Yrityksen G-sarjaan kuuluu erityisesti ammatikseen kilpaa pelaaville suunniteltuja tuotteita. Tavaroita yhdistää niiden helppous kuljettaa niitä paikasta toiseen. Mainospuheiden mukaan tuotteet ovat hyviä käyttäjille, jotka odottavat tuotteiltaan äärimmäistä tarkkuutta sekä nopeutta. Logitech G Pro -näppäimistö on sarjan uusin tulokas, jonka myyntivaltteja ovat sen pieni koko sekä mukana kannettavuus.
Kevyt kosketus, suuri vaikutus
Näppäimistö on varustettu Logitechin erittäin herkillä Romer-G -kytkimillä. Näppäin aktivoituu jopa 1,5 mm painalluksesta. Esittelytekstin mukaan aktivointi olisi 25 prosenttia lyhyempi ja nopeampi kuin kilpailijoiden valmistamissa malleissa. Aktivointiherkkyys namiskalla on 45 grammaa. Vertailua ei kuitenkaan kannata uskoa sokeasti, sillä muutaman muun valmistajan tekniikka pystyy samoihin lukemiin.
G Pron etuna on sen pieni koko: erillinen numeronäppäimistö sekä makropainikkeet loistavat poissaolollaan. Näppis on 15,3 senttiä korkea ja 36 senttiä leveä. Painoa kapistukselle kertyy alle kilon verran, joten laitetta on mukava kantaa repussa esimerkiksi kisoja tai tapahtumia varten.
Näppäimistön ulkoasu saattaa hämmentää, sillä painikevalikoimasta puuttuvat skandinaavisten kirjainten merkinnät. Kirjaimet ä, ö ja å kuitenkin sijoitettu muiden nappien taakse, mikä helpottanee kirjoittajia. Tosin pienen laitteen kapea kirjoitusasento voi tuottaa haasteita. Kädet sumpussa näpytteleminen rasittaa nopeammin, mutta esimerkiksi tämän arvostelun rustaaminen sujui ongelmitta.
Valmiit valot
Näppiksen värimaailmaa ja komentoja voi muuttaa haluamanlaisikseen Logitech Gaming Software -ohjelmalla. Vaikka ylimääräisiä nappuloita ei ole, onnistuu ylärivin F1-F12 -namiskojen uudelleenkonfigurointi. Kilpapelaamista harrastavat voivat esimerkiksi poistaa tarpeettomat näppäimet käytöstä, mikä vähentää mahdollisesti vaarallisia hutilyöntejä.
Sopivan ulkoasun voi valita 16,8 miljoonasta värivaihtoehdosta. Logitech Gaming Software tarjoaa myös yksilöityjä asetuksia: ohjelma etsii käyttäjän omistamat pelit ja lataa niihin sopivat näppäinväritykset. Valmiiden asetusten käyttäminen on helppoa, sillä ne käynnistyvät automaattisesti pelin mukana. Yhteensopivia valaistusprofiileja on yli 300 kappaletta. Valmiit ehdotukset vaikuttavat järkeviltä. Esimerkiksi Overwatchissa namiskat muuttuvat sini-oransseiksi ja käyttöön jäävät vain tarpeelliset kontrollit, joten matsaaminen voi alkaa. Arvostan aikaani sen verran, että en jaksa väkertää jokaiselle pelille omia asetuksia, joten minulle valmiit konffikset ovat enemmän kuin hyvä ominaisuus.
Matkustelijan unelma
Näppäimistön nappulat ovat mekaanisia ja ulkoasultaan hieman korkeita. Mataliin näppäimiin tottuneelle voi muutos tuntua alkuunsa hankalalta. Laitetta voi kuitenkin asettaa kolmeen eri korkeuteen: 0, 4 tai 8 asteen kulmaan. Näin ollen täydellisen peliasennon etsiminen on helppoa.
Olen harkinnut jo tovin G Pron kaltaista näppäimistöä. Alkuvuodesta talouteemme muutti koira, jonka pelkään jyrsivän johtoja. Onneksi tähän lankkuun kuuluu irroitettava ja siis tarpeen tullen vaihdettava micro-USB -liitin. Kiinteän kaapelin rikkoontuminen tekisi laitteesta käyttökelvottoman. Paljon liikkuvalle pelaajalle irrotettava johto on pelastus, vaikka liitin kulunee jatkuvasta eestaas kytkemisestä. Toisaalta kaapeli ei vaikuta erityisen heikolta, joten liittimen löystyminen voi olla turha uhkakuva. Samainen piuha muuten pelittää muidenkin Logitech-sarjan tuotteiden kanssa, kuten vaikkapa G403- ja G900-hiirien.
Taidolla pärjää parhaiten
Logitechin G -sarjassa harmittaa eniten sen mainostaktiikka. Markkinointia kohdennetaan suoraan ammatikseen pelaaville, jolloin ilosanoma ei välttämättä kiiri peruskäyttäjien korviin. Epäilen Logitech G Pron merkitystä ammattimatseissa ja uskonkin voittoon vaikuttavan muut tekijät – kuten taito. Näppäimistössä ei tosin ole muuten vikaa. Itseasiassa se on tällä hetkellä itselleni paras vaihtoehto, sillä aikaisempi näppikseni on huomattavasti suurempi, painavampi ja kömpelömpi. Koiran ja töiden takia sopivin on kevyt, pieni ja irrotettavalla johdolla oleva peliväline. Parhaimmillaan laite odottaisi valmiina matkakassissa kohti seikkailua, kun toinen näppis pysyy kytkettynä kotikoneeseen.
Ostajan on kuitenkin syytä miettiä itselleen tärkeimpiä ominaisuuksia näppäimistössä. Logitech G Pro edustaa sarjan pelkistetyintä mallia, joten esimerkiksi makronäppäimiä kaipaavan on suunnattava katseensa muihin versioihin. Arvostellun kapistuksen suositushinta on 169 euroa, joten se sijoittuu sarjan keskihinnan tienoille. Tarpeensa tiedostavalle pelaajalle tilanne on hyvä, sillä valinnanvaraa on kerrassaan.
Tekniset tiedot:
Liitäntä: 2.0 USB
Ohjelmoitavat FN-näppäimet
Taustavalot RGB
1,8 metrin punottu kaapeli
Pituus: 360 mm
Korkeus: 153 mm
Syvyys: 34,3 mm
Paino: 980 g
Yhteensopivuus:
PC/Windows