Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Maailmanlopun aikamatkaaja – ennakossa The Great Perhaps

Itänaapurimme indietuotantoon törmää harvoin, vaikka maasta onkin ammennettu tarinoita pelialalle vuosien ajan. Ja mikäpä on ammentaessa, onhan Venäjän historia värikäs ja monimuotoinen. Caligari Gamesin debyyttipeli The Great Perhaps kertoo tarinan maailmanlopusta, aikamatkustamisesta ja pelokkaasta astronautista kaiken tämän keskellä.

Yksin pimeässä

Pelin päähenkilö todistaa tarinan alussa avaruusaseman ikkunasta maapalloa moukaroivan katastrofin. Yksinäinen komennus muuttaa nopeasti muotoaan, kun ilmakehän toisella puolella sivilisaatio taistelee tuntematonta uhkaa vastaan – ja samalla radiolinkin takaa kuuluu tyly komento: vetäydy kryouneen ja kutsumme sinua, kun tilanne on ohi. Sata vuotta myöhemmin ainut seuralaisesi, aseman tekoäly, herättää sinut ihmettelemään hiljaisuutta. Onko kaikki kuollut? Vain yksi tapa saada selvää.

Kuolema kuittaa univelat

Maahan paluu sujuu ongelmitta, mutta siihen positiiviset asiat jäävätkin. Ihmiskunnan surulliset rauniot tervehtivät matkaajaa, eikä oma perhekään ole enää hengissä. Kuin sattumalta mystinen lyhty osuu kulkijan matkalle ja mahdollistaa aikamatkustamisen nykyisyyden ja menneisyyden välillä. Tähän ominaisuuteen onkin sidottu pelin koko konsepti ja pulmat. Kaunis käsin piirretty grafiikka vahvistaa lohdutonta eroa vilkkaan kaupungin menneisyyden ja tämän hetkisen ankeuden välillä.

Päähahmo pystyy kantamaan yhden esineen kerrallaan, jolloin suurin osa esteistä luottaa samaan kaavaan. Löydä ensin oikea tarvike jommastakummasta aikajanasta, kerää se talteen, käytä esine ja jatka matkaa. Alun perusteella pulmat ovat suoraviivaisia oven avaamisia tai esteiden kiertämisiä: keskelle väylää sortunut kivikasa ei aina ollut siinä. Toisaalta esteen ohittaminen ei takaa turvallisuutta, sillä kulkuväylänä toimiva junarata oli aktiivikäytössä ennen katastrofia, joten väärään aikaan tehty aikahyppy osuu paikallisjunan etupuskuriin. Kuoleminen onkin seikkailussa läsnä ensiaskeleista lähtien, ja samalla se on myös teoksen suurin kompastuskivi.

Väärä genre

Juoni on alusta asti mielenkiintoinen, ja päähahmon sekä avaruusasemalta mukaan tulleen tekoälyn vuorovaikutus on terävästi käsikirjoitettu. The Great Perhaps olisi voinut olla rauhallinen osoita ja klikkaa -seikkailupeli, mutta turhauttavat äkkikuolemat vievät fokuksen pois puzzleilta. Tallennuspisteeseen palaaminen tuntuu turhalta ja epäreilulta tavalta rankaista pelaajaa. Suurin osa kuolemista on vain kiusantekoa ilman suurempaa opetusta. Lyhdyn voimat ovat rajalliset, joten menneisyydessä ei voi olla kuin tovin kerrallaan. Paluu nykyisyyteen tapahtuu välillä väärissä paikoissa, jolloin henki ei ole kallis.

Parin tunnin kokeilun perusteella tarinassa on kuitenkin sen verran potentiaalia, että kannattaa pitää silmät auki, kun The Great Perhaps julkaistaan 14.8. PC:lle.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi