii enemmänkin sellaisen lähtölaukauksena. Jatkoa sopii odotella tulevaisuudessa. Laatusarjoista televisiossa ja vaikkapa Netflixissä voit keskustella KonsoliFINin foorumilla.
SteamWorld Dig 2
Ruotsalainen Image & Form -studio julkaisi syyskuussa varsinaisen helmen. SteamWorld Dig 2 kuuluu helposti vuoden yllättäjien joukkoon kiitos upean pelisuunnittelunsa ja koukuttavan pelityylinsä.
Nimike antaa pelaajan ohjattavaksi Dorothy-robotin, joka etsii edellisosan sankarina heilunutta Rustya. Etsintäoperaatio vie Dorothyn maan alle hakun ja alati laajentuvan välinekavalkadin kera. Kaivoskuiluissa vastaan tulee erikoisia vihulaisia, rahaan vaihdettavaa arvomalmia ja erikoisia mysteerejä.
SteamWorld Dig 2 on itselleni vuoden kirkkaimpia kohokohtia. Se on hyvin suunniteltu, koukuttava ja todella viihdyttävä. Kaiken päälle vieläpä melkoisen puun takaa tullut nimike. Lue KonsoliFINin arvostelu tämän linkin (klik) kautta. Keskustelualueemme ketjuun pääset kommentoimaan puolestaan tämän linkin (klik) kautta.
Saatavilla: Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation Vita, PC, iOS, Linux